Quantcast
Channel: ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ: ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Viewing all 8271 articles
Browse latest View live

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΒΡΑΙΑΣ ΜΑΡΙΑΜ ΣΤΟΝ ΕΒΡΑΪΚΟ ΝΑΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ!!

$
0
0

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΙΣΟΔΙΑ "ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ

Screenshot_1.png

alt Η "Αγία" Άννα (Μητέρα της Μαριαμ) ήταν στείρα και τόσο αυτή, όσο και ο σύζυγός της ήταν μεγάλης ηλικίας. Για τον λόγο αυτό ένιωθαν ντροπή κα μεγάληι λύπη και ποτέ δεν έπαψαν να προσεύχονται στο Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί με την υπόσχεση ότι, αν γίνει αυτό, το παιδί που θα γεννηθεί θα το προσφέρουν δώρο στο Θεό. Ο Θεός άκουσε την προσευχή τους και μήνυσε με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Σύμφωνα με το Πρωτευαγγέλιο ενώ κάποτε προσευχόταν και παρακαλούσε το Θεό η συνετή Άννα, άκουσε τη φωνή του Αρχαγγέλου, που τη διαβεβαίωνε πως το αίτημά της ικανοποιήθηκε από το Θεό.

Της έλεγε δηλαδή καθαρά ο Αρχάγγελος Γαβριήλ: "Η παράκλησή σου έφτασε στον Κύριο, γι'αυτό να μην είσαι σκυθρωπή μήτε να χύνεις δάκρυα. Θα γίνεις γόνιμη και καρπερή σαν την ελιά και θα βλαστήσεις ένα ωραίο κλαδί, την Παρθένο, κι Αυτή θα ανθήσει ένα πανέμορφο Άνθος, το σαρκωμένο Χριστό, που δωρίζει στον κόσμο το άπειρο του έλεος".  Την άλλη μέρα ο Ιωακείμ και η Άννα πρόσφεραν ευχαριστήρια δώρα στο Θεό. Έτσι με τους νόμους της φύσεως και με μήνυμα και υπόσχεση του Θεού, αξιώθηκε η Άννα να συλλάβει και να γεννήσει ύστερα από εννέα μήνες την Θεοτόκο Μαρία.ΤΕΛΙΚΑ Ο ΓΙΑΧΒΕ 'Η ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΖΩΡΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΪ ΤΟΥ, 'Η ΤΟ ΟΛΟ  ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!!ΠΑΝΤΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ!!!ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑΧΒΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ (ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ" ΠΑΝΑΓΙΑΣ"),ΤΗΣ "ΠΑΝΑΓΙΑΣ¨" ΚΑΙ ΣΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ!!  ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ "ΠΑΝΑΓΙΑΣ"

Tο μήνυμα του αγγέλου στην Παρθένο Mαρία για τη γέννηση του Xριστού

26Tον έκτο μήνα, λοιπόν, ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ να πάει σε μια πόλη της Γαλιλαίας που ονομάζεται Nαζαρέτ, 27σε μια παρθένο αρραβωνιασμένη μ' έναν άντρα από τη γενιά του Δαβίδ, που ονομαζόταν Iωσήφ. Kαι το όνομα της παρθένου ήταν Mαριάμ. 28Παρουσιάστηκε, λοιπόν, ο άγγελος σ' αυτήν και της είπε: "Xαίρε εσύ, η πλημμυρισμένη με θεία χάρη. O Kύριος είναι μαζί σου. Eυλογημένη είσαι εσύ ανάμεσα στις γυναίκες"! 29Mα εκείνη, σαν τον είδε, ταράχτηκε με τα λόγια του, και συλλογιζόταν τι τάχα να σήμαινε ο χαιρετισμός αυτός. 30Tης είπε τότε ο άγγελος: "Mη φοβάσαι Mαριάμ, γιατί βρήκες χάρη από το Θεό. 31Kαι τώρα άκου! Θα μείνεις έγκυος και θα γεννήσεις γιο, και θα τον ονομάσεις Iησού. 32Aυτός θα είναι μεγάλος, και Γιος του Yψίστου θα ονομαστεί. Kαι θα του δώσει ο Kύριος ο Θεός το θρόνο του Δαβίδ του προπάτορά του. 33Kαι θα βασιλέψει στον οίκο του Iακώβ στους αιώνες και η βασιλεία του δε θα έχει τέλος". 34Eίπε τότε η Mαριάμ στον άγγελο: "Πώς είναι δυνατόν να γίνει αυτό, αφού δεν έχω σαρκική σχέση με άντρα;" 35Kαι της αποκρίθηκε ο άγγελος: "Tο Όγιο Πνεύμα θα έρθει επάνω σου και η δύναμη του Yψίστου θα σε καλύψει. Γι' αυτό και το άγιο παιδί που θα γεννηθεί, Γιος Θεού θα ονομαστεί. 36Kαι, άκου! H Eλισάβετ η συγγενής σου έχει κι αυτή συλλάβει γιο, τώρα στα γερατειά της, κι αυτός είναι ο έκτος μήνας εγκυμοσύνης αυτής που την έλεγαν στείρα! 37Γιατί τίποτε απ' όσα ειπώθηκαν δεν είναι ακατόρθωτο για το Θεό". 38Tότε η Mαριάμ είπε: "Nάμαι, η δούλη του Kυρίου. Aς γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου". Kι έφυγε απ' αυτήν ο άγγελος. ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΡΩΜΙΕ ΕΧΕΙΣ ΘΕΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΧΒΕ!!


ΘΑΥΜΑ!!!ΕΚΛΑΣ@ ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ!!ΝΑ ΑΓΙΟΠΟΙΗΘΕΙ!

$
0
0

αγίου γεωργίου Ένα ιδιαίτερο γεγονός συνέβη στην Κύπρο πριν από μερικές ημέρες. Μοναχές στο Μοναστήρι του "Αγίου" Γεωργίου Αλαμάνου, ένα από τα μεγαλύτερα γυναικεία Μοναστήρια του νησιού, ανέφεραν ότι είδαν την εικόνα του "Αγίου" Γεωργίου να «δακρύζει».

Η είδηση για την εικόνα του "Αγίου Γεωργίου που δάκρυσε, έκανε γρήγρα το γύρο του διαδικτύου και είχε ως αποτέλεσμα πολλοί πιστοί να σπεύσουν να την δουν από κοντά και να την προσκυνήσουν και να αφήσουν τον οβολό τους στο παγκάρι. Μάλλον το άλογο θα προσπάθησε να κλάσει και σφιχτηκε και από το πολύ ζόρι δάκρυσε!!Αυτή είναι και η πιο λογική εξήγηση!!Τώρα πρέπει άμεσα να αγιοποιηθεί το άλογο!! ΑΝΤΕ ΒΡΕ ΚΑ΄ΛΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΑΡΙ!!ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗΝ ΟΛΗ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ!!

Ο υπεύθυνος θρησκευτικής διαφώτισης της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, Σταύρος Ολυμπίου, 0 Μητροπολίτης Λεμεσού, αφού ενημερώθηκε για το συμβάν, έδωσε οδηγίες να εξετάσουν την εικόνα ειδικοί.

Η εικόνα, η οποία κοσμεί το εξωτερικό της Εκκλησίας, αναπαριστά τον Άγιο Γεώργιο έφιππο να σκοτώνει το δράκο, ενώ το δάκρυ φαίνεται να κυλά από το άλογο του Αγίου.

αγίου γεωργίου

Σύμφωνα με την παράδοση, τον Μεσαίωνα οι κάτοικοι της Κύπρου υπέφεραν από την επιδημία της πανούκλας και πολλά χωριά εξαφανίστηκαν από την αρρώστια. Το νησί σώθηκε χάρη στην παρέμβαση του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος σκότωσε τον δράκο που σκορπούσε την θανατηφόρα ασθένεια. Από τότε έγινε προστάτης πολλών χωριών του νησιού, οι οποίοι έχτισαν δεκάδες ναούς προς τιμήν του.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ:ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΒΡΑΙΟΙ ΜΕ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΠΡΟΠΑΤΟΡΕΣ

$
0
0

alt

Μητρ. Γόρτυνος: Τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου... ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΚΟΜΑ Ο ΕΒΡΑΪΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ!! ΟΤΑΝ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΨΕΥΤΟΠΑΤΡΙΩΤΑΚΙΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!!

ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΙΣ ΤΟΝ ΝΑΟΝ 1. Την 21η του μηνός Νοεμβρίου, αδελφοί χριστιανοί, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την Είσοδο στον Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου. 

Μετά την Γέννηση της Παναγίας μας που εορτάσαμε στις 8 Σεπτεμβρίου, έχουμε τώρα στην δεύτερη θεομητορική εορτή, τα Εισόδιά Της στον Εβραϊκό Ναό. Είναι μεγάλη η εορτή αυτή. Δεν λέγεται μεν γι½ αυτήν στην Καινή Διαθήκη, αλλά η Αγία Γραφή συμπληρώνεται από την Ιερή μας Παράδοση. Ή, για να το πω καλύτερα, η πρώτη και μεγάλη πηγή της πίστης μας είναι η Ιερή Παράδοση. Η Αγία Γραφή, η Καινή Διαθήκη, είναι το γραπτό μέρος της Ιερής Παράδοσης. Η εορτή, λοιπόν των Εισοδίων της Παναγίας μας στον Ναό αναφέρεται από την Ιερή μας Παράδοση και έχουμε λόγους και ομιλίες και ύμνους των αγίων Πατέρων μας, που αναφέρονται στην γιορτή αυτή. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ 

ΕΔΩ!!

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ!!ΝΑ ΑΓΙΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!

$
0
0

Ο πάστορας πατέρας της Μέρκελ βοήθησε να ανοίξει Ορθόδοξο μοναστήρι ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ ΡΩΜΙΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ??ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΗΔΑ@@!!ΑΝΤΕ ΒΡΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΕΤΕ!! Ο πατέρας της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ βοήθησε να ανοίξει Ορθόδοξο μοναστήρι...  Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Μονής "Αγίου" Γεωργίου ηγούμενος Δανιήλ (Irbits).

 "Κατά την εφαρμογή των σχεδίων ανοίγματος του μοναστήριου μας βοήθησε ο πατέρας της Άνγκελα Μέρκελ, Χορστ Κάσνερ, ο οποίος είναι ένας ευαγγελικός πάστορας στην περιοχή", - ανέφερε ο ηγούμενος

Ο ιερέας είπε ότι χάρη στη σχεδόν ανώδυνη, χωρίς περιττή γραφειοκρατία, διαδικασία έλυσε όλες τις απορίες των γερμανικών αρχών σχετικά με τις νομικές υποθέσεις του μοναστηριού. " Τώρα, σχεδόν ολοκληρώσαμε το ναό του μοναστηριού, αλλά η χρηματοδότηση από τη Ρωσία διεκόπη λόγω οικονομικών προβλημάτων" ανέφερε.

alt Η Μητρόπολη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βερολίνο απέκτησε το κτήμα στο κάστρο Getshendorf, το οποίο χτίστηκε το 1915 και κατά τα χρόνια της ναζιστικής Γερμανίας ήταν το εξοχικό σπίτι του Hermann Goering, Νο2 της ναζιστικής Γερμανίας, το 2006, για το συμβολικό ποσό του ενός ευρώ.

Στο έδαφός του, αποφασίστηκε να χτίσει έναν ναό προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου 

ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΜΑΡΙΑΜ!!ΛΙΠΟΘΥΜΗΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΟΤΑΝ ΕΨΕΛΝΕ ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ!!!

$
0
0
Στο νοσοκομείο ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος Καλά μένω έκπληκτος είναι δυνατόν η στρατηγός της Ρωμιοσύνης αυτή που γιατρεύει την πάσαν νοσον και πάσαν μαλακιαν να άφησε να λιποθυμήσει ο αρχιεπίσκοπος την ώρα της "ιερής" λειτουργία της??? Και αυτός να παει σε νοσοκομεία ντροπή χάθηκε μια εκκλησία ρε αδελφέ!!
Tο Βενιζέλειο νοσοκομείο μεταφέρθηκε λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος μετά από λιποθυμικό επεισόδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης παρίστατο στον πανηγυρικό Εσπερινό για τα Εισόδια της Θεοτόκου όταν ξαφνικά ένιωσε έντονη δυσφορία.
Μέσα σε λίγα λεπτά ο ποιμενάρχης της Κρήτης ζαλίστηκε και λιποθύμησε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ιερέων και των πιστών. Στο σημείο επικράτησε αναστάτωση ενώ ειδοποιήθηκε αμέσως το ΕΚΑΒ που παρέλαβε τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και τον μετέφερε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΕΒΡΑΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΑΪΚΟ ΝΑΟ!!ΦΩΤΟ-ΣΟΚ!!

$
0
0

alt Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΟ!!ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΕ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΕΒΡΑΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΑΪΚΟ ΝΑΟ!!ΡΕ ΜΕ ΕΒΡΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΟΤΕ!!ΤΙ ΣΥΝΔΕΕΙ ΡΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΒΡΑΙΑ????????????       ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΦΩΤΟ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΥΓΗ!!  http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/21h-noembriou-hmera-twn-enoplwn-dunamewn1 Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΒΡΑΙΑΣ ΜΑΡΙΑΜ ΣΤΟΝ ΕΒΡΑΪΚΟ ΝΑΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ!! ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΙΣΟΔΙΑ "ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ

Screenshot_1.png

alt Η "Αγία" Άννα (Μητέρα της Μαριαμ) ήταν στείρα και τόσο αυτή, όσο και ο σύζυγός της ήταν μεγάλης ηλικίας. Για τον λόγο αυτό ένιωθαν ντροπή κα μεγάληι λύπη και ποτέ δεν έπαψαν να προσεύχονται στο Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί με την υπόσχεση ότι, αν γίνει αυτό, το παιδί που θα γεννηθεί θα το προσφέρουν δώρο στο Θεό. Ο Θεός άκουσε την προσευχή τους και μήνυσε με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Σύμφωνα με το Πρωτευαγγέλιο ενώ κάποτε προσευχόταν και παρακαλούσε το Θεό η συνετή Άννα, άκουσε τη φωνή του Αρχαγγέλου, που τη διαβεβαίωνε πως το αίτημά της ικανοποιήθηκε από το Θεό.

