Quantcast
Channel: ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ: ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Viewing all 8271 articles
Browse latest View live

ΜΑΘΕ ΡΩΜΙΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ!!Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ «ΑΝΘΡΩΠΟΣ» ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗΝ!!!

$
0
0

-socrates

Η Ελληνική γλώσσα, είναι η μόνη εννοιολογική γλώσσα της γης, δηλαδή η μόνη γλώσσα στην οποίαν το σημαίνον (όνομα) εμπεριέχει απολύτως και άνευ παρερμηνείας το σημαινόμενον (νόημα). Το ότι δίδονται σήμερα διά κάθε λέξιν της Ελληνικής καθομιλουμένης διάφορες ερμηνείες, αυτό είναι απόδειξις της απωλείας της σοφίας, η οποία ενυπάρχει στην γλώσσα μας, από τους σημερινούς χρήστες αυτής, δηλαδή από εμάς τους σημερινούς Έλληνες.

Όμως, σχετικά με το θέμα αυτό, υπάρχει ένας πραγματικός θησαυρός της Ελληνικής Γραμματείας, τον οποίον θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να τον μελετήσουν. Είναι ο Πλατωνικός διάλογος «ΚΡΑΤΥΛΟΣ», ο οποίος αναφέρεται ακριβώς στην ιστορία, φιλοσοφία και ετυμολογία των ονομάτων της Ελληνικής γλώσσας. Ειδικά όσοι διακατέχονται από τον ετυμολογικόν της γλώσσας μας οίστρον, θα πρέπει απαραιτήτως να αναγνώσουν προσεκτικά τον εν λόγω διάλογο.

Περί του ονόματος «άνθρωπος», δίδεται από τον Σωκράτη στον «ΚΡΑΤΥΛΟ» η ακόλουθος ετυμολογική ερμηνεία (την παραθέτω εδώ σε μετάφρασι):

[ ... ...ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Νομίζω ότι και το όνομα των ανθρώπων, μία από αυτές τις αλλοιώσεις υπέστη, καθώς και αυτό έγινε όνομα, ενώ πριν ήταν έκφρασις. Με την αφαίρεσιν του γράμματος Άλφα και με την μεταβολήν του τόνου της λήγουσας από οξύτερο σε βαρύτερο.

ΕΡΜΟΓΕΝΗΣ: Τι εννοείς ;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ιδού τι εννοώ: Το όνομα «άνθρωπος» σημαίνει ότι τα μεν άλλα ζώα τίποτε από όσα βλέπουν δεν μελετούν, δεν συλλογίζονται και δεν αναθρούν ... τίποτε ήτοι δεν παρατηρούν με προσοχή ... ο δε άνθρωπος άπαξ και δεί κάτι - άπαξ δηλαδή και«όπωπε» κάτι - και αναθρεί και συλλογίζεται ό,τι όπωπε. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο άνθρωπος σωστά ονομάστηκε «άνθρωπος», διότι είναι το μοναδικό ζώον, το οποίον «αναθρεί ά όπωπε», παρατηρεί δηλαδή με μεγάλη προσοχή ό,τι έχει δεί ....].

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο σοφότερος των ανθρώπων Σωκράτης, μεταφέροντας μέσα από τον συγκεκριμένον διάλογον την πανάρχαια γνώσιν της Ελληνικής ονοματοθετήσεως διά την συγκεκριμένην λέξιν, δίδει την πληροφορίαν ότι η λέξις «άνθρωπος» στην πρωτογένεσιν της ήταν περιφραστικός επιθετικός προσδιορισμός του όντος, το οποίον διέφερε από τα ζώα βασικά ως προς τον τρόπον με τον οποίον χρησιμοποιούσε τον νούν του και ως προς τις διανοητικές του ικανότητες.

Έτσι ο περιφραστικός επιθετικός προσδιορισμός «αναθρών ά οπωπε», συνεπτύχθη μονολεκτικά  σε «ανάθρωπος», και εν συνεχεία με την αφαίρεση του γράμματος «α»μεταξύ των φθόγγων «ν» και «θ» και της μεταφοράς του τόνου στην πρώτην συλλαβήν της λέξεως, διεμορφώθη η λέξις  «άνθρωπος»!

Εδώ θα πρέπει να τονισθή ότι η Ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική, η οποία χαρακτηρίζει τον άνθρωπο σύμφωνα με τις διανοητικές του ικανότητες. Όλες οι άλλες λατινογενείς διάλεκτοι, χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο μόνον με την υλικήν του υπόστασιν, την χοϊκήν, την χωμάτινη (homo, human, home, κ.λ.π.). Να είναι άραγε τυχαίον αυτό, διότι και ο ορισμός αυτός από Ελληνικήν λέξιν έχει ληφθή, ή μήπως η Ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική, η οποία αναδεικνύει την προτεραιότητα στην οποίαν πρέπει να επικεντρώνεται η προσοχή του ανθρώπου;!

[ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΡΟΣΟΣ ΜΕΓΙΣΤΙΑΣ

πηγη

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ:ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΑΡΙΟΛΑΤΡΕΙΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ "ΠΑΝΑΓΙΑΣ"ΚΑΙ ΤΩΝ "ΑΓΙΩΝ"!!

$
0
0

ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΠΟΥ ΤΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ!!ΟΤΑΝ ΤΑ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ "ΚΑΚΟΙ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ" ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ ΜΑΣ ΒΡΙΖΟΥΝ!!

tn_agios-spyridon-kai-latreia.jpg

Τιμή ή λατρεία στους αγίους και την Θεοτόκο;

Η απάντηση είναι αυτονόητη όσον αφορά την Ορθόδοξη Εκκλησία, αφού σύμφωνα με την θεολογία των Πατέρων και των Οικουμενικών Συνόδων, η λατρεία ανήκει μόνο στον Θεό (Ματθ.4:10), ενώ στους αγίους και την Παναγία ανήκει μόνο ο σεβασμός και η τιμή (Παροιμίες 10:7 [Ο΄], Λουκάς 1:48). Δυστυχώς όμως έχουμε παρατηρήσει κάποιους Ορθόδοξους κληρικούς ή και λαϊκούς να εκφράζονται σε επίσημα έντυπα της Εκκλησίας ή σε εκκλησιαστικούς ραδιοσταθμούς με υπερβολικό ή και αιρετικό τρόπο για την Θεοτόκο και τους αγίους. Π.χ. η Μητρόπολη Κερκύρας εξέδωσε τόμο (δείτε αριστερά το εξώφυλλο) με τίτλο: ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ-Ο ΝΑΟΣ ΚΑΙ Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ! Ενώ το περιοδικό ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ της Μητρόπολης Σάμου τον Ιούλιο-Αύγουστο 2002 αναφέρει σε πρωτοσέλιδο μήνυμα του Μητροπολίτη Σάμου κ.Ευσεβίου με την ευκαιρία της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου: «Λατρεία και αφοσίωση προς το σεπτό πρόσωπο της Παναγίας, που υπήρξε η αιτία της σωτηρίας και της λυτρώσεως του ανθρωπίνου γένους, νιώθουμε και όλοι εμείς οι Σάμιοι, οι Ικάριοι και οι Φουρνιώτες». Το ορθόδοξο περιοδικό Ο ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε σχετικά: «Ομιληταί από τους εκκλησιαστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στο λεκανοπέδιο της Αττικής ακούσθηκαν να μιλούν για λατρεία της Παναγίας. Η Παναγία βεβαίως είναι το πιο χαριτωμένο, θεωμένο και τιμημένο πλάσμα του Θεού ...Αλλά αντικείμενο λατρείας δεν είναι η Παναγία. Λατρεία ανήκει μόνο στο Θεό, τον Πατέρα, τον Υιό-Χριστό, και το Άγιο Πνεύμα. Στην Παναγία ανήκει τιμή, και προσκύνησι με τιμητική και όχι λατρευτική έννοια ...Ας προσέχουν λοιπόν οι ομιλούντες από τους εκκλησιαστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, και από άλλες βεβαίως θέσεις, να μη λέγουν πράγματα ανορθόδοξα, τα οποία ούτε ο Θεός, ούτε η Παναγία θέλει, δίνουν δε στους Προτεστάντες και στους Χιλιαστάς την αφορμή να μας κατηγορούν για Μαριολατρεία»(ΣΤΑΥΡΟΣ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006, σελ.124). Ασφαλώς όπως πλάνη είναι η προτεσταντική θέση απόρριψης της τιμής των αγίων και της Θεοτόκου, το ίδιο ή και χειρότερη πλάνη είναι όταν μερικοί ακούσια ή εκούσια -ακόμη και Επίσκοποι- ξεφεύγουν από τα όρια της Ορθόδοξης Θεολογίας και αποδίδουν λατρεία σε κτίσματα, αντί μόνο στον Τριαδικό Θεό! Μήπως η ίδια η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος πρέπει κάτι να κάνει γιΌ αυτό, ώστε να μην παροδηγούνται οι απλοί πιστοί ως προς την ορθόδοξη θέση; ΠΗΓΗ...http://www.diakrisis.gr/articles.php?lng=gr&pg=303

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΟΥΣΙΑ ΕΒΡΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ!!

$
0
0
ΣΗΜΕΡΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ  ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΩ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ!!ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΕ ΟΤΙ Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΧΒΕ ΣΤΟ ΣΟΪ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ??ΤΩΡΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ  ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ  ΣΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΜΟΣ!!! alt Γαβριήλ -Το όνομά του σημαίνει «Η Δύναμη του Θεού». Πασίγνωστος και πολυαγαπημένος Αρχάγγελος, όχι μόνο από την Εβραϊκή και Χριστιανική θρησκεία, μα και από την Μουσουλμανική. Ονομάζεται και Άγγελος της Αλήθειας και λέγεται πως θα είναι εκείνος που την Ημέρα της Κρίσης θα καλέσει τους ζωντανούς και πεθαμένους να αντιμετωπίσουν την τελική κρίση. Είναι επίσης αγγελιοφόρος του Θεού και εκείνος που ανακοίνωσε στην Μαρία την Θεϊκή σύλληψη, επίσης ο Κυβερνήτης των γυναικείων θεμάτων και του πλανήτη Σελήνη. Είναι επίσης εκείνος που επιλέγει ποιες φωτισμένες ψυχές που βρίσκονται στον Παράδεισο θα ξαναενσαρκωθούν στην γη με κάποια Θεία αποστολή και περνά μαζί τους τους 9 μήνες της κύησής για να τους προετοιμάσει για την αποστολή τους. Υπήρξε εκείνος που έκαψε τα Σόδομα και Γόμορα.    Περί το έτος 610 ανακοίνωσε ο Μωάμεθ στον περίγυρό του ότι είχε μία οπτασία του Αρχάγγελου Γαβριήλ, ο οποίος του ανακοίνωσε πως είναι ο αληθινός προφήτης του Λόγου του Θεού. Οι αποκαλυπτικές εμπειρίες του Μωάμεθ καταγράφηκαν από συγγενικά του άτομα στο Κοράνι. Αρχικά πίστεψαν πολύ λίγοι στη διδασκαλία του Μωάμεθ, κυρίως οι συγγενείς του, μέχρι που το έτος 622 αναγκάστηκε να υποκύψει στις αντιδράσεις των κατεστημένων κύκλων της Μέκα και να αποδράσει στη Μεδίνα. Αυτή η φυγή ονομάστηκε Εγίρα (χίτζρα) και καθιερώθηκε αργότερα ως η αρχή της μουσουλμανικής χρονολογίας. ΟΤΑΝ ΣΑΣ ΛΕΜΕ ΕΒΡΑΙΟΛΑΤΡΕΣ ΦΩΝΑΖΕΤΕ ΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!!ΕΔΩ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΕΡΗ ΓΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ!!ΣΑΣ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ, ΙΟΥΔΑΙΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΧΕΤΕ ΚΟΙΝΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΔΑΪΣΜΟ!!ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΣΕ ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ "ΙΕΡΑ" ΓΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΣΑΣ!!ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΕΡΑ ΓΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!   «Η Αγία Γη», ειπεν ο Μακαριώτατος,  «θά ητο ελλιπής εις πολλά ανευ του Πατριαρχείου. Η Ιερουσαλήμ ως Αγία Πόλις αναπνέει μέ τρείς πνεύμονας, του Ιουδαϊσμου, του Χριστιανισμού καί του Ισλάμ.(ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΟΜΟΛΟΓΕΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ!!) Τό Πατριαρχείον εκπέμπει μήνυμα ειρήνης, συμφιλιώσεως, αγάπης καί συνδιαλλαγής. Εχει πνευματικήν, πολιτιστικήν καί φυσικην κληρονομίαν εις τούς Αγίους Τόπους. εκπροσωπεί εις τήν Αγίαν Γην  ολους τούς Χριστιανούς.   Εν συνεχεία ο Υπουργός Άμύνης μετά τής συνοδείας του επεσκέφθησαν διά προσκύνησιν τόν Ναόν της Αναστάσεως.!!!ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΤΟ!!ΟΥΣΤ ΕΒΡΑΙΟΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ!! alt

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΟΛΑΤΡΕΣ,ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΨΑΝΟΛΑΤΡΕΣ!!

$
0
0

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΣΠΟΛΟΓΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ!!

alt  Συμφώνως με τον Αριστοτέλη, στο «Μετά τα Φυσικά, 1049a.26 & 1029a.20 & 1036a.23», η αρχική κοσμική ύλη είναι αγέννητος, άφθαρτος, αόριστος, άγνωστος καθ' αυτήν, νεκρά, άμορφος και έξωθεν κινούμενη. Τα τέσσερα αρχικά κοσμικά στοιχεία των φιλοσόφων της κοσμολογικής περιόδου, και δη του Εμπεδοκλέους, είναι οι εκδηλώσεις της αρχικής κοσμικής ουσίας.

Συμφώνως με τον Αριστοτέλη, στο «Φυσικά, 192a.16, 192b.18» & «Μετά τα Φυσικά, 1072b.3», η σκόπιμος κίνηση προκαλεί μορφοπλασματική ενέργεια, δια της οποίας η κοσμική ύλη μεταβαίνει εκ της δυνατότητας «δυνάμει» εις την πραγματικότητα «ενέργεια», δια της οποίας λαμβάνουνε υπόσταση τα πράγματα δια της επί της ύλης κυριαρχίας του Είδους (Ιδέα), όπερ αποτελεί την έννοια, την ουσία, τον τελικό σκοπό και την δύναμη, ήτις πραγματοποιεί τον σκοπό αυτόν.

Στην Γη κυριαρχεί δύναμη δημιουργός των τελικών μορφών της ύλης, η Εντελέχεια (βλ. Αριστοτέλης «Μετά τα Φυσικά, 1092a.3, 1050a.22»), η οποία εξωτερικώς εκδηλώνεται κατά την σχέση των συστατικών στοιχείων προς άλληλα και εσωτερικώς ως ψυχή των έμβιων όντων. Θρεπτική εις τα φυτά, αισθητική και κινητική στα ζώα και νοητική στον άνθρωπο, στον οποίο αθάνατος και θείος είναι ο ποιητικός νους, όστις προέρχεται, ως θείον δώρο, έξωθεν (θύραθεν) και είναι αληθώς θείος : είναι το καθαρό Λογικό, ο Νους. Ο θείος ούτος ξένος παρέχεται αφ' εαυτού στον άνθρωπο, κατά την διάρκεια της ζωής και όταν το σώμα διαλύεται μετά την κυρίως ειπείν ζωή επιστρέφει προς τον καθολικό Νου, όστις είναι ο θεός και εν τω οποίο απορροφάται, κατά τον Αριστοτέλη στο «Περί ψυχής, 430a.17» & «Περί γενέσεως και φθοράς, 736b.27»!

Εν τη λειτουργία του σύμπαντος σκοπός της κοσμικής ύλης είναι το Είδος και του σώματος η ψυχή, ήτις είναι εντελέχεια η πρώτη σώματος φυσικού δυνάμει ζωή έχοντος.

Ο Κόσμος είναι ενιαίο και καλώς διατεταγμένο σύνολο και μεταβαίνει ολονέν σε ανώτερα στάδια εξέλιξης. Η προϊούσα αυτή εξέλιξη αποτελεί τον σκοπό της φύσεως, στον οποίο υπηρετούν όλοι οι επιμέρους σκοποί, διότι έκαστον ον δεν είναι μόνον σκοπός εαυτού, αλλά και μέσο προς πραγματοποίηση ανώτερων σκοπών, επί των οποίων πάλι στηρίζονται άλλοι έτι υψηλότεροι, ούτως ώστε πάντες συνεργάζονται προς πραγματοποίηση του ενός μεγάλου σκοπού, όστις είναι ο Κόσμος ως όλον. Ούτω ολόκληρο το σύμπαν αποτελεί ιεραρχία σκοπών, εν τη οποία τόσο και επί μέρους όσον και το όλον τελεί εις διαρκεί εξέλιξη προς αεί ανώτερους σκοπούς.

Αλλά ποιος είναι ο ύψιστος και έσχατος σκοπός, προς τον οποίον κατατείνει ο Κόσμος ;;

Τούτο μανθάνουμε, λέγει ο Αριστοτέλης, εάν εξετάσουμε την σχέση Είδους και ύλης κατά τα διάφορα στάδια της προς ανώτερους σκοπούς εξελίξεως.

Η ύλη υποχωρεί ολονέν περισσότερο όσο ανώτεροι είναι οι εκάστοτε πραγματοποιούμενες μορφές!

Συμβαίνει ότι και περί το έργο του καλλιτέχνη. Η ύλη από την οποία πλάττει τον ανδριάντα ή το άγαλμα, υποχωρεί αναλόγως προς το βαθμό της εμφανίσεως της μορφής/είδους/ιδέας, έως ότου δεν βλέπουμε πλέον εν τω μάρμαρο την ύλη, αλλά το καθαρό Είδος/Ιδέα/ Μορφή!! ΠΟΙΟΙ ΟΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΙΑ!!! altalt alt altalt alt alt

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΛΟΥΓΚΡ@@:ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΠΗΡΕ Ο.....ΨΙΝΑΚΗΣ!!!!ΧΑΧΑΑΑ

$
0
0

Την ευχή του Μητροπολίτη Κηφισιάς για την υποψηφιότητά του πήρε ο Ηλίας Ψινάκης

Έτοιμος να ριχτεί στη «μάχη των εκλογών» Την ευχή του Μητροπολίτη Κηφισιάς πήρε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης. Ο κ. Ψινάκης βρέθηκε στην Μητρόπολη Κηφισιάς λίγο πριν τις 13:00 μαζί με τρεις από τους ανθρώπους που θα μπουν στο ψηφοδέλτιό του. Ο κ. Ψινάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πάει καλά και εμφανίζεται έτοιμος να ριχτεί στη «μάχη των εκλογών». Δείτε το βίντεο από το yupiii.gr: adelfes_papades.jpgalt ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΤΗΣ!!ΧΑΧΑΑΑ!!ΤΙ ΕΙΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ??ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ!! alt ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΥΡΙΕ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟ?? alt alt

ΕΓΓΡΑΦΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ!!!

