Υπόθεση του Γηροκομείου Αθηνών διερευνά η Δικαιοσύνη, όπως προκύπτει από έγγραφο του αρμόδιου υπουργού, Χαράλαμπου Αθανασίου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό, «κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα κατά Εγκλημάτων Διαφθοράς έχει σχηματιστεί ποινική δικογραφία, επί της οποίας διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από τον Επίκουρο Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, Αντώνιο Ελευθεριάνο».
Το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλη Καπερνάρου. Η ερώτηση είχε κατατεθεί στη Βουλή μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής» για ύπαρξη σκανδάλου κακοδιαχείρισης στο Γηροκομείο Αθηνών και ύπαρξη υπομνήματος το οποίο έχει κατατεθεί στη Δικαιοσύνη και περιλαμβάνει στοιχεία για κακοδιαχείριση και παράνομες αναλήψεις από κληροδοτήματα που έχουν παραχωρηθεί για κοινωφελείς σκοπούς. Περιλαμβάνει, επίσης, στοιχεία για χαριστικές μισθώσεις σε ακίνητα- φιλέτα, αλλά και για παράτυπες απευθείας αναθέσεις τεχνικών έργων, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Ο βουλευτής αναφέρει ότι το Γηροκομείο Αθηνών διαχειρίζεται περίπου 91 κληροδοτήματα, τα οποία διαθέτουν περισσότερα από 500 ακίνητα, τα περισσότερα σε σημεία- φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας, με αποκλειστικό σκοπό τη φιλοξενία άπορων γερόντων. Στην ερώτηση γίνεται λόγος και σε έρευνα που διενήργησαν οι Οικονομικοί Επιθεωρητές από την οποία διαπιστώθηκαν παράνομες αναλήψεις εκατομμυρίων ευρώ.
9 εκατ. έκαναν φτερά στο φαγοπότι του Γηροκομείου Αθηνών
Σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ αναδύεται από το Γηροκομείο Αθηνών. Το υπόμνημα, που έχει κατατεθεί στη Δικαιοσύνη και αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», παρέχει στοιχεία για κακοδιαχείριση και παράνομες αναλήψεις από κληροδοτήματα που έχουν παραχωρηθεί στο σωματείο για κοινωφελείς σκοπούς, χαριστικές μισθώσεις σε ακίνητα-φιλέτα που έχει στη διάθεσή του το Γηροκομείο, καθώς και παράτυπες απευθείας αναθέσεις τεχνικών έργων ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Ενώ το Γηροκομείο διαχειρίζεται περίπου 91 κληροδοτήματα, τα οποία διαθέτουν πάνω από 500 ακίνητα, τα περισσότερα σε σημεία-φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας, με αποκλειστικό σκοπό τη φιλοξενία άπορων γερόντων, την ίδια στιγμή οι 130 υπάλληλοι που απασχολούνται στις υπηρεσίες του είναι απλήρωτοι εδώ και 36 μήνες.
Οι 55 εξ αυτών έχουν λάβει το 7% -κατά μέσον όρο- των οφειλόμενων και οι 18 που εργάζονται σε διοικητικές υπηρεσίες και φέρονται να βρίσκονται «κοντά» στη διοίκηση έχουν λάβει το 55% των οφειλών τους, ενώ παράλληλα μειώνονται οι φιλοξενούμενοι υπερήλικες.
Την αναφορά κατέθεσε στη Δικαιοσύνη η σύμβουλος-ταμίας της «Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών Γηροκομείο Πτωχοκομείο» που διαχειρίζεται το κοινωφελές ίδρυμα, Πολυξένη Σταυρούλα Πραστάκου, και την υπόθεση ερευνά η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε. Από την πλευρά του, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής ζήτησε την άμεση διεξαγωγή ελέγχων προκειμένου να ερευνηθούν οι καταγγελίες της κ. Πραστάκου.
