Αρχίζω με δεδομένο ότι ο Νέρων ήταν αγαπητός στον λαό. Όλα τα αρχαία ιστορικά κείμενα συμφωνούν σε αυτό. Ακόμα και ο Σουετώνιος αγανακτει με τις "σπατάλες" του Νέρωνα. Υπάρχουν πάρα πολλά διατάγματα του Νέρων που το δείχνουν αυτό. Το μεγαλύτερο όμως "λάθος" του Νέρων ήταν που κοντραριστηκε με την Σύγκλητο. Πάρα πολλές υπόδουλες περιοχές απόκτησαν την αυτοτέλειά τους και οι υπήκοοι των περιοχών, το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη, με αποτέλεσμα την δυσφορία των ηγεμόνων. Δεν δίστασε κιόλας να αυξήσει την φορολογία των ηγεμόνων. Καταλαβαίνουμε ότι οι δουλοκτητικές σχέσεις ηγεμόνα-δούλου έχασαν την δύναμή τους. Και ο Νέρων δεν σταμάτησε εκεί. Με νόμο του, οι δούλοι είχαν το δικαίωμα να μηνύσουν τους "κυρίους" τους ενώ από τους δεύτερους αφαιρέθηκε το προνόμιο ζωής και θανάτου πάνω στους πρώτους. Θα μπορούσα να πω και άλλα αλλά δυστυχώς αυτά θυμάμαι μόνο. Πηγές θα βρείτε παντού στο inernet ευτυχώς. Όλα αυτά εξόργισαν τους συγκλητικούς οι οποίοι είχαν κάθε "δικαίωμα" να συνωμοτήσουν εναντίον του και να τον εκθρονίσουν. Έτσι και αλλιώς συνηθίζονταν σε τέτοιες πράξεις. Αξίζει να τονισθεί ότι ύπατος της Ρώμης ήταν ο Σενέκας (ανώτατος συγκλητικός).
Μετά την μικρή εισαγωγή, φτάνουμε στο 64 μ.χ και στον εμπρησμό της Ρώμης. Ποιος λογικός αυτοκράτορας θα έκαιγε την ίδια του την πρωτεύουσα? Ποιος λογικός αυτοκράτορας θα έκαιγε το ίδιο το παλάτι του? Κανείς. Και όμως κάποιοι βρήκαν την απάντηση. Ηταν παράφρων και πυρομανής ο Νέρων. Και ρωτάω ο βλακξ, από που το συμπέραναν αυτό? Και πρέπει να ήταν τόσο "τρελός" ο άνθρωπος που μετά την φωτιά, με δικά του χρήματα ξαναεφτιαξε την πόλη.
"Μετά τήν καταστροφή, ο Νέρων έδωσε εντολή νά ξαναχτισθή η πόλη. Ο ίδιος ανέλαβε νά ξαναχτίση τούς ναούς καί τά μεγάλα κτίρια... Έδωσε περισσότερη προσοχή στούς ανοικτούς χώρους, στίς πλατείες, στήν κυκλοφορία τών υδάτων, στά άλση καί στήν διαμόρφωση τής φύσεως... Ο Νέρων ανέλαβε νά πληρώση ο ίδιος τά έξοδα γιά τήν κατασκευή τους. Απέδωσε στούς ιδιοκτήτες τά οικόπεδα πού είχαν πρίν από τήν καταστροφή καί έδωσε δάνεια γιά τήν ανακατασκευή... Καθόρισε επακριβώς τόν τρόπο κατασκευής τών νέων κτιρίων. Οι εξωτερικοί τοίχοι καί οι χώροι, όπου οι κάτοικοι άναβαν τήν φωτιά, έπρεπε νά γίνουν μέ πέτρα γιά νά μή καίγωνται... Επί πλέον, απαγορεύθηκε η μεσοτοιχία. Όλα τά σπίτια έπρεπε νά είναι ανεξάρτητα καί νά μεσολαβή ανάμεσά τους αρκετός χώρος, ώστε νά εμποδίζεται η διάδοση τής φωτιάς..." Τακίτου "Χρονικά" 15.38-44