$
0
0

Ο Stephen Louis Wozny Ο Stephen Louis Wozny "καίει" το Σώρρα, τους οπαδούς του και τις ελληνικές αρχές!! ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ!! ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ??

Του Ελευθέριου Ρήνου

Ένα τραγικό λάθος των οπαδών του Αρτέμιου Σώρρα, αποκαλύπτει πτυχές της υπόθεσης και φανερώνει ότι τα άχρηστα χρεόγραφα, τα οποία διακινεί ο Πατρινός κατά φαντασία τρισεκατομμυριούχος, προέρχονται από τον εγνωσμένης αξίας διεθνή απατεώνα Stephen Louis Wozny. Ας είναι καλά ο Strovoliotis και το πρόσφατο αφιέρωμα του στο Σώρρα ...

Μία από τις ερωτήσεις την οποία αποφεύγουν μετά μανίας όλα τα "υψηλόβαθμα" στελέχη του απένταρου επενδυτή Αρτέμιου Σώρρα είναι αν τα αμερικάνικα "ομόλογα" με τα οποία θα επιχειρήσουν να μας σώσουν είναι αυτά του Stephen Louis Wozny. Το ερώτημα έχει τεθεί πολλές φορές.

Απάντηση βέβαια στο ερώτημα δεν έχει δοθεί ποτέ. Ούτε από τον ίδιο τον Αρτέμιο Σώρρα, ούτε από τον πρόεδρο του οργανισμού END Εμμανουήλ Λαμπράκη, αλλά ούτε και από την σύμβουλο επενδύσεων ακίνητης περιουσίας κα Βίκυ Χαραλάμπους. Συνήθως είτε ξεχνάνε την ερώτηση, είτε μασάνε τα λόγια τους. Εκεί που δεν μασάνε τα λόγια τους είναι σε αφίσες με τις οποίες υπόσχονται λύσεις στα κόκκινα δάνεια, να σώσουν τη χώρα από το διεθνές χρέος και όλα αυτά τα μαγικά μέσα από τις επενδύσεις ενός ανθρώπου από την Πάτρα που δεν εμφανίζει ποτέ χρήματα.

Δεν έχει κάνει επενδύσεις, δεν παράγει κάτι, δεν έχει εργαζόμενους, δεν έχει ακίνητα, δεν μπορεί να εξηγήσει καν τι δουλειά κάνει. Δίνει όμως άπλετα υποσχέσεις σε ανθρώπους που βασανίζονται από την οικονομική κρίση και έχουν φτάσει στα όρια τους. Με το αντάλλαγμα να τον ακολουθήσουν όμως σε θεωρίες φυλετικής καθαρότητας και χιτλερικής προπαγάνδας, που ντρέπομαι να ακούω το 2014 στην Ελλάδα.

Ο λόγος που η συγκεκριμένη ομάδα, η οποία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, εκμεταλλευόμενη τη δύσκολη θέση των συνανθρώπων μας, δεν ακουμπάει το θέμα του Stephen Louis Wozny είναι γιατί είναι εύκολο να διαπιστωθεί ότι ο συγκεκριμένος αμερικανός πρώην δικηγόρος είναι απατεώνας. Είναι ένας κομπιναδόρος, που προσπάθησε να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ένας "εξυπνάκιας" που θεώρησε ότι το όνομα του είναι trademark και προσπαθούσε να χρεώσει τη χρήση του ονόματος του μόλις 500.000 δολάρια για κάθε φορά που κάποιος το ανέφερε.

Αυτός ο κομπιναδόρος λοιπόν, διαγράφηκε από το δικηγορικό σύλλογο της Washington και του ζητήθηκε να δει ψυχίατρο. Ολόκληρη η απόφαση διαγραφής του έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό του συλλόγου και έχει αναρτηθεί στο επίσημο site του Δικηγορικού Συλλόγου της Washington εδώ: https://www.mywsba.org/DisciplineNotice/DisciplineDetail.aspx?dID=537

Για αυτές ακριβώς τις δημοσιεύσεις, και επειδή όπως προείπαμε το όνομα του είναι και καλά trademark, ζήτησε με τιμολόγιο από το δικηγορικό σύλλογο της Washington ένα ποσό κοντά στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια! Και ο δικηγορικός σύλλογος του απάντησε ότι δεν του χρωστάει το παραμικρό και τον παρέπεμψε στο ανώτατο δικαστήριο για διαγραφή. Ο κομπιναδόρος όμως παρά την απόφαση του δικαστηρίου και την ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου, εξέδωσε μονομερείς διεθνείς συναλλαγματικές σε βάρος του συλλόγου, τις έκοψε σε κομμάτια και άρχισε να τις εμπορεύεται. Άρχισε να διακινεί δηλαδή κουρελόχαρτα, που δεν είχαν την παραμικρή αξία, και εκχωρούσε έναντι αντιτίμου ποσοστό από το δικαίωμα είσπραξης των ανύπαρκτων 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Και όλα αυτά γιατί το όνομα του ήταν trademark ... σαν την coca cola ...

Κάποια στιγμή όμως το κόλπο πάλιωσε. Η κομπίνα σταμάτησε να δουλεύει. Υπάρχουν πολλοί χαζοί έξω, αλλά ακόμη κι αυτοί μαθαίνουν τι γίνεται στην πιάτσα τελικά. Συν ότι το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση ότι όλες αυτές οι συναλλαγματικές, στις οποίες φέρεται να χρωστάει η Αμερική χρήματα σε τρίτους, από το 2001 και μετά είναι άκυρες και δεν αξίζουν ούτε καν το χαρτί στο οποίο είναι τυπωμένες. Ολόκληρη η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών βρίσκεται εδώ: http://www.treasury.gov/about/organizational-structure/ig/Pages/Scams/Bogus-Sight-Drafts.aspx

Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε συσχέτιση με τον Stephen Louis Wozny, τον πατέρα της απάτης, είναι μια καυτή πατάτα που δεν θέλουν να ακουμπήσουν όσοι γνωρίζουν. Πριν κάποιο καιρό δημοσιεύσαμε όλα τα σχετικά έγγραφα που συνδέουν την εταιρεία του απατεώνα Wozny, την Red Panther Limited με έδρα τις Σεϊχέλες και εκπρόσωπο κάποιον James Salmon, με τον Αρτέμιο Σώρρα. Σύμφωνα με τα έγγραφα ο Σώρρας είναι ο αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και αποκλειστικός μεσάζοντας για τα κουρελόχαρτα και τις παρανοϊκές ιδέες του Wozny και των συνεργατών του.

Μάλιστα, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία πήγαμε ένα βήμα παραπάνω και δημοσιεύσαμε και τη λίστα των κωδικών όλων αυτών των ακάλυπτων και πλαστών συναλλαγματικών που διακινεί πλέον ο Σώρρας, συνεργαζόμενος με το διεθνές κύκλωμα απατεώνων. Αυτό το έγγραφο λοιπόν, το δημοσιεύουμε και πάλι σήμερα. Πρόκειται για την εξουσιοδότηση (Power of Attorney) της εταιρείας Red Panther Limited προς το Σώρρα και συμπεριλαμβάνει και τους σχετικούς κωδικούς των ακάλυπτων συναλλαγματικών.

POASORRAS3p1-001  POASORRAS3p2-001POASORRAS3p3-001

Πρόσφατα όμως, ο Strovoliotis απομόνωσε μια εικόνα που μοίραζαν στο Facebook οι οργανωμένοι και φανατικοί οπαδοί της κίνησης Σώρρα για να αποδείξουν ότι τα λεφτά υπάρχουν. Η εικόνα αυτή αποτυπώνει μια Απόδειξη Κατάθεσης (custodial deposit receipt) 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα ιδιωτικό καταθετήριο.

CDR-Federal-Transfer

Η ονομασία του καταθετηρίου αυτού είναι γνωστή από το παρελθόν. Πρόκειται για μια ανύπαρκτη εταιρεία - φάντασμα, πίσω από την οποία κρύβει το κύκλωμα τα πλαστά παλιόχαρτα του Wozny, μια και η εμφάνιση τους θα προκαλούσε πανικό και συλλήψεις. Για τους αποδοθεί κάποια αξιοπιστία, αντί να εμφανίσουν τα άχρηστα χρεόγραφα, εμφανίζουν τις αποδείξεις κατάθεσης τους στο ιδιωτικό καταθετήριο, το οποίο προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν τράπεζα.

Όποιος ενδιαφερθεί να μάθει αν τα λεφτά υπάρχουν, θα πρέπει να περάσει από τον ελεγχόμενο ενδιάμεσο που φυσικά θα βεβαιώσει ότι τα λεφτά υπάρχουν ... Ότι ακριβώς έκανε ο Anthony Diamond, ο καταδικασμένος απατεώνας για οικονομικά εγκλήματα στον Καναδά, που εμφανίστηκε στο δικαστήριο της Αθήνας ως ο πρόεδρος της Montreal Bank και υπεύθυνος της υπηρεσίας ηλεκτρονικού εγκλήματος του Καναδά και βεβαίωσε ενόρκως ότι τα λεφτά υπάρχουν!!! Μόνο που εκτός από καταδικασμένος (http://www.lawtimesnews.com/201210012084/headline-news/court-punishes-man-twice-for-same-contempt-order) τον κυνηγάνε και οι κανονικές τράπεζες να του κάνουν κατασχέσεις στα κλειστά γραφεία των εικονικών εταιρειών του ...

Μάλιστα, επειδή το σκηνικό είναι στημένο πρόχειρα, μπορεί να δει κάποιος τη διαφορά ανάμεσα στην ονομασία της εταιρείας στον τίτλο (Federal Transfer & Custody Agents Inc.) και τη σφραγίδα (Federal Stock Transfer & Custody Agent Inc.) Κάποιος ξέχασε τη λέξη "stock" ενώ στη μία πλευρά λέει "Agents" και στην άλλη "Agent". Μοναδικές μαϊμουδιές ...

Το σημείο όμως που είναι πραγματικά αποκαλυπτικό είναι ο αριθμός της Διεθνούς Συναλλαγματικής, πάνω στην οποία στηρίζεται αυτή η απόδειξη κατάθεσης CDR. Σε αυτό το έγγραφο λοιπόν αναφέρεται ξεκάθαρα ότι αυτή η απόδειξη κατάθεσης των 500 εκατομμυρίων αντιστοιχεί στο IBOE με κωδικό αριθμό 2012-0500-SLW-0010-0505.

Τα γράμματα SLW στη μέση του κωδικού αντιστοιχούν στο όνομα του απατεώνα Stephen Louis Wozny, αφού και αυτός όπως άλλοι "καλλιτέχνες" είναι περήφανος για το δημιούργημα του. Όμως ο κωδικός 2012-0500-SLW-0010-0505 δεν είναι τυχαίος. Περιλαμβάνεται στη λίστα την οποία δημοσιεύσαμε παραπάνω και δείχνει τα χρεόγραφα που αναλαμβάνει να διακινήσει ο Αρτέμιος Σώρρας εκ μέρους της εταιρείας Red Panther Limited (είναι το έκτο στη σειρά). Επομένως, το χρεόγραφο πάνω στο οποίο εκδόθηκε η συγκεκριμένη απόδειξη κατάθεσης, ανήκει στη σειρά που δημιούργησε ο Stephen Louis Wozny αναφορικά με το εικονικό και ανείσπρακτο χρέος του Δικηγορικού Συλλόγου της Washington, υπόθεση που κρίθηκε στα αμερικανικά δικαστήρια ως ξεκάθαρη απάτη.

Πλέον είναι σαφές ότι τα χρεόγραφα με τα οποία κυκλοφορεί ο Αρτέμιος Σώρρας ανήκουν στη διεθνή σπείρα απατεώνων του Stephen Louis Wozny. Αυτό προκύπτει πέραν κάθε αμφιβολίας και όποιος υποστηρίζει τέτοιες απονενοημένες απάτες, απλά παίζει με τον πόνο των συνανθρώπων μας και πουλάει ψεύτικές ελπίδες. Τουλάχιστον το νερό του Γιώργου Καματερού δρόσιζε και λίγο..

Το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί οι αρμόδιοι δεν έχουν επικοινωνήσει με την πολιτεία της Washington για να πάρουν και αυτοί επίσημα αντίγραφα των παραπάνω εγγράφων. Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι Department of Licensing, τηλέφωνο 001-360-664-1530, email: ucc@dol.wa.gov, ώρες γραφείου Δευτέρα έως Παρασκευή 8:30 πμ - 4:30 μμ, φυσική έδρα: 405 Black Lake Blvd SW, Olympia, WA 98502. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ζητήσουν το φάκελο του Stephen Louis Wozny με τα έγγραφα που αφορούν το Δικηγορικό Σύλλογο της Washington (αριθμός φακέλου 2012-220-4291-9). Μέσα στο φάκελο των σχεδόν 700 σελίδων βρίσκονται και οι εξουσιοδοτήσεις προς το Σώρρα, αλλά και αντίγραφα από τα κακοφτιαγμένα, ακάλυπτα χρεόγραφα του Wozny.

Στη συνέχεια αρκεί ένα απλό τηλεφώνημα στο υπεύθυνο τμήμα του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, που ασχολείται με τέτοιες απάτες, για να διαπιστωθεί ότι όλες αυτές οι συναλλαγματικές είναι άχρηστες (το τηλέφωνο είναι 001-304-480-6405). Με αυτή την υπόθεση ασχολούμαι από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης των "ομολόγων", όπως είχα ασχοληθεί και παλαιότερα με την υπόθεση της Τράπεζας Ανατολής, η οποία είναι εντελώς διαφορετική, ωστόσο έχει κακοποιηθεί από τις θεωρίες συνωμοσίας και τα λάθη της ομάδας Σώρρα.

Έχω κατηγορηθεί με απίστευτους χαρακτηρισμούς από τον άφραγκο επενδυτή και τα "παιδιά" του, τα οποία μου έχει υποσχεθεί ότι θα ασχοληθούν μαζί μου στο προσεχές μέλλον. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν ρίχνω ευθύνες στο Σώρρα και τους παρατρεχάμενους του. Αυτοί τη δουλειά τους κάνουν. Μαζεύουν οπαδούς, τους οποίους προσπαθούν να φανατίσουν με παραμύθια και φρούδες ελπίδες. Αυτοί που σίγουρα έχουν ευθύνες είναι οι αρχές, που δύο χρόνια τώρα αφήνουν να εξελίσσεται το θέατρο του παραλόγου και επιτρέπουν σε κάποιους να συλλέγουν προσωπικά στοιχεία απλών πολιτών κατά χιλιάδες. Όταν σε μία χώρα δεν υπάρχουν τα βασικά αντανακλαστικά προστασίας από τέτοιες τραγικές καταστάσεις, τότε ας μην αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε φτάσει σε αυτά τα κακά χάλια.

Παρόμοιο μερίδιο ευθύνης όμως έχουν και όλοι όσοι άκριτα αποδέχονται τέτοια παραμυθάκια, μετά από όσα έχει τραβήξει αυτός ο έρημος τόπος από "σωτήρες" και "επενδυτές".  Και από τα "ομόλογα του Wozny", η ομάδα της END πήγε στο "παγκόσμιο καταπίστευμα" του φαντασμένου Keenan, τον οποίο και αυτόν αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα ο Σώρρας. Όλα τα καλά παιδιά ...

Απλοί άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα πηγαίνουν σε δήμους και υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότησης από το "παγκόσμιο καταπίστευμα", μια ακόμη θεωρία συνωμοσίας και διεθνή απάτη αμερικανικής προέλευσης!  Αν μετά από όλα αυτά, δεν γίνει επίμονα η ερώτηση "Τα 600 δις που θα σώσουν την Ελλάδα είναι του Wozny;" θα σταθώ στο παράθυρο του σπιτιού μου και θα περιμένω να περάσει το Γέτι των Ιμαλαΐων ...

Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!!Ο ΛΑΪΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΡΚΩΝ!!!