Με την υπόθεση του Γηροκομείου ανοίγει πλέον ο φάκελος για τη λειτουργία των σωματείων κοινωφελών σκοπών αλλά και την αξιοποίηση κληροδοτημάτων.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με τις καταγγελίες, διαδραματίζουν μέλη του ΔΣ, καθώς και υπάλληλοι που σε αρκετές περιπτώσεις είναι συγγενείς τους. Η κ. Πραστάκου μετά την κοινοποίηση των καταγγελιών εκδιώχθηκε από τη θέση της με απόφαση της γενικής συνέλευσης του σωματείου και επανήλθε με προσωρινή δικαστική διαταγή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέλη του Σωματείου της «Ελεήμονος Εταιρείας Γηροκομείου Πτωχοκομείου» εκλέγουν το ΔΣ το οποίο διαχειρίζεται το Γηροκομείο αλλά και τα κληροδοτήματα που αφήνουν στον φορέα πολίτες μετά τον θάνατό τους με αποκλειστικό σκοπό τη φιλοξενία άπορων ηλικιωμένων.
Στα κληροδοτήματα περιλαμβάνονται χρηματικά ποσά και είδη μεγάλης αξίας, όπως ακίνητα τα οποία βάσει όσων αναφέρονται στις κληρονομιές πρέπει να εκποιηθούν ή να μισθωθούν και με τα ποσά που θα λάβει το σωματείο να εξυπηρετείται αποκλειστικά ο σκοπός της φιλοξενίας υπερηλίκων μετά από διαγωνισμό και με την έγκριση των αρμόδιων κρατικών αρχών.
Παράνομες αναλήψεις Στην αναφορά που κατέθεσε στη Δικαιοσύνη η σύμβουλος ταμίας του ΔΣ του Γηροκομείου Π. Πραστάκου, αναφέρεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί παράνομες αναλήψεις χωρίς την έγκριση των αρμόδιων κρατικών αρχών από τον πρόεδρο και δύο πρώην συμβούλους ταμίες ύψους 9 εκατ. ευρώ, δίχως να επιστραφούν εγκαίρως τα ποσά στα κληροδοτήματα, ενώ η οικονομική κατάσταση του Γηροκομείου δείχνει ότι το σωματείο δεν μπορεί να καταβάλει τα αντίστοιχα κονδύλια.
Μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οικονομικοί επιθεωρητές διαπιστώθηκε ότι έχουν αναληφθεί παρανόμως περίπου 8,5 εκατ. ευρώ από τα κληροδοτήματα Ευστάθιου Καλογερόπουλου (5,5 εκατ. ευρώ) και Σπυρίδωνος Αδάμ (3,096 εκατ. ευρώ) και εισηγείται στις 29 Ιουλίου 2013 τον καταλογισμό των ποσών σε μέλη του Δ.Σ. Επίσης, ζητά την πειθαρχική δίωξη μελών του διοικητικού συμβουλίου για αμέλεια και πλημμελή άσκηση καθηκόντων.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κληροδοτημάτων ζήτησε στοιχεία από τη διοίκηση του Γηροκομείου ότι τα χρήματα δαπανήθηκαν για... λειτουργικές ανάγκες της «Ελεήμονος Εταιρείας».
Ημιτελές στέγαστρο αξίας 429.000 ευρώ Η Δικαιοσύνη, καθώς και το ΣΔΟΕ διερευνούν την υπόθεση παράτυπης -όπως καταγγέλλεται- απευθείας ανάθεσης από το ΔΣ του σωματείου για την κατασκευή στέγης από κονδύλια του κληροδοτήματος Βαρθολομαίου στο Σαμούρκειο Κτίριο του Γηροκομείου.
Η ανάθεση ύψους 425.000 ευρώ πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 και σύμφωνα με την αναφορά της Π. Πραστάκου, πραγματοποιήθηκε χωρίς διαγωνισμό στις 25 Ιανουαρίου 2010 και ανατέθηκε στην οffshore εταιρεία Pertinax η οποία συστήθηκε 5 ημέρες νωρίτερα στη Λευκωσία της Κύπρου.
Οπως σημειώνεται στην αναφορά της Π. Πραστάκου, το στέγαστρο μέχρι σήμερα -4 χρόνια μετά- παραμένει ημιτελές, ενώ στην εταιρεία έχει καταβληθεί το ποσό των 429.240,80 ευρώ.