Λιγο πιο πριν ο Τακιτος λεει:
"...τήν ημέρα εκείνη ο Νέρων ήταν στό Άντιουμ. Γύρισε αμέσως, μόλις πληροφορήθηκε γιά τήν φωτιά κι έφθασε τήν στιγμή πού καιγόταν τό κτίριο πού έκτισε ο ίδιος, γιά νά ενώση τό Παλατίνο μέ τούς κήπους τού Μαικήνα καί διέταξε αμέσως νά σβησθή η πυρκαγιά... Γιά νά ανακουφίση τόν κόσμο πού τριγύριζε άστεγος καί πεινασμένος στούς δρόμους, άνοιξε αμέσως τό Πεδίο τού Άρεως, τά μνημεία τού Αγρίππα καί τούς αυτοκρατορικούς κήπους. Διέταξε νά χτιστούν γρήγορα πρόχειρα καταλύματα καί παράγκες γιά νά στεγασθούν οι πρόσφυγες καί πρόσταξε νά φέρουν τρόφιμα από τήν Όστια καί τίς γειτονικές πόλεις καί νά τά μοιράσουν στόν λαό..."Τακίτου "Χρονικά" (15.38)
Και πως ξαφνικα "τρελαθηκε" ο Νερων? 10 χρονια τον διεκρινε η φιλολαικη του πολιτικη? 10 χρονια. Μηπως και αυτα ηταν μερος της τρελας του? Εδω ομως, θα μου πειτε οτι σκοτωσε την μανα του. Και ρωταω ξανα ο βλακξ, Do you know anything about the Roman Empire?
Ακομα και ο εβραιος ιστορικος Ιωσυπος ειπε:
"Είναι πολλοί εκείνοι πού έγραψαν τήν ιστορία τού Νέρωνος. Άλλοι έγραψαν τήν αλήθεια γιά νά τόν ευχαριστήσουν, επειδή καλοπερνούσαν κοντά του, κι άλλοι εξ αιτίας τού μίσους καί τής μισαλλοδοξίας τους εναντίον του, κάλυψαν τό πρόσωπό του μέ ξεδιάντροπα καί κακόβουλα ψεύδη"{Ιωσήπου "Ιουδαϊκή Αρχαιολογία" (20.8.3)
Συμπερασμα: Δεν εκαψε την Ρωμη ο Νερων. Δεν ειχε τον λογο να το κανει. Καποιοι αλλοι ομως ειχαν πολλους λογους και εξηγουμαι.
O Τακιτος λεει:
"...κανείς δέν τολμούσε νά παλέψη ενάντια στήν φωτιά. Υπήρχαν πολλοί, πού απαγόρευαν μιά τέτοια ενέργεια. Κι ακόμα, υπήρχαν μερικοί άλλοι, πού φανερά έριχναν δαυλούς στά σπίτια εκείνα, πού δέν είχαν αγγίξει οι φλόγες, λέγοντας πώς πρόσωπα υψηλά είχαν διατάξει τήν καταστροφή"Τακίτου "Χρονικά" 15.38
Αρα μιλαμε για τεραστια συνωμωσια εναντιον του Νερων. Απο ποιον? Μα φυσικα απο μια μεριδα των συγκλιτικων με αρχηγο τον Σενεκα. Τυχαια δικαστηκε και υποχρεωθηκε να αυτοκτονησει μετα το περιστατικο αυτο? Ετσι τους ηρθε να τον δικασουν? Φυσικα και οχι. Ηταν αυτος που το οργανωσε εξαρχης. Και απετυχε.
Ο Διων Κασσιος αναφερεται σε στρατιωτες που δεν εσβησαν την φωτια αλλα μαλιστα, εμποδιζαν τους υπολοιπους να την σβησουν. Απο που επαιραν εντολες αν οχι απο τον Σενεκα, τον υπατο της Ρωμης?
Θα αναρωτηθειτε, μηπως ειναι χαζα αυτα που λεω? Δηλαδη ειναι χαζο ενας συγκλιτικος να θελει να εκθρονισει τον αυτοκρατορα (οταν ειχε καθε λογο να το κανει) και δεν ειναι χαζο να λεμε οτι ο αυτοκρατορας τρελαθηκε και εκαψε την πολη του?