$
0
0

alt

Οι νόμοι στις σύγχρονες κοινωνίες διαμορφώνονται κυρίως από το νομοθετικό σώμα με μια τεράστια παραγωγή νόμων, κανονισμών, διατάξεων, εγκυκλίων κλπ. Η μορφή των νόμων στην αρχαία Αθήνα οριοθετούνταν κυρίως στα δικαστήρια μέσω των αποφάσεων των ενόρκων και σε μικρότερο βαθμό από τα νομοθετικά όργανα της πόλεως. Εκτός από τα δικαστήρια υπήρχαν και άλλοι παράμετροι που συντελούσαν στην διαμόρφωση των νόμων και οι οποίοι συνοψίζονται ως εξής:

    Oι νόμοι δεν είχαν την καίρια θέση που έχουν στη σύγχρονη κοινωνία κατά την εκδίκαση μιας υπόθεσης. Χρησιμοποιούνταν ως αποδεικτικά στοιχεία, άτεχνοι πίστεις, κατά τον αριστοτελικό όρο. Οι ένορκοι δεν ήταν απαραίτητο να τους γνωρίζουν. Οι διάδικοι είχαν την υποχρέωση να βρίσκουν και να προσκομίζουν το νόμο κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης. 
    Ο λαϊκός χαρακτήρας του σώματος των ενόρκων. Θεσπισμένο από το Σόλωνα τον 6ο αιώνα π.Χ., το σώμα των ενόρκων ήταν ανοικτό για όλους τους άνδρες Αθηναίους πάνω από 30 ετών που δεν είχαν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα. Η κοινωνική σύνθεση των ενόρκων δεν προδίδει την υπεροχή κάποιας ομάδας ή τάξης. 
    H απουσία κάθε είδους νομικών επαγγελματιών. Όπως και σε άλλους τομείς της πολιτικής ζωής στην Αθήνα, το καθιερωμένο σύστημα της δικαιοσύνης δεν επέτρεπε την ύπαρξη ειδικευμένων νομικών ή την ανάπτυξη νομικής ορολογίας. Ο ρόλος των δικαστών στο στάδιο πριν από τη δίκη και η δομή της δίκης, ως ένας αγώνας ανάμεσα σε δύο διαδίκους ενώπιον μιας επιτροπής από συμπολίτες τους, έκαναν περιττή την οποιαδήποτε εξειδικευμένη νομική γνώση. Ακόμα και η εντύπωση ότι κάποιος γνώριζε περισσότερα πράγματα για νομικά θέματα από το μέσο Αθηναίο θα μπορούσε να προκαλέσει δυσπιστία. 
    H πρωτοβουλία άσκησης ποινικής δίωξης και εκτέλεσης αποφάσεων σε ιδιώτες. Δεν υπήρχε κάποια διορισμένη αρχή για να ασκήσει διώξεις, ούτε αστυνομία για να καταδιώκει τους εγκληματίες, ούτε δικαστικοί κλητήρες για να εκτελούν τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Οποιοσδήποτε ήταν αδικημένος μπορούσε να κάνει αγωγή ή μήνυση και να επιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου. Όποιος νόμιζε ότι κάποιος έβλαπτε το σύνολο μπορούσε να του κάνει μήνυση. Ο εκάστοτε μηνυτής είχε συχνά ένα πλήθος διαδικασιών για να επιλέξει και να χρησιμοποιήσει σύμφωνα με την αυτοπεποίθησή του και την υποστήριξη που θα είχε. Η πλήρης εξάρτηση της δίκης από την πρωτοβουλία των διαδίκων είχε ως αποτέλεσμα να θεωρούνται οι δίκες και τα δικαστήρια ως μία υψηλού κινδύνου διαδικασία, που δεν αποτελούσε απαραίτητα την πρώτη και κύρια επιλογή. Η διαμεσολάβηση και η διαιτησία ήταν συχνά οι εναλλακτικές λύσεις που συνέφερε να επιλέξουν. 
    Οι νόμοι στην αρχαία Αθήνα ήταν κυρίως διαδικαστικοί, δηλαδή ρύθμιζαν τη διαδικασία εφαρμογής των δικαιωμάτων του ατόμου. Οι Αθηναίοι, σε πλήρη αντίθεση με τους σύγχρονους νομοθέτες, προτιμούσαν περισσότερο να επιβάλλουν διαδικασίες παρά να καθορίζουν αδικήματα. Έτσι, οι περισσότεροι νόμοι αφορούσαν τη θέσπιση μηχανισμού ικανοποίησης ενός συγκεκριμένου δικαιώματος παρά τη λογική και συνεκτική θεμελίωση μιας έννοιας, όπως δολοφονία, ύβρις ή κλοπή.
    Αυτό το ζήτημα φαίνεται στο νόμο περί ύβρεως, από τον οποίο δεν προκύπτει ξεκάθαρα ποια είναι η αντικειμενική υπόσταση της ύβρεως. Eικάζεται ότι ήταν γνωστή και εάν ρωτούσε κανείς έναν Αθηναίο πιθανόν να του απαντούσε ότι μπορούσε να αναγνωρίσει μία.
    Πάντως, υπάρχουν και μερικές περιπτώσεις ουσιαστικών νόμων, όπως ο νόμος της εξ αδιαθέτου διαδοχής. H παράμετρος αυτή καθώς και τα λαϊκά δικαστήρια συνέβαλαν σε εκείνο που μπορεί κανείς να ονομάσει επιβολή μιας ηθικής διάστασης παρά απόδοση της δικαιοσύνης με τη σύγχρονη έννοια. Με άλλα λόγια η έλλειψη νομικής εμπειρίας των ενόρκων, με το νόμο να είναι ένα ζήτημα ισχυρισμών και αποδεικτικών στοιχείων, και η έλλειψη ξεκάθαρου νομικού προσδιορισμού των αδικημάτων επέτρεπαν στον κάθε ένορκο να χρησιμοποιήσει την προσωπική του αντίληψη για να αποφανθεί επί λεπτών νομικών προβλημάτων, για παράδειγμα  εάν μία πράξη  είναι ύβρις.
    Γι αυτό το λόγο συχνά οι ένορκοι επηρεάζονταν και από άλλους παράγοντες, όπως η κοινωνική και οικονομική θέση των διαδίκων, το γόητρό τους, οι προκαταλήψεις και οι προσωπικές τους έχθρες. Οι νόμοι της Αθήνας χρησιμοποιούνταν κάθε μέρα στα λαϊκά δικαστήρια· όμως είναι δύσκολο να βρεθούν κάποια ίχνη περαιτέρω επεξεργασίας τους.

πηγη

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΒΙΝΤΕΟ!!ΠΩΣ ΟΙ "ΑΡΧΑΙΟΙ"ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑ-ΜΟΡΦΩΣΑΝ ΤΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ!!

$
0
0

Δείτε το βίντεο της Guardian για την «ελληνική κληρονομιά»

alt

Πώς οι αρχαίοι Έλληνες διαμόρφωσαν τα μοντέρνα μαθηματικά «Μια ομάδα επαναστατικών στοχαστών άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τα μαθηματικά. Τα μαθηματικά δεν είναι μόνο για πράξεις και υπολογισμούς, αλλά ένας τρόπος κατανόησης και έλεγχο της πραγματικότητας του κόσμου γύρω μας. Η αρχαία σκέψη βοηθά ακόμα και σήμερα μηχανικούς, επιστήμονες, οικονομολόγους και αρχιτέκτονες να αποκτήσουν μια καλύτερη κατανόηση του κόσμου», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Το βίντεο που δημιούργησε το Royal Institution (Ri), με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και δείχνει πως η αρχαία ελληνική σκέψη επηρέασε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα μαθηματικά, παρουσιάζει η «Guardian». alt

Πηγή: newsbeast.gr


ΠΕΣΤΑ ΑΛΕΦΑΝΤΕ!!!!ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΠΑΠΑΔΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΟΡΟΣ!!ΒΙΝΤΕΟ!!!

$
0
0

Αλέφαντος: Προς Χριστιανόπληκτους!!!Να πάρετε «Παπάδες προπονητές από το Αγιο Ορος»

Αλέφαντος: «Παπάδες προπονητές από το Αγιο Ορος»
(Photo: Actionimages)

Μίλησε για προπονητές και όχι μόνο.Μπείτε να δείτε το βίντεο

 εδω alt alt

ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΑΓΙΑΣΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΟΠΛΑ!!ΠΟΛΕΜΟΛΑΤΡΕΣ?

$
0
0
ΜΕΤΑ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΛΑΤΡΕΣ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΟΤΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ!!ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΥΛΟΓΟΥΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΟΠΛΑ!!ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΨΕΥΤΟΘΕΟΣ ΤΟΥΣ Ο ΝΑΖΩΡΑΙΟΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ!!ΔΕΝ ΗΡΘΑ ΝΑ ΦΕΡΩ ΕΙΡΗΝΗ ΑΛΛΑ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ!!ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΗΡΥΚΑ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΜΟΥ ΤΟΝ ΒΑΠΤΙΣΑΝ..........ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟ!!
1Αγιασμός πραγματοποιήθηκε στη ρωσική στρατιωτική βάση Gyumri ;στην Αρμενία. "Κατά την πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής στη ρωσική στρατιωτική βάση αγιάστηκαν περισσότερα από 500 κομμάτια του στρατιωτικού εξοπλισμού, περίπου 2.000 πυροβόλα όπλα και 30 στρατιωτικές εγκαταστάσεις" - είπε η υπηρεσία Τύπου της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας. Επίσης ο Αρχιμανδρίτης Ανδρέας (Vac) παρέδωσε στους στρατιώτες βιβλία της Καινής Διαθήκης και Ψαλμούς, που αποτέλεσαν δώρο από τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο. alt alt alt

ΝΕΑ ΑΠΑΤΗ!"ΠΑΝΑΓΙΑ"Η ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΑ!!ΜΕ ΨΕΥΤΟΘΑΥΜΑΤΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ

$
0
0
alt Εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν τις τελευταίες ημέρες στην κατοικία μιας οικογένειας από το Βέλγιο για να δουν ένα άγαλμα της Παρθένου Μαρίας το οποίο «λάμπει μέσα στο σκοτάδι», φαινόμενο που παρακολουθεί με προσοχή η Καθολική Εκκλησία.  «Η μυστηριώδης ακτινοβόλος Παρθένος Μαρία» ήδη μαγνήτισε έως το απόγευμα της Πέμπτης το ενδιαφέρον 500 ανθρώπων αριθμού ρεκόρ στο Ζαλέ, μια ήσυχη αγροτική κοινότητα, στις βελγικές Αρδέννες (ανατολικά), σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.  Η αστυνομία αναγκάστηκε να ενισχύσει την παρουσία της γύρω από το σπίτι του ζευγαριού συνταξιούχων στους οποίους ανήκει το άγαλμα της Παναγίας, το οποίο άρχισε να λάμπει ισχνά όταν έσβησαν τα φώτα μέσα στην κουζίνα.  Το φαινόμενο αυτό ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου και προοδευτικά όξυνε το ενδιαφέρον περιέργων και πιστών, ορισμένοι εκ των οποίων υποστήριξαν ότι θεραπεύει δερματολογικά προβλήματα.  Το μικρό γύψινο άγαλμα, ύψους περίπου 30 εκατοστών, απεικονίζει την Παρθένο του Μπανέ, όπως ονομάζεται ένα κοντινό χωριό, όπου η Παρθένος εμφανίστηκε ενώπιον ενός νεαρού κοριτσιού, της Μαριέτ Μπεκό, συνολικά οκτώ φορές το 1933. Το Μπανέ έχει έκτοτε γίνει ένας από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας στην χώρα.  Ο εφημέριος του ναού του Μπανέ στάλθηκε στο Ζαλέ από τον επίσκοπο της Λιέγης. «Είναι γεγονός ότι κάτι συμβαίνει. Δεν μπορώ να σας πω εάν υπάρχει μια φυσική εξήγηση ή (πρόκειται για) ένα θαύμα», δήλωσε ο ηγούμενος Λεό Παλμ.  Ένας καθηγητής ορυκτολογίας δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Βελγίου RTBF ότι πρόκειται για το φαινόμενο φωσφορισμού του γύψου του αγάλματος.  Ο ίδιος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες του αγάλματος αρνούνται να υποβληθεί σε εξετάσεις. «Αυτό δε μας ενδιαφέρει, είναι όπως είναι» δήλωσε ο σύζυγος στο RTBF.Δεν χρειάζονται οι εξετάσεις πρόκειται για μια ακόμη Χριστιανική απάτη!!Με ψευτοθαύματα προσπαθούν να κρατήσουν το ποίμνιο στο μαντρί!! 
Πληροφορίες: iefimerida.gr

Ο Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΧΡΕΗ!!!

$
0
0
alt Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Χρήστος Μαζάνης Στα δικαστήρια πρόκειται να λύσουν τις διαφορές τους ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και το πάλαι ποτέ αγαπημένο του «πολιτικό παιδί» και σημερινός υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. altΟ λόγος; Το γεγονός ότι, όπως αποκάλυψε η εκπομπή «Ζούγκλα», η εταιρεία του κ. Καρατζαφέρη τον Μάιο του 2013 κατέθεσε αγωγή εναντίον της επιχείρησης των αδελφών Γεωργιάδη, καθώς, όπως υποστηρίζει, η εταιρεία του υπουργού Υγείας τού οφείλει χρήματα από τις εκπομπές προώθησης βιβλίων που πραγματοποιούσε στο κανάλι Τηλεάστυ. Οφειλή 42.000 ευρώ Στην αγωγή του, η εταιρεία του κ. Καρατζαφέρη αναφέρει ότι η επιχείρηση της οικογένειας Γεωργιάδη αρνείται να αποπληρώσει τέσσερα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών ύψους 42.890 ευρώ! alt Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην αγωγή: - Για τον μήνα Ιούνιο 2012, η εταιρεία του κ. Καρατζαφέρη «City News Α.Ε.» προέβαλε τα προϊόντα της «Γεωργιάδης Λεωνίδας Α. και ΣΙΑ ΕΕ» από 4 Ιουνίου έως 8 Ιουνίου, από 11 Ιουνίου έως 15 Ιουνίου από 18 Ιουνίου έως 22 Ιουνίου και από 25 Ιουνίου έως 29 Ιουνίου. Για το χρονικό αυτό διάστημα η καθαρή αξία των υπηρεσιών που προσέφερε η εταιρεία του προέδρου του ΛΑΟΣ ανέρχεται σε 15.990 ευρώ. Από το ποσό, όμως, αυτό η εταιρεία της οικογένειας Γεωργιάδη έχει καταβάλει μόνο τα 13.690 ευρώ. Επομένως, το οφειλόμενο, σύμφωνα με την αγωγή, ποσό ανέρχεται σε 2.300 ευρώ. - Για τις εκπομπές που έγιναν τον Ιούλιο του 2012, στην αγωγή αναφέρεται ότι η αξία των υπηρεσιών που προσέφερε το κανάλι του κ. Καρατζαφέρη ανέρχεται σε 12.300 ευρώ, τα οποία, όπως σημειώνεται, ακόμα δεν έχουν καταβληθεί. - Στο ίδιο πλαίσιο, για τον Αύγουστο του 2012, η εταιρεία του κ. Καρατζαφέρη υποστηρίζει ότι η εκδοτική εταιρεία τής οφείλει επίσης 12.300 ευρώ, ενώ - Για τις εκπομπές που προβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012, στην αγωγή αναφέρεται ότι η «Γεωργιάδης Λεωνίδας Α. και ΣΙΑ ΕΕ» οφείλει στη «City News Α.Ε.» 15.990 ευρώ.
Όπως τονίζεται στα έγγραφα χαρακτηριστικά: «Η εναγόμενη, ενώ έκανε χρήση των υπηρεσιών "Telemarketing" που της προσέφερε η εταιρεία μας τις συγκεκριμένες ημερομηνίες που αναγράφονται στα τιμολόγια, εντούτοις αρνείται και δεν έχει εξοφλήσει μέχρι σήμερα, παρά τις συνεχείς προς τούτο οχλήσεις μας, το ως άνω οφειλόμενο ποσό των 42.890 ευρώ. Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να γίνει δεκτή η παρούσα αγωγή μας. Να εκδοθεί καταψηφιστική απόφαση προσωρινά εκτελεστή με την οποία να υποχρεωθεί η εναγόμενη να μας καταβάλει το ποσό των 42.890 ευρώ με τον νόμιμο τόκο από την επομένη της εκδόσεως του κάθε τιμολογίου».  Η εκπομπή επικοινώνησε τόσο με τον νομικό σύμβουλο της επιχείρησης των αδελφών Γεωργιάδη όσο και με τον υπουργό Υγείας, αλλά και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, οι οποίοι όμως δεν θέλησαν να προβούν σε κάποια επίσημη τοποθέτηση. 

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ. ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΣΩΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!!

