Οι "Άθεοι" έχουν τεράστιο πρόβλημα με την Εθνική Θρησκεία των Ελλήνων τολμώ να πω μεγαλύτερο απ' ότι έχουν οι Ιουδαιοχριστιανοί!!Δεν θα δείτε ποτέ Άθεο να υπερασπίζεται τους Έλληνες Εθνικούς!!Χρησιμοποιούν τα ίδια γελοία επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Ορθόδοξη εκκλησία για να πλήξουν την Εθνική Θρησκεία!!Μιλούν για Διωγμούς ......Ελλήνων φιλοσόφων!!Μπορούν να μας πουν ποιο Έθνος έχει βγάλει τόσους φιλόσοφους και τόσους επιστήμονες όπως η Ελλάδα των προγόνων μας??Σε ποια χώρα υπήρξαν τόσες φιλοσοφικές σχολές!!Γιατί όμως αυτή η επίθεση??Γιατί η Εθνική Θρησκεία τους χαλάει όλο το οικοδόμημα ,καθότι υποστηρίζουν ότι οι Θρησκείες δημιουργούν πολίτες πρόβατα και δεν αφήνουν τον άνθρωπο να εξελιχθεί!!Δεν μπορούν να καταλάβουν πως οι πρόγονοί μας έστησαν τον τεράστιο αυτόν Ελληνικό πολιτισμό έχοντας αυτή την Θρησκεία σύμμαχό τους και όχι εμπόδιο!!Να πάτε να κάνετε κριτική φίλοι μου σ'αυτούς που έκλεισαν τις φιλοσοφικές σχολές των Ελλήνων σ' αυτούς που έκαψαν την περισσότερη Ελληνική Γραμματεία σ' αυτούς που δολοφόνησαν την Μαθηματικό Υπατία και όχι μόνο!!
Και τέλος είμαστε έτοιμοι όποτε θέλετε να συγκρίνουμε την Ελλάδα των προγόνων μας με την σημερινή Ρωμιοσύνη!!Οι περισσότεροι Άθεοι γράφουν με Βαρβαρικά γράμματα και είναι διεθνιστές!!Προτείνω να αλλάξουν τίτλο και να ονομάζονται Παυλικοί καθότι ο πρώτος διεθνιστής ήταν ο Παύλος με κείνο το δεν υπάρχουν Έλληνεςκαι Ιουδαίοι όλοι είμαστε στρατιώτες του Ιησού!!Άλλωστε φίλοι μου και οι Χριστιανοί Άθεοι είναι διότι ο ψευτοθεός τους είναι ανύπαρκτος!!
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΕΝΑΝ .........ΑΘΕΟ!!!!
Το γεγονός ότι οι Έλληνες επισκέπτονται το Άγιον Όρος και τώρα με την κρίση προοδεύουν στην πίστη, τόνισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Αρχιμ. Εφραίμ, που βρέθηκε σήμερα στο Βόλο.
Ο π. Εφραίμ μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος με θέμα «Αθωνικά Μηνύματα». Μετέφερε σε όλους την ευλογία από το «Περιβόλι της Παναγιάς» και μηνύματα ελπίδας πίστης κι αισιοδοξίας στον Έλληνα που δοκιμάζεται από την κρίση.
Ο π. Εφραίμ επεσήμανε ότι οι Έλληνες έρχονται στο Άγιον Όρος και τώρα με την κρίση προοδεύουν στην πίστη, ενώ πρόσθεσε ότι τον σημερινό άνθρωπο χαρακτηρίζει η ανασφάλεια, η απογοήτευση, η αμφιβολία κι έρχονται όπως ανέφερε «να πάρουν λόγο ελπίδας και σωτηρίας. Εμείς τους λέμε ότι η δύναμη είναι η πίστη στον Χριστό και στον Θεό».
ΒΕΒΑΙΑ ΕΣΥ ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΧΒΕ ΕΓΙΝΕΣ ΑΠΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ!!ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΠΟΥΛΑΣ ΤΡΕΛΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΛΗΣΤΗ!!
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ!!ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΥΠΗΘΟΥΜΕ!ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!!ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΥΠΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝΟΥΝ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΑΘΡΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ!!
ΥΠΑΤΙΑ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ (355-415)
ΤΟ ΕΙΔΕΧΘΕΣΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ! «Στην Υπατία,
που στην λάμψη σου, στα λόγια σου κλίνω γόνυ και υψώνω το βλέμμα μου προς τον έναστρο ουρανό του πνεύματός σου.
Γιατί προς τον ουρανό τοξεύει η πράξη σου, προς τον ουρανό οδηγεί των λόγων σου η ομορφιά, θεϊκή Υπατία.
Ω συ των πνευματικών επιστημών υπέρλαμπρο αστέρι».Παλλαδάς, «Ύμνος εις την Υπατίαν», Anthologia Graeca
Η Υπατία δολοφονήθηκε δυο φορές από τους χριστιανούς μια σωματικά και μια πνευματικά!!Στη θέση της Υπατίας οι χριστιανοί δημιούργησαν την "Αγία" Αικατερίνη που είναι ένα πρόσωπο φανταστικό ένα κατασκεύασμα το οποίο οι εγκληματίες χριστιανοί έβαλαν στη θέση της Ελληνίδας φιλοσόφου!!Όλες οι πληροφορίες για την Αικατερίνη βασίζονται σε χριστιανικές πηγές προϊόν άθλιας πλαστογράφησης τής Ελληνίδας Υπατίας!!
Μια προσωπικότητα ολοκληρωμένη, γεμάτη ηθικές αρετές θάρρους, δύναμης, δικαιοσύνης, ειλικρίνειας, σεβασμού και αφοσίωσης στα ιδανικά, τις αξίες και τα πιστεύω της. Από τις σπάνιες γυναικείες μορφές, που η ενασχόλησή της με τις κατ' εξοχήν για την εποχή, ανδρικές επιστήμες, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική κληρονομιά της ύστερης αρχαιότητας... Αυτή η πρώτη Ελληνίδα που θέλησε ν' ακολουθήσει το δρόμο της ανεξαρτησίας ενάντια στις προκαταλήψεις, αρνούμενη υποταγή σε ένα ανδροκρατούμενο κατεστημένο και στο θρησκευτικό φανατισμό, δέχτηκε την ευτέλεια και το διωγμό. Μέσα στη θαρραλέα μοναξιά και με όπλο τις γνώσεις της, αντιστάθηκε επιβάλλοντας τη γυναικεία φωνή ακόμη και μετά τη δολοφονία της. Ως την τελευταία ημέρα, ως την τελευταία ανάσα της, αντιμετώπισε με θάρρος κι επίγνωση ακόμη και τον ίδιο το θάνατό της.
Δημήτρη Βαρβαρήγου: «Υπατία» (ιστορικό μυθιστόρημα)
Η Υπατία η Αλεξανδρινή, κόρη του φιλοσόφου Θέωνος, σπουδαία μαθηματικός και νεοπλατωνίστρια φιλόσοφος, φημισμένη για τη μόρφωση και την ωραιότητα της ψυχής της, δολοφονήθηκε άγρια από έναν φανατισμένο όχλο χριστιανών (παραβολάνων) στην Αλεξάνδρεια, το έτος +415.
Από τότε έγινε θρύλος και πέρασε στην ιστορία. Ποιητές, ιστορικοί, μυθιστοριογράφοι, είδαν την Υπατία σαν το σύμβολο της κλασικής παιδείας και της ελευθερίας της σκέψης. Την είδαν σαν τον αντίποδα του θρησκευτικού φανατισμού και την ταύτισαν με την πνευματική ανύψωση.
Μαρίας Τζίλσκα, «Υπατία η Αλεξανδρινή»
Ο «πατριάρχης» της Αλεξάνδρειας Κύριλλος, που με τις ορδές των φανατικών μοναχών κατατρομοκρατούσε την πόλη, παρακίνησε και αποδέχτηκε τη δολοφονία της Υπατίας, από ζηλοφθονία, καθώς παρατηρούσε τις ατέλειωτες ουρές των μαθητών, που συνωστίζονταν στην είσοδο της ακαδημίας της.
Μια μοιραία ημέρα, στη διάρκεια της σαρακοστής(!), η Υπατία σύρθηκε βίαια έξω από την άμαξά της, γυμνώθηκε, μεταφέρθηκε σε παρακείμενη χριστιανική εκκλησία(!) και κατακρεουργήθηκε απάνθρωπα από ομάδα άγριων και ανάλγητων φανατικών χριστιανών, οπαδών του Κυρίλλου, με επικεφαλής τον Πέτρο τον αναγνώστη. Οι σάρκες της αποκολλήθηκαν από τα κόκαλα με κοφτερά όστρακα (οστράκοις ανείλον) και τα ασπαίροντα μέλη της παραδόθηκαν στη φωτιά και τα σκυλιά!
Η δικαστική έρευνα που ξεκίνησε για την τιμωρία των ενόχων του αποτρόπαιου εγκλήματος σταμάτησε μετά από όργιο δωροδοκιών. Ο θάνατος όμως της Υπατίας άφησε ανεξίτηλο στίγμα στο χαρακτήρα και στη θρησκεία του Κυρίλλου από την Αλεξάνδρεια ...;
Έντ. Γκίμπον, «Παρακμή και πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας»
Και ολίγα για το ποιόν του Κυρίλλου, που ανενδοίαστα η «χριστιανική εκκλησία» έχει ανακηρύξει σε «άγιο»:
...;Ήταν ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ! Πέραν αυτού όμως, ήταν αυταρχικός και αδίστακτος, βίαιος και άπληστος για δύναμη, έτοιμος να χρησιμοποιήσει το πλήθος και τους φανατικούς μοναχούς, για να εκτελέσουν τις εντολές του, απέναντι στους αντιπάλους του, τους Αλεξανδρινούς ειδωλολάτρες!!
Τα Φαλληφόρια ήταν εορταστική πομπή, μέρος των Διονυσίων. Γίνονταν το μήνα Ποσειδεώνα.
Στην πομπή προπορευόταν ο φαλλός, σύμβολο της γονιμότητας και της βλάστησης. Όσοι ακολουθουσαν ήταν μεταμφιεσμένοι σε Σειληνούς, Σατύρους και Βάκχες. Κρατούσαν στα χέρια τους θύρσους, φαλλούς, κρατήρες με νέο κρασί, χόρευαν και τραγουδούσαν φαλλικά τραγούδια. Επίσης καλούσαν το Φάλλη, ακόλουθο του Διονύσου και προσωποποίηση του φαλλού, να προσέλθει και να γιορτάσει μαζί τους.Στη γιορτή αυτή επίσης γίνονταν και χοροί στο θέατρο των Αθηνών από άνδρες, αλλα και μερικες γυναίκες ,που ήταν μεταμφιεσμένοι σε Βάκχες ,Νύμφες και Ώρες, κατώτερες θεότητες οι οποίες προσωποποιούσαν τις φυσικές δυνάμεις που προστάτευαν τη βλάστηση και ανθοφορία της άνοιξης και την καρποφορία του καλοκαιριού.
Οι μεταμφιέσεις αυτού του είδους απέβλεπαν στο να ενεργοποιήσουν μέσα στο χειμώνα τις αναγεννησιακές δυνάμεις της φύσης, να αποτρέψουν τις αντίθετες κακοποιές δυνάμεις και να δώσουν τον τόνο, ιδίως οι βακχικές μεταμφιέσεις, ενός ξέφρενου ξεφαντώματος.Τα Διονύσια ήταν αγροτική καθαρά γιορτή.Πυρήνας των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν κι εδώ μια πομπή, η πομπή του φαλλού. Ο μπροστάρης της πομπής κρατούσε αμφορέα γεμάτο κρασί και μια κληματόβεργα,έπειτα ακολουθούσε κάποιος που τραβούσε ένα τράγο, ζώο σύμβολο της γονιμοποιητικής δύναμης που θυσιαζόταν στο θεό Διόνυσο.Στη συνέχεια ερχόταν άλλος με κάνιστρο από λυγαριά γεμάτο με ξερά σύκα και τελικά εκείνος που περιέφερε ψηλά πάνω σε κοντάρι το φαλλό , το κατεξοχήν σύμβολο των γονιμοποιητικών δυνάμεων. Για την πομπή αυτή στην αρχαία απλή και τη μεταγενέστερη πολυτελή της μορφή μάς μιλά ο Πλούταρχος στο έργο του " Περί φιλοπλουτίας" 527d :
''... , όρα μη πομπήν επαινούντι και πανήγυριν μάλλον ή βίον έοικας. η πάτριος των Διονυσίων εορτή το παλαιόν επέμπετο δημοτικώς και ιλαρώςΩ αμφορεύς οίνου και κληματίς, είτα τράγον τις είλκεν, άλλος ισχάδων άρριχον ηκολούθει κομίζων, επί πάσι δ' ο φαλλός. αλλά νυν ταύτα παρεώραται και ηφάνισται χρυσωμάτων παραφερομένων και ιματίων πολυτελών και ζευγών ελαυνομένων και προσωπείων Ω ούτω τα αναγκαία του πλούτου και χρήσιμα τοις αχρήστοις κατακέχωσται και τοις περιττοίς.''