Της έλεγε δηλαδή καθαρά ο Αρχάγγελος Γαβριήλ: "Η παράκλησή σου έφτασε στον Κύριο, γι'αυτό να μην είσαι σκυθρωπή μήτε να χύνεις δάκρυα. Θα γίνεις γόνιμη και καρπερή σαν την ελιά και θα βλαστήσεις ένα ωραίο κλαδί, την Παρθένο, κι Αυτή θα ανθήσει ένα πανέμορφο Άνθος, το σαρκωμένο Χριστό, που δωρίζει στον κόσμο το άπειρο του έλεος".  Την άλλη μέρα ο Ιωακείμ και η Άννα πρόσφεραν ευχαριστήρια δώρα στο Θεό. Έτσι με τους νόμους της φύσεως και με μήνυμα και υπόσχεση του Θεού, αξιώθηκε η Άννα να συλλάβει και να γεννήσει ύστερα από εννέα μήνες την Θεοτόκο Μαρία.ΤΕΛΙΚΑ Ο ΓΙΑΧΒΕ 'Η ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΖΩΡΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΪ ΤΟΥ, 'Η ΤΟ ΟΛΟ  ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!!ΠΑΝΤΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ!!!ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑΧΒΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ (ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ" ΠΑΝΑΓΙΑΣ"),ΤΗΣ "ΠΑΝΑΓΙΑΣ¨" ΚΑΙ ΣΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ!!  ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ "ΠΑΝΑΓΙΑΣ"

Tο μήνυμα του αγγέλου στην Παρθένο Mαρία για τη γέννηση του Xριστού

26Tον έκτο μήνα, λοιπόν, ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ να πάει σε μια πόλη της Γαλιλαίας που ονομάζεται Nαζαρέτ, 27σε μια παρθένο αρραβωνιασμένη μ' έναν άντρα από τη γενιά του Δαβίδ, που ονομαζόταν Iωσήφ. Kαι το όνομα της παρθένου ήταν Mαριάμ. 28Παρουσιάστηκε, λοιπόν, ο άγγελος σ' αυτήν και της είπε: "Xαίρε εσύ, η πλημμυρισμένη με θεία χάρη. O Kύριος είναι μαζί σου. Eυλογημένη είσαι εσύ ανάμεσα στις γυναίκες"! 29Mα εκείνη, σαν τον είδε, ταράχτηκε με τα λόγια του, και συλλογιζόταν τι τάχα να σήμαινε ο χαιρετισμός αυτός. 30Tης είπε τότε ο άγγελος: "Mη φοβάσαι Mαριάμ, γιατί βρήκες χάρη από το Θεό. 31Kαι τώρα άκου! Θα μείνεις έγκυος και θα γεννήσεις γιο, και θα τον ονομάσεις Iησού. 32Aυτός θα είναι μεγάλος, και Γιος του Yψίστου θα ονομαστεί. Kαι θα του δώσει ο Kύριος ο Θεός το θρόνο του Δαβίδ του προπάτορά του. 33Kαι θα βασιλέψει στον οίκο του Iακώβ στους αιώνες και η βασιλεία του δε θα έχει τέλος". 34Eίπε τότε η Mαριάμ στον άγγελο: "Πώς είναι δυνατόν να γίνει αυτό, αφού δεν έχω σαρκική σχέση με άντρα;" 35Kαι της αποκρίθηκε ο άγγελος: "Tο Όγιο Πνεύμα θα έρθει επάνω σου και η δύναμη του Yψίστου θα σε καλύψει. Γι' αυτό και το άγιο παιδί που θα γεννηθεί, Γιος Θεού θα ονομαστεί. 36Kαι, άκου! H Eλισάβετ η συγγενής σου έχει κι αυτή συλλάβει γιο, τώρα στα γερατειά της, κι αυτός είναι ο έκτος μήνας εγκυμοσύνης αυτής που την έλεγαν στείρα! 37Γιατί τίποτε απ' όσα ειπώθηκαν δεν είναι ακατόρθωτο για το Θεό". 38Tότε η Mαριάμ είπε: "Nάμαι, η δούλη του Kυρίου. Aς γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου". Kι έφυγε απ' αυτήν ο άγγελος. ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΡΩΜΙΕ ΕΧΕΙΣ ΘΕΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΧΒΕ!!

ΟΣΜΗ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ:ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΥΣ "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ"!

$
0
0

Μυστηριώδη φαινόμενα στον Πανάγιο Τάφο: Φήμες για «γλυκιά οσμή» που αναδίδεται από το εσωτερικό.. ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΗΤΑΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ!!ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΑΥΡΩΝΑΝ ΤΟΥΣ ΕΣΠΑΓΑΝ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΓΑΝ ΣΕ ΛΑΚΚΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΣΑΝ ΑΤΟΜΙΚΟ ΤΑΦΟ!!

Μυστηριώδη φαινόμενα στον Πανάγιο Τάφο: Φήμες για «γλυκιά οσμή» που αναδίδεται από το εσωτερικό

Δημοσιεύματα κάνουν επίσης λόγο για ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές στα όργανα του συνεργείου αποκατάστασης!!

Σε διάφορες φήμες για «ανεξήγητα φαινόμενα» που άρχισαν να διαδίδονται αμέσως μετά το ιστορικής σημασίας άνοιγμα - μετά από αιώνες - της πλάκας του Πανάγιου Τάφου από "Έλληνες" επιστήμονες κάνει λόγο πρόσφατο δημοσίευμα του ιστότοπου aleteia.org. Όπως αναφέρει το site, το οποίο παρουσιάζει άρθρα θρησκευτικής θεματολογίας, όταν η ομάδα των επιστημόνων που έχουν αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης απέκτησε πρόσβαση στον χώρο όπου πιστεύεται ότι εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού μετά τη μαρτυρική του σταύρωση, υπήρξαν κάποιες μαρτυρίες (χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένες πηγές) που έκαναν λόγο για  μια «γλυκιά ευωδία» που αναδιδόταν από το εσωτερικό.Όχι και Έλληνες επιστήμονες Ρωμιοι Χριστιανόπληκτοι είναι που φτιάχνουν ιστορίες για αγρίους!! Το πιθανότερο είναι να εκλασ@  κάποιος εργάτης!! Μια δεύτερη φήμη που κυκλοφόρησε έντονα τις μέρες μετά το άνοιγμα της πλάκας ήταν εκείνη για «ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές» στα όργανα μέτρησης που χρησιμοποιούσε η ερευνητική ομάδα. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το άρθρο του aleteia.org, οι συσκευές φέρονται να εμφάνισαν δυσλειτουργία (ή σε κάποιες περιπτώσεις μόνιμη βλάβη) όταν τοποθετήθηκαν κάθετα στο σημείο όπου πιστεύεται ότι βρισκόταν το σώμα του Ιησού.Ούτε οι μηχανές δεν αντέχουν τον Ναζωραίο!! Η Marie-Armelle Beaulieu, αρχισυντάκτρια του περιοδικού Terre Sainte, έλαβε ειδική άδεια προκειμένου να επισκεφθεί τον Πανάγιο Τάφο και να διαπιστώσει κατά πόσο ευσταθούν οι εν λόγω φήμες. Αναφορικά με την οσμή, η ίδια επισημαίνει ότι δεν βίωσε καμία τέτοια εμπειρία. Θα σε μαλώσω κυρία μου πως θα γεμίσουν τώρα τα παγκαρια!!Θα κατηγορηθείς για αντιχριστιανισμό!!   Επίσης, εκτιμά ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που μύρισαν αυτή τη «γλυκιά οσμή» πιθανόν αυθυποβλήθηκαν, έχοντας διαβάσει ανάλογες ιστορικές μαρτυρίες από την τελευταία φορά που άνοιξε ο τάφος από τον Νικόλαο Κομνηνό, το 1809. Δεν χρειάζεται καλή μου οι Χριστιανόπληκτοι βρίσκονται υπό την επήρεια του ισχυρότερου ναρκωτικού του Χριστιανόχορτου!! Η Χριστιανοκατάθλιψη προσβάλει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και ο ασθενής βλέπει Εβραιοχριστιανικά οράματα!!!

ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΝΑ ΚΤΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ!!

$
0
0
Αμερικανικές εκλογές και στο βάθος ο ναός του Σολωμόντος (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύμφωνα με έναν Αμερικανό ερευνητή, τον Anders, σε ένα δημοσίευμα του στις 15 Νοεμβρίου στην εφημερίδα "The Times of Israel" αποκαλύπτει πως η εβραϊκή τάξη των Σανχεντρίν ήταν αυτή που συνέβαλε καθοριστικά στην εκλογή του Τραμπ.

Η επιδίωξη των Σανχεντρίν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνεργασία με τον Βλαδίμηρο Πούτιν, (???) να βοηθήσουν τους Εβραίους στην οικοδόμηση του ναού του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ, το αρχαίο αυτό όνειρο που ακολουθεί τους Εβραίους εδώ και 2000 χρόνια. ΚΑΙ ΚΛΑΜΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟΛΑΤΡΗ ΠΟΥΤΙΝ ΝΑ ΤΑ ΣΩΣΕΙ!!

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Breaking Israel News, το Συνέδριο Σανχεντρίν καλεί τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εκπληρώσουν τον «βιβλικό» ρόλο τους ξαναχτίζοντας τον Ιουδαϊκό ναό στην Ιερουσαλήμ!!!

Ο ραβίνος Χιλέλ Βάις, ομιλητής του Συνεδρίου Σαχεντρίν, εξήγησε ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ συνέβαλλαν αρκετά στην δυνατότητα να πραγματοποιηθεί τελικώς το αιώνιο αυτό Ιουδαϊκό όνειρο.

Στο Συνέδριο Σανχεντρίν δηλώνουν πως είναι έτοιμοι για την επανοικοδόμιση του ναού. Σε επιστολή του Σανχεντρίν αναφέρεται πως η απρόσμενη νίκη του Τραμπ είναι λόγω της στήριξής του προς την Ιερουσαλήμ και υπενθυμίζει στον Τραμπ την προεκλογική του υπόσχεση να μεταφέρει την Αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ , αναγνωρίζοντας έτσι αποτελεσματικά την πόλη ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ήδη με το νομοσχέδιο της Πρεσβείας των Ιεροσολύμων το 1995 είχαν αρχίσει οι προσπάθειες για μεταφορά της πρεσβείας, αλλά είχε τελικώς αυτό ακυρώθηκε από όλους τους Αμερικανούς προέδρους που πέρασαν από τότε. Σήμερα, με την προεδρία του Τραμπ, το Σανχεντρίν τον καλεί να ανακαλέσει αυτήν την ακύρωση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ακόμη το Σανχεντρίν υπενθύμισε στην επιστολή του τη σχέση του Πούτιν με τον Ναό καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, (???), ο ίδιος στο τρίτο επίσημο ταξίδι του στο Ισραήλ το 2012, επισκέφτηκε το Δυτικό Τείχος προσευχόμενος διαβάζοντας ψαλμούς από εβραιορωσικό προσευχητάριο.

trump-putin-temple.jpg Ύστερα από αυτήν την αξιοσημείωτη συνάντηση, το Συνέδριο Σανχεντρίν καλεί σε επιστολή του τον Πούτιν να εκπληρώσει την προσευχή του αυτή. Συγκεκριμένα, ο ραβίνος Βάις εξηγεί πως: «οι ηγέτες της Ρωσίας και της Αμερικής μπορούν να οδηγήσουν τα έθνη όλου του κόσμου σε παγκόσμια ειρήνη με το χτίσιμο του Ναού, την πηγή της ειρήνης. Αυτό θα αντισταθμίσει τις επαίσχυντες αποφάσεις της UNESCO οι οποίες αποτελούν τη ριζική αιτία της αυξανόμενης βίας και του τρόμου». Όπως φαίνεται η φιλοδοξία των Εβραίων φτάνει σε τέτοιο σημείο που γίνονται προσπάθειες προσέγγισης όλων των ισχυρών ηγετών προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους. -


ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΤΖΟ ΚΟΞ!!!

$
0
0
Ναζιστικά σύμβολα βρέθηκαν στο σπίτι του δολοφόνου της Τζο Κοξ

Ναζιστικά βιβλία και έναν αετό του Τρίτου Ράιχ διακοσμημένο με τη σβάστικα ανακάλυψαν οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του Τόμας Μέιρ, του δράστη της δολοφονίας της Βρετανίδας βουλευτού Τζο Κοξ. Το μοιραίο για τη 41χρονη βουλευτή των Εργατικών περιστατικό συνέβη το καλοκαίρι, μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κοξ τραυματίστηκε από τρεις σφαίρες, υπέστη πολλαπλές μαχαιριές μέσα στη μέση του δρόμου και υπέκυψε λίγη ώρα μετά στα τραύματά της. 

Ο Μέιρ, κάτοικος του Μπίρστολ (σ.σ.: εκλογικής περιφέρειας της Κοξ στη βόρεια Αγγλία), εκτός από τον θάνατο της βουλευτoύ, κατηγορείται και για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης σε έναν συνταξιούχο που έσπευσε να τη βοηθήσει, αλλά και για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Τον Οκτώβριο ξεκίνησαν οι ακροάσεις της δίκης για την άγρια δολοφονία, κατά τη διάρκεια μίας εκ των οποίων ο Μέιρ απέφυγε να δηλώσει εάν είναι αθώος ή ένοχος, με αποτέλεσμα ο δικαστής να καταγράψει πως ο κατηγορούμενος δήλωσε αθώος. Σε επόμενη ακρόαση, πάντως, ειπώθηκε ότι ο Μέιρ, όταν συνελήφθη από τους αστυνομικούς, κραύγαζε «εγώ είμαι» και αυτοχαρακτηρίστηκε «πολιτικός ακτιβιστής», ενώ κατά τη διάρκεια της φονικής επίθεσης προς το θύμα του φώναζε συνθήματα όπως «πρώτα η Βρετανία» και «κρατήστε τη Βρετανία ανεξάρτητη». Στην ποινική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας έδειξε φωτογραφίες από το σπίτι του Μέιρ στο Μπίρστολ, στο οποίο φαινόταν ο ναζιστικός αετός πάνω σε μια βιβλιοθήκη, ενώ τα ράφια της φιλοξενούσαν βιβλία για τη γερμανική στρατιωτική ιστορία, τη ναζιστική φυλετική θεωρία και τη θεωρία περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής, όπως «Ο δήμιος του Χίτλερ», «Ο Φασισμός στη Βρετανία», «Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών», ένα εγχειρίδιο των Βάφεν Ες-Ες για τη φυλετική θεωρία τους αλλά κι ένα εγχειρίδιο των Ες-Ες για τα κριτήρια επιλογής συζύγου. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας βρέθηκαν ακόμη ένα απόκομμα εφημερίδας για τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, τον Νορβηγό ακροδεξιό εξτρεμιστή ο οποίος δολοφόνησε 77 ανθρώπους το 2011, καθώς και πολλά άρθρα για την Κοξ.  Κείμενα σχετικά με το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP), την αμερικανική ρατσιστική και Χριστιανική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν (KKK) και τον Χριστιανό Ντίλαν Ρουφ, τον νεαρό που κατηγορείται για τη δολοφονία εννέα Αφροαμερικανών μέσα σε μια Χριστιανική εκκλησία στο Τσάρλστον, στη Νότια Καρολίνα, βρέθηκαν επίσης στην κατοχή του Μέρι, όπως κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

ΤΑ ΠΟΡΝΙΚΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ!!ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΝΗ!!

$
0
0

ΤΟΥ.png  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ!! ΡΩΜΙΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΝΗ!!

Ερώτησις:   Πάτερ πρέπει εμείς οι Ορθόδοξοι να γιορτάζουμε τα γενέθλιά μας ή όχι;   Απάντησις:   Άκουσε παιδί μου γενέθλια δικαιούνται να γιορτάζουν μόνον σε όσους ο Θεός τα προανήγγειλεν όπως π.χ.   η γέννησις του Χριστού, η Γέννησις της Παναγίας και του Ιωάννου του Προδρόμου.   Αυτά είναι Θεάρεστα  γενέθλια. Τα των λοιπών ανθρώπων τα γενέθλια είναι αμαρτωλά ,διότι κάθε παιδί συλλαμβάνεται με πορνικά παιχνίδια.   Εάν τα γενέθλια δεν ήταν αμαρτωλά δεν θα βάπτιζαν τα βρέφη. Όποιοι γιορτάζουν τα γενέθλιά τους ,γιορτάζουν την σαρκικήν τους αμαρτίαν.   Ο Θεός θέλει, να γιορτάζωμε τα Πνευματικά μας γενέθλια και πνευματικά γεννιέται ο άνθρωπος που βαπτίζεται. Και από αμαρτωλός που ήταν γίνεται αναμάρτητος, δηλαδή ψυχικά και σωματικά καθαρός.   Και καλόν είναι αυτοί που σέβονται τον Θεόν να γιορτάζουν την ονομαστικήν  τους εορτήν που λέγεται Πνευματική αναγέννησις.   Όλα τα δυτικά Παπικά κράτη , που γιορτάζουν τα γενέθλιά τους είναι σιχαμερά στα μάτια του Θεού , διότι γιορτάζουν τα πορνικά και αμαρτωλά παιχνίδια της συλλήψεώς των.   Όταν ο Ηρώδης γιόρτασεν τα αμαρτωλά γενέθλια, βρήκεν αφορμήν η Σατανάς και τον έβαλεν και έκοψεν το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή, που ολόκληρος ο κόσμος ήταν κατώτερος της κεφαλής αυτής.   Επειδή τα έργα των δυτικών είναι πονηρά, αρέσκονται να γιορτάζουν τα βρώμικα γενέθλιά τους.   happy-birthday-taylor-taylor-lautner-10358744-486-702 Από το βιβλίο: Ιερέως Φωτίου Νικολαΐδη

ΜΑΣΟΝΙΚΗ ΣΤΟΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΘΛΙΟ ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ!!!

$
0
0
alt

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ ΩΣ ΜΑΣΟΝΟΥΣ!!

Αποτέλεσμα εικόνας για μασονικη στοα στο αγιο ορος

Η ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΕΛΗΔΩΝ ΡΑΣΟΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ!!ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ!!!

