Ο πλανήτης στρέφει το βλέμμα του στην Αμφίπολη: ΦήμεςΚΑΙ σενάρια για τον τάφο [εικόνες]
Στην αξιολόγηση των νέων ευρημάτων, αλλά και τις εργασίες συντήρησης επικεντρώνονται οι συμμετέχοντες στις ανασκαφικές έρευνες στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, όπου οι καθημερινές αποκαλύψεις σκορπούν ενθουσιασμό τους αρχαιολόγους.
Σήμερα αφαιρέθηκε και ο τελευταίος δόμος από τον τοίχο σφράγισης, που έκλεινε την πρόσοψη του ταφικού μνημείου, αποκαλύπτοντας τη συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου.
Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο, αποκαλύπτεται βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους. Αυτού του τύπου η διακόσμηση φαίνεται να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των επιστημόνων πως εκεί είναι θαμμένο κάποιο πρόσωπο με υψηλό αξίωμα, καθώς, οι τάφοι των «υψηλά ιστάμενων» είχαν αντίστοιχες πολυτέλειες.
Στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία, μπλε χρώματος, η οποία παρακολουθείται και στους πλευρικούς τοίχους.
Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τον προθάλαμο, σε πλάτος δυο μέτρων περίπου, από τον τοίχο της εισόδου. Ο εσωτερικός χώρος, καλύπτεται ακόμη από όγκο χωμάτων, ο οποίος θα αφαιρείται, με ιδιαίτερη προσοχή, στις επόμενες μέρες. Επίσης, πραγματοποιούνται, συστηματικά, εργασίες συντήρησης και στερέωσης τόσο της πρόσοψης του μνημείου, όσο και του εσωτερικού του αποκαλυπτόμενου χώρου.
Παράλληλα με την πρόοδο της ανασκαφικής έρευνας δημιουργούνται οι εργοταξιακές υποδομές, που θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους και ασφαλέστερη προστασία στο ταφικό μνημείο από τις καιρικές συνθήκες. Σήμερα, ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση του προσωρινού στεγάστρου, που καλύπτει εξωτερικά το μνημείο.
Σε πρώτο πλάνο η συντήρηση και προστασία των ευρημάτων
Παρά το γεγονός ότι η ανασκαφή προχωράει με γρήγορος ρυθμούς κάθε ημέρα αποκαλύπτονται όλο και περισσότερα από τα μυστικά του τύμβου, οι αρχαιολόγοι δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες υποστύλωσης και συντήρησης των ευρημάτων, αλλά και τη διάσωση των ιχνών των χρωμάτων που βρέθηκαν στον χώρο.
Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, το πρωί της Τρίτης, η επικεφαλής Κατερίνα Περιστέρη, «ένα μνημείο βγαίνει και παράλληλα συντηρείται, αλλιώς το χάσαμε» και για το λόγο αυτό δημιουργούνται οι εργοταξιακές υποδομές, που θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους και ασφαλέστερη προστασία στο ταφικό μνημείο από τις καιρικές συνθήκες.
Τέλος, υπό την διεύθυνση της κ. Κ. Περιστέρη δημιουργήθηκε διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από τις ειδικότητες πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονος, γεωτεχνικού, τοπογράφου, συντηρητή και γεωλόγου, η οποία θα παρέχει την αναγκαία τεχνική υποστήριξη σε επίπεδο μελετών και εργασιών, που απαιτούνται για την διασφάλιση του μνημείου. Δόθηκε προτεραιότητα στις μελέτες και εργασίες για την απορροή των ομβρίων, για την στατική ενίσχυση των αποκαλυπτομένων τοίχων, για την συντήρηση επιφανειών, ποικίλης υφής, και των χρωμάτων.
