Εμπλοκή Τσοχατζόπουλου
Η αποκαθήλωση για να είμαστε ακριβείς ήρθε για τον Άκη Τσοχατζόπουλο όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τις μίζες στα εξοπλιστικά, για το οποίο έχει ήδη καταδικαστεί σε 20η ποινή κάθειρξης.
"Εταιρεία ενοικίασης βομβιστών"
Από τα 37 άτομα, συνελήφθησαν συνολικά 17, ενώ μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο γνωστός δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης (που μεταξύ άλλων εκπροσωπεί τον Χριστόδουλο Ξηρό) που κατηγορείται για απλή συνέργεια σε δωροληψία, καθώς και έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εκ των οποίων ο ένας έχει ταυτοποιηθεί, κι ένας αστυνομικός που υπηρετεί στη ΓΑΔΑ, οι οποίοι κατηγορούνται για δωροληψία και άλλα αδικήματα.
Η αντίδραση του Φραγκίσκου Ραγκούση
Ο ίδιος ο δικηγόρος, Φραγκίσκος Ραγκούσης, έκανε μία δήλωση σχετικά με την εμπλοκή του ονόματός του στην συγκεκριμένη υπόθεση, τονίζοντας πως "ο δικηγόρος υπερασπίζεται και δεν ταυτίζεται με τους πελάτες του".
Αναλυτικά η δήλωσή του είναι η εξής:
"Σχετικά με τα αναφερόμενα από την αστυνομία ότι περιήλθε στην κατοχή μου κατά τρόπο παράνομο έγγραφο που αφορούσε σε απόπειρα απόδρασης του πελάτου μου Παναγιώτη Βλαστού από τις Φυλακές Τρικάλων, υπενθυμίζω στους σκευωρούς και κακόπιστους ότι το έγγραφο αυτό ήρθε στα χέρια μου μετά την απόπειρα απόδρασης, το κατήγγειλα δημόσια και το κατέθεσα στην ανακρίτρια διατυπώνοντας το ερώτημα και συγχρόνως ντροπή για κάποιους ότι αφού γνώριζαν εκ των προτέρων ότι θα γίνει απόδραση δεν έσπευδαν να λάβουν μέτρα για να την ματαιώσουν. Υπενθυμίζω επίσης ότι ο δικηγόρος υπερασπίζεται και δεν ταυτίζεται με τους πελάτες του.
Φραγκίσκος Ραγκούσης".
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, θεωρείται βέβαιο ότι χρήματα που προέρχονται από τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, αφού ξεπλύθηκαν χρησιμοποιήθηκαν σε εγκληματικές ενέργειες.
Επίσης, εξετάζεται η εκδοχή να τοποθέτησε τη βόμβα που εξερράγη στο αυτοκίνητο της τότε διευθύντριας Φυλακών Κορυδαλλού, Μαρίας Στέφη, στις 07.06.2013 στη Δάφνη, ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός της ΕΚΑΜ, ο οποίος συνελήφθη ως συνεργάτης του Χριστόδουλου Ξηρού και συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία ως σημαντικό μέλος της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για την έκρηξη αυτή είχε αναλάβει η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Δικογραφία "μαμούθ"
Σημειώνεται ότι είναι τόσα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από παρακολουθήσεις τηλεφώνων και έρευνες που η ογκοδέστατη δικογραφία για την υπόθεση υπερβαίνει τις 120 σελίδες. Το διαβιβαστικό που εστάλη στην αστυνομία είναι πάνω από 800, κοντά στις 900 σελίδες και αφορά όλο το πραγματολογικό υλικό, πειστήρια και αποδείξεις.
Πως δρούσε το κύκλωμα και που αποσκοπούσε
Σύμφωνα με τον κ. Στάθη, οι σκοποί των μελών της οργάνωσης ήταν να αποκομίζουν από την παράνομη δραστηριότητα χρηματικά ποσά προβαίνοντας σε αρπαγές προσώπων, εκβιάσεις με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, εκρήξεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών και ανθρωποκτονίες αντιπάλων και άλλων προσώπων, συμβόλαια δηλαδή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, προστασία καταστημάτων, χορήγηση τοκογλυφικών δανείων.
Έμφαση στους... οικογενειακούς δεσμούς έδιναν τα μέλη του κυκλώματος
Παράλληλα, ασκούσαν ψυχολογική βία και εκτόξευαν απειλές σε βάρος ζωής ατόμων, όπως δικαστών, εισαγγελέων, αστυνομικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων, με σκοπό να κάμψουν τις αντιστάσεις αυτών και σε περίπτωση μη συμμορφώσεως να προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις, εκρήξεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών και τα όμοια.
Στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποιούσαν δωροδοκίες σωφρονιστικών υπαλλήλων, αστυνομικών, καθώς και εκείνων των ατόμων, τα οποία διευκόλυναν της ευρύτερη δράση της ομάδας - πρόσωπα έμπιστα κυρίως με συγγενικό η ειδικότερο συνεκτικό δεσμό.
Πολυδαίδαλο κύκλωμα με σαφείς εντολές και μεγάλη προστασία
Επιπλέον, τα μέλη του κυκλώματος προσάρμοσαν τη μεθοδολογία δράσης τους και εφάρμοσαν κανόνες συνωμοτικότητας, δηλαδή θωράκισαν τον τρόπο επικοινωνίας δίνοντας προφορικές και γραπτές εντολές στα περιφερειακά ή στα διασυνδεμένα μέλη της ομάδας και τη διάταξη παράνομων πράξεων και κατόπιν, έως τις τελευταίες λεπτομέρειες, κανόνιζαν αυτοί συμπληρωματικά ή με συνθηματικό τρόπο, μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, κυρίως με διάφορα κινητά τηλέφωνα που εισάγοντο με τη βοήθεια σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές ή από τα καρτοτηλέφωνα των φυλακών ή με την αλληλογραφία μηνυμάτων.
Φωτογραφικό υλικό και σχεδιαγράμματα
Από την ΕΛ. ΑΣ δόθηκε στη δημοσιότητα και σχεδιάγραμμα, στο οποίο φαίνονται οι τρόποι διασύνδεσης των μελών της οργάνωσης.