Χαριστικές μισθώσεις ακινήτων Στην κυριότητα του σωματείου έχουν περιέλθει από κληρονομιές περισσότερα από 500 ακίνητα ανά την επικράτεια, εκ των οποίων ένα σημαντικό μέρος βρίσκεται σε θέσεις-φιλέτα στο κέντρο της πρωτεύουσας (Κολωνάκι, Ερμού, Ιπποκράτους κ.α.).
Σκοπός της παραχώρησης των ακινήτων από τους θανόντες πολίτες είναι η ενοικίασή τους ή η πώλησή τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί του Γηροκομείου. Η σύμβουλος ταμίας του ΔΣ του Γηροκομείου παρουσιάζει στοιχεία μετά από έρευνα που πραγματοποίησε, σύμφωνα με τα οποία τα ακίνητα στην πλειονότητά τους παραμένουν ανοίκιαστα παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις ή απούλητα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν το Σωματείο με υπέρογκα κονδύλια που αφορούν την καταβολή των αντίστοιχων φόρων ακίνητης περιουσίας.
Παράλληλα, διαπιστώνει ότι σε αρκετά ακίνητα που εμφανίζονται κενά μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι διαμένουν ένοικοι ή σε άλλες περιπτώσεις διέμεναν συγγενείς μελών του ΔΣ.
Τέλος, διαπιστώνει πως υπήρχαν χαριστικές μισθώσεις καθώς καταγράφηκαν μισθωτήρια τα οποία ξεκινούσαν μήνες αφού είχαν εγκατασταθεί οι ένοικοι σε αυτά ή, κατόπιν συμφωνίας με μέλη του ΔΣ, οι ενοικιαστές συμψήφιζαν τα ενοίκια ετών με εργασίες που πραγματοποιούσαν στα οικήματα, για τις οποίες όμως δεν κατέθεταν τα παραστατικά, δημιουργώντας υπόνοιες για υπόγειες συναλλαγές μεταξύ μελών του ΔΣ και ενοικιαστών.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μετά από έλεγχο σε ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας που εμφανιζόταν κενό, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν έπιπλα, καθώς και... φρέσκες μπανάνες όπως καταγράφηκε στο δελτίο απογραφής!
Στην καταγγελία της κ. Πραστάκου αναφέρονται αρκετές περιπτώσεις αρνητικών χρεώσεων για ενοίκια που δεν είχαν καταβληθεί, δηλαδή διαγραφές των οφειλούμενων ποσών από τους ενοικιαστές που ζημίωσαν ακόμα περισσότερο το ίδρυμα.
Το θέμα της διαχείρισης των κληροδοτημάτων από το ΔΣ του Γηροκομείου έχει απασχολήσει και την εποπτεύουσα αρχή που είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία σε έγγραφό της στις 16 Αυγούστου του 2013 δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το κληροδότημα «Σταματίας Δανιηλίδου» που διαχειρίζεται το Γηροκομείο, καθώς δεν υπήρχαν οι προβλεπόμενοι απολογισμοί και προϋπολογισμοί, σημειώνοντας ότι το ΔΣ επέφερε ζημία στο κληροδότημα.
Συμψηφισμός μισθών με οφειλές Το υπόμνημα της κ. Πραστάκου αναφέρει ως «ύποπτη» την προθυμοποίηση πρώην υπαλλήλου να συμψηφίσει εθελοντικά τους μισθούς της με οφειλόμενα μισθώματα εταιρείας που νοίκιαζε κτίριο το οποίο βρισκόταν υπό τη διαχείριση του Γηροκομείου.
Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος προσήλθε στο Γηροκομείο και ζήτησε να πληρώσει ουσιαστικά τα οφειλόμενα μισθώματα εταιρείας καταβάλλοντας το ποσό των 6.546 ευρώ από τους μισθούς της.
Επίσης ακόμα ένας υπάλληλος προέβη σε συμψηφισμό μισθών του για να πληρώσει τα ενοίκια 6 μηνών που όφειλε εταιρεία στην οποία νόμιμος εκπρόσωπος ήταν μέλος του ΔΣ του Γηροκομείου.