Φουντώνουν οι φήμες για την κατάσταση του τάφου
Την ίδια στιγμή, οι ανασκαφές και τα ευρήματα στην Αμφίπολη συγκεντρώνουν παγκόσμιο ενδιαφέρον με πλήθος τουριστών να αλλάζουν το πρόγραμμα των διακοπών τους για να επισκεφθούν τον χώρο όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες, αλλά και πολλά ΜΜΕ του εξωτερικού να φιλοξενούν εκτενή αφιερώματα για την πορεία των ερευνών.
Παράλληλα, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει ξεκινήσει και μια ανελέητη φημολογία για το αν ο τάφος έχει παραμείνει ανέπαφος ή έχει συληθεί από τυμβωρύχους. Το νέο στοιχείο που έβγαλε στο φως η ανασκαφή είναι μια μικρή οπή στην άκρη του μαρμάρινου τοίχου, διαστάσεων 40 x 50 που ίσως μαρτυράει πως τυμβωρύχοι είχαν «προλάβει» τους αρχαιολόγους και έχουν συλήσει τον τάφο.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι τότε, οι τυμβωρύχοι έπαιρναν από τους τάφους το χρυσό και τα κοσμήματα και δεν πείραζαν κάτι άλλο. Πάντως, προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε, αλλά ούτε και να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.
Παράλληλα, στα διεθνή ΜΜΕ επικρατούν διαφορετικές απόψεις για το αν ο τάφος θα αποκαλύψει τελικά εντυπωσιακά ευρήματα με το αμερικανικό δίκτυο NBC να μεταδίδει ότι «προς απογοήτευση των επιστημόνων» ο τάφος έχει συληθεί. Σε πιο επιθετικό ύφος η DailyMail αναφέρει ότι ο τάφος έχει συληθεί και πως λιγοστεύουν οι ελπίδες για να ανακαλυφθούν εντυπωσιακά ευρήματα που θα φθάνουν χρονικά στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, ενώ και οι ίδιοι οι επικεφαλής των ερευνών κρατούν σιγήν ιχθύος και περιμένουν τα πρώτα βέβαια αποτελέσματα από τις ανασκαφές τα οποία αναμένονται σύντομα
Ποιος είναι ο «κάτοικος» του τάφου;
Ταυτόχρονα, δίνουν και παίρνουν οι θεωρίες για το ποιος ή ποιοι είναι τελικά θαμμένοι στον μεγαλοπρεπή τύμβο με την ονοματολογία να ξεκινάει από Μακεδόνες στρατιωτικούς με υψηλά αξιώματα και να φθάνει έως την γυναίκα και το γιο του Αλέξανδρου, ενώ, οι πιο ακραίες εκτιμήσει κάνουν λόγο για τον ίδιο τον μεγάλο στρατηλάτη.
Πρόσφατα ο Βρετανός καθηγητής αρχαιολογίας, Νίκολς Σόντερς, μιλώντας στο Εθνος απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρίσκεται στην Αμφίπολη ο Μέγας Αλέξανδρος, ωστόσο, ανέφερε τρία πιθανά πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν ταφεί εκεί: Ο Νέαρχος, ένας από τους ναυάρχους του Μ. Αλέξανδρου, η γυναίκα του Ρωξάνη και ο γιός του ή η αδελφή του.
Και για αυτά τα σενάρια οι αρχαιολόγοι που βρίσκονται στις έρευνες είναι επιφυλακτικοί, ωστόσο, όπως μαρτυρούν οι κάτοικοι της περιοχής, φαίνεται πως είναι «κοινό μυστικό» στην Αμφίπολη ότι ο τύμβος ανήκει στην Ρωξάνη. Μάλιστα, κάτοικοι ανέφεραν ότι αυτό είναι ένα «στοιχείο» το οποίο μεταφέρεται εδώ και χρόνια από γενιά σε γενιά.
Πηγή: Ο πλανήτης στρέφει το βλέμμα του στην Αμφίπολη: Φήμες&σενάρια για τον τάφο [εικόνες] | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/167971#ixzz3BaVfO2Cv