Και φτανω εδω σε ενα καιριο σημειο. Ο Σουετωνιος λεει:
"Πολλοί αξιωματικοί συνέλαβαν στά σπίτια τούς ανθρώπους εκείνους, πού κρατούσαν στά χέρια τούς δαυλούς, αλλά ωστόσο, δέν τόλμησαν νά τούς πειράξουν, γιατί είδαν πώς ήσαν δούλοι τού αυτοκράτορα"{Σουετωνίου "Βίοι τών δώδεκα Καισάρων" (Νέρων, 38)
θα μπορουσα να πω οτι αφου οι δουλοι του Νερων ηταν στο "κολπο", ο ιδιος ο Νερων τους εβαλε. Ελα μου ντε που ο Παυλος ειχε αλλες αποψεις πανω σε αυτο. Γιατι λεει:
"Ασπάζονται υμάς πάντες οι άγιοι, μάλιστα δέ οι εκ τής Καίσαρος οικίας" ("Πρός Φιλιππησίους" 4.22)
Οι δουλοι του Νερωνα ηταν χριστιανοι. Βεβαια εδω θα πρεπει να αναφερω και τον ιδιο τον Παυλο που απο το 62 μεχρι το 64 ηταν στην Ρωμη ενω μετα εφυγε για Ισπανια. Μετα το φιασκο της συνωμωσιας, οπου πιαστηκε ο Σενεκας και ολοι εμπλεκομενοι (κυριως χριστιανοι), κυνηγαγαν τον Παυλο 2 χρονια μεχρι που τον βρηκαν στην Τροια και τον μετεφεραν στην Ρωμη οπου δικαστηκε και εκτελεστηκε. Ο Παυλος κατηγορήθηκε οτι αυτος οργάνωσε ολο το σχέδιο καταστροφής τησ Ρώμης!! Και θα ρωτησω εδω, τοσο κακος ηταν ο Νερων? Αδικα τιμωρησε του χριστιανους? Δειτε τι γραφει ο Τακιτος:
"... όποτε δέν μπορούσε νά ακυρώση μιά θανατική καταδίκη, παραχωρούσε μιά τόσο μεγάλη αναβολή στήν εκτέλεση τής ποινής, πού ο καταδικασμένος είχε όλο τό χρονικό περιθώριο νά πεθάνη από γεράματα"{Τακίτου Χρονικά (13.33)
Μηπως ο Τακιτος ανερει τις κατηγοριες που προσδιδουν στον Νερων? Απο που φαινεται η κακια του? Το ξαναλεω, ολοκληρα φιλολαικα διαταγματα εβγαλε πηγαινοντας κοντρα στην Συγκλητο. Η αγαπη του για τις λαικες μαζες ειναι ολοφανερη. Μας λενε οτι βρηκε εξαλιστηρια θυματα τους Χριστιανους για να αποδειξει την αθωοτητα του. Γιατι να το κανει αυτο? Ηδη ηταν αθωος. Τι επρεπε να "αποδειξει" στην κοινη γνωμη? Αφου τον λατρευαν τον ανθρωπο. Δικες εγιναν και δικαστηκαν οι ενοχοι.
Και το παω λιγο πιο περα. Ο Ιδιος ο Σενεκας για τους χριστιανους πατερες ειναι κρυπτοχριστιανος. Ενω και ο χριστιανος Τερτυλιανος τον αποκαλει "Σενεκας ο δικος μας". Εδω βαζω και ενα λινκ (http://wesley.nnu.edu/biblical_studies/noncanon/writing/plnsenca.htm) με καποιες "αποκρυφες" επιστολες μεταξυ Σενεκα και Παυλου. Περισσοτερη σημασια δωστε στην 12η και την ημερομηνια αποστολης της (η φωτια ξεσπασε τον Ιουλιο). Δεν τιθεται θεμα μη συμμετοχης του Παυλου.