Η φαλλική πομπή απέβλεπε στη μεταβίβαση των γονιμοποιητικών δυνάμεων, που συμβόλιζε ο φαλλός, στη γη και στην ενεργοποίηση των παραγωγικών της δυνάμεων για μια νέα χρονιά με καλή σοδειά. Η τιμητική για το θεό Διόνυσο πομπή με το φαλλό μπροστά αναρτημένο πάνω σε κοντάρι λεγόταν Φαλληφόρια ή Φαλλαγώγια.Οι εορταστές που μετείχαν σ' αυτήν μεταμφιέζονταν, έβαφαν τα πρόσωπά τους ή φορούσαν προσωπίδες, στεφανώνονταν με στεφάνια από κισσό και είχαν αναρτημένους από το λαιμό και τη μέση τους φαλλούς. Ευθυμούσαν πίνοντας από το νέο κρασί της χρονιάς, τραγουδούσαν βωμολοχικά και περιπαιχτικά τραγούδια, τα λεγόμενα φαλλικά, και χόρευαν κωμικούς χορούς. Οι εορταστικές εκδηλώσεις αυτού του είδους αποτέλεσαν τον πυρήνα για την γένεση της κωμωδίας.Ο Αριστοτέλης στο σύγγραμμά του "Περί ποιητικής" αναφέρει πως η κωμωδία προήρθε από τους "εξάρχοντας τα φαλλικά" , από εκείνους δηλαδή που στα φαλλικά τραγούδια έκαναν την αρχή κι ακολουθούσαν οι άλλοι απαντώντας ή επαναλαμβάνοντας ( Αριστοτέλους Περί ποιητικής 1449a, στίχοι 9-15):
''Γενομένης δ' ουν απ' αρχής αυτοσχεδιαστικής και αυτή και η κωμωδία, και η μεν από των εξαρχόντων τον διθύραμβον, η δε από των τα φαλλικά, α έτι και νυν εν πολλαίς των πόλεων διαμένει νομιζόμενα, κατά μικρόν ηυξήθη, προαγόντων όσον εγίγνετο φανερόν αυτής, και πολλάς μεταβολάς μεταβαλούσα η τραγωδία επαύσατο, επεί έσχε την αυτής φύσιν.''
Στις εορταστικές εκδηλώσεις των μικρών Διονυσίων περιλαμβάνονταν και λαϊκά παιχνίδια με κυριότερο εκείνο του ασκωλιασμού . Σ' αυτό κάποιος πηδούσε πάνω σε ασκό από δέρμα τράγου αλειμμένο με λάδι και προσπαθούσε να κρατήσει ισορροπία, πράγμα που δεν ήταν εύκολο να το καταφέρει και πέφτοντας προκαλούσε το γέλιο των θεατών
Ο Τελεστικός θίασος "Διόνυσος Ελευθερεύς" και η Λατρευτική κοινότητα "Λάβρυς" διοργάνωσαν την πρώτη σύγχρονη τέλεση των Φαλληφορίων, η οποία και πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών, το Σάββατο 1 Μαρτίου 2014
O ''Παρμενίδης'' Ιωάννης Μπουσίου πρωτεργάτης των προσπαθειών αυτών έδωσε μια εξαιρετική συνέντευξη στα Φαινόμενα του Ελ. Τύπου, για το παρελθόν και το παρόν των φαλληφορίων.
Τι ακριβώς ήταν τα Φαλληφόρια στην αρχαία Ελλάδα και σε ποιες περιοχές εορτάζονταν;
Τα Φαλληφόρια ονομάζονταν μία εορτή που επιτελούνταν στην Αττική στα πλαίσια των κατ'άγρους Διονυσίων. Γενικότερα όμως οι Φαλλικές τελετουργίες ήταν άμεσα συνυφασμένες με την Λατρεία του Διονύσου, άρα όπου συναντάμε τελετές Διονυσίων συναντάμε και Φαλληφορίες εφόσον αυτές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτών των εορτών. Με το γεγονός ότι οι διονυσιακές τελετουργίες ήταν ευρέως διαδεδομένες σε όλη την γεωγραφική επικράτεια του ελληνισμού αντιλαμβανόμεθα το εκτεταμένο μέγεθος και την ισχύ των φαλληφορικών εορτών. Το κυρίαρχο μέρος της εορτής ήταν η περιφορά του φαλλού εν πομπή γι αυτό και μια εξίσου γνωστή ονομασία της τελετής ήταν και Φαλλαγώγια. Κατά την πορεία της πομπής άντρες μεταμφιεσμένοι σε Σιληνούς, Σατύρους και Βάκχίδες, με θύρσους δάδες και ξύλινα ραβδιά που κατέληγαν σε δερμάτινους φαλλούς, χόρευαν γύρω από το περιφερόμενο ξόανο του Διονύσου, ενώ προπορεύονταν πάντα το Φαλλικό άρμα. Κατά την πορεία βέβαια οι μετέχοντες της πομπής έπιναν από δερμάτινους ασκούς οίνο και περιέπαιζαν τους περαστικούς, και με φαλλικά τραγούδια καλούσαν τον Διόνυσο-Φαλλήνα (προσωποποίηση του φαλλού) να έρθει να γιορτάσει μαζί τους. Όταν το ξόανο έφτανε στο προορισμό του ακλουθούσαν πάλι χοροί και φαλλικά άσματα αλλά και η συνακόλουθη ευωχία όλων των συμμετεχόντων με το άνοιγμα και την πόση από τα αγγεία που περιείχαν τον διονυσόγευστο οίνο. Υπήρχε μάλιστα και ένα ειδικό τελετουργικό αγγείο-ρυτό το οποίο, έκτος από την οικιακή λατρευτική χρήση του, πολύ πιθανών να χρησιμοποιούνταν και σε οινοποσίες των φαλληφορικών δρωμένων
Τι συμβόλιζαν αυτού του είδους οι εορτασμοί; Υπάρχει κάποια σχέση με διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στη φύση;
Η λατρεία, και πιο συγκεκριμένα, η λιτανεία-περιφορά του φαλλού ως απεικονιστικό σύμβολο της γονιμότητος σαφώς και αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος των γονιμικών τελετών που συνέδραμαν στην διασφάλισης της ευκαρπίας και ευγονίας. Οι εορτασμοί αυτοί υπήρξαν ένα είδος τελετουργίας της γονιμότητος όπου αναπαραστόυσαν, τόσο με την αρχέγονη μαγικό-θρησκευτική τους μορφή όσο και με το χαρακτήρα της μιμητικής αναπαράστασης, τον θάνατο του παλιού μέσα από την παγωνιά του χειμώνα, προς το ξεκίνημα-την αναγέννηση του νέου που οδηγεί στην απελευθέρωση και την ανανέωση της ζωής. Γι αυτό αλώστε οι τελετουργίες αυτές λαμβάνουν χωρά σε αυτήν την μεταιχμιακή εποχή του τέλους του χειμώνα προς την αρχή της πολυπόθητης ανοίξεως.
Αττική μελανόμορφη κύλικα περ. 550 π.Χ. Εθνικό Αρχ. Μουσείο Φλωρεντίας, αρ. ευρ. 387.Απεικονίζει Φαλλική πομπή με οκτώ ιθυφαλλικούς άντρες που μεταφέρουν το άρμα των Φαλληφορίων που αποτελείται από έναν ευμεγέθη ξύλινο φαλλό σε σχήμα αλετριού που καταλήγει σε βάλανο στην οποία είναι ζωγραφισμένη οφθαλμός. Ένας πελώριος σχεδιασμένος γενειοφόρος Σάτυρος ακουμπά πάνω στο φαλλό ενώ ένας άντρας στην κορυφή μοιάζει να ιππεύει το άρμα κρατώντας ένα λευκό μουσικό κέρας
Πώς αντιμετώπιζαν οι αρχαίοι τη θέαση των φαλλικών συμβόλων σε κοινή θέα; Το ρωτώ αυτό διότι το σύγχρονο κοινωνικό status είναι τελείως διαφορετικό.
Αξίζει να σημειώσουμε αρχικά ότι ο φαλλός κατά την αρχαιότητα λειτουργούσε στην καθημερινότητα του έλληνα και με αποτροπαικό - φυλακτήριο σκοπό αφού θεωρούνταν ότι η απεικονιστική του παρουσία και μόνο προφυλλάσει και κρατά μακριά κάθε λογής επιβουλή που μπορεί να προέρχονταν από εξωγενής κακόβουλες δυνάμεις, γι αυτό και πολύ συχνά έξω απ τα σπίτια τους υπήρχαν φαλλικά σύμβολα που διασφάλιζαν την ακεραιότητα του ιδιωτικού τους χώρου. Επίσης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο διακεκριμένος γλωσσολόγος Μ. Κοπιδάκης στο άρθρο του "Και Διονύσου αρχαιότερα", «Ακόμη και στους τάφους οι φαλλικές απεικονίσεις δεν είναι σπάνιες. Ο φαλλός υποδηλώνει τη μακαριότητα της μετά θάνατον ζωής, διασφαλίζει τη γαλήνη του νεκρού και προοιωνίζεται τη μέλλουσα αναγέννηση ή ακόμη και την εκ νεκρών ανάσταση!». Και από τις δύο παραπάνω διαπιστώσεις αντιλαμβανόμεθα το πόσο εξοικειωμένοι ήταν οι πρόγονοί μας με την έννοια του φαλλού και πόσο ενταγμένη ήταν η παρουσία του συμβόλου σε όλες τις εκφάνσεις του καθημερινού τους βίου.
Φαλλόσχημο ρυτό τέλη του 3ου αι. π.Χ. Από την αγορά της Πέλλας, αρ.ευρ. 83.940. Πήλινο τελετουργικό αγγείο από την μία πλευρά με την μορφή κανθάρου ενώ από την άλλη σε μορφή βαλάνου εν στύσει. Πολύ πιθανών εκτος από την αμιγώς τελετουργική οικιακή λατρεία να χρησιμοποιούνταν κατά τις σκωπτικές τελετές των Φαλληφορίων.
Θα ήταν παρακινδυνευμένο να υποστηρίξει κανείς πώς το σύγχρονο Καρναβάλι έχει τις ρίζες του στα Φαλληφόρια; Ποιες οι ομοιότητες και οι διαφορές που εντοπίζετε;
Θα ήταν πράγματι παρακινδυνευμένο να υποστήριζε κανείς κάτι τέτοιο αφού γνωρίζουμε ότι σε όλους του παραδοσιακούς πολιτισμούς επιτελούνται με ξεχωριστή τελετουργική μεγαλοπρέπεια πολλών και διαφορετικών ειδών καρναβαλικά τελετουργικά. Άλλωστε αυτού του είδους οι λατρείες αντλούν την καταγωγή τους από τις μακρινές απαρχές εμφανίσεως των πρώτων πολιτισμικών εκδηλώσεων που πολλές φορές παρουσιάζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ακόμα και σε πολιτισμούς που γεωγραφικά ποτέ δεν έχουν έρθει σε επαφή. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σύγχρονα καρναβαλικά δρώμενα στην Ελλάδα που έχουν δεχτεί απειροπληθής προσμίξεις ξενικών στοιχειών όπως το καρναβάλι της Πάτρας και πολλά άλλα σύγχρονα αστικού τύπου καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Μπορούμε όμως να ισχυριστούμε κάτι άλλο παράτολμο, το ότι, κάθε, μα κάθε παραδοσιακό δρώμενο που επιτελείται στην σημερινή επικράτεια του ελληνικού χώρου τις μέρες αυτές (και κάποια λίγο καιρό πριν) ανάγεται με άμεσο ή με έμμεσο τρόπο στα αρχέγονα ελληνικά τελετουργικά των φαλλικών τελετών και ασμάτων. Οι Μωμόγεροι στην Κομοτηνή, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες στην Νάουσα, τα Ραγκουσάρια στην Καστοριά, οι γιορτές στην Αγία Άννα, ο βλάχικος γάμος στην Θήβα την τσικνοπέμπτη κ.α.. εμφανίζουν αμέτρητες ομοιότητες με τα πρωταρχικά φαλλικά δρώμενα που θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να αποδείξουμε όλες του τις ομοιότητες και τις επιρροές. Το ζήτημα είναι ότι πολλοί λίγοι έχουν την γνώση των αρχαίων Φαλληφορικών τελετουργιών μιας και στο εκπαιδευτικό μας σύστημα σχεδόν καμία αναφορά δεν υπάρχει. Με το παρόν άρθρο, αλλά και με την ανάγνωση και άλλων πηγών που μπορεί πολύ εύκολα πια, δια μέσου του διαδικτύου ή βιβλίων που αναφέρονται στο θέμα, να αντλήσει πληροφορίες, και έτσι, ερχόμενος σε επαφή με κάποιο παραδοσιακό καρναβαλικό δρώμενο, θα μπορέσει να αντιληφθεί και ο ίδιος τις άμεσες επιρροές τους από τα αρχαία δρώμενα.
Πώς διασώθηκαν μέσα στο χρόνο οι παραδόσεις των Φαλληφορίων που μετεξελίχθηκαν στο σύγχρονο Καρναβάλι, από τη στιγμή που η αρχαία ελληνική θρησκεία υπέστη απηνείς διωγμούς κατά τους μεταχριστιανικούς αιώνες;
Όπως είναι ευκόλως κατανοητό τα φαλλικά λατρευτικά δρώμενα απότοκα της ελληνικής θρησκευτικότητος δεχτήκαν περισσότερο από όλα τα άλλα δρώμενα τον ποιο λυσσαλέο εκδιωγμό κατά την επικράτηση του χριστιανισμού. Ενώ πάρα πολλά τελετουργικά κατάφεραν και επικράτησαν τελικά, αφού η λαϊκή ψυχή με την επιμονή της κατόρθωσε να τα εντάξει μέσα στην ίδια την λατρευτική πρακτική της χριστιανικής πίστης, τα φαλλικά δρώμενα κατ ουσίαν, όπως είναι ευκόλως κατανοητό, δεν μπορούσαν με κανένα τρόπο να στοιχηθούν με τις επιμέρους παραδόσεις της χριστιανικής θρησκείας. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ακόμα και σχεδόν στις μέρες μας, μετά από τόσους αιώνες, ο εκδιωγμός τους συνεχίζεται αφού δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από την γνωστή μήνυση που τόλμησαν χριστιανικές οργανώσεις να υποβάλλουν, δια μέσου του πρωτοψάλτου Θεόδωρου Ακρίδα, για την συλλογή και δημοσίευση σκωπτικών αποκριάτικων "τολμηρών" τραγουδιών της περίφημης ερμηνεύτριας παραδοσιακών τραγουδιών, της Δόμνας Σαμίου. Είναι όμως παρόλα αυτά πράγματι συγκλονιστικό να συνειδητοποιεί κανείς ότι κατάφεραν τελικά σε πολλά μέρη της Ελλάδας, έστω και με κάπως συγκεκαλυμμένη μορφή, πολλά από αυτά τα δρώμενα να επιβιώσουν μέχρι της μέρες μας. Μάλιστα οι πρώτοι μελετητές των καρναβαλικών παραδοσιακών δρωμένων θέλοντας να αιτιολογήσουν τις μεταμφιέσεις αυτές χρονολογούσαν τις απαρχές τους κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, για να μπορούνε δήθεν οι έλληνες με αυτό τον τρόπο να συνεννοούνται τις μέρες εκέινες για την οργάνωση της ελληνικής επαναστάσεως. Ο ισχυρισμός αυτό είτε από άγνοια είτε από καθαρή προσπάθεια απόκρυψης της διασύνδεσης τους με την "παγανιστική" αρχαιότητα φαντάζει τουλάχιστον γελοίος, αλλά δε μας πειράζει καθόλου αφού ο γέλωτας και η ευθυμία είναι το ζητούμενο των εορτών αυτών όποτε και η άποψη αυτή συμβαδίζει με την σκωπτική διάθεση των ημερών.
