Ο Ιάκωβος ο Πέρσης έζησε περί τα τέλη του 4ου αιώνα στη πόλη Βηθλαβά, υπήρξε δε στενός φίλος του Πέρση Βασιλέα Ισδιγέρδη προς χάριν του οποίου και απαρνήθηκε τον Χριστιανισμό. Αργότερα όμως μετανόησε και επανήλθε στην αρχική του θρησκεία. Για τον λόγο αυτόν και παρά τη προηγούμενη φιλία ο Ισδιγέρδης, πιθανώς εκλαμβάνοντας το γεγονός ως διακοπή της αφοσίωσης προς το πρόσωπό του, διέταξε το θάνατό του διά τεμαχισμού.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ
Ο Άγιος Ιάκωβος, έζησε τον 4ο μ.Χ. αι. επί βασιλέως Αρκαδίου (περί το 395 μ.Χ.).
Ζούσε στη Βηθλαδά της Περσίας και καταγόταν από επίσημο γένος. Ήταν φίλος με το βασιλιά των Περσών, Ισδιγέρδη. Παρασυρμένος από αυτή τη φιλία του, ο Ιάκωβος απαρνήθηκε την πίστη του στο Χριστό. Για να ευχαριστήσει τον Ισδιγέρδη, άφησε τον εαυτό του να χαθεί μέσα στην ψευδαίσθηση του πλούτου των ανακτόρων.Ο Ισδιγέρδης Α΄ της Περσίας ήταν ο 13ος βασιλιάς της Περσίας απο την δυναστεία των Σασσανιδών μεταξύ 399 και 421 γιος και διάδοχος πιθανότατα του βασιλιά της Περσίας Βαράμη Δ' σύμφωνα με μερικούς ήταν ο μικρότερος γιος του βασιλιά Σαπώρη Γ'. Διαδέχθηκε τον Βαράμη μετά τη δολοφονία του (399) και κυβέρνησε 21 χρόνια, κράτησε σταθερές αποστάσεις ανάμεσα στον χριστιανισμό και τον Ζωροαστρισμό, δεν καταδίωξε ποτέ τους χριστιανούς για τη θρησκεία τους παρά μονάχα για πολιτικούς λόγους. Την εποχή που ανέλαβε, η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν υπερβολικά εξασθενημένη τόσο στο δυτικό τμήμα της όσο και στο ανατολικό (Βυζάντιο). Πλήθος ταραχές, επαναστάσεις αλλά ο Ισδιγέρδης αρνήθηκε να εισβάλει και να κατακτήσει τις περιοχές αν και όπως φαίνεται η δουλειά του θα ήταν πολύ εύκολη γι΄αυτό του έδωσαν το επίθετο ήσυχος. Στάθηκε πιστός στον Αρκάδιο (378 - 409) αυτοκράτορα του Βυζαντίου (395 - 409) γι΄αυτό του ανέθεσε την φροντίδα του διαδόχου του, του μικρού Θεοδοσίου. Ο αυτοκράτορας Αρκάδιος είχε τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στον Ισδιγέρδη ώστε τον προτίμησε ακόμα και από τον μικρότερο αδελφό του Ονώριο. Ο Ισδιγέρδης έστειλε τον ευνούχο Αντίοχο ο οποίος αργότερα δολοφονήθηκε από την Πουλχερία μεγαλύτερη αδελφή του μικρού Θεοδόσιου αλλά ο Πέρσης βασιλιάς εξακολούθησε να βοηθάει με όλα τα μέσα τον νεαρό αυτοκράτορα. Στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του ήταν τόσο φιλικός με τους χριστιανούς ώστε κατηγορήθηκε από τους Ζωροάστρες ότι έγινε και ο ίδιος χριστιανός. Είχε προσωπικά φιλικές σχέσεις με δύο χριστιανούς επισκόπους : τον Μαρούθα επίσκοπο της Μεσοποταμίας, και τον Άβδα επίσκοπο της Κτησιφώντας. Η μεγάλη μισαλλοδοξία του επισκόπου Άβδα τον οδήγησε να κάψει τον Ζωροαστρικό ναό της φωτιάς στην Κτησιφώντα (420) ενώ αρνήθηκε να τον αποκαταστήσει. Οι Ζωροάστρες ιερείς εξοργίστηκαν σκληρά με αποτέλεσμα ο Ισδιγέρδης να υποχρεωθεί να επιτρέψει τους διωγμούς των χριστιανών από τους Ζωροάστρες ιερείς.
Όλοι βέβαια γνωρίζουν ότι οι Πέρσες ήταν εχθροί των Ελλήνων ,αυτό δεν εμπόδισε την ανθελληνική Ορθοδοξία να αγιοποιήσει τον Πέρση Ιάκωβο!!Όσο για το παραμύθι με τον δήθεν διωγμό του από τον Ισδιγέρδη καταρρίπτεται καθότι αυτός ήταν φιλοχριστιανός!!