{Ακομα και αλλιως να ειχαν τα πραγματα, βασει αλληλουχιας των ιστορικων δεδομενων και της λογικης, Ο Νερων ειχε δικιο που τιμωρησε (σιγουρα απανθρωπα) τους χριστιανους και τους εμπλεκομενους συγκλιτικους}
Και εδω κανω μια επισημανση. Τους πρωτους αιωνες (ποσο μαλλον τον πρωτο) χριστιανοι ηταν μονο οι εβραιοι της διασπορας. Δεν εχω προβλημα με κανεναν λαο αλλα ως ενα σημειο. Διαβαστε ιουδαικα κειμενα οπως π.χ το Ταλμουδ να δειτε τι πιστευουν οι εβραιοι για εμας. Δεν ειμαι ρατσιστης, αυτοι ειναι Εβραιοι.
Περα απο την πλακα ομως, το μισος σε αυτα τα κειμενα ειναι φανερο.
Και εδω ξανααναφερω τον Τακιτο και κατι που ειπε:
"Ο αυτοκράτορας, γιά νά πάρη εκδίκηση γιά τήν καταστροφή, διέταξε νά τιμωρηθούν εκείνοι, τούς οποίους ο λαός μισούσε γιά τήν αισχρότητα καί τά εγκλήματά τους, τούς χριστιανούς, όπως οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται. Τό όνομά τους τό πήραν από κάποιον Χριστό, πού σταυρώθηκε στήν Ιουδαία τήν εποχή τού Πόντιου Πιλάτου, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Τιβέριος. Η αiρεση αυτή, άν καί είχε εξαφανισθή γιά κάποιο διάστημα, ύστερα από τόν θάνατο τού αρχηγού της, επανεμφανίσθηκε μέ εντονώτερη μορφή, όχι μόνο στήν Ιουδαία, όπου καί γεννήθηκε, μά σ' ολόκληρη τήν αυτοκρατορία, ακόμα καί μέσα στήν ίδια τήν Ρώμη, όπου βρίσκει πάντοτε θερμούς υποστηρικτές σέ ό,τι πιό πρόστυχο καί άθλιο υπάρχει...Έπιασαν όλους τούς φανερούς οπαδούς τής αιρέσεως καί ύστερα, χάρη στίς πληροφορίες τους, συνέλαβαν κι όλους εκείνους, πού ως κύριο χαρακτηριστικό τους είχαν τό μίσος ενάντια στό ανθρώπινο γένος, χωρίς νά εξετασθή άν είχαν συμμετοχή ή όχι στόν εμπρησμό τής Ρώμης..."Τακίτου "Χρονικά" 15.38-42
Τακίτου "Χρονικά" 15.43
Θα μπορουσα να χαρακτηρισω το Τακιτο και γενικα τους Ρωμαιους λιγο υπερβολικους. Αλλα μηπως αυτα ηταν τα γνωρισματα των Εβραιων τοτε? Ετσι τους εβλεπαν, τι να κανουμε. Εδω σημερα τους βλεπουμε καποιοι ετσι. :group:
Επισης ειναι ξεκαθαρο οτι οι χριστιανοι που καψαν την Ρωμη ηταν Εβραιοι. Για να παρει εκδικηση ο Νερων εστειλε τον Βεσπεριανο να καψει την Ιουδαια. Ολοι ξερουμε για τον Τιτο (γιος του Βεσπεριανου) και τον διωγμο των Εβραιων. Θα μου πειτε οτι ο στρατος που εστειλε ο Νερων ηταν για να καταστειλει την εξεργεση των Εβραιων. Ποτε ομως ηταν ησυχα εκει? Και παλιοτερα υπηρχαν τετοια περιστατικα. Ποτε ομως ρωμαικος στρατος δεν εκαψε μια πολη. Ποτε δεν εδιωξε τους υπηκοους μιας πολης. Ο Νερων το εκανε. Μηπως για να παρει εκδικηση επειδη του καψαν την Ρωμη? Παρατίθενται δειγματοληπτικά και χωρίς σχόλια oρισμένα αποσπάσματα επιλεγμένα ανάμεσα από