$
0
0

alt Ο ύμνος που παιάνιζε πριν από τη νικηφόρα ναυμαχία: "Ω, παίδες Ελλήνων, ίτε Ελευθερούτε πατρί ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων, νύν υπέρ παντών αγών"Σημαντικότατο σταθμό στην Αρχαία Ελληνική και Παγκόσμια Ιστορία αποτελούν οι αγώνες των Ελλήνων εναντίον των Περσών για την προάσπιση της ελευθερίας τους. Οι λαμπρές νίκες κατά των εκάστοτε εισβολέων επέτρεψαν στο Ελληνικό έθνος να περάσει από την εφηβική ηλικία στην ωριμότητα, ν' αποκτήσει συνείδηση της δύναμης του και να δημιουργήσει τον κλασικό πολιτισμό του οποίου οι αρχές και τα ιδεώδη αποτέλεσαν τα θεμέλια του σημερινού ευρωπαϊκού πολιτισμού, επειδή ακριβώς οι αρχαίοι Έλληνες έζησαν και δημιούργησαν σε μια ελεύθερη κοινωνία. Οι μεγάλοι αυτοί εθνικοί πόλεμοι είναι πόλεμοι καθαρά αμυντικοί, τους προκάλεσαν οι Πέρσες στην προσπάθεια τους να υποτάξουν τη ΝΑ Ευρώπη. Από την πλευρά της Ελληνικής ιστορίας τα Μηδικά, όπως καθιερώθηκε να ονομάζονται αυτές οι συγκρούσεις, είναι κυρίως οι τρεις περσικές εκστρατείες: Α) του Μαρδόνιου στη Θράκη και τη Μακεδονία (492π.Χ.) Β) του Δάτη και του Αρταφέρνη στο Αιγαίο και την Αττική (490π.Χ.) και Γ) του Ξέρξη στην Κεντρική Ελλάδα (480 - 479π.Χ.). Οι σημαντικότεροι σταθμοί της τρίτης αυτής εκστρατείας εναντίον της Ελλάδας ήταν η μάχη των Θερμοπυλών, η ναυμαχία του Αρτεμισίου, η ναυμαχία της Σαλαμίνας και η μάχη των Πλαταιών. Πριν τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας Μετά την κατάληψη του στενού των Θερμοπυλών απ' τους Πέρσες και την λήξη της Ναυμαχίας του Αρτεμισίου χωρίς αποφασιστικό αποτέλεσμα, ο Ελληνικός στόλος εγκατέλειψε την θαλάσσια περιοχή στα Βόρεια της Εύβοιας κατευθυνόμενος προς τις ακτές της Αττικής και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την κατάκτηση ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας από τον στρατό του Ξέρξη. Σ' αυτή την περίσταση ο ρόλος του Θεμιστοκλή υπήρξε οπωσδήποτε αποφασιστικός, κατόρθωσε να πείσει τους Αθηναίους να εκκενώσουν την Αττική με την προστασία του Ελληνικού στόλου ο οποίος αγκυροβόλησε στη Σαλαμίνα για να προστατεύσει αυτήν την επιχείρηση. Οι δυνάμεις των Αντιπάλων Για τη δύναμη του Περσικού στόλου οι πηγές μάς δίνουν διάφορες πληροφορίες, ασφαλώς υπερβολικές στο σύνολο τους, όχι όμως και τελείως αντιφατικές. Ο Αισχύλος στους "Πέρσες" αναφέρει ότι ο εχθρός διέθετε 1.207 πλοία, αριθμό τον οποίο δίνει και ο Ηρόδοτος για τον στόλο όμως που συγκεντρώθηκε στην αρχή της εκστρατείας. Επειδή όμως μεταξύ αυτού του χρονικού σημείου και της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας οι Πέρσες είχαν για διάφορους λόγους απώλειες της τάξεως των 670 περίπου πλοίων, οι οποίες αναπληρώθηκαν μόνο με 125 νέα, οι δυνάμεις που παρέταξαν στη Σαλαμίνα ήταν περίπου 670 πλοία. Εάν όμως αφαιρέσουμε τα Περσικά πλοία που περιπολούσαν στην άλλη άκρη της Σαλαμίνας πριν από τη Ναυμαχία τότε η υπεροχή του Περσικού στόλου πρέπει να ήταν 2:1. Ο Ελληνικός στόλος που αγωνίσθηκε στη Σαλαμίνα υπολογίζεται από τον Ηρόδοτο σε 378 τριήρεις, αν και το άθροισμα των πλοίων που ο ίδιος αναφέρει ανέρχεται μόνο σε 366 τριήρεις. Απ' αυτές οι Αθηναίοι πρόσφεραν 200, οι Κορίνθιοι 40, οι Αιγινήτες 30, οι Μεγαρείς 20, οι Λακεδαιμόνιοι 16, οι Σικυώνοι 15, οι Επιδαύριοι 10, οι Αμβρακιώτες 7, οι Ερετριείς 7, οι Τροιζήνιοι 5, οι Νάξιοι 4, οι Ερμίονες 3, οι Λευκάδιοι 3, οι Κείοι 2, οι στυρείς 2, οι Κυθνίοι 1 και οι Κροτωνιάτες επίσης 1. Σχέδια των Αντιπάλων Ο Ελληνικός στόλος, μετά την κατάληψη της Αττικής απ' τους Πέρσες, συγκεντρώθηκε σε τρία σημεία: ο κύριος όγκος του στα σημερινά Αμπελάκια, απ' όπου φαίνονταν η Αθήνα παραδομένη στης φλόγες, ένα μικρότερο τμήμα αποτελούμενο από αιγινήτικα πλοία έμεινε να φυλάει την Αίγινα και ένα τρίτο τμήμα κατευθύνθηκε στον Πώγωνα, τον σημερινό Πόρο. Απ' την άλλη πλευρά ο Περσικός στόλος έπρεπε να βρίσκεται πάντοτε κοντά σε λιμάνια κατεχόμενα από τον Περσικό στρατό, για να τα χρησιμοποιήσει ως βάσεις. Έτσι ο Ξέρξης στάθμευσε στη νότια παράλια της Αττικής έχοντας το στρατηγείο του στο Φάληρο. Οι Πέρσες, στην προσπάθεια τους να επιτύχουν ευνοϊκή έκβαση του αγώνος, συνέβαλαν το σχέδιο να καταστρέψουν αιφνιδιαστικά τα ελληνικά πλοία που ήταν συρμένα στις αμμουδιές ή αγκυροβολημένα στους κόλπους της ΒΑ ακτής της Σαλαμίνας και σε μια δεύτερη φάση να καταλάβουν τη Σαλαμίνα, που την υπεράσπιζε ένα πολύ μικρό τμήμα του Αθηναϊκού στρατού. Ενδεχόμενη επιτυχία σ' αυτό το σχέδιο θα τους άνοιγε ασφαλώς το δρόμο για τον Ισθμό και την κατάληψη έπειτα της υπόλοιπης Ελλάδας. Από την ελληνική πλευρά ο Θεμιστοκλής αντιλήφθηκε αμέσως τα μεγάλα πλεονεκτήματα της θαλάσσιας αμυντικής γραμμής και ιδιαίτερα της Σαλαμίνας. Το νησί αυτό, το μόνο εδαφικό τμήμα του Αθηναϊκού κράτους που δεν υποδουλώθηκε στους Πέρσες, χρησίμευε ως καταφύγιο για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Αττικής, ως στρατιωτική βάση στα νώτα του Περσικού στρατού σε περίπτωση προελάσεως από τον Ισθμό και αποτελούσε, με τις προφυλαγμένες από τους ανέμους ακτές του απέναντι από την Αττική, ιδεώδη βάση για το Ελληνικό ναυτικό που κάλυπτε από τη Θάλασσα τον Ισθμό. Σε μια ή περισσότερες συσκέψεις των αρχηγών των στόλων των πόλεων ο Θεμιστοκλής, επιδεικνύοντας την εξαιρετική μεγαλοφυΐα και το απαράμιλλο σθένος του, κατόρθωσε να κάμψει τις αντιρρήσεις του Κορίνθιου στρατηγού Αδείμαντου και την αναποφασιστικότητα του Λακεδαιμόνιου Ναυάρχου Ευρυβιάδη πείθοντας τους για την καταλληλότητα της θέσεως στη Σαλαμίνα. Η Διεξαγωγή της Ναυμαχίας Η ναυμαχία διεξήχθη στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου (21-22 Βοηδρομιώνος) του 480π.Χ. Τη νύχτα μιάς από αυτές τις μέρες ο Περσικός στόλος απέπλευσε από το Φάληρο με κατεύθυνση προς τα Δυτικά, ενώ τμήμα του Περσικού στρατού αποβιβάσθηκε και κατέλαβε την Ψυτάλλεια με σκοπό, κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας, την περισυλλογή των Περσών ναυαγών και την εξόντωση των Ελλήνων ναυαγών. Γύρω στις δύο μετά τα μεσάνυχτα τα Περσικά πλοία προχωρούσαν κατά μήκος των ακτών της Αττικής με την εξής σειρά: Φοινικικά και Αιγυπτιακά προς το μέρος της Ελευσίνας, κατόπιν τα πλοία της Κύπρου, της Λυκίας και της Παμφυλίας και τέλος προς τον Πειραιά, τα Καρικά και τα πλοία της Ιωνίας. Οι Έλληνες πληροφορήθηκαν εγκαίρως τις κινήσεις του Περσικού στόλου από τον Αριστείδη, που ήλθε νύχτα από την Αίγινα. Έτσι οι Πέρσες έχασαν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού όταν, σύμφωνα με την περιγραφή του Αισχύλου, άκουσαν ξαφνικά, με την ανατολή του ηλίου, τους ήχους της σάλπιγγας και τον Παιάνα να αντηχεί από όλα τα Ελληνικά πλοία: "Ω, παίδες Ελλήνων, ίτε Ελευθερούτε πατρί ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων, νύν υπέρ παντών αγών"   Είχε λοιπόν ήδη βγει ο ήλιος όταν δόθηκε η διαταγή από τον Ευρυβιάδη, διοικητή των Ελληνικών δυνάμεων, να αναπτυχθεί ο Ελληνικός στόλος προς την κατεύθυνση των Περσών. Τη δεξιά πτέρυγα είχε καταλάβει ο ίδιος ο Ευρυβιάδης με τις μοίρες της Σπάρτης, της Κορίνθου, της Αίγινας και των Μεγάρων. Οι τριήρεις των μικρότερων ελληνικών πόλεων τάχθηκαν στο μέσον, ενώ στην αριστερή πλευρά κατέλαβαν θέση με αρχηγό το Θεμιστοκλή, οι Τριήρεις των Αθηναίων. Η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στην αποφυγή ενδεχόμενου εγκλωβισμού των Ελληνικών Πλοίων εντός του αγκυροβολίου τους. Πλέοντας όμως ο Ελληνικός στόλος προς τα εμπρός θα συναντούσε σύντομα τον Περσικό, στο μέσο περίπου του στενού, σε χώρο δηλαδή αρκετά ανοικτό και συνεπώς ευνοϊκότερο για τους Πέρσες, οι οποίοι θα είχαν έτσι την ευχέρεια χρησιμοποιήσεως του συνόλου σχεδόν των πλοίων τους και τη δυνατότητα κυκλωτικών ελιγμών από τα δύο άκρα του Ελληνικού στόλου. Για να αποτραπεί ακριβώς αυτή η συνάντηση των δύο στόλων στο μέσον του στενού, τα Ελληνικά πλοία ανέκοψαν την πορεία τους προς τα εμπρός κι άρχισαν να κινούνται προς τα πίσω, κωπηλατώντας ανάποδα προς τη Σαλαμίνα, χωρίς να αναστρέψουν, διατηρώντας σταθερά τις πλώρες προ τον εχθρό, σε τάξη, χωρίς να χαθεί η συνοχή του στόλου, συνεχίσθηκε δε ως μία γραμμή κοντά στις ακτές της Σαλαμίνας, όπου είχαν παραταχθεί οι Αθηναίοι οπλίτες, εκεί ο στόλος παρατεταγμένος σε μέτωπο με στήριγμα προς τα δεξιά την Κυνόσουρα και προς τα αριστερά το σημερινό νησί του Αγίου Γεωργίου, ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος κυκλώσεως, σταμάτησε για να συγκρουστεί με τον εχθρό. Φάση Ι Τη νύχτα της παραμονής της σύγκρουσης οι Πέρσες απέκλεισαν την είσοδο και την έξοδο του στενού και κατέλαβαν την Ψυτάλλεια. alt Η στενότητα του χώρου και η περιορισμένη έκταση του μετώπου δεν επέτρεπε στους Πέρσες να χρησιμοποιούν στην πρώτη γραμμή περισσότερα πλοία από τα Ελληνικά, τα οποία συνεπώς αντιμετώπιζαν στη σύγκρουση ίσο περίπου αριθμό πλοίων έτσι στον αγώνα έπαιζε σημαντικό ρόλο η ανδρεία και η επιδεξιότητα των αξιωματικών και των πληρωμάτων καθώς και η τακτική των αντιπάλων στόλων. Οι ελεύθεροι πολίτες των Ελληνικών πόλεων στις οποίες η ευψυχία μαζί με την ελευθερία ήταν οι υπέρτατες αξίες, αγωνίζονταν υπέρ βωμών και εστιών με ανδρεία και αυταπάρνηση που ενέτεινε η μεταξύ τους και μεταξύ των πόλεων άμιλλα. Αλλά και οι Πέρσες πολεμούσαν με εξαιρετική γενναιότητα, γιατί ήθελαν να φανούν ευάρεστοι στον Ξέρξη, που παρακολουθούσε τη ναυμαχία από το όρος Αιγάλεω, αλλά και γιατί φοβόνταν την οργή του αν υστερούσαν. Φάση II Ο κύριος όγκος του Περσικού στόλου που ακολούθησε, μπήκε στο στενό τη νύχτα και το πρωί παρατάχθηκε για επίθεση. Αλλά ο αιφνιδιασμός απέτυχε. Ολόκληρος ο Ελληνικός στόλος κινήθηκε εναντίον του εχθρού και ύστερα από σειρά τακτικών ελιγμών άρχισε η σύρραξη σε μέτωπο 3 χιλιομέτρων περίπου από την Κυνόσουρα ως τη νησίδα του Αγ. Γεωργίου. alt Έτσι στην αρχή η ναυμαχία ήταν αμφίρροπη και οι Πέρσες κρατούσαν, μάλιστα στη δεξιά πλευρά οι Ίωνες πίεζαν σοβαρά του Λακεδαιμόνιους και τους Αιγινήτες, οι δε Σάμιοι κυρίευσαν μερικές Ελληνικές τριήρεις. Όσο προχωρούσε η ώρα άρχισε να επικρατεί η εξαιρετική επιδεξιότητα των Ελληνικών πληρωμάτων και η ανώτερη τακτική των Ελλήνων και πρώτα στο αριστερό μέρος τη Ελληνικής παράταξης, όπου βρισκόταν η ισχυρότατη μοίρα των 200 Αθηναίων τριήρεων έχοντας απέναντι της τα πλοία των Φοινίκων. Η τακτική των Φοινίκων ήταν κυρίως να πολεμούν ρίχνοντας βροχή βελών και ακοντίων από τα ψηλά καταστρώματα τους καθώς μάλιστα διέθεταν 30 τοξότες σε κάθε πλοίο. Από την άλλη πλευρά οι Αθηναίοι διέθεταν 4 τοξότες και 14 οπλίτες σε κάθε τριήρη, πλεονεκτούσαν όμως στη χρήση του εμβόλου, έτσι εκμεταλλευόμενοι τον κλυδωνισμό των Φοινικικών πλοίων από τον άνεμο και το κύμα, που είχε ως αποτέλεσμα να αστοχούν τα τοξεύματα, ορμούσαν εναντίον τους και είτε έθραυαν τα κουπιά και ακινητοποιούσαν τα εχθρικά πλοία είτε τα κτυπούσαν με τα έμβολα στα πλευρά. Έπειτα οι Αθηναίοι οπλίτες πηδούσαν στο κατάστρωμα και εξόντωναν τα εχθρικά πληρώματα ή άφηναν τα πλοία να βυθιστούν από τα ρήγματα των εμβόλων.   Φάση ΙΙΙ Η Αθηναϊκή μοίρα υπό τον Θεμιστοκλή τρέπει σε φυγή το δεξιό της Περσικής παράταξης altΎστερα λοιπόν από την καταβύθιση των πρώτων Φοινικικών πλοίων, η πρώτη γραμμή του Φοινικικού στόλου αποδιοργανώθηκε και τα πλοία άρχισαν να τρέπονται σε φυγή, άλλα προς τις απέναντι ακτές της Αττικής κι άλλα προς τα ανατολικά, πολλά όμως δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν γιατί στην προσπάθεια τους αυτή συγκρούσθηκαν μεταξύ τους και βυθίστηκαν. Σε λίγο η ταραχή και η σύγχυση μεταδόθηκε στο κέντρο και το αριστερό μέρος του Περσικού στόλου, διότι οι Αθηναϊκές τριήρεις, διαθέσιμες μετά την κατανίκη των Φοινίκων άρχισαν να επιτίθενται προς τα εκεί. Η ναυμαχία εξελίχθηκε τότε ραγδαία σε βάρος των Περσών και σε λίγο και ο υπόλοιπος Περσικός στόλος, που είχε συνθλιβεί στην Περιοχή του στενού προς την Κυνόσουρα και τη ΝΑ έξοδο, άρχισε, να τρέπεται σε φυγή με κατεύθυνση το Φάληρο, ενώ καταδιώκονταν από τον Ελληνικό στόλο. Η καταδίωξη εξακολούθησε, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος, "μέχρι δείλης". Προς το τέλος της Ναυμαχίας, ο Αριστείδης, με Αθηναίους οπλίτες από τους παρατεταγμένους στην ακτη της Σαλαμίνας, αποβιβάσθηκε στην Ψυτάλλεια και εξόντωσε την εκεί απομονωμένη Περσική φρουρά. Φάση IV Ο Περσικός στόλος φεύγει καταδιωκόμενος και υφίσταται μεγάλη καταστροφή στο στενό μεταξύ Κυνόσουρας και Κερατσινίου. Το εχθρικό τμήμα που είχε αποβιβαστεί στην Ψυττάλεια εξοντώνεται από τους οπλίτες του Αριστείδη alt Κατά τον Έφορο οι Πέρσες έχασαν 200 πλοία και οι Έλληνες 40, η αναλογία όμως απωλειών σε άνδρες ήταν βαρύτερη για τους Πέρσες γιατί αυτοί, καθώς δεν ήξεραν να κολυμπούν, πνίγονταν μετά τη βύθιση των πλοίων τους. Η σημασία της ναυμαχίας της Σαλαμίνας υπήρξε μέγιστη διότι προκάλεσε την κατάρρευση του ηθικού της Περσικής ηγεσίας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εγκαταλείψει ουσιαστικά τον αγώνα, αν και διέθετε ακόμα υπερτριπλάσιο σχεδόν στόλο από το Ελληνικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το βράδυ της επόμενης της μάχης ο Ξέρξης, επικεφαλής του Περσικού στόλου φοβούμενος μήπως οι Έλληνες πλεύσουν στον Ελλήσποντο και καταστρέφοντες τις γέφυρες που είχε κατασκευάσει, τον αποκλείσουν στην Ευρώπη, απέπλευσε από το Φάληρο και παραπλέοντας τις ακτές κατευθύνθηκε προς Βορρά. Οι κυριότεροι παράγοντες της Ελληνικής νίκης στην Σαλαμίνα ήταν οι εξής: altΤο γεγονός ότι οι Πέρσες παρασύρθηκαν να ναυμαχήσουν σε θαλάσσια περιοχή που είχε επιλέξει ο αντίπαλος γιατί παρουσίαζε εξαιρετικά πλεονεκτήματα για αυτόν, η στενότητα του χώρου εξουδετέρωνε την αριθμητική υπεροχή του Περσικού στόλου, ενώ αντίθετα ήταν ιδεώδης για τον Ελληνικό στόλο. Παρασύρθηκαν οι Πέρσες γιατί είχαν ανάγκη να συντρίψουν τον Ελληνικό στόλο ώστε να μπορούν τα δικά τους πλοία να παραπλεύουν απερίσπαστα τις Ελληνικές ακτές, για να εφοδιάζουν τον Περσικό στρατό και να ενεργεί αποβάσεις στα μετόπισθεν των Ελληνικών αμυντικών γραμμών. altΟι Πέρσες υποτίμησαν τον αντίπαλο και εκτίμησαν εσφαλμένα τις μαχητικές δυνατότητες και τις προθέσεις του. altΗ κατάλληλη στρατηγική του Ελληνικού στόλου στη Ναυμαχία, όπως τον συνέλαβαν και εφήρμοσαν ο Θεμιστοκλής και οι λοιποί Έλληνες Ναύαρχοι. altaltΗ κατάλληλη στρατηγική του Ελληνικού στόλου στη Ναυμαχία, όπως τον συνέλαβαν και εφήρμοσαν ο Θεμιστοκλής και οι λοιποί Έλληνες Ναύαρχοι. alt Τέλος, ο ζήλος και η ανδρεία όλων των Ελλήνων που αγωνίσθηκαν στη Σαλαμίνα. Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας έληξε με θρίαμβο των Ελλήνων, πέρασε γρήγορα στο θρύλο, έγινε θέμα για τους ρήτορες και τους μεγάλους τραγικούς (οι Φοίνισσες του Φρυνίχου και οι Πέρσες του Αισχύλου έχουν ως σημείο αναφοράς τη νίκη των Ελλήνων), αποτέλεσε δίδαγμα για τους λαούς και καθιερώθηκε ως η αφετηρία όχι μόνο της Ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας Ναυτικής ιστορίας. Εκείνο που έγραψε ο Πλούταρχος στο βίο του Θεμιστοκλή, "Ουθ Έλλησιν ούτε βάρβαρος ενάλιον έργον είργασται λαμπρότερον", μπορούμε ανεπιφύλακτα να το επαναλάβουμε και σήμερα.   Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας έληξε με θρίαμβο των Ελλήνων, πέρασε γρήγορα στο θρύλο, έγινε θέμα για τους ρήτορες και τους μεγάλους τραγικούς (οι Φοίνισσες του Φρυνίχου και οι Πέρσες του Αισχύλου έχουν ως σημείο αναφοράς τη νίκη των Ελλήνων), αποτέλεσε δίδαγμα για τους λαούς και καθιερώθηκε ως η αφετηρία όχι μόνο της Ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας Ναυτικής ιστορίας. Εκείνο που έγραψε ο Πλούταρχος στο βίο του Θεμιστοκλή, "Ουθ Έλλησιν ούτε βάρβαρος ενάλιον έργον είργασται λαμπρότερον", μπορούμε ανεπιφύλακτα να το επαναλάβουμε και σήμερα.       alt  Διόδωρου Σικελιώτη  Βιβλιοθήκης Ιστορικής Βίβλος Ενδεκάτη Καταστροφή των γύρω περιοχών - Συζήτηση για τη θέση άμυνας 14. Ενώ συνέβαιναν αυτά, ο Ξέρξης, έχοντας πάρει τον στρατό από τις Θερμοπύλες, προχώρησε μέσα από την περιοχή των Φωκέων, κατακτώντας τις πόλεις και καταστρέφοντας τις περιουσίες στην ύπαιθρο. Οι Φωκείς, που είχαν επιλέξει την πλευρά των Ελλήνων, βλέποντας ότι οι ίδιοι δεν ήταν αξιόμαχοι, εγκατέλειψαν όλες τους τις πόλεις πανδημεί και κατέφυγαν στις δύσβατες περιοχές του Παρνασσού. Στη συνέχεια, ο βασιλιάς πέρασε μέσα από την περιοχή των Δωριέων, χωρίς να πειράξει κανένα, γιατί οι Δωριείς είχαν συμμαχήσει με τους Πέρσες. Εκεί, άφησε μέρος της δύναμής του, το οποίο πρόσταξε να πάει στους Δελφούς, να κάψει το τέμενος του Απόλλωνα και να συλήσει τα αναθήματα, ενώ ο ίδιος μαζί με τους υπόλοιπους βαρβάρους προχώρησε μέχρι τη Βοιωτία όπου και στρατοπέδευσε. Εκείνοι που είχαν σταλεί να συλήσουν το μαντείο, προχώρησαν μεν μέχρι το ναό της Προναίας Αθηνάς, αλλά εκεί, κατά παράδοξο τρόπο, άρχισε να πέφτει δυνατή βροχή και πολλοί κεραυνοί από τον ουρανό και, επιπλέον, η καταιγίδα ξεκόλλησε και έριξε στο στρατόπεδο των βαρβάρων μεγάλα βράχια, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μεγάλος αριθμός Περσών, οπότε όλοι, κατατρομαγμένοι από την ενέργεια των θεών, έφυγαν άρον άρον από την περιοχή. Έτσι, το μαντείο των Δελφών, με τη φροντίδα κάποιας θεϊκής δύναμης, διέφυγε τη σύληση. Οι Δελφοί, θέλοντας να αφήσουν στους μεταγενέστερους αθάνατη υπόμνηση της εμφάνισης των θεών, έστησαν τρόπαιο πλάι στο ιερό της Προναίας Αθηνάς, στο οποίο χάραξαν το ακόλουθο ελεγειακό ποίημα: Μνήμη του πολέμου που προφυλάσσει τους άντρες και μάρτυρα της νίκης, οι Δελφοί με έστησαν, ευχαριστώντας το Δία και το Φοίβο που απώθησαν τις γραμμές των Μήδων και προφύλαξαν το χαλκοστεφανωμένο τέμενος. Στο μεταξύ, ο Ξέρξης περνώντας μέσα από τη Βοιωτία κατέστρεψε εντελώς την περιοχή των Θεσπιέων και τις Πλαταιές, που ήταν έρημες, τις πυρπόλησε. Γιατί οι κάτοικοι εκείνων των πόλεων είχαν φύγει όλοι για την Πελοπόννησο. Μετά από αυτά, εισέβαλαν στην Αττική, όπου ερήμωσαν την ύπαιθρο, ενώ την Αθήνα την ισοπέδωσαν και πυρπόλησαν τους ναούς των θεών. Ενώ ο βασιλιάς ήταν απασχολημένος με αυτά, κατέπλευσε ο στόλος από την Εύβοια στην Αττική, έχοντας λεηλατήσει τόσο την Εύβοια όσο και τα παράλια της Αττικής. 15. [...] Οι Αθηναίοι που βρίσκονταν στη Σαλαμίνα, βλέποντας την Αττική να καίγεται και μαθαίνοντας ότι το τέμενος της Αθηνάς είχε ισοπεδωθεί, αποθαρρύνθηκαν εντελώς. Κατά τον ίδιο τρόπο και οι υπόλοιποι Έλληνες, που είχαν συγκεντρωθεί από κάθε γωνιά μόνο στην Πελοπόννησο, είχαν καταληφθεί από μεγάλο φόβο. Θεώρησαν λοιπόν καλό να συνεδριάσουν όλοι όσοι ήταν επιφορτισμένοι με τη διοίκηση και να αποφασίσουν σε ποιους τόπους συνέφερε να κάνουν τη ναυμαχία. Ειπώθηκαν πολλές και ποικίλες ιδέες, και οι Πελοποννήσιοι, φροντίζοντας για τη δική τους μόνο ασφάλεια, ισχυρίζονταν ότι ο αγώνας έπρεπε να δοθεί στην περιοχή του Ισθμού, γιατί, επειδή είχε ισχυρό τείχος, αν κάτι δεν πήγαινε καλά στη ναυμαχία, οι ηττημένοι θα μπορούσαν να καταφύγουν αμέσως σε ασφαλές μέρος στην Πελοπόννησο, ενώ αν κλείνονταν όλοι μαζί στο μικρό νησί της Σαλαμίνας, θα περιέπιπταν σε δεινά από τα οποία δύσκολα θα γλίτωναν. Ο Θεμιστοκλής όμως συμβούλεψε να δοθεί στη Σαλαμίνα η μάχη των πλοίων, γιατί θα είχαν μεγάλο πλεονέκτημα εκείνοι που θα αγωνίζονταν με λίγα πλοία εναντίον πολύ περισσότερων στα στενά. Γενικά, απέδειξε ότι η υπεροχή του Ισθμού ήταν εντελώς ακατάλληλη για τη ναυμαχία, γιατί ο αγώνας θα δινόταν σε ανοιχτό πέλαγος και οι Πέρσες, λόγω της ευρυχωρίας, θα καταπονούσαν εύκολα τα λίγα πλοία με τα πολύ περισσότερα δικά τους. Με πολλά άλλα παρόμοια επιχειρήματα που ταίριαζαν στην περίσταση, τους έπεισε όλους να ψηφίσουν υπέρ του δικού του σχεδίου. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας 16. Όταν τελικά λήφθηκε η κοινή απόφαση να γίνει η ναυμαχία στη Σαλαμίνα, οι Έλληνες άρχισαν τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των Περσών και των κινδύνων. Ο Ευρυβιάδης, λοιπόν, συνοδευόμενος από τον Θεμιστοκλή, ανέλαβε να παρακινήσει τα πληρώματα και να τα προτρέψει να αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο κίνδυνο. Ωστόσο, οι άντρες δεν υπάκουγαν και, επειδή ήταν όλοι κατατρομαγμένοι από το μέγεθος των Περσικών δυνάμεων, δεν έδιναν σημασία στους αρχηγούς, αλλά καθένας έσπευδε να αποπλεύσει από τη Σαλαμίνα για την Πελοπόννησο. Αλλά και το πεζικό των Ελλήνων δε φοβόταν λιγότερο τις δυνάμεις των εχθρών, καθώς τους τρόμαζε η απώλεια των πιο αξιόλογων ανδρών στις Θερμοπύλες, και ταυτόχρονα οι καταστροφές στην Αττική που βρίσκονταν μπροστά στα μάτια τους προκαλούσαν μεγάλη λιποψυχία στους Έλληνες. Τα μέλη του συνεδρίου των Ελλήνων, βλέποντας την ταραχή των μαζών και το γενικό φόβο, ψήφισαν να χτιστεί τείχος κατά μήκος του Ισθμού. Τα έργα συντελέστηκαν με ταχύτητα λόγω του ζήλου και του πλήθους των εργαζομένων. Οι Πελοποννήσιοι ισχυροποιούσαν το τείχος, που εκτεινόταν επί σαράντα στάδια, από Λέχαιο μέχρι τις Κεγχρεές, ενώ εκείνοι του βρίσκονταν στη Σαλαμίνα, μαζί με όλο τον στόλο, ήταν τόσο φοβισμένοι που δεν πειθαρχούσαν πια στους αρχηγούς τους. 17. 0 Θεμιστοκλής, βλέποντας τον ναύαρχο Ευρυβιάδη να μη μπορεί να καταβάλει την ορμή του πλήθους αλλά βλέποντας επίσης ότι τα στενά της Σαλαμίνας μπορούσαν να συμβάλουν κατά πολύ στη νίκη, μηχανεύτηκε το εξής. Έπεισε κάποιον να αυτομολήσει προς τον Ξέρξη και να τον διαβεβαιώσει ότι τα πλοία επρόκειτο να φύγουν κρυφά από εκείνη την περιοχή και να συγκεντρωθούν στον Ισθμό. Έτσι ο βασιλιάς, που πίστεψε αυτά που του ανακοινώθηκαν, επειδή έμοιαζαν πιθανά, βιάστηκε να εμποδίσει τις ναυτικές δυνάμεις των Ελλήνων να πλησιάσουν τις δυνάμεις του πεζικού. Έστειλε λοιπόν αμέσως το ναυτικό των Αιγυπτίων, προστάζοντάς τους να φράξουν το πέρασμα ανάμεσα στη Σαλαμίνα και στην περιοχή της Μεγαρίδας. Το υπόλοιπο πλήθος των πλοίων το έστειλε στη Σαλαμίνα, δίνοντας εντολή να προκαλέσουν τους εχθρούς και να κριθεί ο αγώνας με ναυμαχία. Οι τριήρεις ήταν διατεταγμένες κατά σειρά εθνών, ώστε λόγω της ίδιας γλώσσας και της γνωριμίας μεταξύ τους να βοηθούν με προθυμία ο ένας τον άλλον. Όταν ο στόλος παρατάχθηκε με αυτό τον τρόπο, το δεξιό κέρας το κατείχαν οι Φοίνικες ενώ το αριστερό οι Έλληνες που ήταν με το μέρος των Περσών. Οι αρχηγοί των Ιώνων έστειλαν ένα άντρα από τη Σάμο στους Έλληνες για να τους πληροφορήσει λεπτομερώς για τα όσα είχε αποφασίσει να κάνει ο βασιλιάς και ,για τη διάταξη των δυνάμεων, καθώς επίσης και για το ότι κατά τη διάρκεια της μάχης θα αποστατούσαν από τους βαρβάρους. Όταν ο Σάμιος, αφού ήρθε κρυφά κολυμπώντας, πληροφόρησε τον Ευρυβιάδη σχετικά με τούτο, ο Θεμιστοκλής, διαπιστώνοντας ότι το στρατήγημά του εξελισσόταν όπως είχε κατά νου, ήταν περιχαρής και παρακινούσε τα πληρώματα στον αγώνα. Ο Έλληνες, παίρνοντας θάρρος από την υπόσχεση των Ιώνων, καθόσον και η περίσταση τους ανάγκαζε να ναυμαχήσουν έστω και παρά τη δική τους θέληση, κατέβηκαν όλοι μαζί με προθυμία από τη Σαλαμίνα για τη ναυμαχία. 18. Τέλος, όταν οι άνδρες του Ευρυβιάδη και του Θεμιστοκλή παρέταξαν τις δυνάμεις τους, το αριστερό μέρος κατείχαν Αθηναίοι και Λακεδαιμόνιοι, απέναντι από πλοία των Φοινίκων, γιατί οι Φοίνικες είχαν μεγάλη υπεροχή τόσο από τον μεγάλο αριθμό πλοίων όσο και από την πείρα που είχαν από τους προγόνους τους στα ναυτικά έργα. Οι Αιγινήτες και οι Μεγαρείς καταλάμβαναν δεξιό κέρας, γιατί αυτοί θεωρούνταν σι καλύτεροι ναυτικοί μετά τους Αθηναίους και ότι θα φιλοτιμούνταν περισσότερο από όλους, επειδή ήταν οι μόνοι από τους Έλληνες που δεν θα είχαν κανένα καταφύγιο αν κάτι πήγαινε στραβά στη ναυμαχία. Το μέσον το καταλάμβανε το υπόλοιπο πλήθος των Ελλήνων. Μ' αυτή τη σύνταξη λοιπόν σάλπαραν και κατέλαβαν το στενό πέρασμα ανάμεσα στη Σαλαμίνα και το Ηρακλείο Ο βασιλιάς πρόσταξε το ναύαρχο να πλεύσει εναντίον των εχθρών, ενώ ο ίδιος πέρασε απέναντι από τη Σαλαμίνα, σ ένα σημείο από όπου θα μπορούσε να παρακολουθεί την πορεία της ναυμαχίας. Οι Πέρσες, στην αρχή της πλεύσης τους, διατηρούσαν τον σχηματισμό τους, καθώς είχαν πολλή ευρυχωρία. Μόλις όμως έφτασαν στο στενό, αναγκάστηκαν να αποσπάσουν μερικά πλοία από τον σχηματισμό, κάνοντας μεγάλη φασαρία. Ο ναύαρχος, που προηγούνταν του σχηματισμού και ήταν ο πρώτος που συνήψε μάχη, σκοτώθηκε έχοντας αγωνιστεί λαμπρά. Όταν βυθίστηκε το πλοίο του, το ναυτικό των βαρβάρων καταλήφθηκε από σύγχυση, γιατί προστάζοντες ήταν τώρα πολλοί και δεν έδιναν όλοι τις ίδιες διαταγές. Γι' αυτό σταμάτησαν την προς τα μπρος πορεία κι έκοψαν ταχύτητα για να επιστρέψουν στην ευρυχωρία. Οι Αθηναίοι, βλέποντας τη σύγχυση των βαρβάρων, τους ακολουθούσαν κι άλλα πλοία τα χτυπούσαν με τα έμβολα ενώ από άλλα παρέσυραν τις σειράς των κουπιών. Καθώς οι κωπηλάτες δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους, πολλές από τις τριήρεις των Περσών γύρισαν στο πλάι και εμβολίζονταν απανωτά. Γι' αυτό έπαψαν να οπισθοχωρούν απλώς και, κάνοντας στροφή, τράπηκαν σε φυγή πλέοντας μ' όλη τους την ταχύτητα. 19. Όταν τα Φοινικικά και Κυπριακά πλοία νικήθηκαν από τους Αθηναίους, τα πλοία των Κιλίκων και των Παμφύλων, καθώς επίσης και των Λυκίων, που βρίσκονταν αμέσως μετά από τα πρώτα στη σειρά, αρχικά αντιστέκονταν ρωμαλέα, αλλά μόλις είδαν τα πιο ισχυρά πλοία να έχουν τραπεί σε φυγή, εγκατέλειψαν κι αυτά τη μάχη. Στο άλλο κέρας, δόθηκε ισχυρή ναυμαχία και για κάποιο χρονικό διάστημα η μάχη ήταν ισόρροπη. Μόλις όμως οι Αθηναίοι, αφού είχαν καταδιώξει τους Φοίνικες και τους Κύπριους μέχρι την ξηρά, επέστρεψαν, οι βάρβαροι εξαναγκάστηκαν από αυτούς να κάνουν στροφή και έχασαν πολλά πλοία. Μ' αυτό λοιπόν τον τρόπο επικράτησαν οι Έλληνες νικώντας τους βαρβάρους σε περίλαμπρη ναυμαχία. Κατά τη μάχη, καταστράφηκαν σαράντα πλοία των Ελλήνων, ενώ των Περσών περισσότερα από διακόσια, χωρίς να υπολογίσουμε εκείνα που αιχμαλωτίστηκαν αύτανδρα. Ο βασιλιάς, που είχε αναπάντεχα ηττηθεί, εκτέλεσε τους Φοίνικες, όσους ήταν οι κυρίως υπεύθυνοι για την αρχή της φυγής, και απείλησε να επιβάλει και στους υπόλοιπους την προσήκουσα τιμωρία. Οι Φοίνικες, φοβισμένοι από τις απειλές, αρχικά κατέπλευσαν στην Αττική και, όταν νύχτωσε, άνοιξαν πανιά για την Ασία. Ο Θεμιστοκλής τώρα, που θεωρήθηκε ο αίτιος της νίκης, επινόησε άλλο, όχι κατώτερο στρατήγημα από αυτό που περιγράψαμε. Γιατί, επειδή οι Έλληνες φοβούνταν να αγωνιστούν στην ξηρά εναντίον τόσων πολλών μυριάδων, μείωσε δραστικά τις χερσαίες δυνάμεις των Περσών με τον εξής τρόπο: έστειλε τον παιδαγωγό των ίδιων του των γιων στον Ξέρξη για να τον πληροφορήσει ότι οι Έλληνες σκοπεύουν να πλεύσουν στο ζεύγμα που είχε σχηματίσει με τα πλοία και να το καταστρέψουν. Γι' αυτό τον λόγο ο βασιλιάς, που πίστεψε τα λόγια του επειδή του φάνηκαν πιθανά, τρόμαξε μήπως στερηθεί τη δυνατότητα επανόδου στην Ασία, αφού οι Έλληνες ήλεγχαν τη Θάλασσα, και αποφάσισε να περάσει όσο πιο γρήγορα γινόταν από την Ευρώπη στην Ασία, αφήνοντας τον Μαρδόνιο στην Ελλάδα μαζί με τους άριστους ιππείς και πεζούς, των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν ήταν μικρότερος από τετρακόσιες χιλιάδες. Ο Θεμιστοκλής, λοιπόν, με δυο στρατηγήματα έγινε αίτιος μεγάλων πλεονεκτημάτων για τους Έλληνες. Αυτά ήταν, λοιπόν, τα όσα έγιναν στην Ελλάδα.