Αττικό μελανόμορφο αγγείο περ. 600π.Χ Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο Ιταλίας. Απεικονίζει χορευτές που ορχούνται στον άσεμνο και προκλητικό χορό του Κόρδακα ένα είδος κωμικού χορού που συνόδευε την τελετή των φαλληφορίων
Από ποια κείμενα διασώζονται στις μέρες μας πηγές για τον τρόπο διεξαγωγής των Φαλληφορίων κατά την αρχαιότητα;
Υπάρχουν πάμπολλες πηγές που κατά την διετή περίπου ενδελεχή μας έρευνα, τόσο από πρωτογενείς πηγές, αφού μεγάλος αριθμός αρχαίων συγγραφέων έχουν αναφορές για το θέμα αυτό, τόσο όμως και από δευτερογενείς πηγές διατυπωμένες από συγχρόνους ξένους μελετητές-ακαδημαϊκούς της ελληνικής θρησκευτικής παραδόσεως. Πολύτιμες είναι οι πληροφορίες που μας δίδουν κάθε λογής εικαστικών αρχαίων τεχνών αφού σε αρκετά αγγεία, νομίσματα, ακόμη και αγάλματα που έχει δασώσει η αρχαιολογική σκαπάνη υπάρχουν ικανές πληροφορίες που μας επιτρέπουν την τελική ανασύνθεση και παρουσίαση του όλου δρωμένου. Ακόμη η λαογραφική ερεύνα μας αποκαλύπτει πολύ σημαντικά επιβιώματα των πρωταρχικών τελετουργιών αυτών στο σήμερα, αφού η εστιασμένη κατά γεωγραφικούς τόπους παράδοσή μας έχει διατηρήσει πάρα πολύ σημαντικά τελετουργικά στοιχεία - κατάλοιπα των φαλλικών τελετουργιών.
Αξίζει να αναφέρουμε μονάχα την πάρα πολύ σημαντική αναφορά του ίδιου του Αριστοτέλη όπoυ στην Ποιητική του 5. 1449b 2 ισχυρίζεται ότι, η ίδια η απαρχή της κωμωδίας, το δεύτερο ισάξιο μεγαλύτερο φιλολογικό είδος μαζί με την τραγωδία, η κωμωδία, προήρθε από τα αυτοσχέδια σκωπτικά άσματα και δρώμενα που λάμβαναν χώρα κατά την περίοδο του χειμώνος στον ελληνικό χώρο. Αυτό που δηλαδή εμείς θεωρούμε ως κωμωδία, όπως διαμορφώθηκε ως λογοτεχνικό είδος την κλασσική εποχή αλλά και μετέπειτα στην Νέα κωμωδία, όπου και επηρέασε τα έως και σήμερα μετεμφανιζόμενα κωμικά φιλολογικά είδη έλκει την καταγωγή της από την ελληνική θρησκευτική παράδοση. Με λίγα λόγια, ότι μέχρι και σήμερα εννοούμαι με τον όρο κωμωδία που μέχρι της μέρες ανθεί ως ζωντανό φιλολογικό, θεατρικό, κινηματογραφικό είδος, όσο και μας φαντάζει παράδοξο, η πρωταρχική του πηγή βρίσκεται στην σταδιακή ωρίμανση-εξελιξη των φαλλικών ασμάτων και δρωμένων προς τιμήν του Θεού Διονύσου.
Γενικότερα όμως θα ισχυριζόμασταν ότι βιβλιογραφικά, για το ρόλο το σκοπό και το ύφος των φαλλικών τελετουργιών καθώς και την πιο εσωτερική αποσυμβολιστική των γονιμοποιητικών ανθρωπίνων οργάνων δεν υπάρχει μία εκτεταμένη και στοχευμένη αμιγώς στο θέμα αυτό βιβλιογραφική αποτύπωση ούτε στο εξωτερικό αλλά ούτε φυσικά και στην Ελλάδα. Ευελπιστούμε ότι η δικιά μας προσπάθεια στο άμεσο μέλλον να καταφέρει να καλύψει αυτό το ερευνητικό αυτό κενό.
Για ποιον λόγο αποφασίσατε να αναβιώσετε τα Φαλληφόρια στην Ελλάδα του 2014; Πόσο δύσκολο είναι ένα τέτοιο εγχείρημα;
Κατά την διάρκεια των ακαδημαϊκών μου μελετών στον Ελληνικό πολιτισμό πολύ συχνά, είτε από την πλευρά της ενασχολήσεως μου με τις εκφάνσεις και τις επιβιώσεις της ελληνικής θρησκείας στην σημερινή εποχή δια μέσου της λαϊκής παραδόσεως, είτε από τις συνακόλουθες έρευνες μου στην λαογραφία, αλλά, κυρίως, από τις πιο ενδελεχείς προσεγγίσεις μου στην διασύνδεση τελετουργίας-θεάτρου, επιδιδόμουν στην απαραίτητη συγκέντρωση του πολυτίμου αυτού υλικού γνωρίζοντας ότι κάποια συγκεκριμένη στιγμή θα επιχειρούσα την ανασύνθεση αυτών των δρωμένων. Η ειδοποιός διαφορά είναι το ότι, ενώ πολλοί μελετητές καταγράφουν σε άρθρα αλλά και διάφορα βιβλία το θέμα αυτό ουδείς αποπειράθηκε να τα προσεγγίσει υπό το πρίσμα της τελετουργίας και δη της τελεσματικής αναβιώσεως αυτού. Κατά τον ίδιο τρόπο άλλωστε όπως έχει παρουσιαστεί σε πρότερο άρθρο σας στο εν λόγω περιοδικό πράξαμε και με την τέλεση των Αδωνίων επιχειρώντας, με πολύ μεγάλη αποδοχή, τις ημέρες του Πάσχα να αναβιώσουμε το τελετουργικό αυτό αποδεικνύοντας και έμπρακτα τις σαφής επιρροές των εορτών του Αδώνιδος στα θρησκευτικά πεπραγμένα των δρωμένων της χριστιανικής λεγόμενης Μ. Εβδομάδος.
Πέραν όμως τις απαραίτητες επιστημονικής προσεγγίσεως αναφορές για την επαναφορά των τελετών αυτών υπήρχε και ένας πιο προσωπικός λόγος για την πραγματοποίηση τους. Πολλές φορές, όταν έφταναν αυτές οι καρναβαλικές ημέρες αυτές αναρωτήθηκα ότι, ναι, ωραίες είναι όλες αυτές οι εορταστικές εκδηλώσεις με τις σύγχρονες διαστάσεις τους με καλλίγραμμες βραζιλιάνες λατινογενής ήχους και χορούς αλλά και παντός είδους μεταμφιέσεις, αλλά δεν θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον να προταθεί και μία αμιγώς ελληνική διάσταση στις εορτές αυτές;. Εφόσον, ακόμα και εάν ο σύγχρονος αστικός τρόπος ζωής είναι πολύ μακριά, δήθεν, από την θέαση φαλλικών εορτών δεν θα ήταν παρακινδυνευμένο να ανασυσταθούν; H απάντηση που έδινα μέσα ήταν, αλλά αυτό ήταν ο φυσικός τους χώρος σε αυτό το περιβάλλον εμφανίστηκαν;, μέσα αλλά και έξω από τον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου του Διονύσου κάτω από την Ακρόπολη.
Πράγματι ένα τέτοιο επιχείρημα ενέχει εξαιρετικές κυρίως τεχνικές δυσκολίες και αυτό διότι τα τελετουργικά αντικείμενα της τελετής ( προσωπεία, φαλλικό ξόανο, ειδικές ενδυμασίες,) θα πρέπει να ακολουθούν σε κανόνες αισθητικής το πολύ υψηλό πρότυπο των προγόνων μας. Στην επίλυση αυτού του προβλήματος είχαμε την πολύτιμη συμβουλή του εξαιρετικού γλύπτη και ζωγράφου Εξηκία Τριβουλίδη. Αρκεί να σας αναφέρουμε ότι τα μέχρι τώρα αναπαραγόμενα αντικείμενα κατά την κατασκευή του αγγίζουν τα όρια της πειραματικής αρχαιολογίας αφού συλλέγουμε κάθε δυνατή πληροφορία για την ανασύστασή τους.
Κατά το πέρας αυτού του ερωτήματος θα θέλαμε να σας προβληματίσουμε με ένα δικό μας ερώτημα το οποίο πολύ πιθανό να το έχετε ήδη αναρωτηθεί και εσείς, αποτελεί άραγε η αναβίωση κάποιου τέτοιου δρώμενου παράδοση;. Γεγονός είναι ότι υπάρχει μία τάση σε όλη την ελληνική επικράτεια των νέων να επαναπροσδιορίζουν στοιχεία της ελληνικής παραδόσεως περισσότερο από ότι οι γονείς τους. Στο ερώτημα όμως αυτό απαντά ο ομότιμος καθηγητής της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ.Γ. Μερακλής αφού μέσα από τις μελέτες του περιγράφει την παράδοση ως μια δυναμική διαδικασία που ενσωματώνει και αποβάλλει ή επανεβρίσκει τα στοιχεία που την επαναδομούν και την ανασυνθέτουν και αυτή φυσικά είναι και η μεγαλειώδης δύναμη της παραδόσεως. Άρα αναβίωση ενός πανάρχαιου Φαλληφορικού δρωμένου καταδεικνύει την ζωτική ενέργεια και το ζωτικό μετασχηματισμό της παράδοσης ως τρανταχτή απόδειξη και επικύρωσης της συνέχειας της πράγματι μεγαλειώδους ελληνικής πολιτισμικής εκφάνσεως.
Πείτε μας κάποια πράγματα για τις προετοιμασίες της διεξαγωγής των Φαλληφορίων τη φετινή περίοδο του Καρναβαλιού.
Η πρώτη χρονιά θεωρείται, όπως και κάθε ξεκίνημα, δύσκολη μα και γοητευτική συνάμα γιατί τολμούμε μετά από τόσους αιώνες να βιώσουμε και όχι απλά να αναβιώσουμε ένα τα τόσο ξεχωριστό δρώμενο. Την τελεσματική ευθύνη των Φαλληφορείων την αναλαμβάνουν σε απόλυτη συνεργασία ο τελεστικός θίασος Διόνυσος Ελευθερεύς με την λατρευτική κοινότητα Λάβρυς. Βεβαίως και πολλοί άλλοι που προσεγγίζουν με την απαραίτητη τελετουργική αίσθηση τα ελληνικά λατρευτικά δρώμενα θα συμπλεύσουν μαζί μας. Το δρώμενο για την πρώτη χρονιά τουλάχιστον, γιατί πολλά ακόμα στοιχεία θα προστεθούν τα μετέπειτα χρόνια που θα το καταστήσουν ένα ξεχωριστό λαϊκό διαδραστικό δρώμενο, θα είναι μία πομπή του ιερού φαλλικού ξοάνου του Διονύσου το οποίο θα συνοδεύεται από τον εξάρχοντα ηθοποιό-Διόνυσο και τον συνακόλουθο διονυσιακό θίασο αποτελούμενο από Μαινάδες, Σατύρους, Σειληνούς, μεθοκόπους και τον Θεό Πάνα. Κατά την διάρκεια της πομπής θα συνοδεύει βακχική μουσική από άσκαυλους (γκάιντες), αρχαίους αυλούς αλλά και τύμπανα. Σε δύο με τρεις σταθμούς η πομπή θα σταματάει για να ακουστεί το αυτοσχέδιο σκωπτικό φαλλικό τραγούδι και μετέπειτα θα επιτελείται από ομάδα αρχαίας ορχήσεως ο περίφημος κωμαστικός χορός του λεγομένου και ως Κόρδακα. Στην συνέχεια θα επιτελείται ένα διαδραστικό, σκωπτικής υφής, δρώμενο του θιάσου με τους παρευρισκομένους θεατές αλλά επί αυτού δε θα αναφέρουμε περαιτέρω διότι αποτελούν και την κυρίαρχη κωμική νότα της εορτής. Στην κατάληξή του το φαλλικό τέλεσμα θα εναποθέσει το ξόανο του Διονύσου σε κεντρικό σημείο όπου και μετέπειτα θα ακολουθήσει από τελεστές και θεατές η λεγόμενη ευωχία, όπου, από ένα ευμεγέθη αγγείο θα διαμοιραστεί οίνος και θα συνεχιστεί το τραγούδι και ο χορός και με σύγχρονα περιπαικτικά τραγούδια της λαϊκής παράδοσης συνδέοντας με αυτό τον τρόπο το αρχέγονο χθες με το αέναο σήμερα.