αναρίθμητα χριστιανικά κείμενα, προκειμένου να πάρετε μία ιδέα για τη θεοκρατική νομιμοποίηση της πυρομανίας και των εμπρησμών στην ιδεολογία αυτής της θρησκείας. Παλαιά Διαθήκη * «Τους βωμούς αυτών καθελείτε και τας στήλας αυτών συντρίψετε και τα άλση αυτών εκκόψετε και τα γλυπτά των θεών αυτών κατακαύσετε εν πυρί.» («Έξοδος», λδ΄ 13.) · «Αλλά ούτω θέλετε κάμει προς αυτούς. Τους βωμούς αυτών θέλετε καταστρέψει, και τα αγάλματα αυτών θέλετε συντρίψει, και τα άλση αυτών θέλετε κατακόψει, και τα αγάλματα αυτών θέλετε καύσει εν πυρί.» («Δευτερονόμιον», ζ΄ 5.) * «Ξηρά βρωθήσεται υπό πυρός· και καυθήσεται εν τοις δάσεσι του δρυμού, και συγκαταφάγεται τα κύκλω των βουνών πάντα. Δια θυμόν οργής Κυρίου συγκέκαυται η γη όλη, και έσται ο λαός ως κατακεκαυμένος υπό πυρός.» («Ησαΐας», θ΄ 17-18.) · «Και το φως του Ισραήλ θέλει γίνει πυρ και ο Άγιος αυτού φλοξ και θέλει καύσει και καταφάγει τας ακάνθας αυτού και τους τριβόλους αυτού εν μια ημέρα. Και θέλει αφανίσει την δόξαν του δάσους αυτού και του καρποφόρου αγρού αυτού από ψυχής έως σαρκός.» («Ησαΐας», ι΄ 17-18.) · «Άνοιξον, Λίβανε, τας θύρας σου, και ας καταφάγη πυρ τας κέδρους σου (...) δρυς της Βασάν, διότι το δάσος το απρόσιτον κατεκόπη.» («Ζαχαρίας», ια΄ 1-2.) « Και θέλει αφανίσει την δόξαν του δάσους αυτού και του καρποφόρου αγρού αυτού από ψυχής έως σαρκός. » («Ησαΐας», ι΄ 18.) * «Ότι πυρ εκκέκαυται εκ του θυμού μου, καυθήσεται έως Άδου κάτω, καταφάγεται γην και τα γεννήματα αυτής, φλέξει θεμέλια ορέων.» («Δευτερονόμιον», λβ΄ 22.) * «Και έβρεξεν ο Κύριος επί τα Σόδομα και Γόμορρα θείον και πυρ παρά Κυρίου εκ του ουρανού. Και κατέστρεψε τας πόλεις ταύτας, και πάντα τα περίχωρα, και πάντας τους κατοίκους των πόλεων, και τα φυτά της γης.» («Γένεσις», ιθ΄ 24-25.) · «Διότι Κύριος ο Θεός σου είναι πυρ καταναλίσκον, Θεός ζηλωτής.» («Δευτερονόμιον», δ 24.) * «Αλλά θέλω εξαποστείλει πυρ εις το τείχος της Γάζης, και θέλει καταφάγει τα παλάτια αυτής (...). Θέλω εξαποστείλει πυρ εις το τείχος της Τύρου, και θέλει καταφάγει τα παλάτια αυτής.» («Αμώς», α΄ 7-10.) * «Και η θέα της δόξης του Κυρίου ήτο εις τους οφθαλμούς των υιών Ισραήλ ως πυρ κατατρώγον επί της κορυφής του όρους.» («Έξοδος», κδ΄ 17.) * «Πυρ εξήχθη εν τω θυμώ μου, το οποίον θέλει εκκαυθή καθ' υμών.» («Ιερεμίας», ιε΄ 14.) * «Και εφώναξε ο Ηλίας ο προφήτης. Κύριε, θεέ του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ, επάκουσόν με σήμερον εν πυρί, δια να γνωρίσουν ότι εσύ είσαι ο Θεός (...) και έπεσε πυρ παρά Κυρίου και κατέφαγε το ολοκαύτωμα και τα ξύλα και τους λίθους και το χώμα και το ύδωρ το εν αύλακι.» («Βασιλειών Γ΄», ιη΄ 37-38.) Η φωτιά που κατέκαυσε την Ρώμη επί Νέρωνος ήταν έργο του αποστόλου Παύλου και των χριστιανών. «Ο αυτοκράτορας (Νέρων), για να εκδικηθή την καταστροφή της Ρώμης, διέταξε να τιμωρηθούν εκείνοι, τους οποίους ο λαός μισούσε για την αισχρότητα και τα εγκλήματά τους, τους χριστιανούς.» (Τάκιτος, «Annales», 15, 38-39.) Η νεότερη χριστιανικά ελεγχόμενη Ιστορία άδικα και ψευδώς κατηγόρησε τον φιλέλληνα Ρωμαίο βασιλιά ως εμπρηστή της Ρώμης κι ότι επί πλέον έπαιζε μουσική περιχαρής βλέποντας τις φλόγες. Ο Νέρων την ημέρα της πυρκαϊάς όμως, είχε κηρύξει την πόλη σε πένθος, ενώ έλαβε άμεσα σοβαρά μέτρα για την ενίσχυση των πυροπαθών. Kαινή Διαθήκη * «Πυρ ήλθον βαλείν επί την γην» («Λουκάς», ιβ΄ 49). * «Και ο πρώτος άγγελος εσάλπισε και έγινε χάλαζα και πυρ μεμιγμένα με αίμα και ερρίφθησαν εις την γην, και το τρίτον των δένδρων κατεκάη, και πας χλωρός χόρτος κατεκάη. Και ο δεύτερος άγγελος εσάλπισε και ως όρος μέγα πυρί καιόμενον εβλήθη εις την θάλασσαν (...) Και ο τρίτος άγγελος εσάλπισε και έπεσεν εκ του ουρανού αστήρ μέγας καιόμενος ως λαμπάς.» («Αποκάλυψις», η΄ 7-12.) Βίοι Αγίων * «Λαβών το είδωλον της μητρός των θεών Ρέας, ως φλυαρούσιν οι Έλληνες, έρριψεν αυτό εις την φωτιάν και το κατέκαυσεν.» («Συναξαριστής», Άγιος μεγαλομάρτυρας Θεόδωρος Τήρων, 17 Φεβρουαρίου.) * «Επειδή δε ο δαίμων δεν εδυνήθη πλέον να φέρη εμπόδιον, ήναψαν τα ξύλα και κατέκαυσαν τον ναόν.» («Συναξαριστής», Άγιος ιερομάρτυρας Μάρκελλος, 14 Αυγούστου.) Πατέρες της Εκκλησίας * «Και τους εμβάλλοντάς σε εις το πυρ κατακαύσει.» (Ι. Χρυσόστομος, «Αd Theodorum lapsum», 3,73.) * «Εις γέενναν εμβάλω και τω πυρί παραδώ.» (Ι. Χρυσόστομος, «Αd Theodorum lapsum», 8,49.) * «Και γίνεται τα συστήματα των ασεβών πυρίκαυστα.» (Μ. Βασίλειος, «Εnarratio in prophetam», 1,19,33.) Εκκλησιαστικοί συγγραφείς * «Μυών γαρ οικητήριον ην ο Αιγύπτιος θεός (Σέραπις), εις μικρά δε αυτόν διελόντες τα μεν παρέδωσαν τω πυρί...» (Θεοδώρητος, «Εκκλησιαστική Ιστορία», 321, παρ. 13.) * «Εκ τούτου δε συλληφθέντες Θεόδωρός τε και οι του τρίποδος τεχνίται οι μεν πυρί οι δε ξίφει απολέσθαι προσετάχθησαν. Παραπλησίως δε δια την αυτήν αιτίαν διεφθάρησαν και οι ανά πάσαν την αρχομένην λαμπρώς φιλοσοφούντες, ασχέτου δε της του βασιλέως οργής ούσης, και εις μη φιλοσόφους.» (Σωζομενός, «Εκκλησιαστική Ιστορία», βιβλίο 6, κεφ. 35, παρ. 6.) * «Άλλων τε γυναικών τα αυτά μόρια τούτο μεν σιδήρω, τούτο δε ωοίς εις άκρον πυρί θερμανθείσι προσφέροντες έκαιον.» (Σωκράτης, «Εκκλησιαστική Ιστορία», βιβλίο 2, κεφ. 38, παρ. 32.) Γιάννης Λάζαρης