 
http://img.pathfinder.gr/clubs/files/61405/40.html

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΜΙΣΤΟΥ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΩΝ ΜΑΛΑΤΕΣΤΑ!!!

$
0
0
Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΝΑ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΩΝ ΜΑΛΑΤΕΣΤΑ
Πλήθων Γεώργιος Γεμιστός ήταν Έλληνας φιλόσοφος και πολιτικός άνδρας (1355 - 1452). Γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη και αργότερα, όταν οι ιδέες του άρχισαν να γίνονται στόχος κάποιων σκληροπηρυνικών του Οικουμενικού Πατριαρχείου (που εξόντωσαν τον μαθητή του Ιουβενάλιο), εγκαταστάθηκε με την ανοχή του φίλου του, αυτοκράτορος Μανουήλ του Β' Παλαιολόγου στο Δεσποτάτο του Μυστρά. Σχετικά με τα νεανικά του χρόνια δεν υπάρχουν πολλά ακριβή στοιχεία. Τα μεγαλύτερο μέρος του τμήματος αυτού της ζωής του πέρασε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ για κάποιο διάστημα διέμεινε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και μάλιστα στην Αδριανούπολη ή την Προύσα, όπου μαθήτευσε κοντά στον κατά τα άλλα άγνωστο Εβραίο οπαδό του Αβερρόη, και του Αβικένα, Ελισσαίο. Είναι πολύ πιθανό ότι πίσω από το όνομα Ελισσαίος κρύβεται το όνομα κάποιου Πέρση δερβίση ενδεχομένως μευλεβίτη ο οποίος του έκανε γνωστά, εκτός από τους περσοάραβες σχολιαστές του Αριστοτέλη, τα αιρετικά δόγματα του Σοχραβαρδή και του Ρουμή καθώς και άλλων Περσών. Το 1400 εγκαταστάθηκε στον Μυστρά, την πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μορέως, όπου ίδρυσε φιλοσοφική σχολή. Μεταξύ των μαθητών του συγκαταλέγονται οι Βησσαρίων, Γεννάδιος Σχολάριος, Ιωάννης Αργυρόπουλος, Δημήτριος Χαλκοκονδύλης, Γεώργιος Ερμητιανός και πολλοί άλλοι. Οι δεσπότες του Δεσποτάτου Θεόδωρος Α΄ (1383-1407), Θεόδωρος Β΄ (1407-1443) και Κωνσταντίνος (1428/1443-1449, ο κατοπινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ') συχνά ζητούσαν την γνώμη του για διάφορα θέματα. Επίσης ο Πλήθων ήταν σύμβουλος και των τελευταίων αυτοκρατόρων του Βυζαντίου. Είχε επίσης μακρά σταδιοδρομία ως δικαστής. Το 1437-39 συνόδευσε τον αυτοκράτορα Ιωάννη Η' στη Σύνοδο της Φερράρας-Φλωρεντίας. Επίσης μέλος της αποστολής ήταν και ο μαθητής του Πλήθωνα, ο ανθρωπιστής λόγιος και κατοπινός καρδινάλιος Βησσαρίων. Στη διάρκεια της παραμονής του στη Φλωρεντία η προσωπικότητα, η μόρφωση και η ευγλωττία του Πλήθωνα εντυπωσίασε ιδιαιτέρως τους Ιταλούς ανθρωπιστές και μεταξύ αυτών τον ηγεμόνα της Φλωρεντίας Κόζιμο των Μεδίκων. Οι Μέδικοι μάλιστα με προτροπή του ήρθαν στον Ελλάδικο χώρο και αγόρασαν ή έκλεψαν κάτω από τα μάτια των νέων κατάκτητων Οθώμανών που δεν είχαν ακόμα ακριβή γνώση της αξίας τους πολλά αρχαία κειμήλια αγάλματα και κείμενα των Ελλήνων. Με όλα αύτα στα χέρια ο Πλήθων δημιουργήσε στην Φλωρέντια την δικιά του Πλατώνικη ακαδήμια και όλοι οι μετέπητα διαφωτιστές της Ευρώπης μαθήτευσαν και δίδαξαν εκεί. Μερικοί απο αυτούς ειναι ο Δημητρίος Χαλκοκονδύλης,ο Ιωάννης Αργυρόπουλος,ο Πίκο ντε λα Μιραντόλα,ο Μαρσίλιος Φικίνος και ο πατερας του Ευρωπαϊκού Ουμανισμού(Ανθρωπισμού) Ιωάννης Ρώυχλιν "Καπνίων". Ο Πλήθων πέθανε υπέργηρος από φυσικά αίτια στην Λακεδαίμονα το 1452 και λόγω της καθόδου των Οθωμανών που ακολούθησε μετά από λίγα χρόνια, οι περισσότεροι μαθητές του, ανάμεσα στους οποίους και ο μετέπειτα καρδινάλιος Βησσαρίων, έφυγαν στην Ιταλία όπου συνέβαλαν σημαντικά στην λεγόμενη Αναγέννηση. Το 1466 Ιταλοί θαυμαστές του με επικεφαλής τον Σιγισμούνδο Μαλατέστα εισέβαλαν στην Λακεδαίμονα, πήραν τα οστά του και τα μετέφεραν στο Ναό των Μαλατέστα (Tempio Malatestiano) στο Ρίμινι όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα, «για να βρίσκεται ο μεγάλος διδάσκαλος μεταξύ ελευθέρων ανθρώπων». Προς τιμήν του, ο αείμνηστος Ακαδημαϊκός Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος έδωσε στην Ελεύθερη Φιλοσοφική Σχολή του, που είχε ιδρύσει στη Μαγούλα Λακωνίας, το όνομα "Ο Πλήθων". Ένθερμος υπερασπιστής της φυσικής και πολιτισμικής συνέχειας του Ελληνισμού («εσμέν Έλληνες το γένος, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί»), βαθύς γνώστης του Πλατωνισμού, συνέθεσε πολλούς ύμνους προς τους Έλληνες Θεούς, συγκρότησε τον φιλοσοφικο-λατρευτικό «Κύκλο» του Μυστρά, και συνέγραψε τα «Περί ων Αριστοτέλης προς Πλάτωνα διαφέρεται» και «Περί Νόμων». Επί του τελευταίου έργου άνοιξε σπουδαία συζήτηση με τον Πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο, ο οποίος υποστήριξε αριστοτελικές απόψεις. Ο Πλήθων αντίθετα συνέρραψε πλατωνικές απόψεις μαζί με άλλες των Στωικών, του Ζωροάστρη και δικές του, καταλήγοντας σε μια πολιτική και κοινωνική αναδιοργάνωση, από την οποία θα προέκυπτε μια Πολιτεία βασισμένη σε μεταρρυθμισμένη εκδοχή του αρχαιοελληνικού πολυθεϊσμού, και στην οποία Πολιτεία οι άνθρωποι «κάλλιστα τε και άριστα βιώεν, και εις όσον οίον τε ευδαιμονέστατα». Μετά το θάνατό του, οι δεσπότες της Πελοποννήσου παρέδωσαν το χειρόγραφο στο Γεννάδιο Σχολάριο, ο οποίος, αφού το διάβασε, δεν το αντέκρουσε, όπως είχε αρχικά πει, αλλά το έκαψε δημόσια, καθώς θεωρήθηκε «ειδωλολατρικό» και «σατανικό», που περιείχε υποτίθεται στις σελίδες του «τα σαπρά των Ελλήνων ληρήματα». Κάλεσε μάλιστα όσους κατέχουν αντίγραφα, να τα καταστρέψουν και αυτά. Παρά ταύτα, έχουν σωθεί και δημοσιευτεί αρκετά αποσπάσματα του έργου αυτού. Άλλα έργα του Πλήθωνα είναι : Περί διαφορών μεταξύ Πλάτωνα και Αριστοτέλη Περί ειμαρμένης Περί τύχης Πραγματείες περί της ενώσεως των Εκκλησιών Διορθώσεις στην Γεωγραφία του Στράβωνα  http://ht.ly/tqObV

ΠΗΓΗ 

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ!!Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ

$
0
0

alt Ο Ναός του Διός στην Λιβύη ήταν μεγαλύτερος από τον Παρθενώνα και τον Ναό του Διός στην Ολυμπία.Η Κυρήνη είναι από το 1982 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς) στην αρχαιότητα πήρε το όνομα της από την πηγή Κύρη,που ήταν αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα τον οποίο λάτρευαν εξ ου και η Απολλωνία (Susah), το λιμάνι της Κυρήνης.Η αποικισμός της Λιβύης έγινε από Έλληνες (από τη Σαντορίνη ) κάτι που αναφέρεται στο τέταρτο βιβλίο της Ιστορίας του Ηρόδοτου (βασιλέι τφν Θηραίων περv λλων χρ· ! Πυθίη κτίζειν ν Λιβύη πόλιν.)Μεγάλοι και επιφανείς Έλληνες γεννήθηκαν στην Λιβύη όπως ο Ερατοσθένης (γεννήθηκε στην Κυρήνη) καθώς και ο Επίσκοπος Συνέσιος, ο μαθητής τηςΥπατίας ο οποίος έτρεφε μεγάλο σεβασμό στο άτομο της και ζητούσε με επιστολές την συμβουλή της...

alt
Temple To Zeus, Cyrene05:00reEmbedit
Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading
eikona
πηγη

Η ΕΚΛΟΓΗ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ "ΑΡΧΑΙΑ"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!!ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ??

$
0
0

alt Η αθηναϊκή δημοκρατία έφτασε στον κολοφώνα της στα μέσα του 5  αιώνα και η ακμή αυτή κράτησε τριάντα περίπου χρόνια, περίοδος που έμεινε στην ιστορία σαν ο χρυσός αιώνας του Περικλή. Ομως το πολίτευμα με τους ξεχωριστούς θεσμούς του υπήρχε ήδη σαράντα χρόνια πριν από τον Περικλή και θα επιβίωνε ως την εποχή των Μακεδόνων, διακόσια χρόνια αργότερα. Εζησε δηλαδή σχεδόν τρεις αιώνες, όσο καμιά άλλη σύγχρονη ή αρχαία δημοκρατία. Τη μεγάλη αντοχή στο χρόνο της αθηναϊκής δημοκρατίας την αποδίδουν οι μελετητές όχι μόνο στους σωστούς θεσμούς αλλά και στη μεγάλη προσαρμοστικότητα και εξελικτικότητά τους. Οι θεσμοί γεννήθηκαν από τις ανάγκες της ζωής και γι'αυτό προσαρμόζονταν εύκολα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Δεν υπήρξαν εγκεφαλικά δημιουργήματα κάποιας σοφής κεφαλής, έστω κι αν αυτή ανήκε στο Σόλωνα.

Η προσαρμοστικότητα των θεσμών φαίνεται από την εξέλιξη του θεσμού του βασιλιά. Σε πλήρη δημοκρατία, τον καιρό του Περικλή, κληρωνόταν κάθε χρόνο ο άρχων βασιλεύς, μακρινός απόηχος των μυκηναίων ανάκτων, που τελευταίος τους υπήρξε ο Κόδρος. Ο θεσμός δεν καταργήθηκε. Εξελίχτηκε σε ένα ανώδυνο για τη δημοκρατία αξίωμα με θρησκευτικές τελετουργικές αρμοδιότητες.

Μπορεί να θεωρείται ο Κλεισθένης ιδρυτής της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, βασίστηκε όμως στη νομοθεσία που θέσπισε ο Σόλων, που είναι χωρίς αμφιβολία ο πατέρας της δημοκρατίας. Οταν ο Σόλων συνέταξε τους νόμους του δεν είχε και πολλές αυταπάτες για την αποτελεσματικότητα τους. "Ο νόμος" έλεγε "μοιάζει με τον ιστό της αράχνης. Τα μικρά και τα αδύνατα πιάνονται σ'αυτόν, ενώ  τα ισχυρά τον σχίζουν και περνούν". Ακόμα ένα δείγμα ευθύτητας και παρρησίας, που χαρακτήριζαν το αρχαίο ελληνικό πνεύμα.

Η δημοκρατία που καθιέρωσε ο Κλεισθένης, μετά την εκδίωξη των Πεισιστρατιδών, ήταν σχετικά πλουτοκρατικό και ολιγαρχικό σύστημα, είχε όμως σωστούς και εξελίξιμους θεσμούς και με τις μεταρρυθμίσεις που έκαναν ο Εύβουλος, Εφιάλτης και ο Περικλής, μεταμορφώθηκε σε πραγματικά «λαοκρατικό» καθεστώς.

Το πολίτευμα λοιπόν της αρχαίας Αθήνας όπως διαμορφώθηκε μετά τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη, του Εφιάλτη και του Περικλή, ήταν η άμεση δημοκρατία. Η Εκκλησία του Δήμου, δηλαδή η λαϊκή συνέλευση όλων των αθηναίων πολιτών από 20 χρονών και πάνω, μετά το 462 πΧ είχε συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες και τις ασκούσε με τα διάφορα όργανα, που αυτή όριζε ή έλεγχε. Είχε όχι μόνο νομοθετικές εξουσίες αλλά και εκτελεστικές και σε ορισμένες περιπτώσεις, (εσχάτη προδοσία, ασέβεια κ.ά,), μεταβαλλόταν σε ανώτατο δικαστήριο, πράγμα πού έκανε τον Αριστοτέλη να τη χαρακτηρίσει «μυριοκέφαλη τυραννία». Στην Εκκλησία του Δήμου, που συνεδρίαζε 40 φορές το χρόνο, μπορούσε να πάρει το λόγο ο κάθε πολίτης και όσο μιλούσε και ό,τι κι αν έλεγε, κανείς δε μπορούσε να τον διακόψει ή να τον σταματήσει. Ηταν η περίφημη ισηγορία..

alt Συνέλευση σε αρχαίο Ελληνικό Βουλευτήριο

Η εκκλησία του Δήμου εξέλεγε τα 500 μέλη της Βουλής. Οι βουλευτές έβγαιναν με κλήρο από 1000 εκπρόσωπους των 170 δήμων της Αττικής, (100 για κάθε φυλή), που ονομάζονταν πρόκριτοικαι εκλέγονταν με μυστική ψηφοφορία για ένα χρόνο. Οι 500 που δεν κληρώνονταν βουλευτές, μένουν αναπληρωματικοί και ονομάζονταν επιλαχόντες.

Από τους 500 βουλευτές, που παίρναν μια μικρή χρηματική αποζημίωση τριών οβολών τη μέρα, κληρωνόταν η πρυτανεία από 50 μέλη, η οποία για διάστημα 35 ημερών αποτελούσε την κυβέρνηση της αθηναϊκής δημοκρατίας. Οι πρυτάνεις όσον καιρον ασκούσαν τα καθήκοντα τους μέναν στο Πρυτανείο με έξοδα του κράτους. Ενας από αυτούς οριζόταν για μια ή δύο το πολύ μέρες Γραμματεύς της Βουλής, δηλαδή πρωθυπουργός.

Η Βουλή ήταν το συμβουλευτικό όργανο της Εκκλησίας του Δήμου. Κάθε νόμος για να ψηφιστεί από την τελευταία έπρεπε να προετοιμαστεί και να συζητηθεί από τη Βουλή, που έβγαζε το προβούλευμα. Γι'αυτό τα νομοθετήματα που ψήφιζε η Εκκλησία του Δήμου άρχιζαν πάντα με τη φράση: ΕΔΟΞΕ Τωι ΔΗΜΩι ΚΑΙ Τηι ΒΟΥΛΗι, (δηλαδή, φάνηκε σωστό στο Λαό και στη Βουλή).

Ανακεφαλαιώνοντας βλέπουμε ότι πηγή και φορέας όλων των εξουσιών ήταν η λαϊκή συνέλευση, η Εκκλησία του Δήμου. Οτι όλα τα αξιώματα ήταν συνήθως ενιαύσια και προσιτά σε όλους τους πολίτες. Οτι πολλοί άρχοντες έβγαιναν με κλήρωση, που σημαίνει ότι από τη στιγμή που κάποιος γεννήθηκε αθηναίος πολίτης είχε εν δυνάμει εκλεγεί σε πολλά αξιώματα και απλά περίμενε πότε θα κληρωθεί σε ένα από αυτά. Σημαίνει επίσης ότι όλοι οι πολίτες, πλούσιοι ή φτωχοί, ερχόταν κάποτε η ώρα να κληρωθούν ή να εκλεγούν σε κάποιο αξίωμα

alt

Τις δικαστικές αρχές αποτελούσαν δύο μεγάλα δικαστήρια, ο Αρειος Πάγος, το παλιό ανώτατο δικαστήριο, που στα χρόνια της δημοκρατίας είχε χάσει πολλές από τις αρμοδιότητές του και η Ηλιαία το λαϊκό δικαστήριο, που το απάρτιζαν 6000 μέλη τα οποία έβγαιναν με κλήρωση από όλους τους πολίτες για ένα χρόνο και έπαιρναν επίσης ημερήσια αποζημίωση τριών οβολών. Η ηλιαία χωριζόταν σε δέκα τμήματα από 600 δικαστές το καθένα και επιλαμβανόταν με όλες τις ποινικές και αστικές περιπτώσεις. Υπήρχαν όμως και μικρότερα ή και ειδικά δικαστήρια.

Τις διοικητικές αρχές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας τις όριζε επίσης, με κλήρωση ή με ψηφοφορία, η Εκκλησία του Δήμου. Τις αποτελούσαν:

Οι εννέα άρχοντες, που που μετά το 462 πΧ είχαν χάσει κάθε ουσιαστική εξουσία και ασκούσαν μόνο τελετουργικά καθήκοντα. Οι εννέα άρχοντες κληρώνονταν ανάμεσα στους πλούσιους, (πεντακοσιομέδιμνους) και ήταν: Ο επώνυμος άρχων, ο άρχων βασιλεύς, ο πολέμαρχος και οι έξι θεσμοθέται. Μετά τη θητεία τους, που ήταν για ένα χρόνο, γίνονταν ισόβια μέλη του Αρείου Πάγου. Οι δέκα αστυνόμοι, που είχαν καθήκοντα τήρησης της τάξης και είχαν υπό τις διαταγές τους ένοπλα τμήματα σκυθών ή θρακών δούλων.

Οι δέκα επισκευασταί των ιερών, που φρόντιζαν για τη συντήρηση των ναών, οι πέντε οδοποιοί, οι πέντε νεωροί, ο επιμελητής των κρηνών, υπεύθυνος για την ύδρευση της πόλης και οι αρχιτέκτονες επί τας ναυς, που ευθύνονταν για τη ναυπήγηση και συντήρηση των πολεμικών σκαφών.