$
0
0
church greece

(Αυτό είναι το πρώτο από δύο συνεχιζόμενα άρθρα για τη μισθοδοσία του κλήρου). Τον τελευταίο καιρό τέθηκαν ήδη κάποια ζητήματα σχετικά με τις σχέσεις Εκκλησίας-κράτους με επιτακτικό τρόπο στον δημόσιο λόγο, ενώ εν όψει της σχεδιαζόμενης συνταγματικής αναθεώρησης αναμένεται να τεθούν και άλλα, θέτοντας ενδεχομένως συνολικά το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας - κράτους στο τραπέζι. Ως ευμέγεθες κομμάτι αυτών των συζητήσεων προβάλλει παγίως το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου, για το οποίο βασιλεύει η ελλιπής ενημερότητα, αν όχι η παραπληροφόρηση. Σε αυτήν την εργασία θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε το ισχύον πλαίσιο, καθώς και να προτείνουμε σχεδιάσματα ενδεχομένων αλλαγών για το μέλλον. (Σχετικά με το τί συμβαίνει στην Ευρώπη, ο αναγνώστης παραπέμπεται στην έρευνα του δρ. Άγγελου Χρυσόγελου, «Οι οικονομικές διαστάσεις των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους: Φορολόγηση και Χρηματοδότηση της Εκκλησίας από το Κράτος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»).

Αν κάτι εντυπωσιάζει στην όλη συζήτηση, αυτό είναι η απροθυμία της διοικούσας Εκκλησίας να αναλάβει την πρωτοβουλία προτάσεων, ούτως ώστε να μην αφήνει το πεδίο αυτό στην αποκλειστική χρήση όσων αισθάνεται πως απειλούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντά της, παρά τις προφανώς επερχόμενες απόπειρες σημαντικών αλλαγών. Η εδώ και δεκαετίες αδράνεια της διοικούσας Εκκλησίας ως προς την συμμετοχή στη δημόσια συζήτηση σχετικά με τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, ή ακόμα και σχετικά με τον ενδεχόμενο χωρισμό τους, δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα, τα οποία συχνά η Ιεραρχία μοιάζει να μην αναγνωρίζει-- θεωρώντας ότι τελικά τίποτα δεν θα αλλάξει, με καμία κυβέρνηση και σε κανένα ενδεχόμενο.

Αυτός ο εφησυχασμός, φυσικά, ανοίγει το δρόμο στους κατ' εξοχήν απληροφόρητους περί τα ζητήματα αυτά, ώστε να θέτουν τον τόνο (και τον πόνο...) του δημόσιου λόγου. Έτσι, έχουμε ως αποτέλεσμα έναν δημόσιο λόγο εκατέρωθεν ιδεοληψιών, ο οποίος αγνοεί παντελώς και πλήρως τα πραγματικά δεδομένα και αυτοσχεδιάζει επί μιας εικονικής πραγματικότητος.

Δε γνωρίζουμε εάν η παρούσα κυβέρνηση, η αμέσως επόμενη, η μεθεπόμενη, θα προχωρήσουν όντως σε ριζικές και ριζοσπαστικές αλλαγές στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι όταν κάποτε αυτά τα ζητήματα τεθούν, δεδομένης της αναιμικής παρουσίας κάθε τεκμηριωμένης αντιπροτάσεως στον κυρίαρχο απλουστευτικό λόγο παραπληροφόρησης[1], θα τεθούν ακριβώς επί τη βάσει της παραπληροφόρησης, που για χρόνια ηγεμόνευε. Δηλαδή, όταν τελικά κάποιος «χωρισμός»[2] απαιτηθεί, θα τεθεί σε ακραίες βάσεις, ελλείψει οποιασδήποτε προετοιμασίας από την, ας πούμε, εκκλησιαστική πλευρά.

Ναι μεν θα εξηγήσουμε λεπτομερώς την κατάσταση σχετικά με τη μισθοδοσία του κλήρου, αξίζει όμως εδώ μια πρώτη σύνοψη-εισαγωγή, ώστε να καταδειχθεί η έλλειψη ακριβούς ενημέρωσης τόσο των αντικληρικαλιστών, όσο και των υπερασπιστών του status quo. Οι πρώτοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η μισθοδοσία του κλήρου συνηρτάτο μέχρι πρότινος de facto με την φορολόγηση των εσόδων των Ναών (αλλά, εμμέσως, και με την αναγκαστική απαλλοτρίωση χωρίς καταβολή αποζημίωσης, δηλαδή δήμευση, προοδευτικά του 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας), ενώ οι τελευταίοι θα υποστηρίξουν ότι νομικά είναι ρητώς και σαφώς αναγνωρισμένη από τον Κράτος και ως εκ τούτου υποχρεωτική η αντιστοιχία «απαλλοτριώσεων» και μισθοδοσίας. Μάλιστα, συχνά θα συναντήσουμε και διαδικτυακώς και εντύπως την ονομαστική επίκληση της «Σύμβασης περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Εκκλησίας προς αποκατάσταση ακτημόνων» (18/9/1952) ως απόδειξης. Όμως, μια ανάγνωση της εν λόγω σύμβασης Εκκλησίας-Πολιτείας αποδεικνύει πως αυτή δεν περιέχει καμία απολύτως αναφορά στη μισθοδοσία του κλήρου! Άλλο επομένως η συμβατική υποχρέωση, που προϋποθέτει σύμβαση, συμφωνία των δύο θεσμών, και άλλο η υποχρέωση αποζημίωσης για την εκκλησιαστική περιουσία, που αφαίρεσε το Κράτος. Πέραν, λοιπόν, από την συχνά εμφανιζόμενη άγνοια των αντικληρικαλιστών γι' αυτά τα ζητήματα, διαπιστώνουμε και μια επαναλαμβανόμενη παραπληροφόρηση ή, τέλος πάντων, ελλιπή πληροφόρηση από πλευράς ενίων ανθισταμένων σε αυτούς.

Εν συνόψει:

α) Η διαρκής, αλλά γενικόλογη δέσμευση νομοθετικού σώματος της Πολιτείας με συνταγματική περιωπή, η οποία συχνά αναφέρεται ως σχετιζομένη με την μισθοδοσία του κλήρου, είναι το ΙΑ΄ Ψήφισμα της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης (1829)[3], στην οποία αναφέρεται ότι το Κράτος θα αναλάβει την εκκλησιαστική περιουσία -όπως και προοδευτικά εγένετο κατά 96% μέσα στους σχεδόν δύο αιώνες του νέου κράτους- και από τα έσοδά της θα διατίθενται ποσά «εις βελτίωσιν του Ιερατείου» και για την εκπαίδευση των νέων. Αυτή η ευρεία διατύπωση «εις βελτίωσιν του Ιερατείου» (άμισθου τότε), δεν κάνει λόγο ρητώς και μόνον για την μισθοδοσία του κλήρου[4], περιλαμβάνει όμως νοηματικά κάθε μέτρο κρατικής συνδρομής για την υλική ή μορφωτική αναβάθμιση των κληρικών. Αποτελούσε κρατική αυτοδέσμευση[5] για τους σκοπούς γενικού συμφέροντος, που θα υπηρετούσε η περιέλευση της εκκλησιαστικής (μοναστηριακής) ακίνητης περιουσίας στο Κράτος.

Η γενική ρήτρα της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης επαναλήφθηκε ως δεσμευτική κατεύθυνση σε κρατικές Εγκυκλίους[6] και στο βασιλικό διάταγμα της 13.12.1834 (άρθρο 10), που ίδρυσε το «Εκκλησιαστικόν Ταμείον» για τη διαχείριση της δημευθείσας περιουσίας των διαλελυμένων Μονών[7]. Μαρτυρίες, χωρίς αναλυτικά κτηματογραφικά στοιχεία, κάνουν λόγο για μοναστηριακή περιουσία ίση με το 1/3 ή το 25% των «γαιών» της τότε (1833) ελληνικής επικράτειας[8]. Και ναι μεν η ερμηνεία της Ιεράς Συνόδου (Εγκύκλιος της 12/10/1833) ήταν ότι εκ του κρατικού «Εκκλησιαστικού Ταμείου» «θέλουσι μισθοδοτείσθαι οι Επίσκοποι της Επικρατείας και οι άλλοι κληρικοί», ωστόσο η κρατική «συμβολή» στην μισθοδοσία του εφημεριακού κλήρου ξεκίνησε μόλις την 1/10/1945[9].

β) Ο αναγκαστικός νόμος 536/1945 (ΦΕΚ Α΄ 226/1945) απαγόρευσε την πληρωμή των κληρικών σε είδος από τους ενορίτες[10], προέβλεψε τη λειτουργία ειδικού λογαριασμού («Κεφάλαιον προς πληρωμήν μισθού εφημεριακού κλήρου»), ενώ θέσπισε 6.000 οργανικές θέσεις κληρικών στην ελληνική επικράτεια - που περιλαμβάνει όχι μόνον την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και την Εκκλησία της Κρήτης, ενώ αργότερα ενσωματώθηκε η Δωδεκάνησος (Μητροπόλεις υπαγόμενες στο Οικ. Πατριαρχείο). Ο ίδιος νόμος θεσμοθέτησε 2 πόρους του ανωτέρω ειδικού λογαριασμού : α) ειδική εισφορά όλων των ενοριακών, συναδελφικών και διεπόμενων από ειδικούς νόμους Ναών ποσοστού 25% (και από το 1968 ποσοστού 35%) επί των ακαθαρίστων εσόδων τους[11], β) «ενοριακή εισφορά» των πιστών (άρθρα 3-10), δηλαδή ετήσια καταβολή στα κατά τόπους Δημόσια Ταμεία ποσού από 300 δρχ. έως 3.000 δρχ. για κάθε ορθόδοξη χριστιανική οικογένεια (καταργήθηκε το 1962).

Τέλος προέβλεψε συμβολή του κράτους, δηλαδή ενίσχυση, του παραπάνω ειδικού λογαριασμού. Ειδικότερα αναφέρει (άρθρο 12 παρ. 3) : «το εις το τέλος εκάστου οικονομικού έτους παραμένον άνοιγμα του ως άνω χρηματιστικού λογαριασμού καλύπτεται δι' ισοπόσου χορηγίας του Δημοσίου». Aποδεικνύεται λοιπόν ανακριβής ο αφορισμός ότι το Δημόσιο ανέλαβε την πλήρη μισθοδοσία του κλήρου από το 1945[12]. Επίσης, είναι σαφές ότι ναι μεν το νομοθέτημα εισήγαγε διαρκή δέσμευση για την ενίσχυση της μισθοδοσίας και θέσπισε σταθερό αριθμό 6.000 οργανικών θέσεων κληρικών με βάση τα τότε δημογραφικά δεδομένα[13], εφαρμόσθηκε όμως, από της ενάρξεως ισχύος του, για την ενίσχυση της μισθοδοσίας και των 7.151 (τότε) υπηρετούντων εφημερίων[14]. Δηλαδή, παρότι ο νόμος 536/1945 περιόρισε τις εφημεριακές θέσεις σε 6.000 (καθιστώντας «υπεράριθμους» 1.151 εφημερίους[15]), εντούτοις εφαρμόσθηκε από το Δημόσιο εξαρχής για την μισθοδοσία όλων των κληρικών, και πέραν του νομοθετημένου αριθμού.

γ) Την 24/7/1968 o αναγκαστικός νόμος 469/1968 (ΦΕΚ Α΄ 162/1968) εξομοίωσε μισθολογικά τον κληρικό με τον δημόσιο υπάλληλο. Άρα το κράτος από το 1968, για πρώτη φορά, αναλαμβάνει την υποχρέωση να συμπληρώνει τον παραπάνω ειδικό λογαριασμό με στόχο ο εφημέριος - ιερέας να λαμβάνει μισθό ίσο με του δημοσίου υπαλλήλου. Αυξάνεται επομένως η οικονομική συμμετοχή του Δημοσίου, αφού από την 1/9/1962[16] είχε καταργηθεί η «ενοριακή εισφορά» των πιστών, οπότε ο λογαριασμός χρηματοδοτείτο πλέον από κρατικούς πόρους και την εισφορά (35%) εκ των εσόδων των Ναών (παγκάρια, μισθώματα κλπ.).

δ) Την 19/9/1970 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με δικό της Κανονισμό (2/1969, ΦΕΚ Α΄ 193/1969) αύξησε τις «οργανικές θέσεις» κληρικών των Ενοριών της σε 8.000 (ο Κανονισμός δεν περιείχε ρύθμιση για τη μισθοδοσία, υπολαμβάνοντας προφανώς ότι οι 8.000 κληρικοί μισθοδοτούνται βάσει του Α.Ν. 469/1968, ακόμα και εάν υπερβαίνουν τον αριθμό νομοθετημένων «οργανικών θέσεων» (6.000) του Α.Ν. 536/1945, μια και από την έναρξη εφαρμογής του το μεικτό σύστημα μισθοδοσίας (εισφορά Ναών, εισφορά πιστών και κρατική συμβολή) ουδέποτε περιορίσθηκε στους 6.000 κληρικούς).

ε) Οι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος (Μητροπολίτες, τιτουλάριοι - βοηθοί επίσκοποι) μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό από την 1/1/1980, ενώ οι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης από την 7/10/1971 και της Δωδεκανήσου από την 25/9/1969[17].

στ) Μετά την κατάργηση του κρατικού «Οργανισμού Διοικήσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας» (Ο.Δ.Ε.Π.)[18] το Δημόσιο ανέλαβε συμβατικά (Σύμβαση της 11/5/1988, νόμος 1811/1988, ΦΕΚ Α΄ 231/1988) την μισθοδοσία των 85 ιεροκηρύκων του Ο.Δ.Ε.Π. έναντι της παραχώρησης της (όσης στερείται τίτλων ιδιοκτησίας) μοναστηριακής δασικής και αγροτολιβαδικής περιουσίας [19].

ζ) Η ειδική εισφορά από τα ακαθάριστα έσοδα των Ναών καταργήθηκε την 28/1/2004 (νόμος 3220/2004, ΦΕΚ Α΄ 15/2004) επί «Εκσυγχρονισμού» και Κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη και δεν αντικαταστάθηκε. Ουσιαστικά δηλαδή μετά την 28/1/2004 οι μισθοί των ιερέων καταβάλλονται με επιβάρυνση μόνο του κρατικού προϋπολογισμού χωρίς την συμμετοχή των Ναών δια της εισφοράς.[20] Η πρώτη φορά που εγκαθιδρύεται «δωρεάν» καθολική μισθοδοσία του κλήρου, λοιπόν, είναι επί «Εκσυγχρονισμού» και κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη...

η) Το 2013, ο νόμος 4111/2013 (ΦΕΚ Α΄ 18/2013) ορίζει για πρώτη φορά ότι όσοι κληρικοί μισθοδοτούνται ήδη («ρύθμιση σκούπα») από τον ειδικό λογαριασμό του νόμου 536/1945, πλέον μισθοδοτούνται από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό.

θ) Ο νομοθέτης ουδέποτε μετέβαλλε ρητώς τον αριθμό των 6.000 οργανικών θέσεων κληρικών των Ενοριών, που ορίζει ο νόμος 536/1945. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλαφόν οργανικών θέσεων (6.000) όχι μόνο δεν τηρήθηκε από την ίδια την Πολιτεία κατά την έναρξη της συμβολής της (1945) στην μισθοδοσία των κληρικών (οι οποίοι τότε ήταν 7.151), αλλά, παρά την θεσμοθέτησή του, συνέχισε παράλληλα να εφαρμόζεται (μέχρι την έναρξη ισχύος του μνημονιακού νόμου 3833/2010, που ανέστειλε γενικά τους διορισμούς), ως μακρά και συμφωνημένη πρακτική Κράτους και Εκκλησίας[21] ο προγενέστερος αναγκαστικός νόμος 2200/1940 (άρθρο 51), ο οποίος επέτρεπε στις Μητροπόλεις να χειροτονούν - διορίζουν κληρικούς ανάλογα με τον αριθμό των οικογενειών κάθε Ενορίας[22].