Εν κατακλείδι, εάν τις αυτές τις μέρες του καρναβαλικού κεφιού σε κεντρικό σημείο της Αθήνας πέριξ της ακροπόλεως, άξαφνα, ξεπροβάλει μπροστά σας ένας τέτοιος θίασος, με αριστοφανική διάθεση, με ζωτικό ενθουσιασμό, με σκωπτική ευπρέπεια, μην παραξενευτείτε αλλά προσεγγίστε μας. Σημείωση, δεν θέλουμε να προκαλέσουμε αλλά να σας καλέσουμε να συμμετάσχετε σε κάτι τόσο ελληνικό και ξεχωριστό, δεν θέλουμε να προσβάλουμε με τα αρχέγονα φαλλικά μας σύμβολα αλλά να σας εισβάλλουμε στην διονυσιακή μέθεξη των ελληνικών αυτών εορτών, δεν θέλουμε να αναβιώσουμε αλλά να βιώσουμε με τον δέοντα σεβασμό τα ελληνικά δρώμενα.
Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΑΤΗ
του *Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη-ΑμφικτύωνοςΜε την ευκαιρία των εναγώνιων προσπαθειών για την αναβίωση της κεντροαριστεράς εξ υλικών κατεδαφίσεως αριστερών και σοσιαλιστικών κομμάτων, με διάφορα ευτράπελα και βλακώδη ονόματα, όπως «Ελιά», «Παρέα των 58, 59, που έγιναν τελικά 69 και τώρα στη ΔΗΜΑΡ 101»(τόσοι πολλοί!!!), και μετά έγιναν «Ρυάκι», «Ποταμάκι» που τελικά έγινε «Ποταμός» για να πλευροκοπήσει το ΣΥΡΙΖΑ έστω κι' αν δεν έχει κοίτη και κατεύθυνση». Όλα αυτά δεν είναι σοβαρά και δείχνουν την ανυπαρξία μιας αξιόπιστης αριστεράς και κεντροαριστεράς όχι μόνον από απόψεως κομματικής δομής αλλά και ιδεολογίας και πρακτικής. Και πιο πολύ διότι οι άνθρωποι που θέλουν να την νεκραναστήσουν δεν ανήκουν ταξικά, αλλά μόνον ρητορικά, στο χώρο αυτό. Επ' αυτού θα ήθελα να εκφράσω εν συντομία τις ακόλουθες σκέψεις και απόψεις:
1/ Η κεντροαριστερά γοητευμένη από τις πρόσκαιρες επιτυχίες του νεοφιλελευθερισμού (ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία) προσχώρησε στην ιδέα ότι μπορεί να συμβιβαστεί με τον νεοφιλελευθερισμό, για ένα δικαιότερο πρόσωπο και με κοινωνική αλληλεγγύη στην περιφέρεια της Ευρώπης.
2/ Ότι ο νεοφιλελευθερισμός στην οικονομία μπορεί να συνοδεύεται και με μια σοσιαλιστική ρητορική και πρακτική, αποδεκτή από τις μάζες, ώστε να πλέει σε δύο ταυτοχρόνως βάρκες, συμβιβασθείσα πλήρως με την κλεπτοκρατια και την διαρπαγή του πλούτου.
3/ Ότι μπορεί να παντρευτεί η λογική της αγοράς με την πρακτική της κοινωνικής αλληλεγγύης .
4/ Ότι η αποδυνάμωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων μπορεί να συνδυαστεί με περισσότερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας, η οποία είναι ο σύγχρονος καρκίνος των καπιταλιστικών κοινωνιών.
5/ Ότι η αύξηση του πλούτου μπορεί να αυξήσει την κοινωνική δικαιοσύνη και να μειώσει την φτώχια και ανέχεια στα κατώτατα στρώματα της κοινωνίας.
6/ Ότι η νεοφιλελεύθερη ανάπτυξη μπορεί να φέρει μια ισορροπία μεταξύ της οικονομικής και κοινωνικής λογικής των δύο άκρων, δηλαδή του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και του κομμουνισμού, ο οποίος απέτυχε στην πράξη .
7/ Ότι η κεντροαριστερά είναι εκείνη που μπορεί να πορευτεί την άριστη μεσότητα μεταξύ της παραγωγικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
8/ Ότι η ανταγωνιστικότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον , για να μπορεί να παραμείνει και να μην φύγει σε άλλες πιο ανταγωνιστικές χώρες το ξένο κεφάλαιο και οι εταιρείες. Επομένως χρειάζεται κάποια έκπτωση εκ μέρους των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων
9/ Ότι το φυσικό περιβάλλον συγκρινόμενο προς την ανάγκη για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας έρχεται σε δεύτερη μοίρα και επομένως μπορεί να γίνονται στραβά μάτια παρά την ασκουμένη ρητορική .
Όμως ως τώρα δεν είδαμε να προτείνουν κάτι διαφορετικό στα καίρια θέματα , ήτοι: στο ρόλο του κράτους, της ανεργίας, της κοινωνικής πρόνοιας και της παγκοσμιοποίησης.
Πολύ περισσότερο η κεντροαριστερά δεν απαντά στο κρίσιμο θέμα ποιος διοικεί σήμερα τον κόσμο ; οι εκλεγμένοι πολιτικοί ή οι τραπεζίτες και οι διευθυντές των πολυεθνικών; Και ποια η αντιμετώπιση της υποβαθμίσεως της πολιτικής σε δεύτερη μοίρα και υπηρέτρια των τραπεζιτών και πολυεθνικών;
Επομένως στην πράξη δεν διαφοροποιούνται σε συγκεκριμένα μέτρα από εκείνα που προτείνει και εφαρμόζει ανελέητα ο νεοφιλελευθερισμός, με εξαίρεση κάποιες ίσως ρητορικές κορώνες για δικαιότερη κατανομή που μένουν ανεφάρμοστες στην πράξη.
Ακόμη και στην τέχνη και στον πολιτισμό δεν έχει να προσφέρει ένα άλλο είδος τέχνης που να αγκαλιάζει το σύνολο της κοινωνίας και να αποβλέπει στην γενικότερη κοινωνική ωφέλεια . Το ίδιο συμβαίνει και στην φιλοσοφία της αριστερής διανόησης η οποία βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και αδυναμία να προτείνει ένα νέο πολιτικό και οικονομικοκοινωνικό πρότυπο. Απλώς αρκείται στην εγωιστική και ουδέτερη τέχνη για την τέχνη και τον δημιουργό της, μακριά από τον μέσο άνθρωπο και ανώφελη στην κοινωνία.
Στον ρόλο του κράτους συμβιβάζεται στην πράξη με την ιδέα ότι το κράτος μπορεί ως ένα βαθμό να αντικατασταθεί από τις ιδιωτικές εταιρείες, με εξαίρεση ίσως ορισμένους τομείς και επιλεγμένες λειτουργίες( ενέργεια, νερό) , όπως λέμε «ολίγον παρθένα» .
Στην ανεργία ουδεμία έχει λύση, διότι θεωρεί ότι αυτή οφείλεται στον εκσυγχρονισμό και αυτοματισμό στα μέσα παραγωγής και επομένως είναι κάτι όχι ανεκτόν , αλλά αναπόφευκτον στις σύγχρονες κοινωνίες και ιδιαίτερα σε εκείνες που δεν έχουν εκσυγχρονισμένες δομές . Με ακατανόητες λέξεις κλειδιά, όπως , «ευελιξία», «δια βίου μετεκπαίδευση » κ. α δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το μέγα τούτο πρόβλημα στις μεταβιομηχανικές κοινωνίες . Περιορίζεται στις Κευνσιανού τύπου προτάσεις για δημιουργία προσωρινών θέσεων απασχόλησης -και όχι παραγωγικής εργασίας. Ωστόσο κάνει στραβά μάτια στις άθλιες συνθήκες εργασίας , στα ημερομίσθια πείνας και στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, η οποία μοχθεί για ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη.
Εκεί που κυριολεκτικά τα έχουν χαμένα είναι στο θέμα της λαθρομετανάστευσης , η οποία όταν συμβαίνει μαζικά από τριτοκοσμικές χώρες, όχι μόνον δεν βοηθάει την ανάπτυξη , αλλά αντίθετα φέρνει ανεργία, πλήττει την οικονομία, την κοινωνική συνοχή , το δημογραφικό πρόβλημα , συμβάλλει στην μείωση των ημερομισθίων και επιβαρύνει τα συστήματα υγείας, παιδείας , πρόνοιας και ασφάλειας των πολιτών. Επ' αυτού καμία πρόταση πέραν των γενικόλογων εξαγγελιών περί ανθρωπισμού και διεθνιστικής αλληλεγγύης.
Η κεντροαριστερά δυσκολεύεται να παντρέψει την παραγωγικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη, την αγορά με τις ανάγκες της κοινωνίας. Στην πραγματικότητα η κεντροαριστερά δεν τολμάει να προβεί σε ριζικές τομές γιατί γνωρίζει ότι δεν θα γίνουν δεκτές από το κατεστημένο .Αυτή αρκείται στην διαχείριση και εξανθρωπισμό του καπιταλισμού και εκεί βρίσκεται η αποτυχία της, διότι ο καπιταλισμός έχει ένα και μοναδικό πρόσωπο που τείνει στο άκρατο κέρδος και στην δημιουργία ει δυνατό ενός και μόνον μονοπωλίου, γεγονός που πλησιάζει να επιτευχθεί στις μέρες μας σε παγκόσμια κλίμακα . Η ρητορεία της αριστεράς μπορεί να ακούγεται ωραία στα αυτιά αλλά δεν είναι εφαρμόσιμη στην πράξη και στο στομάχι. Ειδικότερα στην Ελλάδα των μνημονίων και της Γερμανικής κατοχής του αέναου χρέους οι εξαγγελίες της αριστεράς και κεντροαριστεράς ηχούν κωμικά διότι ο λαός αντιλαμβάνεται ότι είναι γράμμα κενό περιεχομένου.
Επίλογος
Οι αριστερές ηγεσίες δεν τολμούν να πουν την αλήθεια στο λαό , ποιος δηλαδή κυβερνά αυτόν τον κόσμο. Είναι έγκλημα καθοσιώσεως να αναφέρουν τα μεγάλα εβραϊκά αφεντικά που ελέγχουν το παγκόσμιο χρήμα (FED, ECB, Χρυσός) και το παγκόσμιο διαπίστευμα του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Δεν τολμούν να αναφέρουν τα ονόματα των δικών μας μεγιστάνων που διαπλέκονται με το κράτος και απορροφούν ώσπερ μυζητήρες το κρατικό χρήμα. Ομιλούν για το κακό κεφάλαιο , για τους μεσάζοντες αλλά ποτέ δεν τολμούν να συγκρουσθούν μαζί τους, ή να τους ονοματίσουν. Ομιλούν επίσης για υπέρβαση του καπιταλισμού αλλά δεν τολμούν να κάνουν μεταρρυθμίσεις στο σύστημα.
Ωστόσο εδώ που έφθασαν τα πράγματα με τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό να απειλεί την ίδια τη ζωή και το περιβάλλον, πρέπει να βρεθεί από τους λαούς «ο από μηχανής θεός» για να μεταρρυθμίσει την κοινωνία μας έτσι ώστε κράτος και παραγωγικές δυνάμεις να ικανοποιούν τις ανάγκες των λαών στην πλειονότητα τους και όχι μόνον τις ανάγκες της αγοράς και των ολίγων. Για να επιτευχθεί τούτο είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αναβαθμιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο η Δημοκρατία με την καθιέρωση Άμεσης Δημοκρατίας , να λειτουργήσει και πάλι η Πολιτική , να γίνουν Μεταρρυθμίσεις , να αυξηθούν οι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί και η Κοινωνική Δικαιοσύνη .
*Αμφικτύων
6/ 3/ 2014
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε. α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης,
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
http://amphiktyon.blogspot.com
Δημοσιεύτηκε από τον χρήστη ΑΜΦΙΚΤΥΩΝ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ!!ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΤΙΜΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΨΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!!ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑ Μ.Μ.Ε ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΜΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΙΟΥΣΤΙΝΑ!! ΕΚΑΣ ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ
Αριστοτέλης ( 384-322 π.Χ. , Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος)
Από τις πιο σημαντικές μορφές της φιλοσοφικής σκέψης του αρχαίου κόσμου. Η διδασκαλία του διαπερνούσε βαθύτατα τη δυτική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη μέχρι και την Επιστημονική Επανάσταση του 17ου αιώνα. Θεωρείται πάντα από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών. Υπήρξε φυσιοδίφης, φιλόσοφος, δημιουργός της λογικής και ο σημαντικότερος από τους διαλεκτικούς της αρχαιότητας.
Από το τεράστιο έργο του (400 βιβλία, κυρίως σε μορφή διαλόγων) τελικά σώθηκαν απο τους βαρβαρους χριστιανους 47 βιβλία και μερικά αποσπάσματα από τα άλλα.
Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του έτους 384 π.Χ. στα Αρχαία Στάγειρα της Χαλκιδικής (σημερινή ονομασία της περιοχής Λιοτόπι, μισό χιλιόμετρο νοτίως της Ολυμπιάδας). Ο πατέρας του Νικόμαχος ήταν γιατρός του βασιλιά της Μακεδονίας Αμύντα Γ΄, τον οποίο είχε πατέρα ο Φίλιππος. Ο Νικόμαχος, που κατά το Σουίδα είχε γράψει έξι βιβλία ιατρικής και ένα φυσικής, θεωρούσε πρόγονό του τον ομηρικό ήρωα και γιατρό Μαχάονα, το γιο του Ασκληπιού. Πίστευαν ότι και της μητέρας του η καταγωγή ήταν θεϊκή. Ονομαζόταν Φαιστίς, είχε έρθει με Χαλκιδείς αποίκους στα Στάγειρα και ανήκε στο γένος των Ασκληπιαδών. Ο Αριστοτέλης πρόωρα ορφάνεψε από πατέρα και μητέρα και την κηδεμονία του ανέλαβε ο φίλος του πατέρα του Πρόξενος, που ήταν εγκαταστημένος στον Αταρνέα της μικρασιατικής Αιολίδας, απέναντι από τη Λέσβο. Ο Πρόξενος, που φρόντισε τον Αριστοτέλη σαν δικό του παιδί, τον έστειλε στην Αθήνα σε ηλικία 17 ετών (367 π.Χ.), για να γίνει μαθητής του Πλάτωνα. Πράγματι ο Αριστοτέλης σπούδασε στην Ακαδημία του Πλάτωνα επί 20 χρόνια (367 - 347), μέχρι τη χρονιά δηλ. που πέθανε ο δάσκαλός του. Στο περιβάλλον της Ακαδημίας άφηνε κατάπληκτους όλους και τον ίδιο το δάσκαλό του, με την ευφυΐα και τη φιλοπονία του. Ο Πλάτωνας τον ονόμαζε "νουν της διατριβής" και το σπίτι του "οίκον αναγνώστου". Επιμέρους θέματα Αριστοτελισμός Aristoteles Louvre.jpg Αριστοτελισμός[εμφάνιση] Αριστοτελικό έργο[εμφάνιση] Ιδέες[εμφάνιση] Επιρροές και επιδράσεις[εμφάνιση] Σχετικά[εμφάνιση] π 3 σ 3 ε Όταν το 347 π.Χ. πέθανε ο Πλάτωνας, προέκυψε θέμα διαδόχου στη διεύθυνση της σχολής. Επικρατέστεροι για το αξίωμα ήταν οι τρεις καλύτεροι μαθητές του Πλάτωνα, ο Αριστοτέλης, ο Ξενοκράτης και ο Σπεύσιππος. Ο Αριστοτέλης τότε μαζί με τον Ξενοκράτη εγκατέλειψε την Αθήνα και εγκαταστάθηκαν στην Άσσο, πόλη της μικρασιατικής παραλίας, απέναντι από τη Λέσβο. Την Άσσο κυβερνούσαν τότε δύο πλατωνικοί φιλόσοφοι, ο Έραστος και ο Κορίσκος, στους οποίους είχε χαρίσει την πόλη ο ηγεμόνας του Αταρνέα και παλιός μαθητής του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, Ερμίας. Οι δύο φίλοι, κυβερνήτες της Άσσο, είχαν ιδρύσει εκεί μια φιλοσοφική σχολή, ως παράρτημα της Ακαδημίας. Στην Άσσο ο Αριστοτέλης δίδαξε τρία χρόνια και μαζί με τους φίλους του κατόρθωσε ό,τι δεν μπόρεσε ο Πλάτωνας. Συνδέθηκαν στενά με τον Ερμία και τον επηρέασαν τόσο, ώστε η τυραννία του να καταστεί πραότερη και δικαιότερη. Το τέλος του τυράννου όμως ήταν τραγικό. Επειδή προέβλεπε την εκστρατεία των Μακεδόνων στην Ασία, συμμάχησε με το Φίλιππο. Γι' αυτό τον συνέλαβαν οι Πέρσες και τον θανάτωσαν με μαρτυρικό σταυρικό θάνατο. Το 345 π.Χ. ο Αριστοτέλης, ακολουθώντας τη συμβουλή του μαθητή του Θεόφραστου, πέρασε απέναντι στη Λέσβο και εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη, όπου έμεινε και δίδαξε μέχρι το 342 π.Χ. Στο μεταξύ είχε παντρευτεί την ανιψιά και θετή κόρη του Ερμία, την Πυθιάδα, από την οποία απέκτησε κόρη, που πήρε το όνομα της μητέρας της. Μετά το θάνατο της πρώτης του συζύγου ο Αριστοτέλης συνδέθηκε αργότερα στην Αθήνα με τη Σταγειρίτισσα Ερπυλλίδα, από την οποία απέκτησε ένα γιο, το Νικόμαχο. Το 342 π.Χ. τον προσκάλεσε ο Φίλιππος στη Μακεδονία, για να αναλάβει τη διαπαιδαγώγηση του γιου του Αλέξανδρου, που ήταν τότε μόλις 13 χρονών. Ο Αριστοτέλης άρχισε με προθυμία το έργο της αγωγής του νεαρού διαδόχου. Φρόντισε να του μεταδώσει το πανελλήνιο πνεύμα και χρησιμοποίησε ως παιδευτικό όργανο τα ομηρικά έπη. Η εκπαίδευση του Αλέξανδρου γινόταν άλλοτε στην Πέλλα και άλλοτε στη Μίεζα, μια κωμόπολη της οποίας τα ερείπια έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη· βρισκόταν στους πρόποδες του βουνού πάνω στο οποίο είναι χτισμένη η σημερινή Νάουσα της Μακεδονίας. Εκεί το 341 π.Χ. πληροφορήθηκε το θάνατο του Ερμία. Ο Αριστοτέλης έμεινε στη μακεδονική αυλή έξι χρόνια. Όταν ο Αλέξανδρος συνέτριψε την αντίσταση των Θηβαίων και αποκατέστησε την ησυχία στη νότια Ελλάδα, ο Αριστοτέλης πήγε στην Αθήνα (335 π.Χ.) και ίδρυσε δική του φιλοσοφική σχολή. Για να εγκαταστήσει τη σχολή του διάλεξε το Γυμνάσιο, που λεγόταν και Λύκειο, ανάμεσα στο Λυκαβηττό και τον Ιλισό, κοντά στην πύλη του Διοχάρη.Ο χώρος του Γυμνασίου βρέθηκε πρόσφατα στις ανασκαφές,για την ανέγερση του νέου Μουσείου Γουλανδρή,πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, στην οδό Ρηγίλλης. Ο ιστορικός αυτός αρχαιολογικός χώρος διασκευάζεται έτσι ώστε να γίνει επισκέψιμος. Εκεί υπήρχε άλσος αφιερωμένο στον Απόλλωνα και τις Μούσες. Με χρήματα που του έδωσε άφθονα ο Αλέξανδρος, ο Αριστοτέλης έχτισε μεγαλόπρεπα οικήματα και στοές, που ονομάζονταν "περίπατοι". Ίσως γι' αυτό η σχολή του ονομάστηκε Περιπατητική και οι μαθητές του περιπατητικοί φιλόσοφοι. Η οργάνωση της σχολής είχε γίνει κατά τα πρότυπα της Πλατωνικής Ακαδημίας. Τα μαθήματα για τους προχωρημένους μαθητές γίνονταν το πρωί ("εωθινός περίπατος") και για τους αρχάριους το απόγευμα ("περί το δειλινόν", "δειλινός περίπατος"). Η πρωινή διδασκαλία ήταν καθαρά φιλοσοφική ("ακροαματική"). Η απογευματινή "ρητορική" και "εξωτερική". Η σχολή είχε μεγάλη βιβλιοθήκη και τόσο καλά οργανωμένη, ώστε αργότερα χρησίμευσε ως πρότυπο για την ίδρυση των βιβλιοθηκών της Αλεξάνδρειας και της Περγάμου. Ο Αριστοτέλης μάζεψε χάρτες και όργανα χρήσιμα για τη διδασκαλία των φυσικών μαθημάτων. Έτσι σύντομα η σχολή έγινε περίφημο κέντρο επιστημονικής έρευνας. Στα δεκατρία χρόνια που έμεινε ο Αριστοτέλης στην Αθήνα δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, που προκαλεί το θαυμασμό μας με τον όγκο και την ποιοτική του αξία. Γιατί είναι άξιο απορίας, πώς ένας άνθρωπος σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα συγκέντρωσε και κατέγραψε τόσες πολλές πληροφορίες. Το 323 π.Χ. με την είδηση του θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου οι οπαδοί του αντιμακεδονικού κόμματος νόμισαν ότι βρήκαν την ευκαιρία να εκδικηθούν τους Μακεδόνες στο πρόσωπο του Αριστοτέλη. Το ιερατείο, με εκπρόσωπό του τον ιεροφάντη της Ελευσίνιας Δήμητρας Ευρυμέδοντα, και η σχολή του Ισοκράτη, με το Δημόφιλο, κατηγόρησαν τον Αριστοτέλη για ασέβεια ("γραφή ασεβείας"), επειδή είχε ιδρύσει βωμό στον Ερμία, είχε γράψει τον ύμνο στην Αρετή και το επίγραμμα στον ανδριάντα του Ερμία, στους Δελφούς. Ο Αριστοτέλης όμως, επειδή κατάλαβε τα πραγματικά κίνητρα και τις αληθινές προθέσεις των μηνυτών του, έφυγε για τη Χαλκίδα, προτού γίνει η δίκη του (323 π.Χ.). Εκεί έμεινε, στο σπίτι που είχε από τη μητέρα του, μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του την Ερπυλλίδα και με τα δύο του παιδιά, το Νικόμαχο και την Πυθιάδα. Ο Αριστοτέλης απεβίωσε μεταξύ πρώτης και εικοστής δευτέρας Οκτωβρίου του έτους 322 π.Χ. στη Χαλκίδα από στομαχικό νόσημα, μέσα σε θλίψη και μελαγχολία. Το σώμα του μεταφέρθηκε στα Στάγειρα, όπου θάφτηκε με εξαιρετικές τιμές. Οι συμπολίτες του τον ανακήρυξαν "οικιστή" της πόλης και έχτισαν βωμό πάνω στον τάφο του. Στη μνήμη του καθιέρωσαν γιορτή, τα "Αριστοτέλεια", και ονόμασαν έναν από τους μήνες "Αριστοτέλειο". Η πλατεία όπου θάφτηκε ορίστηκε ως τόπος των συνεδρίων της βουλής. Φεύγοντας από την Αθήνα, διευθυντή της σχολής άφησε το μαθητή του Θεόφραστο, που τον έκρινε ως τον πιο κατάλληλο. Έτσι το πνευματικό ίδρυμα του Αριστοτέλη εξακολούθησε να ακτινοβολεί και μετά το θάνατο του μεγάλου δασκάλου.
Ί
Το άρχειν ήδιστον.
μτφρ: το να ασκείς εξουσία είναι υπέρτατη ευχαρίστηση
μτφρ: Όταν ρωτήθηκε τι είναι ελπίδα; «Το όνειρο ενός ξύπνιου», είπε
(από τον Διογένη Λαέρτιο)
Ί
Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί μήτε μάτην.
Ί
Δει γαρ την μεν τέχνην χρήσθαι τοις οργάνοις, την δε ψυχήν τω σώματι.
μτφρ: πρέπει η τέχνη να χρησιμοποιεί όργανα και η ψυχή το σώμα
Ί
Πόλεμος γαρ σχολείον αρετής εστί
Ί
Ουδείς φίλος ώ πολλοί φίλοι.
Ί
Προφάσεως δείται μόνον η πονηρία.
Ί
Ακούσας υπό τινος λοιδορείσθαι, «Απόντα με,» έφη, «και μαστιγούτω.»
μτφρ: Όταν άκουσε ότι κάποιος τον κορόιδευε, «Όταν λείπω, μπορούν και να με μαστιγώσουν», είπε.
(από τον Διογένη Λαέρτιο)
Ί
Αδύνατον τον μηδέν πράττοντα πράττειν εύ.
Ί
Ου γαρ ο δικαστής, ουδ' ο βουλευτής, ουδ' ο εκκλησιαστής άρχων εστί, αλλά το δικαστήριον, η βουλή και ο δήμος.
Ί
Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ζώον.
Ί
Η πενία πολλών εστιν ενδεής, η δ' απληστία πάντων.
μτφρ: η φτώχεια είναι έλλειψη πολλών πραγμάτων και η απληστία όλων
Ί
Ουδέν άτακτον των φύσει.
μτφρ: τίποτα απ' όσα είναι δοσμένα από τη φύση δεν είναι χωρίς τάξη
Ί
Τα αγαθά κόποις κτώνται.
Ί
Έξις δευτέρα φύσις.
Ί
Η φύσις ουδέν ποιεί άλματα.
Ί
Νέος δ' έμπειρος ουκ έστιν, πλήθος γαρ χρόνου ποιεί την εμπειρίαν.
Ί
Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη.
μτφρ: Η φιλία [ή η αγάπη] είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα.
Ί
Το θήλυ έχει το βουλητικόν αλλ' άκυρον.
μτφρ: η γυναίκα θέλει αλλά δεν μπορεί
Ί
Άνευ των αναγκαίων αδύνατον και ζην και εύ ζην.
Ί
Ουκ εν τω πολλώ τω ευ, αλλ' εν τω ευ το πολύ.
Ί
Μάλλον φιλούσιν οι ποιήσαντες ευ τους παθόντας ή οι παθόντες ευ τους ποιήσαντας.
μτφρ: περισσότερο αγαπούν οι ευεργέτες τους ευεργετούμενους παρά οι ευεργετούμενοι τους ευεργέτες
Ί
Η μεν εμπειρία τέχνην εποίησεν, η δ' απειρία τύχην.
Ί
Όπου άμιλλα ενταύθα και νίκη εστί.
Ί
Περί ουδέν των ανθρωπίνων έργων υπάρχει βεβαιότης.
Ί
Άνευ αιτίου ουδέν εστιν.
μτφρ: Οπως το σώμα, όταν στερηθεί της ψυχής πεθαίνει, έτσι και η πόλη, όταν δεν υπάρχουν νόμοι, καταλύεται
Ί
Πάντες άνθρωποι φύσει ορέγονται του ειδέναι.
Ί
Έστιν ουν τραγωδία μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας, μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω, δρώντων και ου δι' απαγγελίας, δι' ελέου και φόβου περαίνουσα την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν.
Ί
Ανδρείος ο περί τον καλόν θάνατον αδεής.
μτφρ: ανδρείος είναι αυτός που δεν φοβάται τον τιμημένο θάνατο
Ί
Οι βάρβαροι δουλικώτεροι τα ήθη φύσει των Ελλήνων.
μτφρ: οι βάρβαροι είναι εκ φύσεως πιο δουλοπρεπείς από τους Έλληνες
Ί
Τα πράγματα που πρέπει να κάνεις, τα μαθαίνεις κάνοντάς τα.
Ί
Ο καθένας μπορεί να θυμώσει, είναι εύκολο. Αλλά να θυμώσεις με το σωστό άνθρωπο, στο σωστό βαθμό, για το σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με το σωστό τρόπο, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.
Ί
Είμαστε όλοι φίλοι των ευτυχούντων, ενώ των δυστυχούντων δεν είναι φίλος ούτε ο πατέρας.
Ί
Κάθε εργασία επί πληρωμή αποσπά και φθείρει το μυαλό.
Ί
Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.
Ί
Η οικογένεια είναι η ένωση που καθιερώθηκε από τη φύση για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών του ανθρώπου.
Ί
Όλες οι ανθρώπινες πράξεις έχουν ως αίτιο ένα από τα εξής επτά: τύχη, φύση, παρόρμηση, συνήθεια, λογική, πάθος, πόθο.
Ί
Είναι χαρακτηριστικό του καλλιεργημένου μυαλού να μπορεί να απολαύσει μια ιδέα χωρίς να την αποδεχθεί.
Ί
Είναι ανάρμοστο για έναν νέο άνθρωπο να χρησιμοποιεί αφορισμούς.
Ί
Ο άνθρωπος είναι ον φύσει κοινωνικό και πολιτικό. Αυτός που μπορεί να ζήσει μακριά απ' τις ανθρώπινες κοινωνίες είναι είτε θηρίο είτε θεός.
('Η και τα δύο)
Ί
Κάλλιο τρελός με όλους παρά συνετός και μόνος.
Ί
Το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του
Ί
Είναι χαρακτηριστικό του μεγαλόψυχου ανθρώπου να μη ζητάει χάρες, αλλά να είναι έτοιμος να κάνει το καλό στους άλλους.
Ί
Ερωτηθεvς τι ποτ' αυτώ περιγέγονεν εκ φιλοσοφίας, έφη, «Το ανεπιτάκτως ποιείν ά τινες διά τον από των νόμων φόβον ποιούσιν.»
απόδοση:Αυτό που πέτυχα με τη φιλοσοφία, ήταν να κάνω με τη θέλησή μου αυτά που οι άλλοι τα κάνουν επειδή φοβούνται τους νόμους.
(από τον Διογένη Λαέρτιο)
Ί
Οι μητέρες αγαπούν τα παιδιά τους πιο πολύ από τους πατεράδες. Κι Ο Αριστοτέλης (384 - 322 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και πολυεπιστήμονας, μαθητής του Πλάτωνα και διδάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μαζί με το δάσκαλό του Πλάτωνα αποτελεί σημαντική μορφή της φιλοσοφικής σκέψης του αρχαίου κόσμου, και η διδασκαλία του διαπερνούσε βαθύτατα τη δυτική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη μέχρι και την Επιστημονική Επανάσταση του 17ου αιώνα. Υπήρξε φυσιοδίφης, φιλόσοφος, δημιουργός της λογικής και ο σημαντικότερος από τους διαλεκτικούς της αρχαιότητας.αυτό, διότι πρώτον ο τοκετός είναι οδυνηρός, και δεύτερο, είναι σίγουρες ότι τα παιδιά που γέννησαν είναι δικά τους
Ί
Άμιλλα είναι η τάση να φτάσει κανένας τον άλλον, που τον θαυμάζει, ή και να τον ξεπεράσει, χωρίς να αισθάνεται φθόνο, αν ο άλλος τον ξεπερνάει.
Ί
Η φτώχεια είναι ο γονιός της επανάστασης και του εγκλήματος.
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ ΕΙΝΑΙ...ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ!
Ο ΚΟΡΔΑΚΑΣ!
ΧOΡΟΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΑΤΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣΤΥΧΟΣ!
Το τσιφτετέλι είναι αντικρυστός αυτοσχεδιαζόμενος,γυναικείοςχορός στα 2/4, διαδεδομένος τόσο στηνΕλλάδακαι τα Βαλκάνια, όσο και στην Ανατολή. Οι μελετητές αναφέρουν ως πιθανότερο τόπο προέλευσής του τηναρχαία Ελλάδα, καθώς υποστηρίζουν πώς πρόκειται για τον αρχαιοελληνικό χορό τουΑριστοφάνη, κόρδακα.Ο Κόρδακας είναι έναςΑρχαίοςΕλληνικόςπροκλητικός, άσεμνος χορός, της αρχαίαςκωμωδίας.[1]
Είναι η παλαιότερη μορφή τουτσιφτετελιούκαι θεωρούνταν χιουμοριστικός ως χυδαίος. Ο Αθήναιος τον βάζει μαζί με την υπορχηματική όρχηση, προσθέτοντας ότι και οι δύο είναι "παιγνιώδεις" (ΙΔ' 630Ε, 28), ενώ λέει: "Ο μεν κόρδαξ παρ' Έλλησι φορτικός", δηλαδή "Ο κόρδακας είναι στουςΈλληνες, χυδαίος". Ο Πολυδεύκης (IV, 99) τον χαρακτηρίζει κωμικό λέγοντας: "Είδη δε ορχημάτων, εμμέλεια τραγική, κόρδακες κωμικοί, σικιννίς σατυρική", ενώ η Σούδα γράφει: "κορδακίζειν· αισχρώς ορχείται. Κόρδαξ γαρ είδος ορχήσεως κωμικής". Η εκτέλεση του κόρδακα λεγόταν κορδακισμός και κορδάκισμα και χρησιμοποιούνταν με τη σημασία του άσεμνου χορού, ενώ ο χορευτής του κόρδακα ονομάζονταν κορδακιστής.
.Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα και την περίοδο των Βυζαντινών χρόνων, παρ' ότι η στάση της Ορθόδοξης -όπως και της Καθολικής - Εκκλησίας υπήρξε εχθρική απέναντι στους χορευτές, κάποιοι από τους αρχαίους ρυθμούς επιβίωσαν και ενσωματώθηκαν από τα λαϊκά κυρίως στρώματα στις καθημερινές τους εκδηλώσεις.
Έτσι οι χοροί αυτής της περιόδου εξακολουθούν να παραμένουν «κύκλιοι» με στοιχεία που παραπέμπουν άμεσα στην σημερινή παραδοσιακή χορευτική πρακτική. Ο «συρτός» των Βυζαντινών για παράδειγμα, χορευόταν από πολλούς χορευτές, με λαβή από τις παλάμες ή με μαντίλια ενδιάμεσα και με τον καιρό εξελίχτηκε σε μικτό χορό.Επιβίωσαν ακόμα την εποχή εκείνη ο «Πυρρίχιος» και «Κόρδακας», ένας αρχαίος άσεμνος χορός που εκτελούταν από υποκριτές του θεάτρου.
Άλλοι προσπαθούν να τεκμηριώσουν την καταγωγή του στην Κεντρική Ασία. H ετυμολογία του πιθανότατα προέρχεται από τό ότι παιζόταν κάποτε σέ διπλή (τσιφτέ) χορδή (τέλι). Δηλαδή, οι παλιοί Έλληνες Μικρασιάτες και γενικά Ανατολίτες μουσικοί, τοποθετούσαν τις 2 ψηλότερες χορδές του βιολιού κοντά-κοντά και τις χόρδιζαν στην ίδια νότα με διαφορά οκτάβας (συνήθως ρε΄-ρε΄΄) ώστε η μελωδία να παίζεται με οκτάβες και να ηχεί ενισχυμένη («Tsifte-Teli»). Η Βυζαντινή μουσική στην κλίμακα του χορού, είναι φανερή. Τον χορεύουν ζευγάρια. Στους ρεμπέτικους χορούς, μόνο στο «τσιφτετέλι» χαμογελούν περισσότερο. Όταν χορεύεται από γυναίκα "σόλο", αυτό γίνεται πάνω σε τραπέζι γεμάτο πιάτα (για να μην μπορεί να κάνει βηματισμούς, αλλά μόνο να σείει το στήθος, τη μέση και τους γλουτούς...) ενώ η παρέα συνοδεύει με ρυθμικά παλαμάκια. Όταν η ρυθμική αγωγή του χορού είναι σε 4/4, το συνοδευτικό ρυθμικό σχήμα εμφανίζεται συνήθως ως: 1/8-2/16+2/8+2/8+1/4.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι και οι νέες Ελληνίδες συνεχίζουν επάξια την πανάρχαια παράδοση...
1 Ότε δε έμελλεν ο Κύριος να αναβιβάση τον Ηλίαν εις τον ουρανόν με ανεμοστρόβιλον, ανεχώρησεν ο Ηλίας μετά του Ελισσαιέ από Γαλγάλων.
2 Και είπεν ο Ηλίας προς τον Ελισσαιέ, Κάθου ενταύθα, παρακαλώ· διότι ο Κύριος με απέστειλεν έως Βαιθήλ. Και είπεν ο Ελισσαιέ, Ζη Κύριος και ζη η ψυχή σου, δεν θέλω σε αφήσει. Και κατέβησαν εις Βαιθήλ.
3 Και εξήλθον οι υιοί των προφητών οι εν Βαιθήλ προς τον Ελισσαιέ και είπον προς αυτόν, Εξεύρεις ότι ο Κύριος σήμερον λαμβάνει τον κύριόν σου επάνωθεν της κεφαλής σου; Και είπε, Και εγώ εξεύρω τούτο· σιωπάτε.
4 Και είπεν ο Ηλίας προς αυτόν, Ελισσαιέ, κάθου ενταύθα, παρακαλώ· διότι ο Κύριος με απέστειλεν εις Ιεριχώ. Ο δε είπε, Ζη Κύριος και ζη η ψυχή σου, δεν θέλω σε αφήσει. Και ήλθον εις Ιεριχώ.
5 Και προσήλθον οι υιοί των προφητών οι εν Ιεριχώ προς τον Ελισσαιέ και είπον προς αυτόν, Εξεύρεις ότι ο Κύριος σήμερον λαμβάνει τον κύριόν σου επάνωθεν της κεφαλής σου; Και είπε, Και εγώ εξεύρω τούτο· σιωπάτε.
6 Και είπεν ο Ηλίας προς αυτόν, Κάθου ενταύθα, παρακαλώ· διότι ο Κύριος με απέστειλεν εις τον Ιορδάνην. Ο δε είπε, Ζη Κύριος και ζη η ψυχή σου, δεν θέλω σε αφήσει. Και υπήγαν αμφότεροι.
7 Και υπήγαν πεντήκοντα άνδρες εκ των υιών των προφητών, και εστάθησαν απέναντι μακρόθεν· εκείνοι δε οι δύο εστάθησαν επί του Ιορδάνου.
8 Και έλαβεν ο Ηλίας την μηλωτήν αυτού και εδίπλωσεν αυτήν και εκτύπησε τα ύδατα, και διηρέθησαν ένθεν και ένθεν, και διέβησαν αμφότεροι διά ξηράς.
9 Και ότε διέβησαν, είπεν ο Ηλίας προς τον Ελισσαιέ, Ζήτησον τι να σοι κάμω, πριν αναληφθώ από σου. Και είπεν ο Ελισσαιέ, Διπλασία μερίς του πνεύματός σου ας ήναι, παρακαλώ, επ' εμέ.
10 Ο δε είπε, Σκληρόν πράγμα εζήτησας· πλην εάν με ίδης αναλαμβανόμενον από σου, θέλει γείνει εις σε ούτως· ει δε μη, δεν θέλει γείνει.
11 Και ενώ αυτοί περιεπάτουν έτι λαλούντες, ιδού, άμαξα πυρός και ίπποι πυρός, και διεχώρισαν αυτούς αμφοτέρους· και ανέβη ο Ηλίας με ανεμοστρόβιλον εις τον ουρανόν.
12 Ο δε Ελισσαιέ έβλεπε και εβόα, Πάτερ μου, πάτερ μου, άμαξα του Ισραήλ και ιππικόν αυτού. Και δεν είδεν αυτόν πλέον· και επίασε τα ιμάτια αυτού και διέσχισεν αυτά εις δύο τμήματα.
13 Και σηκώσας την μηλωτήν του Ηλία, ήτις έπεσεν επάνωθεν εκείνου, επέστρεφε και εστάθη επί του χείλους του Ιορδάνου.
14 Και λαβών την μηλωτήν του Ηλία, ήτις έπεσεν επάνωθεν εκείνου, εκτύπησε τα ύδατα και είπε, Που είναι Κύριος ο Θεός του Ηλία; Και ως εκτύπησε και αυτός τα ύδατα, διηρέθησαν ένθεν και ένθεν· και διέβη ο Ελισσαιέ.
15 Και ιδόντες αυτόν οι υιοί των προφητών, οι εν Ιεριχώ εκ του απέναντι, είπον, Το πνεύμα του Ηλία επανεπαύθη επί τον Ελισσαιέ. Και ήλθον εις συνάντησιν αυτού και προσεκύνησαν αυτόν έως εδάφους.
16 Και είπον προς αυτόν, Ιδού τώρα, πεντήκοντα δυνατοί άνδρες είναι μετά των δούλων σου· ας υπάγωσι, παρακαλούμεν, και ας ζητήσωσι τον κύριόν σου, μήποτε εσήκωσεν αυτόν το πνεύμα του Κυρίου και έρριψεν αυτόν επί τινός όρους ή επί τινός κοιλάδος. Και είπε, Μη αποστείλητε.