Οι οικονομικές αρχές της αθηναϊκής δημοκρατίας ορίζονταν επίσης με κλήρωση για ένα χρόνο από την Εκκλησία του Δήμου και ήταν: οι δέκα ελληνοταμίαι, οι δέκα ταμίαι της Αθηνάς, οι δέκα ταμίαι των άλλων θεών, ο επί των θεωρικών, οι δέκα σιτοφύλακες, οι δέκα πωληταί και οι δέκα αποδέκται.

Τέλος τις στρατιωτικές αρχές τις αποτελούσαν οι δέκα στρατηγοί, που εκλέγονταν, (ένας για κάθε φυλή), για ένα χρόνο χωρίς δικαίωμα επανεκλογής, (αυτό το τελευταίο καταργήθηκε μετά το 440 πΧ), οι δέκα ταξίαρχοι, οι δέκα φύλαρχοι, οι δύο ίππαρχοι και ο ταμίας των στρατιωτών Στρατηγοί μπορούσαν να εκλεγούν από όλες τις τάξεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις μεγάλων εθνικών κινδύνων, ένας στρατηγός περιβαλλόταν με μεγάλες, σχεδόν δικτατορικές, εξουσίες, πάντα με απόφαση της Εκκλησίας του Δήμου και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και τότε ονομαζόταν στρατηγός αυτοκράτωρ.

alt

Τα κύρια θεσμικά γνωρίσματα της δημοκρατίας όμως δεν ήταν τα αξιώματα αλλά οι λειτουργίες της: Η μικρή διάρκεια της εξουσίας, (το πολύ ένα χρόνο, αν και οι πρυτάνεις κυβερνούσαν μονάχα λίγες βδομάδες και ο γραμματέας της Βουλής, δηλαδή ο πρωθυπουργός, μια ή δύο μέρες!). Η συνεχής εναλλαγή προσώπων στην εξουσία. Το προσιτό της εξουσίας σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από καταγωγή ή περιουσία. Η αιρετότητα των αρχόντων, με μυστική ψηφοφορία ή κλήρωση. Η γραπτή νομοθεσία, με νόμους που επεξεργαζόταν η Βουλή και ψήφιζε η λαϊκή συνέλευση. Η ανεξαρτησία και η λαϊκή βάση της δικαιοσύνης

Υπήρχαν όμως κι άλλοι θεσμοί που έδιναν στην αθηναϊκή δημοκρατία τα χαρακτηριστικά της πολιτείας του δικαίου και της ευνομίας.

Ενας από αυτούς ήταν ο θεσμός των δοκιμασιών: κανείς πολίτης δε μπορούσε να βάλει υποψηφιότητα για να εκλεγεί σε κάποιο αξίωμα αν προηγουμένως δεν περνούσε ευνοϊκά από εξ δοκιμασίες.

Συγκεκριμένα έπρεπε να αποδείξει:

Οτι είναι γνήσιος αθηναίος πολίτης. Οτι υπηρέτησε στο στρατό και πήρε μέρος σε εκστρατείες. Οτι πλήρωνε ταχτικά τους φόρους. Οτι ήταν έντιμος και δεν είχε καταδικαστεί ποτέ για ατιμωτικό αδίκημα. Οτι ήταν ευσεβής. Οτι η συμπεριφορά του προς τους γονείς του ήταν άψογη.

Οι δοκιμασίες αυτές ήταν ουσιαστικές και εξονυχιστικές και γίνονταν οι τρεις πρώτες από τη Βουλή και οι άλλες τρεις από τα δικαστήρια. Με τις δοκιμασίες αυτές είναι φανερό πως πολλοί φαύλοι αποκλείονταν εξ αρχής από τη δυνατότητα να εκλεγούν

Ενας άλλος σημαντικός θεσμός ήταν των λειτουργιών, που ήταν ένα είδος τιμητικής φορολογίας. Η Εκκλησία του Δήμου ανέθετε σε κάποιον πλούσιο πολίτη να εξοπλίσει ένα πολεμικό σκάφος, να χρηματοδοτήσει το ανέβασμα μιας τραγωδίας (από εκεί βγήκε και οόρος χορηγός) και γενικά να κάνει κάποιο κοινωφελές έργο χωρίς ελπίδα κέρδους εκτός από την αναγραφή του ονόματός του σε τιμητική στήλη.

Ο οριζόμενος είχε δικαίωμα να αρνηθεί, αλλά με τον όρο να υποδείξει άλλον, πλουσιότερο κατά τη γνώμη του, που κι αυτός με τη σειρά του μπορούσε να ζητήσει την ανταλλαγή των περιουσιών τους αν ισχυριζόταν πως δεν ήταν τόσο πλούσιος. Η ανταλλαγή αυτή λεγόταν αντίδοσις.

Τρίτος τέλος θεσμός ήταν ο οστρακισμός,  με τον οποίον μπορούσε η Δημοκρατία να απομακρύνει από την πολιτική σκηνή όποιον η κοινή γνώμη θεωρούσε πως με την πολιτεία του ή και απλώς λόγω εξαιρετικής δημοφιλίας, μπορούσε να γίνει επικίνδυνος για τους θεσμούς και το πολίτευμα. Ο οστρακισμός καθιερώθηκε τι 508 από τον Κλεισθένη για να αποκλείσει την επανάληψη της τυραννίας. Αποφασιζόταν ύστερα από σχετική δημόσια καταγγελία από την Εκκλησία του Δήμου, που εκτάκτως συνεδρίαζε στην Αγορά και όχι στην Πνύκα. Ακολουθούσε ψηφοφορία όλων των πολιτών που γράφανε το όνομα του υποψήφιου για οστρακισμό πάνω σε κομμάτια πήλινων σκευών, (όστρακα). Αν τα γραμμένα όστρακα ήταν περισσότερα από το μισό των ψηφισάντων ο καταδικασμένος έπρεπε να φύγει σε τρεις μέρες από την Αττική και να μείνει σε υπερορία για δέκα χρόνια, μετά τα οποία ξαναγύριζε, χωρίς άλλες συνέπειες στα πολιτικά του δικαιώματα, στην περιουσία ή στην οικογένειά του.

alt

Ηταν λοιπόν ο Δήμος Αθηναίων αληθινή Δημοκρατία; Πολλοί το αρνούνται, προβάλλοντας ισχυρά επιχειρήματα. Ομως τί είναι δημοκρατία; Στο ερώτημα αυτό απαντά ο Περικλής στον "Επιτάφιο": "Το να κυβερνάν όχι οι λίγοι αλλά οι πολλοί, αυτό το λέμε δημοκρατία", ( Το ουχί ες ολίγους αλλ'ες πλείονας οικείν, δημοκρατία κέκληται). Το ζήτημα είναι τί εννοούμε λέγοντας "πολλοί". Το αντίθετο της δημοκρατίας είναι η ολιγαρχία, στην οποία κυβερνούν οι λίγοι. Η αντίληψη ότι δεν είναι σωστό να κυβερνούν την πολιτεία οι πολλοί, ο όχλος, ο αδαής λαός, αλλά οι λίγοι εκλεκτοί, οι άριστοι, είναι πανάρχαια και εκφράστηκε πιο καθαρά από τον Πλάτωνα. Το θέμα είναι ποιοί είναι αυτοί οι άριστοι, από πού αντλούν το δικαίωμα να κυβερνούν και βάσει ποιας λογικής αρνούνται το δικαίωμα αυτό στον απλό λαό.

Βουλευτής στην αρχαία Ελλάδα μπορούσε να γίνει οποιοσδήποτε εφόσον ψηφιζόταν. Μοναδικές προϋποθέσεις να είναι Ελληνας πολίτης και να κατέχει την ελληνική θρησκεία και παιδεία ... Από την στιγμή της εκλογής του καταγραφόταν λεπτομερώς όλη η προσωπική του αλλά και η οικογενειακή του περιουσία. Ενδεικτικό του "λεπτομερώς" παραπάνω είναι ότι καταγράφανε μέχρι και τα σανδάλια που φορούσε! Αν κατά τη διάρκεια της θητείας του έπαιρνε οποιαδήποτε απόφαση, απόρροια της οποίας ήταν να ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο, το κοινό καλό των πολιτών, γινότανε κατάσχεση της περιουσίας του μέχρι του ποσού της ζημιάς που προκαλούσε. Αν η ζημιά ήταν μεγαλύτερη από την περιουσία του, τότε αφού γινότανε κατάσχεση και της οικογενειακής του περιουσίας (συμπεριλαμβανομένων των σανδαλιών!), την υποχρέωση να δουλέψει χωρίς αμοιβή στο δημόσιο μέχρι να ξεχρεώσει αυτά που χρώσταγε.

Οι κάθε είδους και ονομασίας ολιγαρχικοί δέχονται ως κριτήριο για να καταταγεί κάποιος στους αρίστους είτε την καταγωγή είτε τον πλούτο είτε τη μόρφωση και υποστηρίζουν ότι το δικαίωμα να κυβερνούν οι άριστοι το παίρνουν είτε από τους θεούς, είτε από την ιστορική ή κοινωνική αναγκαιότητα είτε από άλλες εξ ίσου νεφελώδεις και αυθαίρετες πηγές.  Στην πραγματικότητα μοναδική πηγή της εξουσίας των αρίστων ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων η απροκάλυπτη ή συγκεκαλυμμένη βία.

Στις διάφορες μορφές δημοκρατίας αντίθετα, αυτοί που κυβερνούν εκλέγονται από κάποιους άλλους. Ο τρόπος που εκλέγονται και ο αριθμός αυτών που έχουν το δικαίωμα εκλογής ποικίλει φυσικά, ανάλογα με τη μορφή της δημοκρατίας, πάντως όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των εκλεγόντων, όσο πιο μεγάλη είναι η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πολλούς υποψήφιους κι όσο πιο εύκολη είναι η διαδικασία, τόσο πλατύτερη είναι η δημοκρατία.

Βέβαια η Αθηναϊκή Δημοκρατία δεν ήταν κάποιο ιδανικό πολίτευμα. Είχε πολλά και σοβαρά τρωτά και μειονεκτήματα, όχι όμως αυτά που τονίζουν ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας ή ο Ξενοφώντας. Ο πρώτος ήταν προκατειλημένος εναντίον της κι οι άλλοι δύο απροκάλυπτοι εχθροί της. Αυτούς τους ενοχλούσε η παντοδυναμία της Εκκλησίας του Δήμου, το ευμετάβλητο των διαθέσεων και αποφάσεων του λαού και το νεωτεριστικό πνεύμα που κυριαρχούσε παντού.

Τα πραγματικά μειονεκτήματα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, που την οδήγησαν τελικά στην ήττα, με δραματικές συνέπειες για όλον τον ελληνισμό ήταν άλλα.

Πρώτα πρώτα ήταν ο αποκλεισμός των γυναικών από κάθε είδους κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα. Οι αθηναίες δεν είχαν κανένα πολιτικό και ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα, σ'αντίθεση με τις γυναίκες της Σπάρτης, του Αργούς, της Λέσβου, της Κρήτης  και άλλων ελληνικών περιοχών.

alt Ακόμα η Αθηναϊκή Δημοκρατία ήταν φιλοπόλεμη και επεκτατική. Δε μπορούσε να κάνει αλλιώς. Στην αρχαιότητα το κυριότερο μέσο παραγωγής ήταν η γη. Η Πολιτεία έχοντας για στήριγμα της τους ελεύθερους μικροκαλιεργητές, έπρεπε να φροντίζει να έχουν όλοι τους επαρκείς κλήρους γης. Οταν η γη της Αττικής δεν επαρκούσε πια, η Δημοκρατία έκανε πολέμους, προσαρτούσε νέα εδάφη και εγκαθιστούσε σ'αυτά αθηναίους κληρούχους. Οι συνεχείς όμως πόλεμοι, που δεν τους έκανε με μισθοφορικά στρατεύματα αλλά με δικό της στρατό από αθηναίους πολίτες, υπονόμευε την ίδια την κοινωνική της βάση, γιατί οδηγούσαν τους πολίτες στην οικονομική καταστροφή.

Τέλος η Αθηναϊκή Δημοκρατία ήταν υπερβολικά τοπικιστική. Μολονότι της δόθηκε η ευκαιρία να συνενώσει σε μια πολιτική ενότητα το σύνολο σχεδόν της Ελλάδας, δεν είχε την διορατικότητα, την ευρύτητα του πνεύματος και την οργανωτική ικανότητα να το κάνει, αρετές που αργότερα μόνο η Ρώμη επέδειξε. Ακόμα και οι ξένοι που είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα και που στο τέλος του 5  αιώνα αποτελούσαν σχεδόν τους μισούς κατοίκους του Αστεως, δεν απόχτησαν ποτέ δικαιώματα αθηναίου πολίτη.

Αυτά τα σοβαρά μειονεκτήματα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας την οδήγησαν σε αδιέξοδα και προκάλεσαν την παρακμή της. Παρ'όλα αυτά ήταν το πιο γόνιμο σε θεσμούς και ιδέες, (που γνώρισαν παγκόσμια ακτινοβολία και έχουν διαχρονική ισχύ), πολιτικό και κοινωνικό καθεστώς της ιστορίας.

Δημ. Γερμιώτης

hellinon

http://archaia-ellada.blogspot.gr/

ΑΛΤΑΝΗ:ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΟΣΟΦΙΑ:Η ΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΓΑΘΟ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!!

$
0
0
ΕΙΜΑΙ.jpg ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΟΣΟΦΙΑ....Η ΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΓΑΘΟ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!

Ο ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΣΩΡΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΗΡΕΙ!!!ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ??

$
0
0
Ο απένταρος

Ο απένταρος "τρισεκατομμυριούχος" Αρτέμιος Σώρρας 5 μήνες πριν από την αποκαθήλωση, παραληρεί ...

Όπως είχα υποσχεθεί πριν από ένα μήνα, κάθε 9η μηνός μέχρι την 9η Αυγούστου θα ανεβάζω ένα άρθρο για τον φρενοβλαβή, ανισόρροπο απατεώνα Αρτέμιο Σώρρα.(*). Είπα να προχωρήσω σε αυτή την ενέργεια ως μέρος της μάχης (γιατί ο πόλεμος δε θα κερδηθεί ποτέ), εναντίον των παλαβών. Παλαβών παντός είδους, στην κατηγορία των οποίων ο Αρτέμιος Σώρρας είναι αναμφισβήτητος πρωταθλητής.

Ένας άλλος παλαβός της παρέας λοιπόν, ο Εμμανουήλ Λαμπράκης είχε δηλώσει στο πιο κάτω βίντεο πως τα ομόλογα που υποτίθεται κατέχει ο Σώρρας λήγουν την 9η Αυγούστου του 2014. Και επειδή όταν ένα ομόλογο λήξει τότε πληρώνεται (και αν δεν πληρωθεί, τότε κηρύσσει πτώχευση ο εκδότης, δηλαδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ), θεωρώ πως μετά από εκείνη την ημερομηνία ο Σώρρας και η παρέα του δε θα μπορούν να επικαλούνται χαζές δικαιολογίες: θα έχουν τα ριάλια στη διάθεση τους, και θα μπορούν να τα κάνουν ό,τι θέλουν ... Θα μπορούν να σώσουν την Ελλάδα την Κύπρο και όποια άλλη χώρα επιθυμούν.

Φυσικά, αυτό το βίντεο είναι ξεπερασμένο. Όπως βλέπετε στην πιο κάτω φωτογραφία (απολογούμαι για την ποιότητα, προφανώς κάποιος έβγαλε τη φωτογραφία στα κρυφά), η ημερομηνία είναι τελικά η 1η του Αυγούστου του 2014. Κάπου δεν πάνε καλά με τα μηδενικά στο πιστοποιητικό αυτό, αλλά δεν πειράζει! Η ουσία είναι πως ο Σώρρας θα έχει τον επόμενο Αύγουστο διαθέσιμα όλα τα ριάλια, άρα οι μαγκιές τερματίζονται οριστικά και τελεσίδικα τότε.

fullscreen-capture-09032014-165836

Τα δις, με αποδείξεις!

Πολλοί με ρωτούν γιατί ασχολούμαι με ένα τέτοιο παρανοϊκό φαινόμενο: ο λόγος είναι απλός: έχω μείνει άναυδος για το γεγονός πως μια τόσο εξόφθαλμα παλαβή και παρανοϊκή υπόθεση τραβά τόσο την προσοχή πολλών (απελπισμένων) Ελλήνων - στην Κύπρο νομίζω οι ανάλογοι παλαβοί είναι πολύ λιγότεροι. Να τολμήσω να γράψω επίσης πως μια παλαβομάρα τέτοιων κολοσσιαίων διαστάσεων, αξίζει να καταγραφεί.

Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα ζητήματα, πολιτικά: ο ίδιος ο λόγος του Σώρρα, τα δημοσιεύματα μεγάλου μέρους των οπαδών του, η ιδεολογία (αν υπάρχει κάτι τέτοιο) που βγαίνει από εκεί μέσα, βρίσκεται στο απώτατο άκρο του εθνικισμού και του εξτρεμισμού παντός είδους. Αφορά φυσικά κυρίως την άκρα δεξιά, και τους ακραιφνείς και άρρωστους εθνικιστές. Από την άλλη όμως βλέπω πως ανάλογες ιδέες εμφανίζονται με περιορισμένη συχνότητα και σε περιθωριακές καταστάσεις της αριστεράς. Η αντισυστημική και απαξιωτική συμπεριφορά του Σώρρα, ακούγεται πολύ ελκυστική φρασεολογία στα αυτιά αφελών αριστερών, που αναζητούν επιχειρήματα σε βάρος του συστήματος ή των δεξιών πολιτικών. Με αυτό τα σκεπτικό νοιώθω πως η παλαβομάρα του Σώρρα απλώνεται, δημιουργείται μια όσμωση στα δυο άκρα του πολιτικού φάσματος, και ναι, ψιλοανησυχώ.