Είναι σαφές ότι η προθυμία των υπαλλήλων να καταβάλουν μισθούς τους για υποχρεώσεις εταιρειών στο Γηροκομείο δημιουργούν υπόνοιες για «υπόγειες συναλλαγές» τόσο των ίδιων όσο και μελών του ΔΣ με προμηθευτές.
Πού είναι τα λεφτά; Συνήθης πρακτική στο Γηροκομείο αποτελεί και η φύλαξη των καταθέσεων των γερόντων από τις υπηρεσίες του σωματείου.
Σύμφωνα με την αναφορά της κ. Πραστάκου, το συγκεκριμένο ποσό όπως είχε καταγραφεί στις 30 Ιουνίου ήταν 289.062 ευρώ.
Η κ. Πραστάκου καταγγέλλει ότι τα λεφτά αυτά δεν υπάρχουν αφού στα ταμείο του Γηροκομείου βρίσκονται κατά μέσο όρο 5.000-7.000 ευρώ, ενώ οι συνολικές καταθέσεις του οργανισμού δεν «φτάνουν» το κονδύλι των καταθέσεων των τροφίμων και διερωτάται «πώς θα επιστραφούν στους γέροντες ή στους κληρονόμους τους τη στιγμή που δεν υπάρχουν;».
Πολυξένη Πραστάκου Να αντισταθούμε ενεργά στα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς
«Θεωρώ ότι είναι χρέος μου, όπως και κάθε πολίτη που βρίσκεται αντιμέτωπος με φαινόμενα "αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης", να καταγγείλω και να ζητήσω τη συνδρομή της Δικαιοσύνης για να λάμψει ολόκληρη η αλήθεια και να βρεθούν οι υπαίτιοι. Προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου σε ένα σωματείο κοινωφελούς σκοπού και διαπίστωσα λόγω της ιδιότητάς μου ως σύμβουλος ταμίας ότι η καταπάτηση της αξιοπρέπειας και η δυστυχία των εργαζομένων στο Γηροκομείο Αθηνών που είναι απλήρωτοι 36 μήνες, δεν είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αλλά των πράξεων και παραλείψεων των υπευθύνων της διοίκησης των τελευταίων ετών. Σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, κάθε ένας από μας πρέπει να αντιστέκεται ενεργά στα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς που απασχολούν την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Οι ψυχές των ανθρώπων που έχουν κληροδοτήσει τις περιουσίες τους για τη δωρεάν στέγαση απόρων γερόντων θα αναπαυθούν μόνο όταν εκπληρωθεί η επιθυμία για την οποία δώρισαν τα χρήματά τους. Για την απρόσκοπτη λειτουργία του Γηροκομείου Αθηνών, κάνω έκκληση προς όλους να στηρίξουμε την προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας, τη διασφάλιση της διαφάνειας και τη χρηστή διαχείριση των πόρων».
Λέανδρος Ρακιντζής Αδιαφάνεια στα σωματεία
«Κατ΄αρχήν συγχαίρω την κ. Πραστάκου για το θάρρος, την επιμονή και την υπομονή να παρουσιάσει και να ξεδιαλύνει το θέμα. Λυπάμαι που το λέω αλλά τα σωματεία που διαχειρίζονται κληροδοτήματα σε αρκετές περιπτώσεις δεν εξυπηρετούν τον στόχο που δημιουργήθηκαν. Ενας απλός καταλογισμός δεν φτάνει για να λύσει το πρόβλημα καθώς απαιτείται να αλλάξουν οι διοικήσεις των σωματείων με πολίτες που θέλουν να προσφέρουν. Οι αρχαιρεσίες εκλογής των διοικητικών συμβουλίων πρέπει να πραγματοποιούνται με δικαστικό αντιπρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση του Γηροκομείου αποτελεί ευκαιρία να ανοίξει ο "Φάκελος των Κληροδοτημάτων" και να αντιμετωπιστεί το θέμα προς το συμφέρον του δημοσίου και των πολιτών».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!!