17 Αλλ' αφού εβίασαν αυτόν τόσον ώστε ησχύνετο, είπεν, Αποστείλατε. Απέστειλαν λοιπόν πεντήκοντα άνδρας και εζήτησαν τρείς ημέρας, πλην δεν εύρηκαν αυτόν.
18 Και ότε επέστρεψαν προς αυτόν, διότι έμεινεν εν Ιεριχώ, είπε προς αυτούς, Δεν σας είπα, Μη υπάγητε;
19 Και είπον οι άνδρες της πόλεως προς τον Ελισσαιέ, Ιδού τώρα, η θέσις της πόλεως ταύτης είναι καλή, καθώς ο κύριός μου βλέπει τα ύδατα όμως είναι κακά και η γη άγονος.
20 Και είπε, Φέρετέ μοι φιάλην καινήν και βάλετε άλας εις αυτήν. Και έφεραν προς αυτόν.
21 Και εξήλθεν εις την πηγήν των υδάτων και έρριψε το άλας εκεί και είπεν, Ούτω λέγει Κύριος· Υγίανα τα ύδατα ταύτα· δεν θέλει είσθαι πλέον εκ τούτων θάνατος ή ακαρπία.
22 Και ιάθησαν τα ύδατα έως της ημέρας ταύτης, κατά τον λόγον του Ελισσαιέ, τον οποίον ελάλησε.
23 Και ανέβη εκείθεν εις Βαιθήλ· και ενώ αυτός ανέβαινεν εν τη οδώ, εξήλθον εκ της πόλεως παιδία μικρά και ενέπαιζον αυτόν και έλεγον προς αυτόν, Ανάβαινε, φαλακρέ· ανάβαινε, φαλακρέ·
24 ο δε εστράφη οπίσω και ιδών αυτά, κατηράσθη αυτά εις το όνομα του Κυρίου. Και εξήλθον εκ του δάσους δύο άρκτοι και διεσπάραξαν εξ αυτών τεσσαράκοντα δύο παιδία.
25 Και υπήγεν εκείθεν εις το όρος τον Κάρμηλον· και εκείθεν επέστρεψεν εις Σαμάρειαν.ΣΗΜ Β! ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΚΕΦ.2
Η εικόνα της υποβρύχιας πολιτείας που βλέπετε, δεν είναι σε κάποια εξωτική περιοχή της λατινικής Αμερικής αλλά δίπλα μας. Στην Ελαφόνησο, κοντά στο Παυλοπέτρι και ο αρχαίος οικισμός του 2800 π.Χ, έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση.Το νερό προφύλαξε από το χρόνο και την ανθρώπινη παρέμβαση, τα περισσότερα από τα κτίσματα.Το εντυπωσιακό είναι, ότι βρίσκεται μόλις 4 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και ο καθένας μας θα μπορούσε να τα «επισκεφθεί». Ευδιάκριτα είναι τα βυθισμένα διώροφα σπίτια με τους κήπους, οι ναοί, το νεκροταφείο και το λιμάνι. Ως τώρα έχουν εντοπιστεί 15 κτίρια με τουλάχιστον 12 δωμάτια το καθένα καθώς και ένα πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης των υδάτων με κανάλια και σωλήνες νερού.Αγάλματα, μεγάλοι πήλινοι αμφορείς, εργαλεία και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης βρίσκονται διάσπαρτα στο βυθό, σε μια έκταση 9 στρεμμάτων Διάσπαρτα, σε όλη την έκταση της πόλης υπάρχουν αγάλματα, μεγάλοι πήλινοι αμφορείς, εργαλεία και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.Συνολικά καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 9 στρεμμάτων και μάλλον είναι η παλαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο.Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι η πόλη καταποντίστηκε από σεισμό 8 ρίχτερ, γύρω στο 1.000 π.Χ ενώ άλλοι μετατοπίζουν το γεγονός στο 375μ.Χ.
B B C υποτιτλισμένο"Η πόλη κάτω από τα κύματα:Παυλοπέτρι"58:54
Η δωρεά έγινε αντιπαροχή
Επανέρχονται οι ενορίτες του Αθλίου Νικολάου που αντιτίθενται στην ανέγερση εξαώροφης οικοδομής από την Μητρόπολη Λάρισας, στο παρεκκλήσι του Αθλίου Αθανασίου στην οδό Ροΐδου.
Με επιστολή τους (σελίδα 9) απαντούν στο μήνυμα του Μητροπολίτη, τόσο για τα κίνητρα τους όσο και για τη σκοπιμότητα του έργου στο συγκεκριμένο μέρος. Μάλιστα, αφήνουν αιχμές για το τι έγινε τελικά με την κατασκευή Πνευματικού Κέντρου στην ίδια συνοικία.
Το συγκεκριμένο θέμα είναι αρκετά ευαίσθητο αφού έχει να κάνει με δωρεά οικοπέδου στον Ιερό Ναό του Αθλίου Νικολάου. Το ζευγάρι των Λαρισαίων δωρητών που έχει αποβιώσει, δώρισε στην συγκεκριμένη εκκλησία ένα οικόπεδο επί της Ανθίμου Γαζή, με την «παράκληση» να ανεγερθεί εκεί ένα πνευματικό κέντρο για τη συνοικία όπου διέμεναν.
Το οικόπεδο δεν έγινε ποτέ πνευματικό κέντρο, απεναντίας, δόθηκε αντιπαροχή σε εργολάβο όπου ανέγειρε πολυκατοικία χωρίς κανείς να γνωρίζει τι απέγιναν τα ακίνητα που περιήλθαν στην κυριότητας της Μητρόπολης Λαρίσης.
Πουλήθηκαν και τοποθετήθηκαν τα χρήματα σε κάποιον σκοπό ή τα εκμεταλλεύεται, μισθώνοντας τα, ακόμα η Μητρόπολη;Καλά να πάθετε πρόβατα αν δεν ξυπνήσετε θα συνεχίζει η Ορθόδοξη Μαφία να σας πίνει το αίμα!!Δώστε τις δωρεές σας σε Ελληνικές φτωχές οικογένειες και όχι στους Χριστιανοληστές!!
Ένας άγνωστος μύθος τον οποίο δυστυχώς δεν γνωρίζουν πολλοί στη χώρα μας...Μπορεί όλοι να γνωρίζουν την φημισμένη ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελώνα και ότι οι Έλληνες της κλασσικής αρχαιότητας αποίκισαν ολόκληρη τη Μεσόγειο , όμως σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Καταλονίας ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι του μεγάλύτερου μυθικού Έλληνα ήρωα Ηρακλή.Σύμφωνα με τον μύθο, κατά τη διάρκεια της Αργοναυτικής εκστρατείας στην οποία συμμετείχαν οι μεγαλύτεροι μυθολογικοί ήρωες της Ελλάδας, εκ των οποίων και ο Ηρακλής, μετά από μια μεγάλη καταιγίδα ένα πλοίο των Αργοναυτών κατέληξε στις ακτές της Καταλονίας.Συγκεκριμένα κατέληξε σε έναν όμορφο λόφο ο οποίος έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους Αργοναύτες, έτσι ώστε να αποφασίσουν να ιδρύσουν μια πόλη. Την ονομασία δε, την επέλεξαν από το όνομα της σειράς του πλοίου που είχαν στην Αργοναυτική εκστρατεία, δηλαδή το 9ο στη σειρά...Έτσι με τα χρόνια το όνομα της πόλης λατινοποιήθηκε σε Barca Nona ("Ninth Ship"), δηλαδή έναντο πλοίο, και στο τέλος με την παραφθορά- Βarcelona.Nα σημειωθεί επίσης ότι εκεί κοντά έχουν βρεθεί και τα ερείπια άλλης μια αρχαίας Ελληνικής πόλης, της Καλλίπολης.πηγη
Ο γαλάζιος βουλευτής της Α' Αθηνών Βασίλης Κικίλιας και ο πρώην υφυπουργός αθλητισμού και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Γιάννης Ιωαννίδης είναι οι δύο από τους τρεις βουλευτές της ΝΔ που εντοπίστηκαν να έχουν βγάλει εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό, σύμφωνα με το iefimerida.gr. Ειδικά η περίπτωση του δεύτερου προκαλεί ιδιαίτερο εκνευρισμό στις τάξεις της γαλάζιας παράταξης, καθώς μόλις πριν τρεις ημέρες ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Μάλιστα υπάρχει και τρίτος βουλευτής της ΝΔ το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αλλά βρίσκεται με αυτά των Κικίλια και Ιωαννίδη στη λίστα του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Σύμφωνα με τον κατάλογο που προέκυψε από τον έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών, οι συγκεκριμένοι τρεις έβγαλαν συνολικά 3,5 εκατ. ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού.
ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ ΤΟΝ ΤΙΜΑΕΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ Η ΝΔ!!
Τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο επισκέφθηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Ιωαννίδης και τον ενημέρωσε για τους βασικούς στόχους του προεκλογικού του προγράμματος.
«Πρωταρχικός μας στόχος είναι η αύξηση της επιχειρηματικότητας ώστε τα παιδιά να μένουν στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης.
Χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη τη συζήτηση με τον μητροπολίτη και συμφώνησαν στην ανάγκη να αποκτήσει η Βόρεια Ελλάδα, όπως παλιά, το δικό της δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι.
Ο μητροπολίτης Άνθιμος ευχήθηκε για έναν υγιή προεκλογικό αγώνα από όλους του υποψηφίους.
ΕΡΩΤΗΜΑ??ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΜΑΦΙΑΣ??
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠOΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΞΗ: Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ!!
ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΕΥΡΩΤΙΝΗ!!
πηγη Agioritikovima
Ολόκληρη η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου στην Σύναξη των Προκαθημένων στο Φανάρι.
Πιστεύω πως εκφράζω το κοινό συναίσθημα όλων, λέγοντας πως κάθε επίσκεψή μας στην Κωνσταντινούπολη συνιστά μιαν ιδιαίτερη ευλογία για μας. Ακόμα και για τις Εκκλησίες της πρώτης χιλιετίας, που δεν έχουμε σχέση θυγατρός προς μητέρα με την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά σχέση αδελφών, η παρουσία μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ευαισθητοποιεί τις λεπτότερες χορδές της καρδιάς μας.
Κατανοούμε πως στην Πόλη αυτή αλλά και σε πόλεις της άμεσης δικαιοδοσίας της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως συνήλθαν όλες οι Οικουμενικές Σύνοδοι. Εδώ κατωχυρώθη το δόγμα της Εκκλησίας εδώ εθριάμβευσεν η Ορθοδοξία εδώ κατηργήθη η πλάνη.
Σπάνια ανακάλυψη: Αρχαίο φέρετρο από ατόφιο ξύλο βρέθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Μια συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου αποκάλυψε πως τον περασμένο Σεπτέμβριο ήρθε στο φως, κατά τις ανασκαφές που γίνονται στο Δέλτα Φαλήρου, ένα σπάνιο εύρημα: αρχαίο φέρετρο, από ατόφιο ξύλο σε άριστη κατάσταση. Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο, αφού το ξύλο είναι υλικό που καταστρέφεται εύκολα.
Οι συνθήκες (έντονη υγρασία και απουσία οξυγόνου) που υπήρχαν στο σημείο εντοπισμού του, καθώς το όριο του σκάμματος γειτνίαζε με την κοίτη χειμάρρου, βοήθησαν στη διατήρησή του. Η εύρεσή του θεωρήθηκε από τους αρχαιολόγους ως μοναδική τύχη, καθώς το αρχαϊκό νεκροταφείο δεν έχει παντού την ίδια υγρασία.
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που πήρε το «πράσινο φως» από τα μέλη του ΚΑΣ, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η σταδιακή αποκάλυψη του φέρετρου με μηχανικά μέσα και νερό, η ολοκληρωτική αφαίρεση του ιζήματος, η τοποθέτησή του σε ξύλινο νάρθηκα και στη συνέχεια σε δεξαμενή προσωρινής αποθήκευσης. Το φέρετρο, διαστάσεων 1,61 μ. μήκους, 0,77 εκ. πλάτους και πάχους από 3 ως 9 εκ., που βρέθηκε σχεδόν ανέπαφο δεν αποτελείται από διαφορετικά ξύλα, όπως είθισται, αλλά είναι μονόξυλο (δηλαδή προέρχεται από τον κορμό ενός δέντρου), που σώζει όλα τα στοιχεία του ξύλου, το δέρμα του, ακόμα και τους αυξητικούς δακτυλίους του.
Το σπάνιο αυτό εύρημα χρονολογείται στην αρχαϊκή εποχή (610-490/480 π.Χ.), όπως υποδηλώνουν τόσο η περιοχή εντοπισμού του, όσο και τα υπόλοιπα στοιχεία: ένα αρχαϊκό όστρακο αγγείου, που βρέθηκε δίπλα στο κεφάλι του νεκρού άνδρα νεαρής ηλικίας, αλλά και το επίπεδο της επίχωσης που ανακαλύφθηκε και ανήκει στην ίδια περίοδο. Αν και δεν έχει ερευνηθεί ακόμα, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση το φέρετρο ήταν δεύτερη χρήση του ξύλου, ενώ η πρώτη ήταν ίσως βάρκα.
πηγη hellas-now
- See more at: http://www.hellas-now.com/2014/03/blog-post_1516.html#more
ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ: ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΗ ΠΥΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΔΑΙΜΟΝΙΚΑ!!!!!ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΙΟΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΩΣ ΔΑΙΜΟΝΙΚΗ ??Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ!!!ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ!!!ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙΣ ΥΒΡΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΙΑΣ ΕΒΡΑΙΑΣ ΜΟΙΧ@@@@@Σ!!!ΚΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!!