Σήμερα θα σας παρουσιάσω άλλο ένα βίντεο. Είναι ο ίδιος ο Σώρρας μαζί με μια συνεργάτιδα του που μόνο διακοσμητικό ρόλο παίζει, σε ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι. (Η παρουσίαση φαίνεται να έχει κοπεί. Από ό,τι κατάφερα να πληροφορηθώ είτε τον έκοψε το κανάλι (κάτι απόλυτα κατανοητό), άνκαι άλλες πληροφορίες λένε πως η πεντάωρη (!) συνέντευξη θα μεταδοθεί σε συνέχειες!) Αν το ψάξετε λίγο θα σας φύγει το κεφάλι από τις πόσες παρουσίες έχουν σε ένα σωρό ΜΜΕ στην Ελλάδα. Δεν συζητώ για τον Σώρρα και τους δικούς τους, αλλά πόσοι παλαβοί δημοσιογράφοι ρε παιδί μου; Πόση ώρα μπορεί να ακούει κάποιος ένα παραλήρημα χωρίς να αντιδρά;

Λοιπόν τι λέει ο «Πολέμαρχος της παγκόσμιας Ελευθερίας» στο πιο πάνω βίντεο;

Κατ΄ αρχάς παραληρεί. Ναι, παραληρεί, και η αναμετάδοση θα μπορούσε να τερματιστεί εδώ.

Και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολικό. Ο άνθρωπος από τα πρώτα δευτερόλεπτα φαίνεται πως είναι αρκόπελλος, έχει έντονες εμμονές, αναβαθμίζει τον παραλογισμό σε θεωρίες, πετάσσει ένα σωρό στρεβλωμένα, παραποιημένα η απλώς ψεύτικα γεγονότα, αρνείται πεισματικά να απαντήσει επί της ουσίας των προτάσεων του, παρά τις μικρές προσπάθειες του αδαούς δημοσιογράφου, βγάζει ένα απελπισμένο εθνικισμό, ρατσισμό, αντισημιτισμό, με τρόπο που θα 'λεγα πως θα έπρεπε επιτέλους να κινήσει την περιέργεια της δικαιοσύνης.

Δείτε το βίντεο, άνκαι είναι ενδιαφέρον να δείτε και γραπτώς κάποια από τα παλαβά πράγματα που λέει αυτός ο άνθρωπος:

Εκπροσωπεί λοιπόν την «Ένωση Ελλήνων» και απευθύνεται σε αυτούς ως «συνέλληνες».

1.Γεννήθηκα από το πουθενά, άνκαι στην παγκόσμια σκηνή με ξέρουν πολλοί.

2. Είμαι αυτός που πρέπει, την ώρα που πρέπει όταν πρέπει και με ό,τι πρέπει. (Ειλικρινά, μετά από αυτό χρειάζεται να συνεχίσει κάποιος;)

3. Δε μας εξηγούν ποτέ ποιες είναι αυτές οι αγορές. Εγώ θα βάλω ονοματεπώνυμα στις αγορές, στους τραπεζίτες, στους πολιτικούς. Θέλουμε να ξέρουμε και ονοματεπώνυμα του αντίπαλου δέους, αυτούς στους οποίους χρωστά η Ελλάδα. (Το υπονοούμενο είναι πως πίσω από όλα είναι οι Rothschilds, οι Εβραίοι και οι Μασόνοι - οι οποίοι σε παρελθόντα χρόνο μας κατάκλεψαν και συνεπώς θα τους την κάτσουμε και δε θα πάρουν μια!).

4. Έχω πολλές εταιρείες με τις οποίες θα μπορούσα να εμφανιστώ. (Ναι; Ποιές, που είναι γραμμένες, και τι κάνουν; Που είναι οι λογαριασμοί τους;)

5. Αγγλία- ΗΠΑ- Γερμανία είναι εταιρείες.

6. Το DNA μου είναι από καταβολής ελληνικό. (Χμμμ, πας στοίχημα;)

7. Η Γερμανία χρωστά 11.5 τρις. (Δε ξέρω σε ποιο νόμισμα, πάντως σε ευρώ είναι περίπου 3)

8. Τι μας έδωσαν τι μας πήραν τι μας έκλεψαν όλοι αυτοί. (Άλλη μια φορά η περιρρέουσα λογική είναι σαφής: θέλει να οδηγήσει τα πράγματα στο σημείο που θα πει πως δεν πληρώνουμε γιατί δεν χρωστάμε σε κανένα Συνεπώς δε θα χρειαστεί να εμφανίσει τα δις που δεν έχει.)

9.Το μνημόνιο το υπέγραψε ο μη εκλελεγμένος Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας η οποία (surprise, surprise!) ιδρύθηκε ως παράρτημα των ... Rothschilds!

10. Για να υπάρχει απατεώνας, πρέπει να υπάρχει απάτη. (Όχι απαραίτητα, η παλαβομάρα δεν είναι ποινικό αδίκημα.)

11. Έλληνας: δεν κατασκευάστηκε στη γη, δεν προέρχεται από τον Homo Sapiens, δεν προερχόμαστε από τους ινδοευρωπαίους, που είναι χαζαρομογγόλοι που κάποτε ονομάζονται Ασκενάζι - από το όνομα των οποίων βγαίνει το ...ΝΑΖΙ! ( Η άγνοια του παλαβού! Εδώ μάθετε για τους Ασκενάζι, και εδώ για τους ΝΑΖΙ).

12. Ο ελληνισμός είναι παντού, σε όλο τον πλανήτη. Η Γραμμική γραφή Α&Β των Μάγια είναι ΔΙΚΙΑ μου! (Ναι ρε, λέει *δικιά* του! Εδώ μάθετε για τη Γραμμική γραφή.)

13. Η γλώσσα μας είναι μαθηματική, είναι από το Θεό δε γεννήθηκε στη γη όπως όλες τις άλλες, οι οποίες δεν είναι τίποτα περισσότερο από ...διάλεκτοι των ελληνικών!

14. Μας είπαν τα ζωντόβολα, τα ζώα να θάψουμε το παρελθόν μας και να γίνουμε Ευρωπαίοι, μόνο δεν μας είπαν πως να γράψουμε το Ε! (Το πιάσατε το αστείο, ε; Ευρωπαίοι ή ευρω - πέη;)

15. Για το θέμα μίλησαν και βουλευτές στη βουλή ΜΟΥ. (Ναι, ρε, λέει πάλι στη βουλή *του*!!!)

16. Μετά τον Καποδίστρια κανείς κυβερνήτης δεν ήταν έλληνας. Όλοι χαφιέδες, ρουφιάνοι, και βεβαίως εβραίοι ήταν. (Πάλι αναφορά για τους Ασκενάζι που είναι ... ΝΑΖΙ και φυσικά και κομμουνιστές!)

17. Η απλότητα έχει πάρα πολλή πολυπλοκότητα!

18. Στο Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζουν τα μαθήματα για τα παιδιά μας ... εβραίοι! Είναι όλοι τους ζαβόπαίδα!

19. Το αλφάβητό μας έχει ...27 γράμματα! Όλος ο πλανήτης μιλούσε κάποτε ελληνικά!

20. Ο Τσίπρας είναι και αυτός εβραιόπαιδο χαζαράκος.

21. Κάτι λέει για το αίμα των προγόνων, και πως είναι εκπρόσωπός του ...

22. Εβραίοι στουρνάρια, δεν έχετε γλώσσα.

Απολογούμαι αν μετέφερα κάτι λανθασμένα. Δύσκολο να κρατήσει κάποιος ψυχραιμία κάτω από τέτοια επίθεση στη νοημοσύνη του.

Δύσκολο και να προσπαθήσει κάποιος για νόημα στα πιο πάνω. Υπάρχουν όμως 2 ζητήματα:

Ο Σώρρας φυσικά και δεν έχει τα λεφτά. Περιπαίζει τον κόσμο. Με τον τρόπο που το βάζει όμως, θέτει το βάρος στην άλλη πλευρά: αποδείξετε μας ποιοι είστε, και δικαιολογήστε τις απαιτήσεις σας για να δούμε αν είναι νόμιμες, για να δούμε αν θα σας πληρώσουμε. Εννοείται πως κανείς δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί να κάνει κάτι τέτοιο, εννοείται πως με την «επιχειρηματολογία» που στήνει ο παλαβός, κανένα κομμάτι του χρέους δε θα είναι νόμιμο, άρα ο Σώρρας θα έχει να λέει, εγώ ήθελα να τα δώσω, αλλά δεν συνεργάστηκε κανείς! Το άλλο αφορά την πολιτική εμπλοκή του απατεώνος. Ήδη στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές, κατεβαίνουν συνδυασμοί παλαβών που υποτίθεται εκπροσωπούν τον Σώρρα. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής αφορούν 2-3 περιπτώσεις, θα επανέλθω σε αυτό σε άλλη ανάρτηση. (*) Το κείμενο αυτό ετοιμάζεται εδώ και λίγες μέρες. Ανεβαίνει σήμερα που δεν είναι η 9η του μηνός, γιατί αυτό δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα. Το βεβαρυμένο μου πρόγραμμα δεν μου επέτρεψε.

Τελευταία ενημέρωση:

fullscreen-capture-11032014-130643-bmp Μας πλησιάζουν!

Πηγή: http://strovoliotis.wordpress.com/2014/03/11/%CE%BF-%CF%86%CF%81%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AD%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%8E%CF%81/

ΜΙΑΣΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΧΤΙΖΑΝ ΒΙΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ

$
0
0

Έχτιζαν βίλες σε αρχαιολογικό χώρο!!

alt Ρεπορτάζ: Xρήστος Μαζάνης Την πόρτα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πρόκειται να περάσει ο δήμαρχος Δελφών Νίκος Φουσέκης και οι άλλοι κατηγορούμενοι για την «υπόθεση Αλαφόκαστρο» στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού και των Δελφών. altΣύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, οι πρωταγωνιστές της ιστορίας κατηγορούνται ότι συνέταξαν ένα τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο εμφανιζόταν ψευδώς ότι το εδαφικό τμήμα, συνολικού εμβαδού 20.034,57 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση Τουμπανάρια στη Φωκίδα αποτελούσε ιδιωτική έκταση, μη δασική, και ότι βρισκόταν εκτός αρχαιολογικού χώρου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή ... alt Υπόθεση Αλαφόκαστρο Η υπόθεση ξεκινά τον Οκτώβριο του 2003, όταν ο τότε δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Καλτσής μεταβίβασε στη θυγατέρα του οικόπεδο στην περιοχή Κορομηλιά-Τουμπανάρια του Παρνασσού ως γονική παροχή, με συμβόλαιο που συνέταξε ο συμβολαιογράφος Ιτέας και πρώην δήμαρχος Ιτέας Αριστείδης Παπαλάιος με το συνοδεύον τοπογραφικό διάγραμμα να εμφανίζει το οικόπεδο μέσα στη β΄ ζώνη του αρχαιολογικού χώρου Δελφών. Τον Δεκέμβριο του 2003 προσκομίστηκε στον ίδιο συμβολαιογράφο νέο τοπογραφικό διάγραμμα του πολιτικού μηχανικού Νικολάου Φουσέκη, πρώην δημάρχου Άμφισσας και νομάρχη Φωκίδας και νυν δημάρχου Δελφών . Στο νέο τοπογραφικό διάγραμμα εμφανιζόταν το οικόπεδο εκτός αρχαιολογικού χώρου να συνορεύει με αγροτικούς δρόμους περίπου 80 μέτρων. Έτσι ήταν πλέον δυνατή η κατάτμηση του οικοπέδου και η πώλησή του σε πολύ μεγαλύτερη αξία. Τα πράγματα άρχισαν να περιπλέκονται για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας το 2007, όταν έγιναν καταγγελίες για τα ανεγειρόμενα κτίρια, και από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το Υπουργείο Πολιτισμού διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική από εκείνη που παρουσίαζαν τα τοπογραφικά διαγράμματα. Οι ανεγειρόμενες στο εν λόγω οικόπεδο κτιριακές εγκαταστάσεις, ιδιοκτησίας της εταιρείας«Δάβαρης - Αράχωβα ΕΠΕ» και του κ. Γ. Ζωγραφάκη, δεν είχαν τοποθετηθεί έξω από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, όπως εμφανίζονταν στα σχέδια που αποδέχθηκαν από κοινού οι τρεις επικεφαλής των όμορων Δήμων, ο ένας ως ιδιοκτήτης, ο άλλος ως συμβολαιογράφος και ο τρίτος ως μηχανικός, αλλά εξολοκλήρου μέσα στη ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου. alt Λόγω της ευρείας δημοσιοποίησης του θέματος, η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησε επανειλημμένους επιτόπιους ελέγχους και με διαφορετικές μεθόδους υπολογισμού, με τελική κατάληξη και συμπέρασμα ότι τα κτιριακά συγκροτήματα της περιοχής Τουμπανάρια-Αλαφόκαστρο του Παρνασσού βρίσκονται καθ' ολοκληρίαν εντός αρχαιολογικού χώρου. Έτσι, το 2008 το Υπουργείο Πολιτισμού ανακάλεσε τις εσφαλμένα εκδοθείσες εγκρίσεις οικοδομικών αιτημάτων από πλευράς αρχαιολογικού νόμου προς την εταιρεία Δάβαρης - Αράχωβα ΕΠΕ και ενημέρωσε ότι οι οικοδομές Γ. Ζωγραφάκη είναι και αυτές εντός του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών. alt Με την ανάκληση των ως άνω εγκρίσεων οι οικοδομικές άδειες έπαψαν να ισχύουν και η Πολεοδομία Φωκίδος ανακάλεσε τις πέντε οικοδομικές άδειες που είχε χορηγήσει στην εταιρεία Δάβαρη, αφού οι κατασκευές αυτές χωρίς οικοδομικές άδειες ήταν αυθαίρετες.  alt Το 2013 η Πολεοδομία συνέταξε πρωτόκολλα αυθαιρέτων με τον νέο νόμο 4178/2013, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ανέφερε ότι η Πολεοδομία Φωκίδας δεν ενημέρωσε ούτε το Υπουργείο, ούτε τις περιφερειακές υπηρεσίες του για τις αυθαίρετες κατασκευές στην περιοχή Τουμπανάρια-Αλαφόκαστρο. alt Τελικά η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης και η συνέχεια πρόκειται να δοθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. alt Οι φήμες γύρω από την τροπολογία περί ασύλου των αιρετών  Σύμφωνα με τον Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), αν κάποιος αιρετός αυτοδιοικητικός, οποιασδήποτε βαθμίδας, έχει παραπεμφθεί επίσημα για κακούργημα, τότε εντός 30 ημερών από τη γνωστοποίηση της παραπομπής του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκπίπτει του αξιώματός του.  Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι προηγούμενος νόμος έδινε το δικαίωμα σε υπόδικους να συμμετέχουν σε εκλογές κανονικά και να έχουν κώλυμα μόνο μετά την οριστική και τελεσίδικη καταδίκη τους για κακουργηματικές πράξεις.  Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, αντικείμενο συζήτησης έχει γίνει μια φημολογία για το εάν και κατά πόσον ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης θα επανέφερε ως τροπολογία σε σχέδιο νόμου τη δυνατότητα του εκλέγεσθαι σε υπόδικους εν ενεργεία ή εν αναμονή δημάρχους.   Πρόσφατα, εξάλλου, αποσύρθηκε μια τροπολογία που πέρασε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης και αποκάλυψε το zougla.gr, η οποία ουσιαστικά παρείχε προεκλογικό άσυλο στους εν ενεργεία αιρετούς για να μην παραιτηθούν εφόσον σφίξει γύρω τους ο κλοιός της Δικαιοσύνης. Ωστόσο μετά τις αντιδράσεις βουλευτών άλλων κομμάτωναποσύρθηκε. Η επιστολή του καταγγέλλοντα προς την Πόπη Γερακούδη Ο πολιτικός μηχανικός Στέλιος Σχοινάς είναι ο πολίτης ο οποίος κατήγγειλε τις παρανομίες στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Πρόσφατα, λοιπόν, έστειλε και μια επιστολή στη γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πόπη Γερακούδη, η οποία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. alt

ΔΙΑ-ΒΑΤΗΡΙΑ:Η "ΑΡΧΑΙΑ"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!!

$
0
0

alt

Tελετή με θυσία που πρόσφερε στους θεούς ο επικεφαλής κάθε εκστρατείας, είτε όταν επρόκειτο να περάσει τα σύνορα της χώρας του, είτε όταν επρόκειτο να διασχίσει κάποιο ποτάμι. Αν τα σημάδια της θυσίας δεν ήταν ευνοϊκά ο στρατός δεν έβγαινε από τα σύνορα της χώρας κι επέστρεφε πίσω.

Ο Θουκυδίδης αναφέρει πως ενώ οι Λακεδαιμόνιοι ήταν έτοιμοι να εισβάλουν στο Άργος επέστρεψαν τελικά πίσω γιατί τα σημάδια από τις θυσίες που έκαναν για να διαβούν τα σύνορα δεν ήταν ευνοϊκά. Διαβατήρια ονομαζόταν κι η ευχαριστήρια θυσία μετά από κάθε επιτυχημένη διάβαση ποταμού.

Στην αρχαία Σπάρτη οι θυσίες αυτές ονομάζονταν Υπερβατήρια. Θυσία που γινόταν για εξευμενισμό των θεών, όταν ο στρατός επρόκειτο να βγει από τα σύνορα της χώρας. Στη Σπάρτη τη θυσία την έκανε ο βασιλιάς στο βωμό του Αγήτορα Δία. Αν τα σημάδια της θυσίας ήταν ευνοϊκά, ο στρατός ξεκινούσε για τα σύνορα της χώρας. Μπροστά από τα στρατεύματα πήγαινε ο πυρφόρος, ο οποίος κρατούσε μια αναμμένη δάδα με φωτιά από το βωμό που είχε γίνει η θυσία.

Όταν έφταναν στα σύνορα έκαναν και πάλι θυσία στο Δία και στην Αθηνά. Αν τα σημάδια της θυσίας ήταν αίσια ο στρατός συνέχιζε την πορεία του. Ο πυρφόρος άναβε τη δάδα από τη φωτιά της νέας θυσίας και συνέχιζε να προπορεύεται του στρατεύματος.

Υπερβατήρια γίνονταν κατά τη διάρκεια της μετακίνησης του στρατού όποτε ήταν αναγκαίο. Τα ζώα που θυσιάζονταν τα μετέφεραν από την αρχή της εκστρατείας μαζί τους. Τα Υπερβατήρια γίνονταν πάντα πριν το ξημέρωμα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.ellinikoarxeio.com/2010/12/teleth-diavatiriwn.html#ixzz2vPrwQS7x

Viewing all 8271 articles
Browse latest View live