Πάντως ναι μεν ερμηνευτικά μπορούμε να συμπεράνουμε ότι, αφού ο νόμος 4111/2013 ενέταξε στον τακτικό προϋπολογισμό όλους τους μισθοδοτούμενους κληρικούς κατά την έναρξη ισχύος του νόμου (25/1/2013), νομιμοποιήθηκαν ex tunc οι έως τότε υπηρετήσαντες και οι τότε υπηρετούντες, αλλά, όταν εκείνοι αποχωρούν από τη θέση τους, ωστόσο δεν προκύπτει ότι το κράτος έχει αναθεωρήσει (προς τα πάνω) την νομοθετική του υποχρέωση να αμείβει κληρικούς, που υπερβαίνουν το -ουδέποτε πάντως τηρηθέν από Εκκλησία και Πολιτεία- όριο των 6.000 θέσεων. Η παρατήρηση αυτή δεν σημαίνει ότι το Κράτος δεν υποχρεούται έναντι της Εκκλησίας να διατηρήσει τη μισθοδοσία του κλήρου, αναδεικνύει όμως την ανεπάρκεια και το ξεπερασμένο της διατύπωσης των ισχυουσών νομοθετικών ρυθμίσεων γύρω από το ζήτημα.

Από εκεί και πέρα, σημειωτέον ότι το πλήθος του εφημεριακού κλήρου και η κατανομή τους καθορίζεται από τον κανονισμό υπ' αριθμ. 230/2012 «Περί Εφημερίων και Διακόνων» (ΦΕΚ 73Β/9.4.2012[23]) και, παλαιότερα, το πλήθος των ενοριών κ.λπ. με τον κανονισμό υπ' αριθμ. 2 «Περί Ιερών Ναών, Ενοριών και Εφημερίων» (ΦΕΚ 193Α 19.9.1970), πέρα από τον ίδιο τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Περαιτέρω, τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ ρυθμίζουν επιμέρους ζητήματα με το δικαίωμα δημοσίευσης κανονιστικών πράξεων που διαθέτουν, αφ' ης στιγμής πλέον σήμερα περιλαμβάνουν ρήτρα μηδενικού δημοσιονομικού κόστους, δηλαδή το ότι δεν δημιουργείται νέα δαπάνη που να επιβαρύνει το δημόσιο. Στο σύνολο των μεταβολών του καταστατικού χάρτη, του κανονισμού εφημερίων και των κανονιστικών διατάξεων μπορεί κανείς να διαπιστώσει την εξέλιξη του αριθμού θέσεων των εφημερίων.

Εδώ πρέπει να σημειωθούν τρία ακόμα στοιχεία:

Πρώτον, πως φυσικά εξυπακούεται ότι σε αυτήν την ιστορική πορεία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει εκ των πραγμάτων η σταδιακή πληθωρική απαλλοτρίωση, κατά κανόνα χωρίς αποζημίωση, ή η δωρεά του μεγαλύτερου κομματιού της εκκλησιαστικής περιουσίας, με την οποία φέρεται συναρτώμενη η μισθοδοσία. Μολαταύτα, η διοικούσα εκκλησία, ενδεχομένως λόγω υπερβάλλουσας εμπιστοσύνης στο πολιτικό προσωπικό της χώρας ή απλώς λόγω ακηδίας, ουδέποτε μερίμνησε για την απομνημείωση αυτής της σχέσης/συνάρτησης στην νομοθεσία!

Δεύτερον, πως γενικότερα για το ζήτημα της μισθοδοσίας και της διαβίωσης, ή ακόμα και επιβίωσης, του κλήρου έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση στην Ελλάδα προ της αστικοποίησής της και στην ζωή των σημερινών άστεων: οι κληρικοί εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν με τις κεντρικά διατεθειμένες παροχές που (δεν) είχαν τότε στις σημερινές συνθήκες. Και πέραν τούτων όμως, το καθεστώς άνευ μισθοδοσίας στις αρχές του 20ού αιώνα συνεπάγετο τρομακτικές αδικίες και ανισότητες, καθώς οι εφημέριοι μεγαλύτερων εκκλησιαστικών κοινοτήτων δεν αντιμετώπιζαν βιοποριστικό πρόβλημα, ενώ οι εφημέριοι μικρών χωριών έπρεπε να αναμένουν τη μικρή δωρεά σε είδος (σιτάρι, λάδι κ.λπ.) για να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Τρίτον, το status quo της μισθοδοσίας κατ' ουσίαν δεν υπάρχει πλέον, κάτι που οι υπερασπιστές του δεν φαίνεται να το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα. Αυτή τη στιγμή η μισθοδοσία του κλήρου βρίσκεται σε μια «παγίδα θανάτου» και φθίνει γραμμικά, αφού θεωρούμενη ως υπαγόμενη σε καθεστώς δημοσίων υπαλλήλων, υπόκειται στη μνημονιακή υποχρέωση για πρόσληψη μόνον ενός νέου κληρικού-δημοσίου υπαλλήλου μετά την συνταξιοδότηση τουλάχιστον πέντε παλαιοτέρων. Υποτίθεται πως αυτή η διάταξη (νόμος 3833/2010) έχει μνημονιακή ημερομηνία λήξης, αλλά έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα.

Ως εκ τούτου, ήδη η μισθοδοσία του κλήρου φθίνει, και σε βάθος χρόνου υπονομεύει τραγικά την ικανότητα της Εκκλησίας να παρέχει εφημέριους στις Ενορίες. Ενορίες που παραμένουν, φυσικά, όσες ήταν και πριν, με τις ανάγκες που είχαν και πριν, αφού οι εκκλησιαστικές κοινότητες-ενορίες και οι ανάγκες τους σε εφημερίους δεν υπακούουν στη λογική των υπεραρίθμων του Δημοσίου από τις εποχές που το κράτος καταπολεμούσε την ανεργία με προσλήψεις στο δημόσιο, δομώντας παράλληλα το εκάστοτε κομματικό κράτος και τα πελατειακά δίκτυά του: μένουν ως έχουν. Ήδη πολλοί κληρικοί χειροτονώντας άνευ μισθού, και ουσιαστικά ακολουθούν την προηγούμενη τους εργασία, κάτι που δεν καθιστά εφικτή την πλήρους απασχολήσεως πατρότητα μιας ενορίας και των αναγκών αυτής και των ενοριτών της: συνήθως δεν τοποθετούνται ως πλήρεις εφημέριοι, αλλά ως βοηθητικοί κληρικοί.[24] Δηλαδή είναι ακριβώς η υπεράσπιση του status quo η οποία τώρα, στα μνημονιακά χρόνια, έχει θέσει απαρέγκλιτη ημερομηνία λήξης στην ίδια τη μισθοδοσία του κλήρου όπως τη γνωρίζουμε. Αυτή δεν απειλείται πλέον θανάσιμα μόνον από τυχόν απότομες πολιτικές αλλαγές του ισχύοντος πλαισίου, αλλά και από την ίδια την πρόοδο του χρόνου, έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα.

Πέραν αυτών, πρέπει να αποσαφηνιστεί και να ληφθεί υπ' όψιν πως εάν αύριο το πρωί η μισθοδοσία των κληρικών έπαυε, η διοικούσα Εκκλησία δεν έχει και δεν θα είχε την δυνατότητα να την αναπληρώσει με ίδιους πόρους. (Άλλωστε αυτά τα χρόνια, βοηθούσης της κρίσης, αλλά και του εκκλησιαστικού ΕΝΦΙΑ που συνολικά, για όλα τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ, πρέπει να υπερβαίνει τα 10.000.000 ευρώ κατ' έτος, τα κεντρικά νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας, παρουσιάζουν ευμεγέθη ζημία και νέο χρέος κατ' έτος.) Αυτό συνεπάγεται ότι χιλιάδες οικογενειών, συνηθέστερα πολυτέκνων, θα βρίσκονταν κυριολεκτικά στο δρόμο. Σημειωτέον ότι περίπου το 92% του εν Ελλάδι κλήρου αποτελείται από εγγάμους κληρικούς, με οικογένειες συνήθως πολύτεκνες. Ακόμα και κάποιος διακανονισμός επιστροφής τεραστίων κομματιών απαλλοτριωθείσης περιουσίας και εμπορικής εκμεταλλεύσεώς τους θα απαιτούσε την παρέλευση κάποιων ετών για να υφίσταται το απαραίτητο κεφάλαιο, ενώ είναι εντελώς ασαφές το ποια εκμετάλλευση ποιας περιουσίας, ήδη εκκλησιαστικής ή προς υποθετική επιστροφή στην Εκκλησία, θα απέδιδε το ποσό που αντιστοιχεί σήμερα στη μισθοδοσία και συνταξιοδότηση του κλήρου -πόσω δε μάλλον όταν οι περισσότερες θεωρητικά αξιοποιήσιμες με τέτοιον τρόπο πρώην εκκλησιαστικές εκτάσεις καταλαμβάνονται σήμερα από πυκνή δόμηση και χιλιάδες κατοίκων-πολιτών.

Είναι πραγματικά ενδιαφέρον το πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου στον ελλαδικό δημόσιο λόγο. Από τη μία έχουμε τους κατ' εξοχήν αντικληρικαλιστές, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το καθεστώς μισθοδοσίας του κλήρου που ισχύει στην Ελλάδα δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη, και ότι άρα πρέπει να «γίνουμε Ευρώπη»[25]. Ακόμα και εάν η εκτίμηση πως πουθενά στην Ευρώπη δεν μισθοδοτείται ο κλήρος από το κράτος είναι ακριβής, που δεν είναι ακριβής, μοιάζει να αγνοεί ένα θεμελιώδες γεγονός. Ότι η μισθοδοσία του κλήρου πρέπει να ιδωθεί σε συνάρτηση με το ποιες παροχές δίνει γενικώς το κράτος στην εκκλησία.

Επί παραδείγματι, όταν στην Γερμανία το κεντρικό ομοσπονδιακό κράτος δίνει στην ευαγγελική και στην ρωμαιοκαθολική εκκλησία περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο, ανεξάρτητα από άλλες παροχές σε χρήμα και σε είδος και ανεξάρτητα από επιμέρους παροχές του εκάστοτε κρατιδίου, αλλά κυρίως ανεξάρτητα από τον εκκλησιαστικό φόρο (Kirchensteuer), που όντως πληρώνουν οι πιστοί συγκεκριμένων θρησκευτικών κοινοτήτων μέσω του κράτους και καθαρά από τον κεντρικό φορολογικό κορβανά, τότε το ερώτημα για το αν το γερμανικό κράτος μισθοδοτεί τον ιερό κλήρο ή όχι δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Διότι η σημασία της διαφοράς ανάμεσα στην απευθείας μισθοδοσία του κλήρου από το κράτος και στην παροχή τεράστιων ποσών στις εκκλησίες από τον κεντρικό κορβανά των εσόδων του κράτους είναι τελικά επουσιώδης, συμβολικός, κατ' επίνοιαν, ψιλώ νοήματι. Αυτό όμως δεν ενδιαφέρει τον αντικληρικαλιστή επικριτή, ο οποίος αμέσως θα κραυγάσει «ας ακυρωθούν λοιπόν όλες οι παροχές του κράτους στην εκκλησία γενικώς», ξεχνώντας ότι μόλις πριν από λίγο είχε ζητήσει να γίνουν τα ελλαδικά πράγματα «όπως στην Ευρώπη».

Άλλο φαινόμενο είναι οι μισές αλήθειες, που τυγχάνουν φυσικά ολόκληρα ψεύδη. Ένα παράδειγμα που φέρνουμε συχνά είναι ο ισχυρισμός του κατέχοντος τότε υπουργική θέση Τάσου Κουράκη στο συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά», ότι στη Γερμανία μόνον οι πιστοί χρηματοδοτούν μέσω εκκλησιαστικού φόρου την εκκλησία τους και έτσι οι θρησκευτικές κοινότητες χρηματοδοτούνται μόνον από τους πιστούς και όχι από οποιονδήποτε φορολογούμενο, δηλαδή επί παραδείγματι τους αθέους ή τους ανήκοντες σε διαφορετική θρησκεία, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Κουράκη θα μπορούσαμε να κάνουμε στην Ελλάδα[26], ώστε οι μη χριστιανοί να μη μισθοδοτούν εμμέσως τον χριστιανό κληρικό.[27]

Η πραγματικότητα βέβαια διαφέρει από αυτήν που ακούσαμε εξ υπουργικών χειλέων: ναι μεν υπάρχει ένας τέτοιος εκκλησιαστικός φόρος στη Γερμανία (Kirchensteuer), όμως αυτός είναι όπως εξηγήσαμε παραπάνω μόνο μία από τις παροχές που λαμβάνει η εκκλησία (στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ρωμαιοκαθολική και ευαγγελική εκκλησία) από το κράτος, αφού τεράστια ποσά δίνονται με διάφορες αφορμές και για διάφορους λόγους στις εκκλησίες από τον κεντρικό κορβανά όλων των φορολογουμένων, και όχι μόνο των θρησκευόμενων. Και εκεί, βέβαια, αυτό λαμβάνει χώρα εν πολλοίς λόγω παρελθουσών απαλλοτριώσεων και γενικότερων υποχρεώσεων του κράτους προς την εκάστοτε εκκλησία και όχι, βέβαια, ως ένα δώρο κράτους προς την εκκλησία... Οπότε, όλοι οι φορολογούμενοι πληρώνουν, απλώς πέραν αυτών των παροχών υφίσταται και μια παραπάνω φορολογική παροχή μόνον από τους πιστούς. Το ζήτημα εδώ είναι πως μόλις μελετηθεί εγγύτερα το επιχείρημα ενός Τάσου Κουράκη, ενός υπουργού, μιας κυβέρνησης, ότι δήθεν στη Γερμανία μόνο οι πιστοί πληρώνουν τη θρησκευτική τους κοινότητα και όχι ο άσχετος με αυτήν φορολογούμενος, άρα μπορούμε να το πράξουμε και εδώ, το επιχείρημα καταρρέει και η ίδια η θέση, η οποία συνιστά εν ταυτώ και αντιπρόταση, καταρρέει μαζί του. Προσέρχονται λοιπόν οι αντικληρικαλιστές στον δημόσιο λόγο πάνοπλοι με σωρεία επιχειρημάτων, που όταν έρθει η ώρα να μετρηθούν αποδεικνύονται όχι λειψά, αλλά εντελώς ανυπόστατα - μισές αλήθειες, δηλαδή ολόκληρα ψεύδη.

Βλέπουμε έστω εισαγωγικά λοιπόν όχι μόνον την πολυπλοκότητα του ζητήματος, αν συνυπολογιστεί το δυσήνιο ζήτημα της πρώην και νυν εκκλησιαστικής περιουσίας και της ελλιπούς εποπτείας που υφίσταται γι' αυτήν, αλλά και την ασάφεια και προβληματική ενημερότητα του εκατέρωθεν εκπορευόμενου δημοσίου λόγου για το θέμα. Σε ένα τέτοιο εκατέρωθεν ασφυκτικό πλαίσιο, οφείλουμε αφ' ότου εξετάσουμε λεπτομερώς το ζήτημα να καταθέσουμε κάποιες προτάσεις για το μέλλον της μισθοδοσίας του κλήρου. Προσανατολιζόμαστε στην απαγκίστρωση της μισθοδοσίας του κλήρου ως απλώς μισθοδοσίας του δημοσίου, και στην συνάρτηση αυτής με τα εκκρεμή ζητήματα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της αναποζημίωτης απαλλοτριώσεως αυτής. Δεδομένου ότι δε γνωρίζουμε ποιο είναι το μέλλον στις σχέσεις εκκλησίας-κράτους, δηλαδή το εάν τα χιλιάδες εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα θα συνεχίσουν να είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) ή αν κάποτε, σε ενδεχόμενο «σκληρού» χωρισμού, θα μεταβληθούν σε ιδιωτικού, θα καταθέσουμε μια πρόταση και για τα δύο ενδεχόμενα: η δημοσίευσή της θα ακολουθήσει στις αμέσως επόμενες ημέρες.

________________________________________

[1]. Ελάχιστο παράδειγμα: σχεδόν για οποιοδήποτε θέμα, η οργίλη φράση «πουθενά στην Ευρώπη δεν συμβαίνει αυτό» συνήθως σημαίνει πως ακριβώς αυτό ή κάτι παρόμοιο συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση τις χώρες όπου δεν συμβαίνει--όπως, επί παραδείγματι, στην περίπτωση του μαθήματος των θρησκευτικών, κάτι που αναλύσαμε σε προηγούμενη μελέτη.