Στον Ακάθιστο Ύμνο, έργο άγνωστου μελωδού του 6ου αιώνα, στο διάστημα των ετών 500-520, προς τιμή της μητέρας του Ιησού, αναφέρεται σε κάποιους στίχους, εισαγωγικά στο γράμμα Ρ, ότι μετέτρεψε: «Ρήτορας πολυφθόγγους, ως ιχθύας αφώνους...» και στη συνέχεια:
«Χαίρε, φιλοσόφους ασόφους δεικνύουσα,
Χαίρε, τεχνολόγους αλόγους ελέγχουσα,
Χαίρε, ότι εμωράνθησαν οι δεινοί συζητηταί,
Χαίρε, ότι εμαράνθησαν οι των μύθων ποιηταί,
Χαίρε, των Αθηναίων τας πλοκάς διασπώσα ... »
Ο κορυφαίος χριστιανός υμνογράφος Ρωμανός ο Μελωδός (493-560), περιλαμβάνει στον «Ύμνον εις Πεντηκοστήν» τους εξής στίχους (Maas Paul - Trypanis C.: A.Sancti Romani Melodi cantica - Cantica genuina, Oxford University Press, 1963):
«Τί φυσώσιν και βαμβεύουσιν οι Έλληνες;
Τί φαντάζονται προς 'Αρατον τον τρισκατάρατον;
Τί πλανώνται προς Πλάτωνα;
Τί Δημοσθένη στέργουσι τον ασθενή;
Τί μη νοούσι Όμηρο όνειρον αργόν;
Τί Πυθαγόραν θρυλούσιν τον δικαίως φιμωθέντα;»
Ο Ανανίας από το Σιράκ Αρμενίας (Anania Shirakatsi, 610-685), Αρμένιος Μαθηματικός και Γεωγράφος, γράφει για το δάσκαλό του Τυχικό από τον Πόντο, «εν τη χώρα των Ελλήνων, εις την πόλιν ονομαζομένη Τραπεζούς». Ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι ένας Αρμένιος διανοούμενος εννοεί στα μέσα του 7ου αιώνα ότι ο Πόντος είναι η χώρα των «ειδωλολατρών»;
Στο δοξαστικό του εσπερινού στις 18 Νοεμβρίου (Μηναία, σελ. 122) ψάλλεται μέχρι σήμερα στις εκκλησίες: « ...;των γαρ αλιέων ζηλώσας την παρρησίαν και την σκηνορράφων θεολογίαν, την Πλάτωνος μυθολογίαν και την Στωϊκην φλυαρίαν λόγοις και έργοις κατέρραξε ...;»
Είναι λοιπόν δυνατόν να τεκμηριωθεί η αντίληψη ότι η έννοια Έλλην και ελληνικός ταυτιζόταν με τις έννοιεςειδωλολάτρης και ειδωλολατρικός, όταν σημαντικοί διανοούμενοι κάθε εποχής δεν ταυτίζουν αυτές τις έννοιες - ανύποπτοι για τις λαθροχειρίες που μηχανεύονται σύγχρονοι απολογητές κάθε διαχρονικής αθλιότητας και διαστρέβλωσης των γεγονότων; Κι αν όλα αυτά δεν πείθουν, υπάρχει ένα απλό ερώτημα που δεν μπορεί να απαντήσει κανείς: Πώς ονομάζονταν εκείνη την εποχή οι Έλληνες, αφού δεν υπήρξε κάποια άλλη ονομασία; Πώς ερμήνευαν τα χωρικά της Ιστορίας του Ηροδότου, στα οποία αναφέρονται πάμπολλες φορές οι Έλληνες, π.χ. «τα μεν Έλλησι τα δε βαρβάροισι αποδεχθέντα», «μετά δεν ταύτα Ελλήνων τινάς», «το δε από τούτου Έλληνας δη μεγάλως αιτίους γενέσθαι»; Πώς αντιμετώπιζαν την αμηχανία των μαθητών ή άλλων ακροατών, όταν η διήγηση έφτανε στη μάχη του Γρανικού και λεγόταν ότι με τον Μεγαλέξανδρο πολέμησαν «οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων»;
Κάποιος που γνωρίζει επαρκώς την ελληνική γλώσσα και την ιστορία του πολιτισμού, αντιλαμβάνεται ότι, ως τεχνολόγοι, δεινοί συζητητές και μύθων ποιητές «περιγράφονται» οι Έλληνες, έστω και οι Ρωμαίοι, επιστήμονες, ρήτορες και ιστορικοί. Αλλά κι αν είχε ο ποιητής του Ακάθιστου Ύμνου κάτι τελείως διαφορετικό στο μυαλό του, με τους όρους Αθηναίοι και φιλόσοφοιδεν μπορεί παρά να εννοούσε, όχι αφηρημένα κάποιους ειδωλολάτρες, αλλά συγκεκριμένα τους δασκάλους του ελληνικού πολιτισμού που είχαν την έδρα τους στην Αθήνα, το Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, τον Επίκουρο και τον Ζήνωνα Κιτιέα. Και ακριβώς αυτό αντιλαμβανόταν και ο ακροατής αυτών των ύμνων, ο οποίος έπαιρνε ως πιστός το μήνυμα που επιθυμούσε η Εκκλησία να διαδοθεί για τους δημιουργούς του ελληνικού πολιτισμού και το έργο τους.
Είναι δυνατόν να ισχυριστεί κάποιος ότι ο Ρωμανός αναφέρεται με το χαρακτηρισμό «Έλληνες» σε Πέρσες, Αιγύπτιους ή Γαλάτες «ειδωλολάτρες» και όχι σε δημιουργούς του ελληνικού πολιτισμού, τον 'Αρατο, τον Πλάτωνα, το Δημοσθένη, τον Όμηρο και τον Πυθαγόρα. Βέβαια, ο συγκεκριμένος ποιητής ήταν εκχριστιανισμένος Ιουδαίος εκ Συρίας και προφανώς είχε μόνο σχέση σπουδών με τον ελληνικό πολιτισμό. Εκεί έμαθε να μισεί τον «τρισκατάρατον» 'Αρατον (305-240 π.Χ.), ο οποίος ήταν αλεξανδρινός ποιητής από την Κιλικία και έζησε για αρκετά χρόνια στη Συρία, όπου προφανώς είχε διασωθεί για πάνω από 8 αιώνες η φήμη του. Η ιδέα για «φίμωση», δηλαδή λογοκρισία του Πυθαγόρα, ο οποίος έζησε περίπου μια χιλιετία πριν από τον Ρωμανό, προδίδει την επιρροή των νεοπυθαγορείων στο πρώιμο Βυζάντιο. Αυτά τα κείμενα και, μαζί τους, οι ιδέες του Ρωμανού γίνονταν αποδεκτά από την Εκκλησία και διασώθηκαν μέχρι σήμερα, επειδή ενσωματώθηκαν στην εκκλησιαστική υμνολογία.
Κι εδώ καταφανέστατα δεν πρόκειται για γενική αναφορά εναντίον «ειδωλολατρών», αλλά σχολιασμός για την πλατωνική και τη στωική φιλοσοφία οι οποίες, αφενός αναθεματίζονταν, αφετέρου αξιοποιούνταν κρυφά και παρουσιάζονταν ως χριστιανικές σοφίες - μέχρι που θεωρείται από διάφορους θεολόγους ότι ο (στωικός) Σενέκας ήταν ένας πρώιμος χριστιανός! Τότε που λέγονταν και γράφονταν αυτά δεν υπήρχε, βέβαια, καν η υποψία ότι θα μπορούσε κάποια μεταγενέστερη εποχή να βρει, να διαβάσει και να συγκρίνει κείμενα, κάθε ενδιαφερόμενος.
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠOΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΞΗ: Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ!!
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ!!
ΑΛΛΗΛΟΥΪΑ ==ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΧΒΕ!!
ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΕΥΡΩΤΙΝΗ!!
πηγη Agioritikovima
Ολόκληρη η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου στην Σύναξη των Προκαθημένων στο Φανάρι.
Πιστεύω πως εκφράζω το κοινό συναίσθημα όλων, λέγοντας πως κάθε επίσκεψή μας στην Κωνσταντινούπολη συνιστά μιαν ιδιαίτερη ευλογία για μας.Ακόμα και για τις Εκκλησίες της πρώτης χιλιετίας, που δεν έχουμε σχέση θυγατρός προς μητέρα με την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά σχέση αδελφών, η παρουσία μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ευαισθητοποιεί τις λεπτότερες χορδές της καρδιάς μας.
Κατανοούμε πως στην Πόλη αυτή αλλά και σε πόλεις της άμεσης δικαιοδοσίας της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως συνήλθαν όλες οι Οικουμενικές Σύνοδοι. Εδώ κατωχυρώθη το δόγμα της Εκκλησίας εδώ εθριάμβευσεν η Ορθοδοξία εδώ κατηργήθη η πλάνη.
Το τροχαίο έγινε λίγο μετά τις 7:00΄ χθες το απόγευμα στην οδό Στυλίδος, στην Αγία Παρασκευή στο ύψος των "σφαγείων"
Την ώρα του τροχαίου έβρεχε καταρρακτωδώς. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το μπλε BMW με οδηγό έναν 29χρονο Λαμιώτη κινούταν από Λαμία προς Στυλίδα.Στο ύψος των σφαγείων το γκρι Ford, που προπορευόταν και στο οποίο επέβαινε ένα ζευγάρι επίσης από τη Λαμία, η 43χρονη οδηγός επιχείρησε ελιγμό αριστερά.Ο οδηγός της BMW προσπάθησε να αποφύγει τη σύγκρουση αλλά δεν τα κατάφερε. Μετά τη σύγκρουση το BMW ανεξέλεγκτο βγήκε εκτός δρόμου και κατέληξε στη μάντρα επιχείρησης.Ο 29χρονος ανασύρθηκε τραυματισμένος, ευτυχώς όχι σοβαρά, και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Λαμίας. Προανάκριση για τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τροχαίο διενεργεί η Τροχαία Λαμίας.
Χριστιανόπληκτοι κάτοικοι της περιοχής ομιλούν για δαίμονα ο οποίος μπήκε στο αυτοκίνητο και γκρέμισε το εικονοστάσι!!Αποφασίστηκε πενθήμερη νηστεία ,στο τόπο του δυστυχήματος έσπευσε "ιερέας" ο οποίος πραγματοποίησε εξορκισμό στο καταραμένο αυτοκίνητο!!Αμήν!!
Δείτε φώτο:
Aντίο για Πάντα: η νέα εκπομπή με κηδείες!!Είναι απίστευτη η κατάντια της Ορθόδοξης Ρωμιοσύνης!!Δεν υπάρχει ένας εισαγγελέας να κλείσει στη φυλακή τους αλήτες??Δείτε παρακάτω το βίντεο!!
Αντίο για πάντα, δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ, είναι ο τίτλος μιας άθλιας εκπομπής της ελληνικής τηλεόρασης.
Ο Βαγγέλης Τσιγαράς, ο τηλεμαϊντανός που έπαιζε στο Καλημέρα Ζωή και η Γωγώ Νικολάου καλοσώρισαν τους τηλεθεατές-πρόβατα στο τελευταίο ταξίδι με την εκπομπή Αντίο για Πάντα.
ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΤΗΛΕΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!!ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΗΛΕΜΑΪΝΤΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!!
Η συγκλονιστική περιγραφή του ρασοφόρου Τιμοθέου Κιλίφη στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά για το πως τον ΕΣΩΣΕ απ'την εκτέλεση ο ΕΠΙΚΟΣ "ΠΟΙΗΤΗΣ". Ακόμη μία συγκλονιστική εξιστόρηση του μεγαλείου της διαχρονικής Ελλάδος και των προγόνων μας!!!Και συνέχισες να είσαιΧριστιανόςπαπά μου!!Αυτό και αν είναιβλακεία!!!Γιατί δεν έκανες μια προσευχή στον Ναζωραίο παπά μου και επικαλέστηκες τον Όμηρο??Αλλά ξέχασα αυτά είναι για το ποίμνιο!!!
ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΤΙΜΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ!!
FYROM: Τώρα και κέρινο ομοίωμα του Μ. Αλεξάνδρου
Το τοποθετούν στο αρχαιολογικό μουσείο μαζί με άλλων, όπως του Αριστοτέλη και δεν τον θυμίζουν και πολύ!!!Όλες αυτές οι προσπάθειες των Σκοπιανών που αποσκοπούν να πείσουν την κοινή γνώμη για την Μακεδονική τους προέλευση, πρέπει να βάζουν σε σκέψεις την Ρωμιοσύνη που εδώ και 1650 χρόνια έχει αποκόψει τους Έλληνες από τις προγονικές τους ρίζες!!Στην θέση των μεγάλων Ελλήνων βλέπουμε στην ιερή γη των προγόνων μας Εβραϊκά τερατουργήματα και αγράμματους Εβραίους ρασοφόρους!!Απολλώνιος
Με κέρινο ομοίωμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου διαφημίζουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων το νέο αρχαιολογικό μουσείο. Το κέρινο ομοίωμα του στρατηλάτη θα τοποθετηθεί μαζί με άλλα, όπως του Φιλίππου, της Ολυμπιάδας αλλά και του Αριστοτέλη στο μουσείο, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν τους επόμενους μήνες.
Τα ομοιώματα αυτά (15 συνολικά) παραγγέλθηκαν, σύμφωνα με το «Έθνος» στη Ρωσία και ορισμένα έχουν ήδη μεταφερθεί στο νέο μουσείο.
Σύμφωνα μάλιστα με τη διευθύντρια του Μουσείου, τα κέρινα αγάλματα θα είναι σε φυσικό μέγεθος και στο ίδιο ακριβώς ύψος που είχαν και οι προσωπικότητες που αντικατοπτρίζουν.
Share αυτόν τον σύνδεσμο
Οι συλλογές του μουσείου θα εκτίθενται σε τρία επίπεδα, σε μία έκταση 6000 τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά θα εκτίθενται περίπου 6000 αντικείμενα από την προϊστορική περίοδο μέχρι το Μεσαίωνα.