[2]. Θα μπορούσε να είναι αντικείμενο άλλης, ξεχωριστής μελέτης το πώς η έννοια «χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους στην Ελλάδα» θα μπορούσε να σημαίνει περίπου τα πάντα, από πραγματικά ασήμαντες αλλαγές που δεν θα παρατηρούσε στην πράξη κανείς μέχρι ιδιαιτέρως βίαιες ανακατατάξεις που δεν λαμβάνουν χώρα σχεδόν πουθενά στην Ε.Ε., ανάλογα με το πώς θα το χρωματίσει ο εκάστοτε εισηγητής. Δηλαδή, πρόκειται για ένα ρητορικό σημαίνον, ένα «πυροτέχνημα», με μη συγκεκριμένο σημαινόμενο, όταν η φράση δεν ακολουθείται από την απαρίθμηση των πολύ συγκεκριμένων ενεργειών που αυτός ο χωρισμός θα συνεπαγόταν στην ερμηνεία του εισηγητή.

[3]. Βλ. Αρχεία Εθνικής Παλιγγενεσίας, τ. 4 (1973), σελ. 190-191, διαθέσιμα σε: http://paligenesia.parliament.gr/

[4]. Η μοναδική διαρρήδην δέσμευση περιέχεται στο «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος» του 1832 (γνωστό ως «Ηγεμονικόν» Σύνταγμα της Ε΄ Εθνοσυνέλευσης), το οποίο όμως ουδέποτε ίσχυσε : «Η νομοθετική εξουσία ... θέλει διορίσει ομοίως τον αριθμόν των αρχιερέων και ιερέων των αναγκαίων εις την Ελληνικήν Επικράτειαν και εξασφαλίσει τα προς διατροφήν αυτών,...» (Κεφ. Β΄ §1 Περί Θρησκείας, αρ. 8).

[5]. Ήταν μία νομοθετική αυτοδέσμευση του Κράτους, αλλά (με όρους νομικής ακρίβειας) όχι «σύμβαση Κράτους - Εκκλησίας για την μισθοδοσία του κλήρου (το 1829 εξάλλου η Εκκλησία της Ελλάδος δεν ήταν αυθύπαρκτο νομικό πρόσωπο και οι εν Ελλάδι Επισκοπές υπάγονταν απευθείας στο Οικ. Πατριαρχείο).

[6]. Εγκύκλιοι της 8/10/1829 και 18/12/1829 του Κυβερνήτη Ιω. Καποδίστρια, της 9/10/1829 του Γραμματέως (Υπουργού) Εκκλησιαστικών Ν. Χρυσόγελου (Κ. Οικονόμου, Τα σωζόμενα εκκλησιαστικά συγγράμματα, τ. Β΄ (1864), σελ. 59, 62-63, 66)

[7]. Το κρατικό αυτό νομικό πρόσωπο (ΦΕΚ 41/1834) ιδρύθηκε για να διαχειριστεί την περιουσία των Μονών, τις οποίες διέλυσε και δήμευσε η Αντιβασιλεία δυνάμει των βασιλικών διαταγμάτων της 25/9/1833 και 25/2/ 1834. Οι διαλελυμένες Μονές των ετών 1833-1834 υπολογίζονται σε 416 (Μητροπ. Λαρίσης Δωρόθεος, Η εξέλιξις του αναπολλοτριώτου της εκκλησιαστικής περιουσίας μέχρι σήμερον, Αθήναι 1951, σελ. 26) ή 412 (Α. Μάμουκας, Τα Μοναστηριακά, εν Αθήναις 1859, σελ. 148 (υποσημ.), Σπ. Κοκκίνης, Τα μοναστήρια της Ελλάδος, Εστία 1999, σελ. 240, υποσημ.) 313 (Ν.Τόμπρος, Μονές και Μοναχοί στον Ελλαδικό χώρο, 2001, τ. Β΄, σελ. 12, αδημ. διδ.διατρ., διαθέσιμη σε: http://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/13037).

[8]. G.L. Maurer, Ο ελληνικός λαός, τ.Β΄ Αφοι Τολίδη 1976, σελ. 516), Χ.Πατρινέλης, «Κτηματική περιουσία και οικονομική δραστηριότης των Μονών», Ιστορία Ελληνικού Έθνους, Εκδοτ. Αθηνών τ.10, σελ. 143. Το 1833 το ελληνικό κράτος περιελάμβανε την Στ. Ελλάδα μέχρι τη γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού, Εύβοια, Σποράδες, Πελοπόννησο, Κυκλάδες και είχε έκταση 47.516. τ.χλμ..

[9]. Εξήντα έτη μετά την πρώτη δήμευση μοναστηριακής περιουσίας ο Υπουργός Εκκλησιαστικών & Δημ. Εκπαιδεύσεως ζητούσε ακόμα από τους Μητροπολίτες να τον συνδράμουν «δια των πεφωτισμένων ημών πληροφοριών επί τε της υποδείξεως πόρων εις μισθοδοσίαν του κλήρου» (Εγκύκλιος αρ. πρωτ. 21257/11.11.1895, βλ. Συλλογή Εγκυκλίων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εν Αθήναις 1901, σελ. 276)

[10]. «...1800 και πλέον ιερείς εμισθοδοτούντο εις είδος απ' ευθείας υπό των ενοριτών. Η δυνάμει του παλαιοτάτου τούτου εθίμου υφισταμένη κατάστασις καταργείται ... τερματιζομένης ούτω μιας παραδόσεως μη απεχούσης κατά πολύ της επαιτείας ...» (Εγκύκλιος Υπ. Οικονομικών υπ' αριθμ. 95/17.9.1945)

[11]. Άρθρα 2 παρ. 2 περ. Α΄ του Α.Ν. 536/1945 και 5 του Α.Ν. 469/1968.

[12]. Είναι ενδιαφέρον ότι μετά την έναρξη ισχύος του Α.Ν. 536/1945 η συμμετοχή του Κράτους στην μισθοδοσία ανερχόταν σε ποσοστό 4%, καθώς η μισθοδοσία των 7.151 υπηρετούντων κληρικών το 1945 κόστιζε 728.466.000 δρχ. και καλυπτόταν από : α) την ειδική εισφορά των Ναών (200.000.000 δρχ.), β) την ενοριακή εισφορά των πιστών (500.000.000 δρχ.), γ) το Κράτος (30.000.000 δρχ.) (βλ. Εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών υπ' αριθμ. 95/17.9.1945 με αρ. πρωτ. Π11638).

[13]. Κατά την απογραφή της 7.4.1951 η Ελλάδα είχε 7.632.801 κατοίκους.

[14]. Ο νομοθετικός (περι)ορισμός των 6.000 θέσεων δεδηλωμένα (βλ. Εγκύκλιο Υπ. Οικονομικών 95/17.9.1945) στόχευε να μειώσει τους ήδη τότε υπηρετούντες κληρικούς, που ήταν περισσότεροι (7.151). Ωστόσο η ερμηνευτική Εγκύκλιος σαφώς προέβλεπε ότι ο νόμος 536/1945 ισχύει για την μισθοδοσία όλων των υπηρετούντων (7.151) κληρικών.

[15]. Ακριβολογώντας ο Α.Ν. 536/1945 δεν κατέστησε υπεράριθμο κανέναν συγκεκριμένο κληρικό, διότι προέβλεπε την έκδοση διατάγματος κατανομής των 6.000 θέσεων ανά την επικράτεια (άρθρο 15 παρ. 2), που δεν εκδόθηκε ποτέ. Έτσι, ελλείψει κατανομής των 6.000 θέσεων, κανένας συγκεκριμένος εφημέριος δεν βρέθηκε χωρίς κατανεμημένη οργανική θέση, δηλ. υπεράριθμος.

[16]. Άρθρο 26 παρ. 2 Ν.Δ/τος 4242/1962 (ΦΕΚ Α΄ 136/1962).

[17]. Βλ. αντίστοιχα άρθρα : α) 8 Ν. 1041/1980 (ΦΕΚ Α΄ 75/1980), β) 1 Ν.Δ/τος 986/1971 (ΦΕΚ Α΄ 193/1971) και 2 Ν. 449/1976 (ΦΕΚ Α΄ 273/1976), γ) 1 Ν.Δ/τος 295/1969 (ΦΕΚ Α΄ 194/1969).

[18]. Το Κράτος, πέραν του «Εκκλησιαστικού Ταμείου», που ίδρυσε (1834) για τη διοίκηση της περιουσίας των διαλελυμένων Μονών (1833-1834), συνέστησε και το «Γενικόν Εκκλησιαστικόν Ταμείον» για την εκμετάλλευση εσόδων της μοναστηριακής περιουσίας των διατηρούμενων Μονών (νόμος ΓΥΙΔ΄/1909, ΦΕΚ Α΄ 270), το οποίο, μετά την οικονομική του κατάρρευση λόγω των απαλλοτριώσεων της δεκαετίας του 1920, διαδέχθηκε ο Ο.Δ.Ε.Π. (1930-1988). Γενικότερα για την περιουσία και τη μισθοδοσία, βλ. την εισήγηση του σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου (Σαββάτου) στο συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά» (ΑΠΘ, 22-23 Ιανουαρίου 2013).

[19]. Άρθρο 3 Ν. 1811/1988 (ΦΕΚ Α΄ 231/13.10.1988). Οι θέσεις όσων εκκλησιαστικών υπαλλήλων των Μητροπόλεων πληρώνονται σήμερα από το Δημόσιο προήλθαν από μετατροπή, με διάφορους νόμους από τη δεκαετία του 1980, οργανικών θέσεων διακόνων σε θέσεις λαϊκών υπαλλήλων -φυσικά οι Μητροπόλεις διαθέτουν και εκκλησιαστικούς υπαλλήλους, που αμείβουν από τους πόρους τους.

[20]. Σημειωτέον ότι πέραν αυτής της κατηργημένης εισφοράς, τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας Κρήτης και της Δωδεκανήσου καταβάλλουν φόρους (ΕΝΦΙΑ, εισοδήματος, κληρονομιών κ.λπ.). Ο συνολικός ΕΝΦΙΑ της «Εκκλησίας της Ελλάδος» (κεντρικός φορέας με έδρα την Αθήνα), των 82 Μητροπόλεων και των Μονών και Ενοριών της Εκκλησίας της Ελλάδος (χωρίς δηλ. την Κρήτη, Δωδεκάνησο και Αγ. Όρος) για το 2013 υπολογίζεται υπερβαίνων τα 10.000.000 Ευρώ. Αναπαράγουμε εδώ ενδεικτικά παλαιότερη ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου για τη φορολόγηση της Εκκλησίας (22/2/2012): «) κκλησία τΖς λλάδος, λπίζουσα Eτι A δημοσιογραφικός θόρυβος, A AποΦος προκλήθηκε χθές σχετικφς πρός τήν φορολόγηση τΖς κκλησίας, @φείλεται σέ λλειψη λεπτομεροζς νημερώσεως Eσων τόν προκαλέσαν, πιθυμεΦ νά νημερώσει δημοσίως Eτι ! κκλησία τΖς λλάδος, ο1 9ερές Μητροπόλεις μέ τά κκλησιαστικά τους 1δρύματα, ο1 9ερές Μονές καί ο1 νορίες, ο1 AποΦες ε6ναι ξεχωριστά μεταξύ τους νομικά πρόσωπα, καταβάλλουν κάθε χρόνο στίς κατά τόπους Δ.Ο.Υ. τίς παρακάτω νομοθετημένες φορολογικές Qποχρεώσεις τους : 1.Φόρο πί τφν κατ' τος μισθωμάτων, πού ε0σπράττουν πό κίνητα, μέ συντελεστή 20% πί τΖς ξίας τους, 2.Συμπληρωματικό φόρο πί τφν ε0σοδημάτων τους πό ο0κοδομές καί κμισθώσεις γαιφν μέ συντελεστή 3%, 3.Προκαταβολή τοζ φόρου (γιά τό πόμενο τος) μέ συντελεστή 55% πί τΖς ξίας τοζ παραπάνω συμπληρωματικοζ φόρου, 4.Φόρο πί τΖς κινήτης περιουσίας τους μέ συντελεστή 30 πί τΖς ντικειμενικΖς ξίας τους (κτός άν πρόκειται γιά ο0κοδομήματα λατρευτικΖς, κπαιδευτικΖς, θρησκευτικΖς $ κοινωφελοζς χρήσεως π.χ. 9. Ναοί, γηροκομεΦα, χφροι συσσιτίων), 5.Φόρο πί τφν κληρονομιφν καί δωρεφν μέ συντελεστή 0,5% πί τΖς ξίας τους, 6.Τέλος χαρτοσήμου καί δικαιώματα ΟΓΑ συνολικοζ ποσοστοζ 2,40% πί κάθε χρηματικΖς παροχΖς πιστφν πρός τούς 9. Ναούς λόγσ 1εροπραξιφν. πίσης τά παραπάνω νομικά πρόσωπα τΖς κκλησίας παρακρατοζν καί ποδίδουν στίς Δ.Ο.Υ. τά παρακάτω φορολογικά σοδα : 1.Φόρο μισθωτφν Qπηρεσιφν γιά τούς κκλησιαστικούς Qπαλλήλους καί συνεργάτες τους, πού μείβονται πό τόν προϋπολογισμό τους, 2.Φ.Π.Α. μέ τούς προβλεπομένους συντελεστές γιά Qπηρεσίες καί γαθά, 3.Φόρο ε0σοδήματος μέ συντελεστή 8% σέ Eλα τά τιμολόγια παροχΖς Qπηρεσιφν, 4.Φόρο ε0σοδήματος μέ συντελεστή 4% σέ Eλα τά δελτία ποστολΖς γαθφν καί μέ συντελεστή 1% γιά τά Qγρά καύσιμα. Τέλος, ! κκλησία τΖς λλάδος πιθυμεΦ να τονίσει φ' νός Eτι ! παλλαγή πό τόν φόρο κινήτης περιουσίας γιά τά κίνητα λατρευτικΖς, θρησκευτικΖς καί κοινωφελοζς χρήσεως 0σχύει πό τό τος 2008 γιά Eλα τά θρησκεύματα καί δόγματα, πού χουν κίνητη περιουσία ντός λλάδος καί φ' τέρου Eτι, παρότι τά σοδά Της προέρχονται μέχρι σήμερα πό τό Qστέρημα πιστφν καί χρησιμοποιοζνται γιά τήν συντήρηση τφν θρησκευτικφν καί κοινωφελφν Της 1δρυμάτων, οPδέποτε ζήτησε κάποια νιση φορολογική μεταχειρίση σέ σχέση μέ τούς Qπολοίπους φορολογούμενους μή κερδοσκοπικούς @ργανισμούς τΖς Χώρας. ) Κεντρική Yπηρεσία τΖς κκλησίας τΖς Ελλάδος, ο1 9ερές Μητροπόλεις, ο1 νορίες, ο1 9ερές Μονές καί τά κκλησιαστικά 9δρύματα κατά τό τος 2011 κατέβαλαν συνολικά φόρους Uψους 12.584.139,92€.» Για το 2015, πάλι για το κεντρικό Ν.Π.Δ.Δ. «Εκκλησία της Ελλάδος», ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα. Σημειώνουμε ρητώς πως εδώ πρόκειται για ένα μόνο, αν και το κεντρικώτερο, των περίπου 6700 Ν.Π.Δ.Δ. της «Εκκλησίας» και όχι για μια συγκεντρωτική εικόνα της φορολογίας για όλα τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα : «Η Δ.Ι.Σ. [Διαρκής Ιερά Σύνοδος] ενέκρινε τον Απολογισμό Εσόδων - Εξόδων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος του διαχειριστικού έτους 2015, ο οποίος συνοπτικά έχει ως εξής: Έσοδα: .937.238,39 ευρώ, Έξοδα: 10.468.737,54 ευρώ, Διαφορά Χρήσεως: - 1.531.499,15 ευρώ. Ιδιαιτέρως σημειώνεται ότι για την πληρωμή φόρων δαπανήθηκαν 3.436.438,01 ευρώ, εκ των οποίων για πληρωμή του: 1. Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) 2.756.992,39 ευρώ, 2. Φόρου επί μισθωμάτων 137.608,71 ευρώ, 3. Εκτάκτου ειδικού τέλους δομημένων επιφανειών 91.624,28 ευρώ»

[21]. Πρόκειται για διοικητική πρακτική επί έτη παγιωμένη μέσω αφενός της πλειάδας πράξεων Μητροπολιτών περί διορισμού νέων κληρικών, τις οποίες η Πολιτεία δημοσίευε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να αποκτήσουν νόμιμη ισχύ, αφετέρου της εγγραφής νέων πιστώσεων στο «Κεφάλαιον προς πληρωμήν μισθού εφημεριακού κλήρου» για τους διοριζόμενους κληρικούς, και αμφοτέρων ασχέτως του ορίου των 6.000 οργανικών θέσεων.

[22]. Όπως παρατηρεί ο Β. Μάρκος («Κρατικός προϋπολογισμός και Εκκλησία», περιοδ. Νομοκανονικά, τεύχος Οκτ. 2010, σελ. 79-80), σε νομοθετήματα μεταγενέστερα της θέσπισης του πλαφόν των 6.000 θέσεων εφημερίων (βλ. άρθρο 3 παρ. 5 Ν.Δ/τος 3859/1958, ΦΕΚ Α΄ 155/1958) ετίθετο ως όρος εγκυρότητας του διορισμού του εφημερίου μόνον η τήρηση της αναλογίας οικογενειών και εφημερίων κατά τον νόμο 2200/1940 και όχι το πλαφόν των 6.000 θέσεων του νόμου 536/1945 -επομένως το αριθμητικό όριο αγνοήθηκε και από κατοπινούς νόμους.

[23] Π.χ. Άρθρο 3. «1. Οι υφιστάμενες και λειτουργούσες ενορίες διατηρούνται. Σε κάθε ενορία υφίσταται μία τουλάχιστον οργανική θέση Εφημερίου. 2. Σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, σε κάθε ενορία υφίσταται μία οργανική θέση Εφημερίου ανά δύο χιλιάδες οικογένειες και δεν υπερβαίνουν τους πέντε τακτικούς Εφημέριους ανά ενορία. 3. Σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, σε κάθε ενορία υφίσταται μία οργανική θέση Εφημερίου ανά χίλιες οικογένειες. 4. Σε πόλεις με πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους, σε κάθε ενορία υφίσταται μία οργανική θέση Εφημερίου ανά πεντακόσιες οικογένειες. 5. Σε πόλεις με πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους και σε νησιά, όπου το ένα τρίτο τουλάχιστον του πληθυσμού είναι αλλοδαποί ή αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι, με απόφαση της Δ.Ι.Σ. μετά από σχετική γνωμοδότηση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, σε ενορία άνω των τετρακοσίων οικογενειών μπορεί να διορισθεί και δεύτερος Εφημέριος. 6. Σε Ο.Τ.Α. που αποτελούν κοινώς γνωστά κέντρα παραθερισμού και έχουν τουλάχιστον τετρακόσιες μόνιμες οικογένειες, με απόφαση της Δ.Ι.Σ., μετά από σχετική γνωμοδότηση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, μπορεί να διορισθεί και δεύτερος Εφημέριος. 7. Για την εφαρμογή των παραγράφων 25 του παρόντος άρθρου ο αριθμός των οικογενειών ορίζεται, αφού διαιρεθεί διά του 4 ο αριθμός των Ορθοδόξων Χριστιανών της συγκεκριμένης κάθε φορά ενορίας.»

[24]. Εδώ πρέπει να υπομνησθεί το αυτονόητο, πως ο εφημεριακός κλήρος συνιστά εργασία (υπερ)πλήρους απασχόλησης καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδος και όχι, όπως θεωρούν οι αφελέστεροι των αντικληρικαλιστών, μια εργασία... της Κυριακής!

[25]. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αδ. Κοραής, κομιστής ιδεών του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στον εν Ελλάδι δημόσιο λόγο, υποστήριζε, συνεπής στην προοπτική μιας «εθνικής Εκκλησίας», την κρατική μισθοδοσία του κλήρου «...να πληρώνωνται από το δημόσιον εκάστης πόλεως οι κατά πόλεις ευρισκόμενοι λειτουργοί της θρησκείας» (Αδ. Κοραής, Αλληλογραφία, τ. ΙV, σελ. 374).

[26]. Όταν προτάθηκε από την Υψηλή Πύλη η κρατική μισθοδοσία των κληρικών του Οικ. Πατριαρχείου με συμμετοχή των πιστών στο οικονομικό βάρος («εισπραττόμενον ... ομού μετά των επιβαλλομένων φόρων») ο Μητροπολίτης Χίου Γρηγόριος την χαρακτήρισε ως «....εκλαϊκεύουσα, ούτως ειπείν, τον Ιερόν ημών Κλήρον, ... εις τάξιν πολιτικών υπαλλήλων τους Ιερούς της Εκκλησίας Ποιμένας κατάγουσα», διότι «... καθιστά αυτόν δέσμιον, δούλον και υποχείριον της Πολιτείας» (Γρηγόριος ο Βυζάντιος, Δύο υπομνήματα προς την Μεγάλην του Χριστού Εκκλησίαν κατά της μισθοδοσίας του Ιερού Κλήρου, Χίος 1866, σελ. 5, 7).

[27]. Με την ίδια, βέβαια, λογική, γιατί ο νησιώτης των Κυκλάδων να χρηματοδοτήσει μέσω των φόρων του έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο στη Μακεδονία, αφού δεν θα τον αξιοποιήσει ο ίδιος;

Περισσότερα στο Twitter: Σωτήρης Μητραλέξης : www.twitter.com/sotmitral

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ:ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΜΕΝΟΙΚΕΑ:ΟΙ ΘΕΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΙ ΡΩΜΙΟΙ?

$
0
0

alt ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΙ 

Διαβάζοντας τα γραπτά πολλών ερευνητών αλλά και παρακολουθώντας διάφορες συζητήσεις για την επικούρεια φιλοσοφία και την θέση της (δόξα) περί Θεών, συνάντησα πολλαπλές απόψεις σχετικά με το θέμα αυτό. Θα ήθελα λοιπόν απλά να παραθέσω στη συνέχεια λόγια του ίδιου του Δάσκαλου επ΄αυτού, όσα σώθηκαν βεβαίως από τη λαίλαπα που ακολούθησε την πτώση του πολιτισμού. Και το λέω αυτό διότι τα πράγματα θα ήταν απλούστερα εάν είχαν σωθεί τα έργα «Περί Θεών» και «Περί Οισιότητος» του ίδιου του Επίκουρου, όπως μας τα μεταφέρει από τον γνωστό κατάλογο ο Διογένης ο Λαέρτιος στο 10ο βιβλίο περί των φιλοσόφων. Ο Επίκουρος λοιπόν, αναφέρει τα παρακάτω περί της γνώσεως των Θεών. «Θεοί μεν γαρ εισίν. Εναργής γαρ αυτών εστίν η γνώσις». Οι Θεοί βέβαια υπάρχουν διότι η γνώση που έχουμε γι΄αυτούς είναι εναργής (ξεκάθαρη, ολοφάνερη, διαχρονική και καθολική). Η ενάργεια επιβεβαιώνεται από την κοινή παράσταση που έχουν οι άνθρωποι για τους Θεούς, η οποία παρέχεται με την νόηση. - Ο Επίκουρος λέει ότι οι θεοί είναι «λόγω θεωρητοί» (Κύριαι Δόξαι, I). (γίνονται αντιληπτοί όχι π.χ. με την όραση ή με την αφή, αλλά με την σκέψη). Η ενάργεια εκπορεύεται από την ίδια τη Φύση, από τα βάθη των αιώνων. Κάτι αντίστοιχο μας λέει και ο Ευριπίδης στις Βάκχες «Μάταιος ο κόπος να ζητάς ποια είναι η ουσία των θεών ... ... ...». Εδώ τίθεται το ερώτημα γιατί όλοι οι άνθρωποι ενώ έχουν κοινή παράσταση, δεν έχουν και την ίδια άποψη για τους θεούς. Διότι «ΟΙΟΥΣ Δ΄ΑΥΤΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΣΙΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ ΟΥ ΓΑΡ ΦΥΛΛΑΤΟΥΣΙΝ ΑΥΤΟΥΣ ΟΙΟΥΣ ΝΟΜΙΖΟΥΣΙΝ» δηλαδή δεν είναι όπως τους φαντάζεται ο πολύς κόσμος. Γιατί ο κόσμος δε κρατά αμόλυντη την αρχική παράσταση των θεών» αφού τους προσάπτει τα πάθη των θνητών. «ΤΟ ΜΑΚΑΡΙΟΝ ΚΑΙ ΑΦΘΑΡΤΟΝ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΑΛΛΩ ΠΑΡΕΧΕΙ. ΏΣΤΕ ΟΥΤΕ ΟΡΓΑΙΣ ΟΥΤΕ ΧΑΡΙΣΙ ΣΥΝΕΧΕΤΑΙ. ΕΝ ΑΣΘΕΝΕΙ ΓΑΡ ΠΑΝ ΤΟ ΤΟΙΟΥΤΟΝ». Το μακάριον και άφθαρτον ον (δηλαδή οι Θεοί) ούτε το ίδιο γνωρίζει βάσανα και στενοχώριες ούτε προξενεί παρόμοιες ενοχλήσεις σε άλλα όντα. Επομένως δεν επηρεάζεται ούτε από τους θυμούς και τις βλασφημίες ούτε από τις ευχαριστίες και τις προσευχές των ανθρώπων. Όλα αυτά είναι γνωρίσματα των αδυνάτων και θνητών όντων και όχι των Θεών. «ΠΡΩΤΟΝ ΜΕΝ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΖΩΟΝ ΑΦΘΑΡΤΟΝ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙΟΝ ΝΟΜΙΖΩΝ, ΩΣ Η ΚΟΙΝΗ ΝΟΗΣΙΣ ΥΠΕΓΡΑΦΗ , ΜΗΘΕΝ ΜΗΤΕ ΤΗΣ ΑΦΘΑΡΣΙΑΣ ΑΛΛΟΤΡΙΟΝ ΜΗΤΕ ΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΟΣ ΑΝΟΙΚΙΟΝ ΑΥΤΩ ΠΡΟΣΑΠΤΕ». Κατ΄ αρχήν τον Θεό να τον θεωρείς σαν ένα ον άφθαρτο και μακάριο, όπως μας τον παρουσιάζει η κοινή σε όλους μας παράστασή του και να μην του αποδίδεις ιδιότητες και συμπεριφορές που είναι ξένες προς την αφθαρσία και αταίριαστες στην μακαριότητά του. Η θέση για την ύπαρξη των Θεών σύμφωνα με τον Επίκουρο, στηρίζεται στα παραπάνω και εξηγείται με την ξεκάθαρη και «επιστημονική» θεώρηση της φιλοσοφικής αυτής σχολής, πράγμα που συμβαίνει με όλα όσα καταπιάνεται στο έργο του. Η θέση του Περί Θεών συνεπώς δεν εξαιρείται από τα υπόλοιπα. Γι αυτό λοιπόν αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο θαυμασμό τη θέση για την ύπαρξη των Θεών όσο και τη θέση για την ύπαρξη των ατόμων και αυτό όχι άκριτα, αλλά βασιζόμενοι στο ότι ο δάσκαλος στηρίζει επάνω στις ίδιες αρχές και τη μια και την άλλη θέση και τελικά το ίδιο το Ηθικό φιλοσοφικό του σύστημα, αυτό που οι σημερινοί επικούρειοι μελετούμε, αναλύουμε, αναπτύσσουμε και ακολουθούμε επί του πρακτέου ώστε να κατακτήσουμε την βίωση μιας ευτυχισμένης ζωής. Η γνώση περί Θεών λοιπόν σύμφωνα με την επικούρεια θεώρηση, είναι απαραίτητη για τη βίωση του μακαρίως ζην. Μέσω της ορθής αντίληψης της γνώσεως αυτής αντιμετωπίζονται κατ' αρχήν όλα τα ζητήματα που οδηγούν τον άνθρωπο στον ευδαίμονα βίο. Θα λέγαμε επίσης ότι η παραπάνω θέση περί Θεών εντάσσεται σαφώς στο φιλοσοφικό σύστημα των προτιμήσεων και αποφυγών, όπως βεβαίως και η θέση περί ειμαρμένης και περί δεισιδαιμονίας. Αυτές λοιπόν οι θέσεις ήταν και είναι που φέρουν θύελλες διαμαρτυριών από το καταστημένο της επικρατούσας θρησκείας, αλλά και των υπολοίπων απανταχού ιερατείων που κύριο έργο τους είναι η σωτηρία της ψυχής, στη μετά θάνατο βεβαίως «κατάσταση». Κλείνοντας το παρόν άρθρο θα ήθελα να αναφερθώ στην ύπαρξη και άλλων έργων του δασκάλου όπου υπήρχαν σχετικές με το θέμα μας αναφορές. Αυτό προκύπτει από όσα έχουν σωθεί μέχρι σήμερα εντός άλλων κειμένων - πηγών, αλλά και όσα έρχονται στο φως ακόμη και σήμερα όπως για παράδειγμα τα Ερκουλάνια παπυρικά κείμενα. Σ αυτά τα τελευταία ανακαλύπτουμε την ύπαρξη ενός βιβλίου με τίτλο Περί Ευσεβείας, έργο του επικούρειου φιλοσόφου Φιλόδημου. Το έργο που σώζεται σε ένα αρκετά μεγάλο βαθμό, αποκαταστάθηκε τα τελευταία χρόνια από τον D. Obbink, αναφέρεται στην ευσέβεια των επικουρείων. Έχουμε δύο πράγματα να παρατηρήσουμε πάνω σε αυτό. Το πρώτο είναι ότι καθώς φαίνεται από τον τίτλο και το περιεχόμενο του κειμένου, δεν υπάρχει καν διαπραγμάτευση περί ύπαρξης των θεών, πράγμα που είναι βέβαιο για την επικούρεια κοινότητα της εποχής εκείνης. Το δεύτερο είναι η διαφαινόμενη ανάγκη που ώθησε το 80 π.χ.χ. έναν επικούρειο να ασχοληθεί με το θέμα της ευσέβειας. Πάνω σ' αυτό κρίνω πως η αιτία ήταν η παρερμηνεία των λόγων του ίδιου του Επίκουρου περί Θεών από αυτούς που σίγουρα δεν άντεχαν τέτοιες θέσεις και που το μόνο που μπορούσαν να κάνουν είναι να συκοφαντήσουν και όχι να αντιπαρατεθούν.  Πηγή:http://enneaetifotos.blogspot.gr/2011/10/blog-post_03.html ΠΗΓΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΜΕΝΟΙΚΕΑ ΟΙ ΘΕΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Επιστολή προς Μενοικέα

Όσα πράγματα αδιάκοπα σε συμβούλευα να κάνεις, αυτά να κάνεις και γύρω από αυτά να στοχάζεσαι, θέτοντάς τα ως τις βάσεις για μια ευτυχισμένη ζωή. Πρώτα απ' όλα, θεωρώντας ότι ο Θεός είναι ον άφθαρτο και μακάριο, όπως άλλωστε πιστεύουν και οι πολλοί, να μην του προσάπτεις τίποτα ξένο προς την αφθαρσία του και τίποτε ανάρμοστο στη μακαριότητά του. Αντίθετα, να πιστεύεις γι' αυτόν οτιδήποτε είναι δυνατόν να διαφυλάξει την αιώνια μακαριότητά του. Γιατί οι θεοί υπάρχουν- η γνώση που έχουμε γι' αυτούς είναι ξεκάθαρη. Όμως δεν είναι οι θεοί όπως τους φαντάζεται ο πολύς κόσμος, ο οποίος δε διαφυλάσσει την αρχική τους έννοια. Και ασεβής δεν είναι όποιος δεν αποδέχεται τους θεούς των πολλών, αλλά όποιος προσάπτει στους θεούς τα όσα πιστεύουν οι πολλοί. Οι διάφορες γνώμες των πολλών για τους θεούς δεν αποτελούν αληθινή γνώση, αλλά ψευδείς δοξασίες που υποστηρίζουν ότι οι θεοί προκαλούν τις μεγαλύτερες συμφορές και προσφέρουν τα σπουδαιότερα αγαθά. Γιατί οι άνθρωποι, συνηθισμένοι πάντα στις δικές τους αρετές, αποδέχονται μόνο τους όμοιούς τους, θεωρώντας ξένο ό,τι είναι διαφορετικό. 

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ!!

$
0
0

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ!!

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ!!ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΜΑΣ ΓΗ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΜΝΗΜΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ!!ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΕΡΤΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ!!ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ!!

ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ?

$
0
0
alt

Ένα δεύτερο μνημείο, κατά πολύ μικρότερο απ' αυτό που ήδη έχει βρεθεί στον Λόφο Καστά στην Αμφίπολη, εικάζεται ότι υπάρχει δυτικά, σε βάθος περίπου δύο μέτρων όπως προέκυψε από τη γεωφυσική διασκόπηση που διενεργεί το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ.

Όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, στο περιθώριο ομιλίας του με θέμα «Πώς εντοπίζονται θαμμένες αρχαιότητες: τα μυστικά του λόφου Καστά στην Αμφίπολη», έχουν εντοπιστεί «στόχοι» δυτικά του μνημείου που χρήζουν ανασκαφικής πιστοποίησης.

«Έχουμε, σε τρισδιάστατη απεικόνιση, την κατανομή της αντίστασης και βλέπουμε ότι κάτι υπάρχει εκεί. Εικάζουμε ότι είναι ένα δεύτερο μνημείο, κατά πολύ μικρότερο (απ' αυτό που έχει βρεθεί), σε βάθος περίπου δυο μέτρων, το οποίο πρέπει να ερευνηθεί» εξήγησε ο Γρηγόρης Τσόκας.

Συμπλήρωσε δε, ότι στον λόφο Καστά που έχει εξερευνηθεί πλήρως με την γεωφυσική διασκόπηση, βρέθηκε ότι υπάρχει μια θαμμένη κοιλάδα, «ένα φαράγγι δηλαδή στη ΒΑ του πλευρά, το οποίο έχει σκεπαστεί από την ανθρώπινη επίχωση και χρήζει περαιτέρω ανασκαφικής διερεύνησης».

«Η γεωφυσική μελέτη του λόφου Καστά ανατέθηκε στο δικό μας εργαστήρι το 2014 και το πανεπιστήμιο χρηματοδότησε εξολοκλήρου την έρευνα. Έχουμε ήδη εξερευνήσει τον λόφο και επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα, κάτι που είναι δύσκολο λόγω του όγκου του, ενώ έχουν βρεθεί και κάποια δεδομένα που χρήζουν ανασκαφικής πιστοποίησης και γι' αυτό προσπαθούμε να βρούμε πόρους για να το συνεχίσουμε» ανέφερε ο καθηγητής. «Επιπλέον», συνέχισε, «έγινε και χρονολόγηση σε ένα κομμάτι λιθάνθρακα που βρέθηκε στα θεμέλια και προέκυψε ότι το μνημείο δημιουργήθηκε το 300, συν-πλην 30, π.Χ.»

Ο Γρηγόρης Τσόκας, αναφέρθηκε γενικότερα στην σύγχρονη ερευνητική προσπάθεια του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, η οποία έχει αποδώσει καινοτόμες προσεγγίσεις σε σημαντικά αρχαιολογικά ζητήματα, όπως είναι ο εντοπισμός ταφικών μνημείων στο εσωτερικό τύμβων. Μάλιστα, το εργαστήριο, έχει διενεργήσει έρευνες, τα τελευταία 30 χρόνια, στην Βεργίνα, το Δίον, την Ακρόπολη, τον Μαραθώνα και σε 50 θέσεις στο εξωτερικό, όπως στο Κουβέιτ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ρωσία.

«Το εργαστήριο, παρήγαγε πρωτοποριακή τεχνολογία στο πώς να εντοπίζουμε και να χαρτογραφούμε χαμένες αρχαιότητες» είπε χαρακτηριστικά ο Γρ. Τσόκας. Μάλιστα, στην Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων, υλοποιεί έρευνα κάτω από τα θεμέλια της Παναγίας Χαλκέων, «γιατί σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή πάνω στην πόρτα, θεμελιώθηκε «σε ανίερο τόπο», δηλαδή προϋπήρχε ναός», ενώ έρευνα γίνεται και στα τείχη του Επταπυργίου, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν επηρεαστεί από την υγρασία.

Σημειώνεται ότι η διάλεξη του Γρηγόρη Τσόκα, διοργανώθηκε από το Μέγαρο Μουσικής, σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη Κατερίνα Περιστέρη, η οποία δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι γίνεται μελέτη του ανασκαφικού υλικού και γίνεται προσπάθεια να γίνει το μνημείο, κάποια στιγμή, επισκέψιμο, τονίζοντας ωστόσο, ότι απαιτούνται πόροι για να συνεχισθεί η ανασκαφή.


Ο"ΑΓΙΟΣ"ΠΙΛΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ

$
0
0

alt

Οι δήθεν διωγμοί των χριστιανών από τους Ρωμαίους είναι ακόμα ένα μεγάλο ψέμα των χριστιανών προκειμένου να κερδίσουν την συμπάθεια των πιστών !!Αρκεί από μόνο του το γεγονός ότι οι ίδιοι αγιοποίησαν τον Πιλάτο και την γυναίκα του και τους τιμούσαν έως και τον 4ον αιώνα για να ανατραπεί αυτός ο μύθος !!Οι Ρωμαίοι είχαν πάντα μια σχέση αγάπης και μίσους με την φιλοσοφία και τα μυστήρια!!Η λατρεία του Θεού  Διονυσου απαγορεύτηκε το 186 π.κ οι ναοί του καταστράφηκαν όλοι και οι οπαδοί του εκτελέστηκαν  ως συνωμότες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας!!Ακόμα και ο μεγάλος στωικός φιλόσοφος Επίκτητος εξορίστηκε μαζί με αμέτρητους άλλους!!Αντίθετα οι Ρωμαίοι έβλεπαν με συμπάθεια τους χριστιανούς και ο μύθος περί διωγμών των χριστιανών από τον Διοκλητιανό  καταρρίπτεται από τον χριστιανό Ωριγένη !!Στα μέσα του τρίτου αιώνα γράψει πως οι λίγοι χριστιανοί που πέθαναν για την πίστη τους είναι εύκολο να μετρηθούν!!Στους διωγμούς του Δεκιου στην Αλεξάνδρεια μόνο δέκα άνδρες και εφτά γυναίκες πέθαναν επειδή ήταν χριστιανοί!!Ο δε αυτοκράτορας Αλέξανδρος Σεβήρος είχε το άγαλμα του Ιησού στο προσωπικό του παρεκκλήσι για τέτοιους διωγμούς μιλάμε!!!Απολλώνιος...H "Αγία" Πρόκλα σύζυγος του Πιλάτου

alt
Ενώ ο σύζυγός της δεν ανέλαβε την ευθύνη να ελευθερώσει τον Χριστό, φοβούμενος τους Ιουδαίους, η σύζυγος του Πρόκλα ήταν ήδη Χριστιανή!!

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΩΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ 10 εκατ. ΙΝΔΙΑΝΩΝ!!

$
0
0

Βάρβαρος είναι όποιος πιστεύει στη βαρβαρότητα

Claude Levi-Straus

alt Στην Ιστορία της ανθρωπότητας οι γενοκτονίες είναι τόσο συνηθισμένες που μοιάζει λες και οι άνθρωποι είναι απευθείας απόγονοι των μυρμηγκιών.

Απ' τις πιο κοντινές (χωροχρονικά) γενοκτονίες, των Αρμενίων και των Ποντίων ή το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, μέχρι τις πιο μακρινές,  όπως εκείνες των Ελλήνων απο τους Χριστιανούς την πλήρη εξάλειψη των Τασμανών (δείτε παλιότερο κείμενο "Γενοκτονία!" http://sanejoker.info/2013/06/genocide.html), διαφαίνεται μια δολοφονική μανία που δεν παρατηρείται σε κανένα άλλο θηλαστικό -με εξαίρεση τον κοινό χιμπατζή.

Οι αιτίες κάθε γενοκτονίας, αν δούμε πίσω απ' τις προφάσεις και τις επιφάσεις, είναι πάντα οι ίδιες: Κυριαρχία και Κέρδος.

Η Θρησκεία, το Έθνος, η Φυλή είναι σαφώς ιδεολογήματα που χρησίμευσαν (και χρησιμεύουν) ως παραπετάσματα ή ως λάβαρα, για να πείθονται οι θύτες ότι πράττουν κάτι ορθό.

Ό,τι είναι Ιερό, κάθε δόγμα, οδηγεί αναπόφευκτα στην Εξόντωση του Άλλου.

Αν εξαιρέσουμε την τελευταία γενοκτονία, την παγκόσμια και νεοφιλελεύθερη, υπάρχει μια άλλη (όχι τόσο γνωστή ούτε τόσο προβεβλημένη) που κατέχει τα σκήπτρα της πιο αποτρόπαιης. Είναι η γενοκτονία των Ινδιάνων της Αμερικής, των αυτόχθονων κατοίκων της αμερικανικής ηπείρου, που εξολοθρεύτηκαν απ' τον "ανώτερο πολιτισμό" των Ευρωπαίων.

Το μέγεθος αυτής είναι εξωπραγματικό και η γενοκτονία συνεχίζεται στις μέρες μας.

Οι Μεγάλες Αντίλλες (Κούβα, Ισπανιόλα, Τζαμάικα) είχαν 1,5 εκατομμύριο αυτόχθονες το 1492, όταν τους "ανακάλυψε" ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Το 1550 δεν είχε απομείνει ούτε ένας Ινδιάνος σ' αυτά τα νησιά.

Εξήντα χρόνια. Ενάμιση εκατομμύριο νεκροί και η εξαφάνιση ενός πολιτισμού.

Όταν οι Πορτογάλοι ανακάλυψαν τη Βραζιλία, το 1500, υπολογίζεται ότι κατοικούσαν εκεί περίπου 3 εκατομμύρια Ινδιάνοι.

Το 1950 δεν ήταν περισσότεροι από 150.000

Και καθώς η γενοκτονία συνεχίζεται, σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 100.000.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια νεκροί!!!

Κάθε "πρόοδος" του βιομηχανικού πολιτισμού ωθεί ολοένα τους Ινδιάνους προς αφιλόξενες περιοχές, αν δεν τους εξοντώνει απροκάλυπτα.

Το 1968 οι αρχές παραδέχτηκαν ότι υπάλληλοι της υποτιθέμενης Υπηρεσίας Προστασίας των Ινδιάνων δωροδοκούνταν από εταιρείες για να τους επιτρέπουν να πουλούν τις γαίες όπου κατοικούσαν Ινδιάνοι.

Ή να κλείνουν τα μάτια όταν τους εξοντώνουν με τις πιο φριχτές πρακτικές: Ομαδικές δολοφονίες με πυροβόλα, καταστροφή των χωριών με δυναμίτιδα, δηλητηρίαση με αρσενικό και φυτοφάρμακα.

~~

Η νομολογία της Βραζιλίας για τους Ινδιάνους έχει ως βασικό στόχο την "ενσωμάτωση τους στην εθνική κοινότητα".

Πώς το κάνει;

Το κεφάλαιο ΙΙ του Θεσμικού Πλαισίου αναφέρει: "Κάθε Ινδιάνος που δεν έχει αφομοιωθεί βρίσκεται υπό την κηδεμονία του κράτους και δεν τον προστατεύει το Σύνταγμα της Βραζιλίας".

Ο "αφομοιωμένος" Ινδιάνος δεν είναι πια Ινδιάνος, αφού απαρνιέται την κουλτούρα του. Τοποθετείται στο πιο χαμηλό επίπεδο της κοινωνικής κλίμακας. Αφομοίωση σημαίνει εξαθλίωση, επαιτεία, αλκοολισμό, πορνεία.

Ο Ινδιάνος αυτός δεν έχει νομική υπόσταση ούτε στις σχέσεις του με τους άλλους ούτε ως ιδιαίτερη οντότητα, και δεν μπορεί να προβεί σε δικαιοπραξίες.

Το Θεσμικό Πλαίσιο δεν αναγνωρίζει στους Ινδιάνους το δικαίωμα ιδιοκτησίας γης (την οποία κατέχει, ελέγχει και διαχειρίζεται το Ομοσπονδιακό κράτος).

Τα άρθρα 34, 35 και 36 του τρίτου μέρους επιτρέπουν την εκτόπιση ολόκληρων ιθαγενών πληθυσμών μ' ένα απλό διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, για λόγους όπως η "εθνική ασφάλεια" και η "ανάπτυξη της περιοχής για λόγους εθνικού συμφέροντος".

Το άρθρο 60 του Θεσμικού πλαισίου κάνει λόγο για την "ψυχική εξέλιξη" των Ινδιάνων!

Οι Αυτοκρατορίες

Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ υπήρχαν 112.000.000 Ινδιάνοι στο Μεξικό πριν την άφιξη του Κορτές, το 1512.

120 χρόνια μετά δεν ήταν παραπάνω από 1.200.000!

Όχι, δεν διαβάσατε λάθος. Μιλάμε για την εξόντωση 110 εκατομυρίων ανθρώπων (που ήταν ψυχικά ανώριμοι).

Οι αυτοκρατορίες των Μάγια και των Ίνκας, που χρειάστηκαν πολλούς αιώνες για να οικοδομηθούν,  καταστράφηκαν μέσα σε είκοσι χρόνια (από τους αιμοσταγείς Αλβαράδο και Φρανθίσκο Πιθάρο).

Στα εδάφη της αυτοκρατορίας των Αζτέκων, που ο πληθυσμός της ανερχόταν σε 25 εκατομμύρια το 1519, μετά από τριάντα χρόνια υπήρχαν μόνο 6 εκατομμύρια, ενώ στα τέλη του 16ου αιώνα έφταναν το ένα εκατομμύριο.

Άλλα 24 εκατομμύρια νεκροί Ινδιάνοι.

Η εξόντωση των Ινδιάνων συνεχίζεται και στις μέρες μας. Σφαγές στην επαρχία Τσιάπας, στη Γουατεμάλα, στην Κολομβία, στο Περού, στη Χιλή.

Οι Ινδιάνοι είναι θύματα των πολυεθνικών, του κρατικού στρατού και των εμπόρων ναρκωτικών.

Ηνωμένες Πολιτείες

Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι οι Ινδιάνοι που κατοικούσαν στη Βόρεια Αμερική ανέρχονταν σε 10 έως 12 εκατομμύρια άτομα.

Το 1900 είχαν απομείνει μόλις 250.000

Η Ημέρα των Ευχαριστιών είναι η γιορτή της εξόντωσης 10 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πέρα από τη μακροχρόνια και τραγική αλληλουχία σφαγών, παραβιάσεων των συνθηκών και επιδημιών, στις οποίες οι Ινδιάνοι δεν διέθεταν ανοσία, οι Ευρωπαίοι έκλεψαν τα εδάφη των Αμερινδιάνων επέβαλαν με την βια τον χριστιανισμό

και κατέστρεψαν τους αρχέγονους πολιτισμούς τους.

Οι "ειδικές περιοχές για Ινδιάνους" είναι τα πρώτα στρατόπεδα εξόντωσης, αφού ιδρύθηκαν το 1851.

Οι κακές συνθήκες διαβίωσης σ' αυτές τις περιοχές (που υπάρχουν ακόμα και σήμερα), έχουν ως συνέπεια το ένα στα τρία παιδιά να πεθαίνει στους πρώτους έξι μήνες από τη γέννηση του.

Υπάρχουν "ειδικές περιοχές" όπου το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι κάτω από τα 46 έτη, όταν στην υπόλοιπη χώρα (αναφερόμαστε πάντα στις ένδοξες ΗΠΑ, μην το ξεχνάτε), είναι τα 76 έτη.

Οι αυτοκτονίες των Ινδιάνων είναι διπλάσιες από εκείνες των λευκών. Το 75% του πληθυσμού τους υποσιτίζεται.

Ο ένας στους τέσσερις είναι αλκοολικός, ενώ τα ναρκωτικά, και κυρίως το φτηνό κρακ, κάνουν θραύση σ' αυτές τις "ειδικές περιοχές".

Εν κατακλείδι:

Το μέγιστο ιδεολόγημα του δυτικού κόσμου είναι η υποτιθέμενη ανωτερότητα του πολιτισμού του. Οι σφαγές δικαιολογούνται επειδή οι σφαγιασμένοι είναι κατώτεροι πολιτισμικά, ηθικά ή ψυχικά.

Ο πολυσχιδής Λεβιστρός (δες παλιότερο κείμενο http://sanejoker.info/2012/07/levi-strauss-and-barbarians.html) χαρακτηρίζει τις δυτικότροπες κοινωνίες ως "θερμές κοινωνίες". Αυτές παράγουν "πολιτισμό", έχοντας ως καύσιμη ύλη τους ανθρώπους, επενδύοντας ακριβώς στις οικονομικές και λοιπές ανισότητες.

Έτσι χτίστηκαν οι Πυραμίδες και ο Παρθενώνας, έτσι δημιουργήθηκε το Χόλιγουντ και το Μπόλιγουντ.

Πάνω σε πτώματα ανθρώπων (κατώτερων ανθρώπων).

Το 1492 δεν πρέπει να θεωρείται η χρονιά που ο Κολόμβος "ανακάλυψε" την Αμερική, αλλά η αρχή της μεγαλύτερης γενοκτονίας στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πληροφορίες άντλησα από το άρθρο του Ρόμπερτ Πακ, "Η γενοκτονία των Ινδιάνων", το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη "Μαύρη Βίβλο του Καπιταλισμού", εκδόσεις Λιβάνη, μετάφραση Άγγελος Φιλιππάτος.

Είναι ένα ογκώδες βιβλίο, 765 σελίδων, που όμως δεν χωράει όλα τα εγκλήματα που έγιναν και γίνονται σ' αυτόν τον πλανήτη εν ονόματι της απληστίας, του υπερκέρδους, της εξουσίας, του έθνους, της φυλής, του θεού.

Η φωτογραφία είναι του Σεμπαστιάο Σαλγκάδο

Το σκίτσο είναι του R. Cobb, "Thanksgiving".

Προσθήκη:

Επειδή πολλοί εξανίστανται ότι οι Αυτοκρατορίες των Μάγιας και των Ίνκας δεν απαριθμούσαν 112.000.000 ανθρώπους και ρωτάνε για την πηγή, ας δώσουμε τη βιβλιογραφία του Ρόμπερτ Πακ, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να ασχοληθεί περισσότερο (και ξέρει γαλλικά)

"Rapport des dominicains de l' Isle Espagnole a M. de Chievres", στο Las Casas et la defence des Indians, Ed. Juillard, Παρίσι, 1971

Felix Reichlem, Les Amerindiens et leur extermination deliberee, Ed. Pierre-Marcel Fabre, Λοζάνη, 1987

Δεν γνωρίζω με βεβαιότητα πόσα εκατομμύρια άνθρωποι σφαγιάστηκαν. Αλλά δεν έχει και καμία σημασία, αν ήταν 110 εκατομμύρια ή 50 εκατομμύρια ή ένα

Γελωτοποιός https://www.facebook.com/gelotopoios/

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΤΣΙΡΚΟ!!ΚΑΙ "ΙΕΡΟ" TALENT SHOW ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ!!

$
0
0

alt Διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού διοργανώνει η Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών. H πρώτη live ακρόαση θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Μητρόπολης.

Σκοπός του διαγωνισμού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης, είναι τα παιδιά:

-να αναδείξουν το ενδεχόμενο ταλέντο τους στο τραγούδι

-να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στο ποιοτικό ελληνικό τραγούδι -να εκφράσουν τον εσωτερικό τους κόσμο -να οδηγηθούν: από το Εγώ στο Εμείς από το άτομο στην κοινωνία των προσώπων από τη Μονωδία στην Χορωδία και στη συλλογική δημιουργία Οι μεγάλοι και οι μικροί να διακρίνουν με ευαισθησία και εκτίμηση τις ικανότητες των άλλων να αντιμετωπίσουν με σεβασμό και αγάπη τα χαρίσματα του άλλου ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ 1η κατηγορία: Παιδιά Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του Δημ. Σχολείου 2η κατηγορία: Παιδιά Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημ. Σχολείου 3η κατηγορία: Παιδιά Γυμνασίου 4η κατηγορία: Παιδιά Λυκείου Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να συμπληρώσουν εντός του Νοεμβρίου 2016 την σχετική αίτηση που υπάρχει έντυπη 1. Στην ενορία τους Στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών Κάθε ενορία, κατηχητικό σχολείο κλπ θα επιλέξει κατά την κρίση της τα παιδιά που θα προκριθούν στο δεύτερο στάδιο. (Δεκέμβρης 2016) Τα παιδιά που θα προκριθούν από κάθε ενορία θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό μεταξύ των παιδιών όλων των ενοριών. Σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής, και για πρακτικούς λόγους, θα γίνει ακρόαση των παιδιών που θα προκριθούν από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, για να επιλεγούν όσοι θα συνεχίσουν.(Ακρόαση Δεκέμβρης 2016) α) Πρώτο LIVE, 18 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 6:00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Κοινή εμφάνιση όλων των προκριθέντων στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή της Μητρόπολης (Κάλαντα) β) Δεύτερο LIVE, 12 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 6:00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών γ) Τρίτο LIVE, 26 Μαρτίου 2017, ώρα 11:30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών (Δημοτικά τραγούδια) δ) Τέταρτο LIVE, Απρίλιος και Μάιος 2017. (Εγκώμια Μ. Παρασκευής και Θεία λειτουργία, χωρίς κριτική επιτροπή και άνευ διαγωνισμού) ε) Πέμπτο LIVE, 18 Ιουνίου 2017, ώρα 8:30 μ.μ. στο ανοιχτό Θέατρο του Φρουρίου Τελικός - απονομή αναμνηστικών Τα τραγούδια θα είναι επιλογή των παιδιών από μια λίστα τραγουδιών που θα προτείνεται από την Κριτική Επιτροπή. Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια με τρεις τρόπους: α) Μονωδία. β) Ντουέτο. (Δύο παιδιά μαζί της ίδιας κατηγορίας). γ) Χορωδιακή ερμηνεία. (Στο τέλος των Live τα παιδιά θα ερμηνεύουν χορωδιακά 3-4 τραγούδια που θα ετοιμάζουν). Η βαθμολογία θα προκύψει κατά 60% από την Κριτική Επιτροπή και κατά 40% από την βαθμολογία του κοινού που θα παρακολουθεί τον Διαγωνισμό. (Στη βαθμολόγηση θα ληφθεί υπόψη πέρα από το φωνητικό ταλέντο των μικρών τραγουδιστών, η επαφή τους με το κοινό κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους στο LIVE, καθώς και ο βαθμός δυσκολίας του τραγουδιού) Οι βαθμοί που θα προκύψουν από τα τέσσερα Live θα ανακοινωθούν συγκεντρωτικά μετά και τον Τελικό. * Η προετοιμασία των LIVE θα γίνεται στην Σταγιάδειο Αίθουσα σε ημέρα και ώρα που θα αποφασιστεί από κοινού με τα παιδιά. Η προετοιμασία των χορωδιακών ερμηνειών θα γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Αθανασίου Μπάρας σε συνεργασία με την παιδική χορωδία του Αγίου Αθανασίου Μπάρας. * Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικά, ενώ οι τρεις πρώτοι σε βαθμολογία ανά κατηγορία θα κερδίσουν πλούσια δώρα!

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΣΤΑΔΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο στάδια:

1ο Στάδιο.

2ο Στάδιο

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν και να δείξουν το ταλέντο τους συμμετέχοντας υποχρεωτικά και στις πέντε παρακάτω Live εμφανίσεις, όπου θα διαγωνιστούν σε διάφορες κατηγορίες τραγουδιών: Παιδικά, έντεχνα, παραδοσιακά, ελαφρολαϊκά, ελλην. κινηματογράφου κλπ.

"ΠΑΝΑΓΙΑ"ΤΩΝ ΧΑΛΚΕΩΝ:ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΕΒΗΛΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ

$
0
0

Παναγία Χαλκέων ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ ΕΧΟΥΝ ΚΤΙΣΤΕΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΙΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΝΑΟΥΣ!!ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ!!ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟΙ ΡΩΜΙΟΙ!!ΕΔΩ ΠΑΕΙ ΤΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ  ΒΟΔΙ!! Η Παναγία των Χαλκέων βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αριστοτέλους, νοτιοδυτικά του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς. Κτίστηκε στο χώρο του Μεγαλοφόρου, της κεντρικής αγοράς της Θεσσαλονίκης, κοντά στη Χαλκευτική στοά, όπου έως και σήμερα συναντά κανείς τα εργαστήρια των χαλκωματάδων. Δεν είναι γνωστό το βυζαντινό όνομα του ναού πιθανώς όμως να ονομαζόταν Παναγία των χαλκοπρατείων ή και ως "Η Παρθένος των Χαλκουργών" όπως ο ομώνυμος ναός της Κωνσταντινουπόλεως. Το μνημείο είναι σημαντικό τόσο για την αρχιτεκτονική του, όσο και για τη σύγχρονη περίπου ζωγραφική του (1030 - 1040), που λόγω του αξιώματος του ιδρυτή του πρέπει να απηχούν τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα της Κωνσταντινούπολης. Η κτητορική επιγραφή στο μαρμάρινο υπέρθυρο της δυτικής εισόδου μας πληροφορεί ότι το 1028 ο Χριστόφορος Πρωτοσπαθάριος και Κατεπάνω Λαγουβαρδίας, μαζί με τη σύζυγό του Μαρία και τα παιδιά του Νικηφόρο, Άννα και Κατακαλή, έχτισε το ναό για τη Θεοτόκο.

Για τον ιδρυτή του ναού Χριστόφορο, μιλάει η επιγραφή που είναι χαραγμένη στο μαρμάρινο υπέρυθρο της δυτικής εισόδου του ναού: "αφιερόθη ο πρην βέβηλος τόπος εις ναόν περίβλεπτον της Θ(εοτό)κου παρά Χριστωφ(όρου) του ενδοξοτάτ(ου) βασιληκού (πρωτο)σπαθαρήου κ(αι) κατεπάνο Λαγουβαρδίας κ(αι) τις συνβίου αυτού Μαρίας κ(αι) Κατακαλίς μηνή Σεπτεμβρίο ηνδ(ικτιώνος) ιβ΄, έτι ςφλζ (=6537)". Οι λέξεις "ο πριν βέβηλος τόπος", σημαίνουν πως ο ναός της Παναγίας των Χαλκέων κτίστηκε σε χώρο όπου προηγούμενα υπήρχε αρχαίος ειδωλολατρικός ναός, πιθανά του Ηφαίστου ή του Καβείρου, θεοτήτων που είχαν πάντως σχέση με την χαλκευτική τέχνη, που συνεχίζει από παράδοση να υπάρχει ακόμα στην γύρω περιοχή. ΠΗΓΗ...http://tvreporters.org/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%B5%CF%89%CE%BD/

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΔΡΟΥ!!ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΚΛΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!

$
0
0

http://www.fourtounis.gr/ Ελλάδα υπήρχε παρόμοιο έθιμο, μόνο που το φυτό δεν ήταν έλατο, αλλά η Ειρεσιώνη.

Η Ειρεσιώνη (<είρος = έριον, μαλλίον) ήταν κλάδος αγριελιάς (κότινος) στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, κ.λ.π., εκτός του μήλου και του αχλαδιού). Αποτελούσε έκφραση ευχαριστίας για τη γονιμότητα του λήξαντος έτους και παράκληση συνεχίσεως της γονιμότητας και ευφορίας κατά το επόμενο και ήταν αφιερωμένη στην Αθηνά, τον Απόλλωνα και τις Ώρες (Ευνομία, Δίκη, Ειρήνη).

http://www.fourtounis.gr/

Το διάστημα 22 Σεπτεμβρίου - 20 Οκτωβρίου, παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς ζούσαν, περιέφεραν την Ειρεσιώνη στους δρόμους της πόλης των Αθηνών τραγουδώντας κάλαντα από σπίτι σε σπίτι,  και όταν έφθαναν στο σπίτι τους κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτά τους, όπου έμενε εκεί μέχρι την ιδία ημέρα του νέου έτους, οπότε, αφού τοποθετούσαν την νέα, κατέβαζαν την παλιά και την έκαιγαν. Άλλα παιδιά κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την θύρα του Ιερού του Απόλλωνος.

Κατά την ανοιξιάτικη γιορτή του Απόλλωνα, παιδιά που κρατούσαν τηνειρεσιώνηκαι τραγουδούσαν στίχους που παραπέμπουν σε νεοελληνικά κάλαντα , 9 αιώνες πριν.

"Δώμα προσετραπόμεσθ' ανδρός μέγα δυναμένοιο,

ός μέγα μεν δύναται, μέγα δε πρέπει όλβιος αιεί!

Αυταί ανακλίνεσθαι θύραι πλούτος γαρ άγγεα έσεισιν πολλός,

συν πλούτω δέ και ευφροσύνη τεθαλυϊα,

ειρήνη τ' αγαθή` όσα δ' άγγεα, μεστά μέν είη,

κορβαίη δ' αίεί κατά καρδόπου έρπει μάζα,

νύν μέν κριθαίην εύώπιδα σησαμόεσσαν, ... καί εί μέν τι δώσεις

ειδέ μή, ούχ έστήξομεν ού γαρ συνοικήσαντες ένθάδ' ήλθομεν"

Να και η μετάφρασή του στη σημερινή μα; Γλώσσα.

"Σ' αρχοντικό εμπήκαμε μεγάλου νοικοκύρη,

με λόγο που' χει πέραση και μ' αγαθά περίσσια ...

Ανοίξτε πόρτες διάπλατα να μπούν μεγάλα πλούτη,

μαζί κι η θαλερή χαρά κι βλογημένη Ειρήνη.

Γιομάτοι να' ν' οι πίθοι σας, πολλά τα ζυμωτά σας,

κι ο κριθαρένιος ο χυλός με το πολύ σουσάμι.

Νύφη για το μοναχογιό να κάτση τραγουδώντας,

στ' αμάξι που το σέρνουνε τα δυνατά μουλάρια,

να' ρθή σ' αυτό το σπιτικό, να υφαίνη τα προικιά της.

Κάθε χρονιά θε νά' ρχομαι κι εγώ σαν χελιδόνι ...

Μα φέρε γρήγορα λοιπόν ό,τι είναι μας δώσης,

γιατί αλλιώς θα φύγουμε, δεν θα ξημερωθούμε".

(ΟΜΗΡΟΥ ΒΙΟΙ ,εκδ. OXFORD,V5)

http://www.fourtounis.gr/ Πρόγονος λοιπόν, του Εβραιοχριστιανικού δέντρου είναι η Ειρεσιώνη, μέσω της οποίας μεταδόθηκε το έθιμο του στολισμένου δέντρου στους βόρειους λαούς από τους Έλληνες ταξιδευτές, οι οποίοι λόγω της έλλειψης ελαιόδεντρων, στόλιζαν κλαδιά από τα δέντρα που ευδοκιμούσαν σε κάθε τόπο. Το έθιμο της Ειρεσιώνης καταδικάστηκε ως ειδωλολατρικό από το θεοκρατικό καθεστώς του Βυζαντίου και απαγορεύτηκε με αυτή τη μορφή άσχετα αν συνεχίστηκε με διαφορετική μορφή, όπως είπαμε παραπάνω. Αιώνες αργότερα το ίδιο έθιμο επανήλθε με την μορφή Χριστουγεννιάτικου και Πρωτοχρονιάτικου δένδρου από τους Βαυαρούς που συνόδεψαν τον Όθωνα στην Ελλάδα, ως δικό τους Χριστουγεννιάτικο έθιμο. Παρ' όλα αυτά, το έθιμο της Ειρεσιώνης υπήρχε πάντα στην ιστορική μνήμη των Ελλήνων, γι αυτόν τον λόγο, το Χριστουγεννιάτικο δένδρο υιοθετήθηκε αμέσως.

Τελειώνοντας θα πρέπει να πούμε το στην ουσία το έθιμο το χριστουγεννιάτικου δέντρο είναι ένα έθιμο με αρχαιοελληνικές καταβολές είναι μια ακόμα κλοπή των Εβραιοχριστιανών και χρησιμοποιώντας ένα όρο της γλωσσολογίας να τονίσουμε ότι αποτελεί αντιδάνειο, δηλαδή το δανείσαμε εμείς στους βόρειος και αφού εξέλειπε από εμάς, επανήλθαν πάλι πίσω ως έθιμο των Βορειοευρωπαίων. ΣΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ Ο ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝΔΡΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ!! ΔΕΝΔΡΟ.jpg

Viewing all 8271 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>